Managementul Firmei

Curs
9/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 96 în total
Cuvinte : 39208
Mărime: 5.12MB (arhivat)
Publicat de: Serioja R.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stella Dima

Extras din curs

CAPITOLUL I

FUNDAMENTELE TEORETICE ALE MANAGE¬MENTULUI FIRMEI

1.1. Obiectul de studiu

1.1.1. Definirea ştiinţei managementului

Managementul, ca ştiinţă, s-a cristalizat relativ recent, prin eforturile depuse de un mare număr de specialişti de pe întreg mapamondul, ca răspuns la stringentele necesităţi ale practicii sociale. Managementul întreprinderii este abordat din multiple puncte de vedere, care adesea se deosebesc substanţial între ele.

În lucrările de management nord-americane cele mai răspândite sunt definiţiile de ordin pragmatic ale managementului, de pe poziţia managerului. Spre exemplu, Reece şi O'Grady definesc managementul ca fiind „procesul de coordonare a resurselor umane, informaţionale, fizice şi financiare în vederea realizării scopurilor organizaţiei”, iar Longenecker şi Pringle îl desemnează ca fiind „procesul de obţinere şi combinare a resurselor umane, financiare şi fizice în vederea îndeplinirii scopului primar al organizaţiei - obţinerea de produse şi servicii dorite de un anumit segment al societăţii”. Alte abordări însă tratează managementul şi ca o ştiinţă. Astfel, în cunoscuta publicaţie franceză Larousse, managementul este definit ca „ştiinţa tehnicilor de conducere a întreprinderii”, iar profesorii ruşi Popova şi Krasnopoiasa consideră că ştiinţa managementului se ocupă de „legile conducerii generale şi de legile sintetice ale componentelor sale”.

Din examinarea acestor definiţii rezultă conţinutul sensibil diferit atribuit ştiinţei managementului întreprinderii, fiecare specialist având în vedere doar unele elemente care constituie de fapt obiectul acestei ştiinţe, neindicând suficient de riguros specificul său.

Managementul firmelor rezidă în studierea proceselor şi relaţiilor de management din cadrul lor, în vederea descoperirii legităţilor şi principiilor care le guvernează şi a conceperii de noi sisteme, metode, tehnici şi modalităţi de conducere, de natură să asigure obţinerea şi creşterea competitivităţii.

Elementele specifice ştiinţei managementului economic sunt deci procesele şi relaţiile de management, care nu trebuie confundate cu relaţiile şi procesele economice, ce au conţinut total diferit şi nici cu alte componente ale firmelor, de natură economică, tehnică sau umană. Prin conţinut şi mod de manifestare, procesele şi relaţiile de management prezintă o serie de trăsături particulare ce conferă acestei ştiinţe o pronunţată specificitate. De aceea, esenţa ştiinţei managementului o reprezintă studiul relaţiilor şi proceselor de management.

Ca urmare a acestui studiu se descoperă principiile, legităţile şi celelalte elemente de esenţă care explică conţinutul şi dinamica managementului. Aceste legităţi, ca şi procesele şi relaţiile pe care le reflectă, cunosc o continuă evoluţie, de unde decurge necesitatea efortului creator de continuă descifrare şi actualizare, astfel încât acestea să exprime esenţa managementului în toată complexitatea sa, corespunzător condiţiilor actuale şi viitoare.

Având în vedere caracterul aplicativ al acestei ştiinţe, un rol major în cadrul său îl deţine conceperea de noi sisteme, metode, tehnici, proceduri de management al întreprinderii în ansamblul său şi ale componentelor sale majore. Elaborate pe baza studiului relaţiilor şi proceselor de conducere şi a legităţilor descoperite, elementele metodologice ale ştiinţei managementului reprezintă instrumentarul pus la dispoziţia managerilor şi a colaboratorilor acestora pentru a eficientiza activităţile firmei.

Caracteristic ştiinţei managementului firmei este situarea, în centul investi¬gaţiilor sale, a omului în toată complexitatea sa, ca subiect şi ca obiect al manage¬mentului, prin prisma obiectivelor ce-i revin, în strânsă interdependenţă cu obiectivele, resursele şi mijloa-cele sistemelor în care este integrat. Efectul acestei abordări îl constituie analiza multilaterală a relaţiilor şi proceselor de management ce se reflectă în caracterul multidisciplinar al cunoştinţelor manageriale subordonate direct sporirii eficienţei întreprinderilor.

Managementul firmei reprezintă o componenţă a ştiinţei managementului, de fapt cea mai dezvoltată, cunoscută şi - în condiţiile economiei de piaţă - importantă. O ilustrare convingătoare a acestei realităţi o constituie faptul că peste jumătate din literatura mondială de management este consacrată firmei. O atare situaţie se explică, în principal, prin două cauze:

- firma este agentul economic de bază al fiecărei economii, principalul gene¬rator de valoare şi de valoare de întrebuinţare, în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea majoritatea populaţiei ocupate în fiecare ţară, indiferent de nivelul său de dezvoltare. De aici importanţa deosebită şi implicaţiile multiple economice, sociale, politice ale managementului firmei;

- primele cristalizări ale ştiinţei managementului au avut ca obiect firma, întreprinderea, care în continuare s-a manifestat ca unul din terenurile cele mai fertile ale inovării pe planul teoriei şi practicii managementului, cu contribuţia directă şi nemijlocită a unui mare număr de persoane.

Poziţia pe care o deţine managementul firmei în cadrul ştiinţei managementului, interdependenţele cu celelalte componente ale sale se reflectă în dublul său caracter, în primul rând, este o disciplină economică de sinteză. Caracterul său economic decurge din menirea sa - creşterea eficienţei economice -, din optica economică în care abordează problemele cu care este confruntată, din ponderea apreciabilă pe care conceptele şi metodele economice o au în cadrul său, din natura economică a firmelor asupra căreia se exercită. Este o ştiinţă economică de sinteză întrucât preia o serie de categorii economice şi de metode de la numeroase alte discipline din acest domeniu: economie politică, analiză economică, organizare, marketing, aprovizionare tehnico-materială, finanţe şi altele.

Preview document

Managementul Firmei - Pagina 1
Managementul Firmei - Pagina 2
Managementul Firmei - Pagina 3
Managementul Firmei - Pagina 4
Managementul Firmei - Pagina 5
Managementul Firmei - Pagina 6
Managementul Firmei - Pagina 7
Managementul Firmei - Pagina 8
Managementul Firmei - Pagina 9
Managementul Firmei - Pagina 10
Managementul Firmei - Pagina 11
Managementul Firmei - Pagina 12
Managementul Firmei - Pagina 13
Managementul Firmei - Pagina 14
Managementul Firmei - Pagina 15
Managementul Firmei - Pagina 16
Managementul Firmei - Pagina 17
Managementul Firmei - Pagina 18
Managementul Firmei - Pagina 19
Managementul Firmei - Pagina 20
Managementul Firmei - Pagina 21
Managementul Firmei - Pagina 22
Managementul Firmei - Pagina 23
Managementul Firmei - Pagina 24
Managementul Firmei - Pagina 25
Managementul Firmei - Pagina 26
Managementul Firmei - Pagina 27
Managementul Firmei - Pagina 28
Managementul Firmei - Pagina 29
Managementul Firmei - Pagina 30
Managementul Firmei - Pagina 31
Managementul Firmei - Pagina 32
Managementul Firmei - Pagina 33
Managementul Firmei - Pagina 34
Managementul Firmei - Pagina 35
Managementul Firmei - Pagina 36
Managementul Firmei - Pagina 37
Managementul Firmei - Pagina 38
Managementul Firmei - Pagina 39
Managementul Firmei - Pagina 40
Managementul Firmei - Pagina 41
Managementul Firmei - Pagina 42
Managementul Firmei - Pagina 43
Managementul Firmei - Pagina 44
Managementul Firmei - Pagina 45
Managementul Firmei - Pagina 46
Managementul Firmei - Pagina 47
Managementul Firmei - Pagina 48
Managementul Firmei - Pagina 49
Managementul Firmei - Pagina 50
Managementul Firmei - Pagina 51
Managementul Firmei - Pagina 52
Managementul Firmei - Pagina 53
Managementul Firmei - Pagina 54
Managementul Firmei - Pagina 55
Managementul Firmei - Pagina 56
Managementul Firmei - Pagina 57
Managementul Firmei - Pagina 58
Managementul Firmei - Pagina 59
Managementul Firmei - Pagina 60
Managementul Firmei - Pagina 61
Managementul Firmei - Pagina 62
Managementul Firmei - Pagina 63
Managementul Firmei - Pagina 64
Managementul Firmei - Pagina 65
Managementul Firmei - Pagina 66
Managementul Firmei - Pagina 67
Managementul Firmei - Pagina 68
Managementul Firmei - Pagina 69
Managementul Firmei - Pagina 70
Managementul Firmei - Pagina 71
Managementul Firmei - Pagina 72
Managementul Firmei - Pagina 73
Managementul Firmei - Pagina 74
Managementul Firmei - Pagina 75
Managementul Firmei - Pagina 76
Managementul Firmei - Pagina 77
Managementul Firmei - Pagina 78
Managementul Firmei - Pagina 79
Managementul Firmei - Pagina 80
Managementul Firmei - Pagina 81
Managementul Firmei - Pagina 82
Managementul Firmei - Pagina 83
Managementul Firmei - Pagina 84
Managementul Firmei - Pagina 85
Managementul Firmei - Pagina 86
Managementul Firmei - Pagina 87
Managementul Firmei - Pagina 88
Managementul Firmei - Pagina 89
Managementul Firmei - Pagina 90
Managementul Firmei - Pagina 91
Managementul Firmei - Pagina 92
Managementul Firmei - Pagina 93
Managementul Firmei - Pagina 94
Managementul Firmei - Pagina 95
Managementul Firmei - Pagina 96

Conținut arhivă zip

  • Managementul Firmei.doc

Alții au mai descărcat și

Fundamente Teoretice ale Managemntului Firmei

CAPITOLUL I FUNDAMENTELE TEORETICE ALE MANAGEMENTULUI FIRMEI 1.1 Obiectul de studiu 1.1.1. Definirea ştiinţei managementului După părerea...

Eficiența și Eficacitatea Managementului în Întreprindere

Introducere Principala funcţie, atît a ştiinţei managementului, cît şi a managementului ştiinţific este creşterea competitivităţii firmei....

Metode de Management prin Obiective și Bugete, pe Centre de Profit

INTRODUCERE Tema acestei lucrări de licenţa este “Metoda de management prin obiective şi bugete, pe centre de profit”. Am ales această tema pentru...

Management Strategic

Capitolul 1. Management strategic: concept, necesitate, proces 1.1. Evoluţia conceptelor strategie şi management strategic După cel de al doilea...

Prețuri și Concurență

CONCURENŢA Aspecte specifice cunoaşterii concurenţilor Pentru crearea pe piaţă a unor mărci puternice este nevoie de o foarte bună cunoaştere a...

Managementul Afacerilor

Ce este managementul şi ce fac managerii? Este managementul ştiinţă sau artă? Managementul - o ştiinţă inexactă Necesitatea teoriei şi...

Management Comparat

Capitolul 1 1.2.3. MODELE ŞI ABORDĂRI MAJORE DE MANAGEMENT COMPARAT 1.2.3.1. MODELUL FARMER - RICHMAN Produs tipic al şcolii mediului, modelul...

Managementul Afacerilor Economice

1. Definirea şi clasificarea contrapartidei 1.1. Definirea contrapartidei Operaţiunile de contrapartidă constau în legarea vânzării de cumpărare,...

Te-ar putea interesa și

Integrarea Sistemelor ERP în Managementul Firmei

INTRODUCERE În prezent se manifestă o creştere semnificativă a cantităţii de informaţii, obţinute şi manipulate în firme, tendinţă accentuată şi...

Plan de afaceri - instrument al managementului la sucursala de furnizare și distribuție a energiei electrice Baia Mare

INTRODUCERE În întreaga lume o importanţă din ce în ce mai mare o prezintă preocuparea specialiştilor pentru definirea noilor concepte de afaceri...

Managementul Serviciilor de Cazare și Alimentație Publică La Hotel Concordia

CAPITOLUL 1 SERVICIILE ŞI MANAGEMENTUL ACESTORA 1.1. Conţinutul şi sfera de cuprindere a serviciilor Evoluţia economiei moderne înscrie între...

Eficiența activității firmei prin imagine și comunicare

INTRODUCERE În ţara noastră, în Micul dicţionar enciclopedic, managementul se defineşte ca fiind: 1) activitatea sau arta de a conduce; 2)...

Managementul Firmei Turistice ca Proces Performant

INTRODUCERE Turismul reprezinta prin continutul sau un fenomen caracteristic civilizatiei actuale, una din componentele majore ale vietii...

Managementul participativ și motivația complexă a personalului la SC Hotel Banatul SA Timișoara

CAPITOLUL I FUNDAMENTELE TEORETICE ALE MANAGEMENTULUI FIRMEI 1.1. Obiectul de studiu 1.1.1. Definirea ştiinţei managementului Managementul, ca...

Diagnosticul financiar - instrument al previziunii, analizei performanței financiare și a managementului firmei

CAPITOLUL I DIAGNOSTICUL FINANCIAR-INSTRUMENT AL PREVIZIUNEI Diagnosticul este un demers prealabil oricărui proces decizional,care permite...

Performanțele Managementului Firmei

CAPITOLUL I. ELEMENTE FUNDAMENTALE ÎN MANAGEMENT 1.1. Obiectul de studiu 1.1.1. Definirea ştiinţei managementului Managementul reprezintă...

Ai nevoie de altceva?