Analiza Pieței

Curs
8.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 79 în total
Cuvinte : 35220
Mărime: 108.20KB (arhivat)
Publicat de: Ioan Grosu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Stefan

Extras din curs

I Piaţa

1. Cererea şi oferta

Într-o economie de piaţă liberă, preţurile joacă un rol cheie în transmiterea informaţiilor de la cumpărători la comercianţi şi de la comercianţi la cumpărători. Acest capitol va examina mecanismele preţurilor în detaliu.

Ne punem întrebarea ce anume determină cererea, ce anume determină oferta şi care este legătura dintre cerere, ofertă şi preţ, în ce fel mecanismul preţurilor transmite informaţii, cum acţionează preţurile că obiectiv şi cum reacţionează cererea şi oferta la aceste obiective.

Pieţele pe care le vom examina sunt pieţe înalt competitive cu foarte mulţi competitori. În termeni economici aceasta se numeşte competiţie perfectă. Într-o astfel de piaţă producătorii şi consumatorii sunt prea numeroşi pentru a putea avea control asupra preţurilor; ei acceptă preţurile.

În cazul consumatorilor aceasta înseamnă că ei vor accepta preţurile aşa cum sunt pentru bunurile pe care le vor cumpăra. De cele mai multe ori această situaţie este reală. De exemplu, dacă un consumator îşi va face cumpărăturile la un magazin alimentar, acesta nu va negocia preţul cu vânzătorul.

În cazul firmelor, competiţia perfectă înseamnă că producătorii sunt prea mulţi şi prea mici şi competiţia cu ceilalţi producători este prea mare, că aceştia să-şi permită să ridice preţul. Dacă vom analiza piaţa de cereale, în speţă cazul grâului, producătorii vor vinde la preţul pieţei. Dacă un producător încearcă să obţină mai mult pentru grâul sau, nu va avea cumpărători, întrucât toţi cei interesaţi să cumpere vor putea avea grâul la preţul pieţei, inferior celui solicitat de producător.

Desigur că multe firme au puterea de a stabili propriile preţuri. Aceasta nu înseamnă totuşi că ei pot schimba tot ce doresc. Ei vor trebui să ţină cont de cererea exprimată de cumpărători şi de preţurile competitorilor. Când firma Ford stabileşte preţul pentru un nou model de Escort, va trebui să ţină seama de competitori în aşa fel încât modelul lor să rămână competitiv în comparaţie cu modele similare că Opel Astra, Wolkswagen Golf, Toyota Civic, ş.a. Cu toate acestea cele mai multe firme au o oarecare flexibilitate în stabilirea preţurilor; ele au un anumit nivel de “putere a pieţei”.

Acestea fiind date, de ce mai este necesară studierea pieţelor perfecte, unde producătorii acceptă preţurile. Unul dintre motive este acela că ne oferă o aproximare a lumii reale şi ne oferă o privire de ansamblu aspra modului în care funcţionează o economie de piaţă. Multe pieţe funcţionează similar celor pe care le vom descrie.

Un alt motiv ar fi acela că pieţele perfecte constituie un model ideal cu care putem compara pieţele reale. Se spune frecvent că pieţele perfecte sunt în avantajul consumatorului în timp ce pieţele dominate de marii producători sunt în dezavantajul consumatorilor. Acestea sunt doar consideraţii de ordin pur teoretic, întrucât un economist nu va compara niciodată preţurile, ieşirile sau profitul pe pieţe diferite. De exemplu, va ajunge consumatorul să plătească preţuri mult mai ridicate într-o piaţă dominată de doar câţiva producători în comparaţie cu o piaţă perfectă- Altfel spus, creşterea cererilor de linii telefonice va fi tratată în acelaşi mod, de către o companie de telecomunicaţii, în care tratează un fermier creşterea cererii de castraveţi?

1.1. Cererea

Relaţia dintre cerere şi preţ

Dacă mâine mass-media va anunţa că producţia de cafea din Brazilia şi Africa de Est a fost compromisă în acest an, preţurile vor exploda. Imediat după această ştire, preţurile la cafea vor fi dublate în comerţ. Ce este de făcut- De presupus că veţi reduce drastic, consumul de cafea. Să spunem de la şase căni pe zi la doar două. Sau poate veţi renunţa complet la consumul de cafea.

Aceasta este o simplă ilustrare a relaţiei generale dintre preţuri şi consum: când preţul unui bun creşte, cantitatea de bunuri solicitată scade. Această relaţie este cunoscută că legea cererii. Există două raţiuni ale acestei legi:

- Oamenii se vor simţii mai săraci. Nu vor mai putea cumpăra o cantitate la fel de mare că înainte din acelaşi bun. Puterea de cumpărare a veniturilor lor (veniturilor reale) a scăzut. Acesta este efectul veniturilor generat de creşterea preţurilor.

- Bunul respectiv va fi acum mai scump decât celelalte bunuri. Oamenii vor trece la bunuri alternative sau substituenţi ai acelui bun. Acesta este efectul de substituţie generat de creşterea preţurilor.

În mod similar, atunci când preţul unui bun scade, cantitatea solicitată va creşte. Oamenii îşi vor putea permite să cumpere mai mult (efectul veniturilor) şi vor renunţa să mai consume bunuri alternative (efectul de substituţie).

Cu toate acestea, revenind la exemplul anterior cu creşterea preţului la cafea, nu ne vom mai putea permite să cumpărăm sau să consumăm cantităţi la fel de mari că înainte şi probabil că vom consuma cantităţi mai mari de ceai, cacao sau sucuri de fructe.

Mărimea cu care va scădea cantitatea din bunul respectiv va depinde de mărimea efectelor veniturilor şi de substituţie.

Mărimea efectului veniturilor depinde în primul rând de proporţia din venituri consumată pentru cumpărarea acelui bun. Astfel, cu cât consumăm mai multă cafea, cu atât mai mult va trebui să reducem cantitatea consumată după creşterea preţurilor. Cu alte cuvinte, cu cât proporţia din venituri cheltuită pentru acel bun este mai mare, cu atât mai mare va fi efectul creşterii preţurilor asupra veniturilor reale şi cu atât mai mult se va reduce cantitatea consumată din bunul respectiv.

Preview document

Analiza Pieței - Pagina 1
Analiza Pieței - Pagina 2
Analiza Pieței - Pagina 3
Analiza Pieței - Pagina 4
Analiza Pieței - Pagina 5
Analiza Pieței - Pagina 6
Analiza Pieței - Pagina 7
Analiza Pieței - Pagina 8
Analiza Pieței - Pagina 9
Analiza Pieței - Pagina 10
Analiza Pieței - Pagina 11
Analiza Pieței - Pagina 12
Analiza Pieței - Pagina 13
Analiza Pieței - Pagina 14
Analiza Pieței - Pagina 15
Analiza Pieței - Pagina 16
Analiza Pieței - Pagina 17
Analiza Pieței - Pagina 18
Analiza Pieței - Pagina 19
Analiza Pieței - Pagina 20
Analiza Pieței - Pagina 21
Analiza Pieței - Pagina 22
Analiza Pieței - Pagina 23
Analiza Pieței - Pagina 24
Analiza Pieței - Pagina 25
Analiza Pieței - Pagina 26
Analiza Pieței - Pagina 27
Analiza Pieței - Pagina 28
Analiza Pieței - Pagina 29
Analiza Pieței - Pagina 30
Analiza Pieței - Pagina 31
Analiza Pieței - Pagina 32
Analiza Pieței - Pagina 33
Analiza Pieței - Pagina 34
Analiza Pieței - Pagina 35
Analiza Pieței - Pagina 36
Analiza Pieței - Pagina 37
Analiza Pieței - Pagina 38
Analiza Pieței - Pagina 39
Analiza Pieței - Pagina 40
Analiza Pieței - Pagina 41
Analiza Pieței - Pagina 42
Analiza Pieței - Pagina 43
Analiza Pieței - Pagina 44
Analiza Pieței - Pagina 45
Analiza Pieței - Pagina 46
Analiza Pieței - Pagina 47
Analiza Pieței - Pagina 48
Analiza Pieței - Pagina 49
Analiza Pieței - Pagina 50
Analiza Pieței - Pagina 51
Analiza Pieței - Pagina 52
Analiza Pieței - Pagina 53
Analiza Pieței - Pagina 54
Analiza Pieței - Pagina 55
Analiza Pieței - Pagina 56
Analiza Pieței - Pagina 57
Analiza Pieței - Pagina 58
Analiza Pieței - Pagina 59
Analiza Pieței - Pagina 60
Analiza Pieței - Pagina 61
Analiza Pieței - Pagina 62
Analiza Pieței - Pagina 63
Analiza Pieței - Pagina 64
Analiza Pieței - Pagina 65
Analiza Pieței - Pagina 66
Analiza Pieței - Pagina 67
Analiza Pieței - Pagina 68
Analiza Pieței - Pagina 69
Analiza Pieței - Pagina 70
Analiza Pieței - Pagina 71
Analiza Pieței - Pagina 72
Analiza Pieței - Pagina 73
Analiza Pieței - Pagina 74
Analiza Pieței - Pagina 75
Analiza Pieței - Pagina 76
Analiza Pieței - Pagina 77
Analiza Pieței - Pagina 78
Analiza Pieței - Pagina 79

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii de construire a imaginii unei organizații - Studiu de caz S.C. Fan Courier Express S.R.L.

Aceasta lucrare se intitulează STRATEGII DE CONSTRUIRE A IMAGINII UNEI ORGANIZAȚII si este structurata pe trei capitole, fiecare avand subcapitole,...

Cercetarea și analiza pieței țintă și a mediului concurențial la SC Spumotim SA

CAPITOLUL 1 PIAŢA – COMPONENTĂ A MEDIULUI FIRMEI 1.1. DEFINIREA PIEŢEI În cazul definirii unei pieţe ar trebui să cunoaştem ansamblul...

Tehnici promoționale - Avon Cosmetics Beauty Hair

Avon a fost fondată în 1886 în Statele Unite de către David H. McConnell, un vânzător de cart ice - şi desfăşura activitatea prin medoda vânzării...

Analiza Pieței

1.1 IDENTIFICAREA PIEŢEI (descriere, evoluţie, perspective de dezvoltare, structura) Descriere Pentru a reuşi în afaceri, o firma are nevoie să...

Studiu de caz marketing strategic - poziționarea produselor SC Industria Laptelui Dâmbovița SA pe piața târgovișteană

Societatea este o firmă cu capital integral privat. Principalul obiect de activitate al societăţii este prelucrarea şi comercializarea laptelui şi...

Cercetarea de Marketing

Culegerea datelor primare Datele primare sunt date colectate pentru nevoile cercetătorului (proiectantului), sunt date culese de la consumatorii...

Șomajul în România

Şomajul: concept şi indicatori de măsurare 1.1.Definirea şi conţinutul şomajului Şomajul, conform opiniei majorităţii specialiştilor a existat în...

Analiza economico-financiară

MODUL 1 1. Elemente introductive-definiţii 2.Analiza ec-fin. instrument al managementului întreprinderii 3.Mărimi şi instrumente utilizate de...

Te-ar putea interesa și

Analiza Pieței Românești a Publicității

INTRODUCERE România a intrat de mai mult de un an de zile în criză economică şi financiară. Aceasta a afectat foarte multe domenii printre care şi...

Analiza pieței iaurtului

Introducere Marketingul constituie un mod de gandire si actiune in sfera pietei ce realizeaza o abordare sistemica a circuitului de activitati:...

Analiza Pietei și al Potentialului Intern la Nivel de Firmă

CAP. I. Baza de informatii 1.1. Prezentarea societatii Societatea Agricola GRIGOR-AGRA cu sediul in localitatea Vaslui, judetul Vaslui inscrisa...

Managementul prețurilor

MANAGEMENTUL PRETURILOR - AUDI I. PREZENTAREA FIRMEI ANALIZATE AUDI AG, cunoscut simplu ca Audi, este un producator de automobile din Germania,...

Analiza Pieței Românești a Publicității

INTRODUCERE Publicitatea ca şi componentă a mixului promoţional de marketing face obiectul acestei lucrări.”” Publicitatea este un câmp de...

Analiza pieței Metro Cash and Carry în România

1. Rezumat introductiv METRO Cash & Carry reprezinta o divizie de vanzari a METRO Group, unul dintre liderii mondiali din acest sector. Cu sediul...

Analiza Pieței Imobiliare din Austria

CAPITOLUL 1. ANALIZA PIEŢEI IMOBILIARE DIN AUSTRIA 1.1. CARACTERISTICILE PIEŢEI IMOBILIARE AUSTRIECE Din punct de vedere internaţional piaţa...

Analiza pieței și a potențialului intern al SC Danone P.D.P.A SRL

CAP. 1 - Baza de informatii 1.1. Prezentarea societatii S.C DANONE P.D.P.A S.R.L (producție și distribuție de produse alimentare) este o companie...

Ai nevoie de altceva?