Marketing

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 53 fișiere: doc, txt
Pagini : 105 în total
Cuvinte : 331116
Mărime: 1.42MB (arhivat)
Publicat de: Nicodim Stroe
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gheorghe Orzan
curs marketing pt anul2,sem 1,fac de management

Extras din curs

OBIECTIVE URMĂRITE:

-definirea şi explicarea conceptului de marketing;

-cunoaşterea principalelor funcţii ale marketingului;

-identificarea principalelor funcţii ale marketingului;

-cunoaşterea celor mai importante specializări ale marketingului.

CONCEPTE CHEIE TEMA I CONCEPTUL DE MARKETING APARIŢIA ŞI DEZVOLTAREA MARKETINGULUI

-conceptul de marketing

-funcţiile marketingului

-investigarea pieţei

-adaptarea la mediu

-satisfacerea consumatorului

-maximizarea profitului

-dezvoltare extensivă

-dezvoltare intensivă

-marketing tranzacţional

-marketing societal

-marketing relaţional

-marketing intern

-marketing internaţional

-macromarketing

-micromarketing

-marketingul serviciilor

-marketing turistic

-marketing educaţional

-marketing cultural

-marketing sportiv

În mod concret, marketingul a apărut, sub aspectul unor activităţi practice coerente şi al unor teoretizări ale acestora, în SUA, pe fondul cadrului deosebit de favorizant al modului specific de dezvoltare a economiei şi societăţii americane, al dinamismului economic şi social deosebit din această ţară.

Reţinând faptul că sfera de manifestare a marketingului s-a limitat la început mai ales la SUA, trebuie, de asemenea, semnalat că propagarea sa a fost destul de lentă până spre mijlocul secolului actual, afirmându-se doar în mică măsură şi în unele ţări europene dezvoltate. Însă, începând cu anii ’50, expansiunea marketingului devine de-a dreptul „explozivă”, preocupând întreprinderi şi alte organizaţii din economii cu structuri şi niveluri de dezvoltare dintre cele mai diferite.

În evidenţierea semnificaţiei marketingului se ia, de regulă, ca punct de plecare, definiţia formulată de Asociaţia Americană de Marketing (A.M.A.), definiţie ce s-a bucurat de o largă circulaţie în rândul specialiştilor. Potrivit acesteia, marketingul vizează „realizarea activităţilor economice care dirijează fluxul de bunuri şi servicii de la producător la consumator sau utilizator”1. Într-o astfel de accepţiune, marketingul apare ca o forţă ce urmăreşte să asigure, prin promovare şi distribuţie, satisfacerea raportului cerere-ofertă. Mai concret, din această definiţie rezultă că marketingul: se referă la un complex de activităţi economice; are sub incidenţa sa atât bunurile cât şi serviciile; urmăreşte să orienteze fluxul de bunuri şi servicii de la producători până la purtătorii cererii; se referă atât la destinatarii bunurilor de consum final cât şi la cei ai bunurilor de consum intermediar.

Definiţiile marketingului sunt un produs al dezvoltării practicilor de marketing, dar şi al reflectării lor pe planul ideatic. Ele pot servi ca punct de reper în studiul teoriei marketingului, al cărui proces se află, în opinia majorităţii specialiştilor, în plină dezvoltare. În acest context se remarcă, printre altele, distincţia terminologică pe care urmăresc să o introducă o serie de lucrări – îndeosebi americane – între produsul practicii şi cel al gândirii de marketing. Drept urmare, autorii respectivi operează cu doi termeni, respectiv marketingul, privit ca un proces sau ca o acţiune practică şi conceptul de marketing, semnificând o atitudine, o filosofie sau un mod de gândire.

1 Committée of Definitions, Ralph S. Alexander, Chairman, Marketing Definitions: A Glossary of Marketing Terms, American Marketing Association, Chicago, 1960, p.15.

2

2 Kotler, Ph. – Managementul marketingului, Editura Teora, Bucureşti, 1997, pag. 35.

3 Baker, M. (coord.) – Marketing, Editura Uranus, Bucureşti, 2003, pag. 20.

4 Balaure, V. – Marketing, Editura Societatea de Ştiinţă şi Tehnică, Bucureşti, 1997, pag.4.

O definiţie cuprinzătoare a marketingului, care să evidenţieze cu pregnanţă trăsăturile sale, esenţa sa, ar trebui să includă ca elemente de bază faptul că el reprezintă: o concepţie modernă, o atitudine în orientarea întreprinderilor, concretizată într-un ansamblu coerent de activităţi practice, programate şi organizate prin utilizarea unor metode şi tehnici ştiinţifice, respectiv a unui instrumentar specific.

Derivând de la un termen de origine anglo-saxonă (participiul verbului „to market” – a desfăşura tranzacţii pe piaţă), conceptul de marketing a avut de-a lungul timpului numeroase definiţii mai simple sa mai complexe din punct de vedere al conţinutului, astfel că anumiţi autori consideră că există atâtea definiţii ale marketingului câte cărţi s-au scris despre el.

Marketingul reprezintă, în opinia lui Ph. Kotler, „un proces social şi managerial prin care indivizi şi grupuri de indivizi obţin ceea ce le este necesar şi doresc prin crearea, oferirea şi schimbul de produse având o anumită valoare2.

M. Baker consideră marketingul ca fiind „o orientare managerială – unii ar susţine o filosofie în afaceri – cât şi o funcţie economică”3 având ca punct de plecare piaţa şi consumatorii.

În opinia specialiştilor de la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, o definiţie cuprinzătoare a marketingului evidenţiază principalele sale trăsături şi anume4:

-reprezintă o concepţie modernă în orientarea întreprinderilor;

-se concretizează într-un ansamblu coerent de acţiuni practice;

-utilizează metode şi tehnici ştiinţifice.

Orientarea de marketing a activităţii întreprinderii moderne îi scoate în evidenţă, ca trăsături caracteristice: receptivitatea faţă de cerinţele societăţii, ale pieţei; cunoaşterea riguroasă şi chiar anticiparea acestor cerinţe; o înaltă flexibilitate, respectiv capacitate de adaptare a activităţii la evoluţia cerinţelor de consum; inventivitate, spirit creator, preocupări permanente pentru înnoire şi modernizare; viziune largă, unitară asupra ansamblului de activităţi care

3

5 Dubois, P.L., Jolibert, A., Marketing. Teorie şi practică. (traducere). Ed. Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca, 1994, Vol.1, p.15, 51.

6 Cătoiu, I., Teodorescu, N., Comportamentul consumatorului. Teorie şi practică, Ed. Economică, Bucureşti, 1997, p.12.

7 Aceste deziterate majore sunt cunoscute în teoria şi practica specifice managementului marketingului sub denumirea de „regula celor 5 P” (potriviri) sau „regula celor 5 R” (de la englezescul „right”).

8 Blythe, J., Comportamentul consumatorului (traducere), Ed. Teora, Bucureşti, 1992, p.12, 9.

alcătuiesc ciclul economic al bunurilor şi serviciilor, eficienţă maximă, ca urmare a orientării efective a activităţii către nevoile de consum, către cerinţele pieţei.

Astfel, marketingul, în amplul său demers, porneşte cu piaţa şi consumatorii. În cadrul pieţei, consumatorul reprezintă elementul central de referinţă al oricărui întreprinzător, piaţa neputând fi definită independent de cei care îi dau viaţă. Importanţa acordată satisfacerii consumatorului este reflectarea locului central pe care acesta îl ocupă în gândirea şi practica marketingului5. Conceptul modern de marketing porneşte de la premisa că orice activitate economică trebuie îndreptată în direcţia satisfacerii cerinţelor, efective şi potenţiale, ale consumatorilor cu maximum de eficienţă6.

În esenţă, „demersul marketingului, rezolvarea oricăreia dintre problemele ce-i sunt specifice începe cu consumatorul, acest termen definind, de fapt, lumea cu nevoile şi interesele sale diverse”. Este evident că, în noile împrejurări problema esenţială a marketingului o constituie plasarea consumatorului în centrul activităţii proprii a întreprinderii.

Pentru asigurarea unei eficienţe economice cât mai ridicate este necesară anticiparea şi satisfacerea nevoilor consumatorului. Orice activitate a firmei trebuie programată şi desfăşurată – potrivit marketingului – luând în calcul consumatorul. Asigurarea unei depline reuşite în afaceri presupune ca întreprinzătorul „să privească firma şi produsele acesteia prin prisma consumatorului”, să acţioneze, de fapt, ca reprezentant al clienţilor săi, să-şi însuşească dorinţele acestora să şi le satisfacă”7.

Preview document

Marketing - Pagina 1
Marketing - Pagina 2
Marketing - Pagina 3
Marketing - Pagina 4
Marketing - Pagina 5
Marketing - Pagina 6
Marketing - Pagina 7
Marketing - Pagina 8
Marketing - Pagina 9
Marketing - Pagina 10
Marketing - Pagina 11
Marketing - Pagina 12
Marketing - Pagina 13
Marketing - Pagina 14
Marketing - Pagina 15
Marketing - Pagina 16
Marketing - Pagina 17
Marketing - Pagina 18
Marketing - Pagina 19
Marketing - Pagina 20
Marketing - Pagina 21
Marketing - Pagina 22
Marketing - Pagina 23
Marketing - Pagina 24
Marketing - Pagina 25
Marketing - Pagina 26
Marketing - Pagina 27
Marketing - Pagina 28
Marketing - Pagina 29
Marketing - Pagina 30
Marketing - Pagina 31
Marketing - Pagina 32
Marketing - Pagina 33
Marketing - Pagina 34
Marketing - Pagina 35
Marketing - Pagina 36
Marketing - Pagina 37
Marketing - Pagina 38
Marketing - Pagina 39
Marketing - Pagina 40
Marketing - Pagina 41
Marketing - Pagina 42
Marketing - Pagina 43
Marketing - Pagina 44
Marketing - Pagina 45
Marketing - Pagina 46
Marketing - Pagina 47
Marketing - Pagina 48
Marketing - Pagina 49
Marketing - Pagina 50
Marketing - Pagina 51
Marketing - Pagina 52
Marketing - Pagina 53
Marketing - Pagina 54
Marketing - Pagina 55
Marketing - Pagina 56
Marketing - Pagina 57
Marketing - Pagina 58
Marketing - Pagina 59
Marketing - Pagina 60
Marketing - Pagina 61
Marketing - Pagina 62
Marketing - Pagina 63
Marketing - Pagina 64
Marketing - Pagina 65
Marketing - Pagina 66
Marketing - Pagina 67
Marketing - Pagina 68
Marketing - Pagina 69
Marketing - Pagina 70
Marketing - Pagina 71
Marketing - Pagina 72
Marketing - Pagina 73
Marketing - Pagina 74
Marketing - Pagina 75
Marketing - Pagina 76
Marketing - Pagina 77
Marketing - Pagina 78
Marketing - Pagina 79
Marketing - Pagina 80
Marketing - Pagina 81
Marketing - Pagina 82
Marketing - Pagina 83
Marketing - Pagina 84
Marketing - Pagina 85
Marketing - Pagina 86
Marketing - Pagina 87
Marketing - Pagina 88
Marketing - Pagina 89
Marketing - Pagina 90
Marketing - Pagina 91
Marketing - Pagina 92
Marketing - Pagina 93
Marketing - Pagina 94
Marketing - Pagina 95
Marketing - Pagina 96
Marketing - Pagina 97
Marketing - Pagina 98
Marketing - Pagina 99
Marketing - Pagina 100
Marketing - Pagina 101
Marketing - Pagina 102
Marketing - Pagina 103
Marketing - Pagina 104
Marketing - Pagina 105

Conținut arhivă zip

  • Marketing
    • 01 Testarea consumatorilor.doc
    • 02 Segmentarea pietei.doc
    • 03 Sondajul in marketing.doc
    • 04 Esantionarea pe cote.doc
    • 05 Analiza chestionarului de marketing.doc
    • 06 Intocmirea chestionarului de marketing.doc
    • 07 Analiza discriminanta.doc
    • 08 Prognoza si risc.doc
    • 09 Utilizarea metodei regresiei multiple.doc
    • 10 Coeficientul de elasticitate.doc
    • 11 Prelucrarea datelor experimentale.doc
    • 12 Alegerea calcul pret.doc
    • 13 Optimizarea mixului de marketing.doc
    • 14 Elaborarea planului de marketing.doc
    • Cap 01.doc
    • Cap 02.doc
    • Cap 03.doc
    • Cap 04.doc
    • Cap 05.doc
    • Cap 06.doc
    • Cap 07.doc
    • Cap 08.doc
    • Cap 09.doc
    • Cap 10.doc
    • Cap 11.doc
    • Cap 12.doc
    • Cap 13.doc
    • Cap 14.doc
    • Cap 15.doc
    • Cap 16.doc
    • Cap 17.doc
    • Cap 18.doc
    • Cap 19.doc
    • Cap 20.doc
    • cap 21.doc
    • Cap 22.doc
    • cap 23.doc
    • Cap 24.doc
    • Cap 25.doc
    • Cap 26.doc
    • examen.txt
    • 10Politica de promovare.doc
    • 11Planul de marketing.doc
    • 1definirea,rolul si functiile mrk.doc
    • 2mediul de mrk.doc
    • 3Piata.doc
    • 4Comport_cons.doc
    • 5Concurenta.doc
    • 6Strategii de piata.doc
    • 7Politica de produs.doc
    • 8Politica de pret.doc
    • 9Politica de distributie.doc
    • CONCEPTUL DE MARKETING APARITIA SI DEZVOLTAREA MARKETINGULUI.doc

Alții au mai descărcat și

Influența Publicității Asupra Copiilor

INTRODUCERE Copilul contemporan nu-şi poate imagina casa lipsită de televizor, calculator, telefon, primind încă de mic puternica influenţă mass...

Marketing Cultural

Introducere O definitie a marketingului nu poate incepe fara o definitie a „market-ului”- pietei. Piata este „spatiul” in care are loc schimbul de...

Marketing Cultural

1. Apariţie. Definire. Evoluţie Marketingul de bibliotecã trebuie abordat în relaţie directã cu marketingul ONP, marketingul serviciilor şi...

Coordonarea forței de vânzare

Coordonarea fortei de vanzare “Nu stiu cine esti. Nu cunosc compania care te-a trimis. Nu cunosc produsul companiei tale. Nu stiu ce reprezinta...

Marketingul Serviciilor

Terminologii În literatura de specialitate referitoare la definirea serviciilor reţin atenţia următoarele definiţii: - potrivit Asociaţiei...

Marketing și creație publicitară

I. MARKETINGUL SI CREATIA PUBLICITARA Marketingul si publicitatea inseamna razboi. Creatia publicitara este o misiune de lupta, campania - o...

Marketing

CONCEPTUL DE MARKETING Obiective: - Înţelegerea locului şi rolului marketingului în cadrul întreprinderii. - Însuşirea obiectivelor de bază ale...

Monedă și Credit

CAPITOLUL 1. ORIGINEA, FORMELE ŞI FUNCŢIILE MONEDEI 1.1. Etimologia termenului “moneda” 1.2. Istoricul monedei 1.3. Caracteristicile şi...

Te-ar putea interesa și

Activitățile în Domeniul Marketingului la SC Carrefour SA

Introducere Marketingului constă în faptul ca el este una dintre cele mai vechi activităţi ale omului şi totuşi este privit ca cea mat recentă...

Planul de Marketing Privind Lansarea unui Nou Produs

INTRODUCERE În cadrul mediului de marketing, accentuarea tulburenţei pieţelor în ultimul sfert al secolului al XX-lea, trăsătura prezentând o...

Mixul de marketing bancar la sucursala BCR Caransebeș

CAPITOLUL I. Marketingul bancar, instrument de crestere a competitivitatii agentilor economici din sfera financiar bancara 1.1 . Serviciile,...

Marketingul la SC Drumuri și Poduri SA

INTRODUCERE Economia de piata poate asigura echilibrul si adaptarile necesare, la nivelul exigentelor mecanismului concurential si al principiilor...

Relația dintre logistică și marketing

1.Interfata dintre logistica si marketing La inceputul secolului, a fost o perioada cand functiunile grupate astazi sub denumirea de logistica...

Mixul de Marketing - Politica de Distribuție

Introducere “Firmele au nevoie de noi concepte referitoare la modul în care trebuie să-şi organizeze activitatea, în general, şi cea de marketing,...

E-marketingul Serviciilor de Telefonie Mobilă

INTRODUCERE Influenţa Internetului ca piaţă în societatea informaţională şi recunoaşterea importanţei valorii bunurilor (activelor, assets)...

Analiza Mediului de Marketing la SC Ricu Prodcom SRL

Introducere În lucrarea de faţă vom examina şi vom prezenta mediul de marketing al S.C. Ricu Prodcom S.R.L., respectiv componentele micromediului...

Ai nevoie de altceva?