Dicționar termeni de marketing

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 54409
Mărime: 323.89KB (arhivat)
Publicat de: Romi Farcaș
Puncte necesare: 0

Extras din curs

DICTIONAR DE MARKETING

abandon al produsului

- engl. - product abandonment - fr. - abandon de produit - it. - abbandono di prodotto

decizie strategica de retragere a unui produs/marci de pe piata, în urma evaluarii consecintelor negative - financiare, comerciale, tehnologice si umane - ale mentinerii sale.

achizitie impulsiva

- engl. - impulse buying - fr. - achat impulsif, achat spontane - it. - acquisto d'impulso

comportament comercial de achizitie imediata, brusca si fara implicatii emotionale sau materiale deosebite a unui produs din partea cumparatorului. Acest impuls pozitiv poate fi determinat de un anumit stimul - cum ar fi: o oferta promotionala, caracterul de noutate, o prezentare atractiva - sau de specificul bunurilor respective (spre exemplu, dulciuri, ceaiuri, guma de mestecat, reviste, baterii, filme foto, lame de barbierit, produse de igiena s.a.). De regula, aceste produse beneficiaza de o distributie intensiva si au un pret unitar scazut, fiind amplasate în preajma caselor de marcat.

acoperire

- engl. - coverage - fr. - couverture - it. - copertura di mercato

- în general, termen utilizat în marketing pentru a desemna numarul de persoane care face obiect al unei actiuni comerciale.

- în distributie, acoperirea pietei indica masura în care numarul de intermediari ai retelei de distributie asigura acoperirea geografica a pietei-tinta cu marcile firmei. Acoperirea unui sector de vanzare de catre forta de vanzare a firmei indica numarul de clienti contactati de un agent comercial, în decursul unei perioade de timp.

- în publicitate: acoperirea utila reprezinta numarul (procentul) de persoane al pietei-tinta care au cel putin o ocazie de a receptiona un mesaj publicitar, în timpul unei campanii media; acoperire bruta: numarul (procentul) de persoane expuse, cel putin o data, unei campanii publicitare. V. audienta.

acrosaj publicitar

- engl. - headline, blurb; slogan, catcher

- fr. - accroche publicitaire, accrochage (visuel, texte)

- it. - pubblicita che richiama l´attenzione, "catcher"

- element (termen, desen, imagine fotografica, semn grafic, blurb, slogan, jingle s.a.), parte a unui mesaj sau campanie publicitara, folosit în marketing pentru a ilustra capacitatea unei reclame/unei oferte (promotionale) de a atrage atentia, de a starni interesul, incitand cumparatorul (cititorul, auditorul, telespectatorul) sa vina în contact cu mesajul sau cu marca respectiva, la locul de prezentare sau de vanzare. Exemplu de cuvinte-cheie, folosite într-o campanie de mailing (atrag atentia si îndeamna la actiune): NOU!, INCREDIBIL!, PROFITAtI IMEDIAT!, ACUM!, sANSa UNICa ! etc. (V. teasing).

p în operatiunile gen couponing (actiune de promovare a vanzarilor printr-un anunt de presa cu cupon de raspuns), termenul acrosaj evoca promisiunea conferita de titlul mesajului redactional (element care, se apreciaza, este de 5-7 ori mai citit decat continutul propriu-zis). Acesta trebuie sa "acroseze" cititorul, sa-l incite sa citeasca mesajul.

p actiune de atragere a clientelei într-un magazin prin prezentarea - la intrare, în vitrine, în standuri special amenajate etc. - unor produse foarte atractive (produse de atractie, oferte promotionale s.a.).

administrare a chestionarului

- engl. - fill a questionnaire

- fr. - administration du questionnaire (par enquêteur - en face a face [a domicile, dans la rue, sur le lieu de travail], par telephone; l'auto-administration par enquête - par voie postate, par telematique)

- it. - amministrazione del questionario

modalitate de completare/gestionare a întrebarilor unui chestionar (costul administrarii depinde de metoda de esantionare si de populatia mama vizata), astfel:

administrare realizata de recenzor:

- fata în fata: la domiciliu (tehnica adaptata pentru chestionare mai lungi, actiune precedata de un preaviz); la locul de munca/la birou (adaptata pentru teme avand o stransa legatura cu activitatea profesionala a subiectului); pe strada (cea mai folosita tehnica, permite interogarea unui numar mare de persoane, cu costuri mai reduse comparativ cu ancheta la domiciliu);

- prin telefon - tehnica adaptata pentru anchete efectuate în mediul profesional (chestionar scurt, durata a interviului sub 15 minute);

autoadministrare (completarea chestionarului se face de subiect):

- chestionar transmis prin posta - prezentat cu claritate si însotit de instructiuni de completare, precum si de un plic timbrat pentru raspuns (cost modic, rata de raspuns cuprinsa între 3 si 10% si 10-15% chestionare ce nu pot fi exploatate);

- chestionar transmis prin suport telematic: Minitel (în Franta), Internet (raspuns rapid, reprezentativitate însa nesatisfacatoare). Este o tehnica utilizitata îndeosebi pentru panele si anchete omnibus.

advertorial

- engl. - advertorial, editorial advertisement, editorial-style advertising, advertising feature

- fr. - publi-reportage, publicite redactionnelle, publicite en forme d'article

- it. - pubblicita redazionale

anunt publicitar redactat sub forma unui articol de presa, text publicitar inserat într-o publicatie (cotidian, revista de specialitate). Acest termen a fost creat pornind de la cuvintele advertising si editorial. Punctul de plecare a fost constatarea ca poate fi mai eficienta redactarea unui mesaj publicitar într-o forma care sa semene cu un articol de fond, decat prezentarea lui ca o reclama comerciala propriu-zisa. Deontologia profesionala a jurnalistului solicita însa ca aceste mesaje publicitare "mascate" - platite în functie de spatiul pe care îl ocupa pe suportul respectiv - sa poarte vizibil mentiunea "publicitate" sau sa fie tiparite cu un alt corp de litera.

afis publicitar

- engl. - bill-sticking, poster, placard - fr. - affiche publicitaire - it. - affisso/cartellone/manifesto pubblicitario

imprimat avand un format variabil, care contine un mesaj publicitar sub forma de text scurt (slogan), desen sau fotografie. Este tiparit pe hartie (offset sau prin serigrafie) si este expus pe o suprafata verticala, în scopul vizualizarii de la distanta.

afisaj

- engl. - bill sticking

- fr. - affichage (urbain, routier, transport, sur mobilier urbain), publicite par affiches, publicite exterieure

- it. - (pubblicita a mezzo) affissione

media de masa cu o destinatie publicitara evidenta, ce permite o puternica comunicare de notorietate - prin imagine (continut creativ puternic, nu însa si o veritabila argumentatie); media promotional utilizat atat pentru campanii de sustinere cu impact local, cat si pentru campanii nationale de anvergura, si care include afisajul urban, rutier, mobil (pe mijloace de transport), pe mobilierul urban sau alte forme (în aeroporturi, statiuni turistice, parcari etc.).

Detine o pozitie privilegiata ca mijloc de comunicare pentru persoanele care se deplaseaza în orase (media de proximitate), pe sosele sau în spatii publice (audienta acestui suport se masoara prin numarul de persoane care au posibilitatea sa observe afisul/panoul publicitar respectiv - slaba din punct de vedere al selectivitatii). Exemplu:

panotaj exterior de dimensiuni mari (spre exemplu, 4 x 3 m sau mai mult, cu una sau doua fete, iluminate) - panouri amplasate stradal, pe suporturi fixe, pe peretii sau pe acoperisul cladirilor (engl. - roof-tops);

panouri (de format 1,1 x 1,6 m, iluminate) amplasate în statiile mijloacelor de transport în comun (engl. - bus shelters advertising), în statiile de metro, gari, aeroporturi s.a.;

afisaj mobil (pe partile laterale si spatele mijloacelor de transport public, îndeosebi). V. publicitate exterioara.

afisaj dinamic/mobil

- engl. - mobile advertising, transportation advertising (on the sides of buses)

- fr. - affichage dynamique/mobile, affichage transport

- it. - pubblicita in movimento, pubblicita su mezzi di transporto

forma de afisaj care utilizeaza drept purtatori ai mesajelor promotionale mijloacele de transport - public, atat cele clasice (autobuze, tramvaie, troleibuze, maxi-taxi, metrou, inclusiv statii, gari), cat si altele, mai putin obisnuite (telecabine, telegondole, mijloace aeriene) -, tiruri, vagoane feroviare (engl. - cross-tracks advertising) s.a. V. publicitate exterioara, bus side.

agent comercial

- engl. - selling agent, sales person; manufacturer's agent

- fr. - agent commercial

- it. - agente di commercio/di vendita

- persoana angajata în cadrul echipei de vanzari a unei firme, care comercializeaza produsele acesteia într-o anumita zona geografica. Noile tehnologii multimedia puse în serviciul activitatilor comerciale permit atat o prezentare virtuala de prestigiu a companiei, a produselor si serviciilor în fata clientilor (spre exemplu, o pagina web), precum si stabilirea unor contacte rapide cu clientii - transmiterea imediata, din teren, a comenzilor de vanzare de agenti prin modem via un calculator portabil echipat cu un lector CD-Rom. V. curtier, comisionar, broker, intermediar.

- intermediar, persoana fizica sau firma (mici întreprinzatori), autorzat sa încheie contracte de vanzare-cumparare de produse, sa efectueaze prestari de servicii în numele producatorului/comerciantului (acesta poate actiona în numele uneia sau mai multor firme). Este remunerat cu un procent în functie de rezultatul vanzarilor. Agentul-intermediar nu este angajat al firmei, ci îsi desfasoara activitatea în mod independent.

agentie de presa/de stiri

- engl. - press agency, news agency, media agency

- fr. - agence de presse

- it. - agenzia di stampa/di informazioni

Preview document

Dicționar termeni de marketing - Pagina 1
Dicționar termeni de marketing - Pagina 2
Dicționar termeni de marketing - Pagina 3
Dicționar termeni de marketing - Pagina 4
Dicționar termeni de marketing - Pagina 5
Dicționar termeni de marketing - Pagina 6
Dicționar termeni de marketing - Pagina 7
Dicționar termeni de marketing - Pagina 8
Dicționar termeni de marketing - Pagina 9
Dicționar termeni de marketing - Pagina 10
Dicționar termeni de marketing - Pagina 11
Dicționar termeni de marketing - Pagina 12
Dicționar termeni de marketing - Pagina 13
Dicționar termeni de marketing - Pagina 14
Dicționar termeni de marketing - Pagina 15
Dicționar termeni de marketing - Pagina 16
Dicționar termeni de marketing - Pagina 17
Dicționar termeni de marketing - Pagina 18
Dicționar termeni de marketing - Pagina 19
Dicționar termeni de marketing - Pagina 20
Dicționar termeni de marketing - Pagina 21
Dicționar termeni de marketing - Pagina 22
Dicționar termeni de marketing - Pagina 23
Dicționar termeni de marketing - Pagina 24
Dicționar termeni de marketing - Pagina 25
Dicționar termeni de marketing - Pagina 26
Dicționar termeni de marketing - Pagina 27
Dicționar termeni de marketing - Pagina 28
Dicționar termeni de marketing - Pagina 29
Dicționar termeni de marketing - Pagina 30
Dicționar termeni de marketing - Pagina 31
Dicționar termeni de marketing - Pagina 32
Dicționar termeni de marketing - Pagina 33
Dicționar termeni de marketing - Pagina 34
Dicționar termeni de marketing - Pagina 35
Dicționar termeni de marketing - Pagina 36
Dicționar termeni de marketing - Pagina 37
Dicționar termeni de marketing - Pagina 38
Dicționar termeni de marketing - Pagina 39
Dicționar termeni de marketing - Pagina 40
Dicționar termeni de marketing - Pagina 41
Dicționar termeni de marketing - Pagina 42
Dicționar termeni de marketing - Pagina 43
Dicționar termeni de marketing - Pagina 44
Dicționar termeni de marketing - Pagina 45
Dicționar termeni de marketing - Pagina 46
Dicționar termeni de marketing - Pagina 47
Dicționar termeni de marketing - Pagina 48
Dicționar termeni de marketing - Pagina 49
Dicționar termeni de marketing - Pagina 50
Dicționar termeni de marketing - Pagina 51
Dicționar termeni de marketing - Pagina 52
Dicționar termeni de marketing - Pagina 53
Dicționar termeni de marketing - Pagina 54
Dicționar termeni de marketing - Pagina 55
Dicționar termeni de marketing - Pagina 56
Dicționar termeni de marketing - Pagina 57
Dicționar termeni de marketing - Pagina 58
Dicționar termeni de marketing - Pagina 59
Dicționar termeni de marketing - Pagina 60
Dicționar termeni de marketing - Pagina 61
Dicționar termeni de marketing - Pagina 62
Dicționar termeni de marketing - Pagina 63
Dicționar termeni de marketing - Pagina 64
Dicționar termeni de marketing - Pagina 65
Dicționar termeni de marketing - Pagina 66
Dicționar termeni de marketing - Pagina 67
Dicționar termeni de marketing - Pagina 68
Dicționar termeni de marketing - Pagina 69
Dicționar termeni de marketing - Pagina 70

Conținut arhivă zip

  • Dictionar Termeni de Marketing.doc

Alții au mai descărcat și

Politica de Vânzări

1.1 Elemente caracteristice vânzarilor de produse Vânzarea produselor reprezinta actul prin care se asigura valorificarea rezultatelor...

Marketing tradițional vs marketing online

1. Marketingul traditional vs marketingul online In prezent marketingul poate fi definit ca: “ Stiinta si arta de a a explora, de a crea si a...

Grile Rezolvate - Merchandising

1} Aria de captivitate (de influenta) a unui magazin depinde de: a) veniturile alocate de consumatori pentru achizitii de bunuri b) înclinatia...

Creație și producție publicitară

I. CREATIVITATEA ÎN PUBLICITATE – CONCEPT, ABORDĂRI, TENDINŢE În domeniul creaţiei publicitare nu există teoria creativităţii, ci doar unele...

Marketing și creație publicitară

I. MARKETINGUL SI CREATIA PUBLICITARA Marketingul si publicitatea inseamna razboi. Creatia publicitara este o misiune de lupta, campania - o...

Marketing

3.1. Conceptul de derulare În derularea afacerilor de comerţ exterior există, în principiu, câteva etape de bază cum sunt: promovarea, cercetarea...

Marketingul Serviciilor

CAPITOLUL I MARKETINGUL SERVICIILOR - DOMENIU SPECIALIZAT AL MARKETINGULUI 1.1 Conţinutul marketingului în servicii Lărgirea continuă a...

Secretariat și corespondență

Importanţa activităţii de secretariat Printre activităţile cu importanţă deosebită în cadrul unei organizaţii economico-sociale se numără şi...

Te-ar putea interesa și

Franciza

I. Introducere 1.1. Franciza de la inceputuri pana in prezent Franciza este un sistem de comercializare bazat pe o colaborare continua intre...

Proiect - Marketing Viral

INTRODUCERE Într-o societate în continuă devoltare, mişcare, schimbare o constantă reevaluare a mecanismelor sale de fundamentare şi existenţă...

Marketing Online

Marketingul online – o noua moda? Un nou stil de viata? Câte putin din fiecare si chiar mai mult. Auzim din ce în ce mai des termenul de...

Portofoliu de Evaluare Finală

I. Psihologia educaţiei I.1. Stilurile de invatare I.2. Identificarea stilurilor de invatare al fiecarui elev din cls. XI A I. 1. STILURILE DE...

Analiza Portofoliului de Produse și Mărci a Companiei Kraft Foods

INTRODUCERE De-a lungul timpului, societatea a căpătat o formă cât mai bună pentru individul care are nevoie de schimbare, de dezvoltare și...

Prezentare - Revista Mami

Prezentare Generală Revista Mami face parte din trustul Sanoma Hearst România. Sanoma Hearst este unul din principalii editori din România, cu o...

Dilema Marcă sau Brand

Potrivit Asociaţiei Americane de Marketing brandul reprezintă un nume, un semn, un simbol sau o combinaţie a acestora care este realizată pentru a...

Mic dicționar de termeni pedagogici

ADMINISTRAŢIA ŞCOLARĂ Administraţia şcolară reprezintă activitatea de conducere executivă a sistemului de învăţământ, realizată în mod...

Ai nevoie de altceva?