Marketing Direct

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 140 în total
Cuvinte : 61269
Mărime: 7.37MB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din curs

În acest capitol descriem obiectul de studiu al marketingului direct şi interactiv - contactul direct cu clienţii individuali. Vă arătăm că punctele forte ale mar¬ketingului direct şi interactiv se află în utilizarea calităţii acestuia de a defini, măsura şi testa piaţa pentru a găsi cea mai bună metodă de administrare a clienţilor. Vă arătăm că marketingul direct se concentrează nu doar asupra creşterii portofo¬liului de clienţi, ci şi asupra păstrării şi dezvoltării valorii acestora.

1.1. Introducere

În prezent, marketingul direct este o parte esenţială a activităţii de marketing. Principiul cheie este ca o parte a comunicării pe care o întreţineţi cu clienţii să fie directă - orientată către clienţii menţionaţi. Pornind de la acest principiu simplu s-a dezvoltat în întregime o nouă disciplină. Dar marketingul direct nu s-a dezvoltat rapid. Marketingul direct, asemănător celui pe care îl utilizăm în prezent, îşi are originile în secolul al XIX-lea în Statele Unite, acesta fiind iniţiat de activitatea economică a comenzilor prin poştă, care a răspuns atât de bine necesităţilor fer¬mierilor izolaţi, proprietarilor de ranch-uri, coloniştilor şi noilor diviziuni teritoriale.

În prezent, marketingul direct trebuie să reducă din numărul mare de mesaje pe care oamenii le primesc în fiecare zi, astfel încât acolo unde este necesar, claritatea, relevanţa mesajului şi personalizarea să ajungă până la consumatorii cărora le-au fost adresate. Din moment ce acest lucru poate consuma timp şi resurse, mar¬ketingul direct trebuie să fie eficient din punctul de vedere al costului, măsurabil şi sigur ca funcţionare. Tehnologia a ajutat la realizarea acestui lucru, facilitând comunicarea directă cu clienţii noştri. Prin schimbarea preferinţelor şi fragmentar¬ea mijloacelor publicitare, tehnicile convenţionale ale marketingul de masă sunt mai puţin eficiente. Cu toate acestea, pentru a obţine răspunsul, pentru a dezvolta marca produsului şi felul în care se prezintă acesta, poate fi folosit un echilibru între cei doi factori.

Marketingul direct poate fi rezumat în esenţă prin:

- direcţionat - mesajele adresate clienţilor sunt formulate într-o manieră corespunzătoare pentru a genera un răspuns;

- direct - comunicările se desfăşoară direct între compania dumneavoastră şi client, fără intermediari. în general, clienţii pot simţi, atinge, vedea sau auzi mesajele comunicate lor ca şi indivizi;

- marketing - ajută la satisfacerea nevoilor clienţilor firmei dumneavoastră, la maximizarea profitului, a vânzărilor şi la îndeplinirea altor obiective.

Marketingul direct are trei caracteristici suplimentare importante:

1. Este fundamentat pe răspunsuri directe. Comunicările de marketing direct cer clienţilor să răspundă - prin poştă, telefon, Internet, bonuri rambursabile etc. Răspunsul poate oscila în funcţie de întrebare şi poate oferi informaţii referitoare la comandă. Oportunitatea de a monitoriza feedbackul este decisivă pentru marketingul direct.

2. Marketingul direct este măsurabil. În fiecare campanie de marketing direct răspunsurile sunt măsurate, evaluate şi analizate. Acestea pot fi primite prin orice mijloc de reclamă - telefon, poştă, Internet etc. Măsurarea răspunsurilor duce la responsabilitate. Toate costurile pot fi raportate la răspuns. Poate fi calculată rentabilitatea investiţiei. Publicitatea tradiţională se bazează în special pe tehnicile de cercetare ale pieţei, care la rândul lor se bazează pe eşantioane pentru a măsura eficienţa, deşi pentru anumite campanii, rezul¬tatele vânzărilor pot fi măsurate cu exactitate (de exemplu, numai dacă treci campania printr-un test simulativ). Firmele care utilizează vânzarea directă folosesc datele despre tranzacţii pentru evaluare. Acesta este unul dintre motivele pentru care marketingul direct a fost numit publicitate ştiinţifică - firmele care utilizează vânzarea directă îşi ghidează testele în medii econo¬mice controlate. Cât timp mediile economice se modifică, marketingul direct este asemănător cu o ştiinţă în măsura în care acesta îşi atinge scopurile.

3. De regulă, marketingul direct necesită construirea şi întreţinerea unei baze de date a clienţilor actuali şi potenţiali. Acest lucru ajută la o mai bună înţelegere a pieţei şi vă poate oferi soluţii competitive.

1.2. Definiţie tehnică

Marketingul direct reprezintă implementarea, înregistrarea, analiza şi urmărirea planificată a comportamentelor clienţilor în ceea ce priveşte răspunsul direct într-un interval de timp, pentru a obţine strategiile de marketing viitoare, pentru a dezvolta fidelitatea clienţilor pe termen lung şi pentru a asigura continuitatea dezvoltării afacerii.

Să examinăm în detaliu această definiţie. Există opt principii cheie ale mar¬ketingului direct, după cum urmează:

1. Planificarea activităţii de marketing a firmei dumneavoastră. Tot ce ţine de marketingul direct ar trebui să facă parte dintr-o strategie de marketing controlată, care a fost realizată ca rezultat al analizei pieţei şi a concurenţei, şi în raport cu obiectivele realizabile.

2. Definirea clientului potenţial. Informaţiile despre client ar trebui să fie stocate, apte de utilizare şi recuperare din baza de date a clienţilor, cu scopul de a contacta clienţii actuali. De asemenea, analiza acestor date vă ajută la identificarea caracteristicilor viitorilor clienţi potenţiali.

3. Măsurarea activităţii de marketing a firmei dumneavoastră. Rezultatele activităţii de marketing direct ar trebui măsurate, pentru a vedea ce funcţionează şi ce nu funcţionează.

4. Urmărirea răspunsurilor clienţilor. Aceasta presupune monitorizarea de-a lungul timpului a răspunsurilor clienţilor; ideal ar fi ca monitorizarea să dureze pe toată perioada relaţiei firmei cu aceşti clienţi, ceea ce vă permite să evaluaţi valoarea lor şi să înţelegeţi în ce măsură marketingul direct este rezultatul modului în care aţi oferit produsul spre vânzare.

5. Comportamentul clientului. Urmărirea modurilor în care cheltuie banii şi a comportamentului general al clientului firmei dumneavoastră vă poate ajuta să stabiliţi produsele cerute, respectiv pe cele care nu sunt cerute pe piaţă. Acest lucru vă poate ajuta să determinaţi viitoarele produse şi strategii.

6. Strategiile viitoare. Unul dintre obiectivele marketingului este să maximizeze valoarea clienţilor în favoarea firmei. Prin urmare, paşii anteriori vă vor asigura că aveţi informaţiile necesare pentru a planifica efectiv un marketing eficient în scopul realizării acestui obiectiv.

7. Dezvoltarea pe termen lung a fidelităţii. Prin selectarea clienţilor potriviţi, prin oferirea produselor necesare, dar şi prin încurajarea acestora de a cumpăra cât mai multe produse, veţi proteja baza de date a clienţilor. Astfel, va fi mult mai probabil ca aceştia să rămână fideli produselor firmei dumneavoastră pentru un interval de timp îndelungat.

8. Încurajarea dezvoltării profitabile a afacerii. Acest lucru poate fi realizat prin creşterea numărului clienţilor fideli şi valoroşi pe care îi are firma şi prin limitarea numărului clienţilor cu o valoare scăzută şi/sau cu un risc ridicat. Acest lucru determină creşterea cifrei de afaceri şi a profitului, care poate fi reinvestit pentru a asigura că sunt menţinute standardele serviciilor şi pro¬duselor oferite şi că în acest fel clienţii sunt mulţumiţi.

Preview document

Marketing Direct - Pagina 1
Marketing Direct - Pagina 2
Marketing Direct - Pagina 3
Marketing Direct - Pagina 4
Marketing Direct - Pagina 5
Marketing Direct - Pagina 6
Marketing Direct - Pagina 7
Marketing Direct - Pagina 8
Marketing Direct - Pagina 9
Marketing Direct - Pagina 10
Marketing Direct - Pagina 11
Marketing Direct - Pagina 12
Marketing Direct - Pagina 13
Marketing Direct - Pagina 14
Marketing Direct - Pagina 15
Marketing Direct - Pagina 16
Marketing Direct - Pagina 17
Marketing Direct - Pagina 18
Marketing Direct - Pagina 19
Marketing Direct - Pagina 20
Marketing Direct - Pagina 21
Marketing Direct - Pagina 22
Marketing Direct - Pagina 23
Marketing Direct - Pagina 24
Marketing Direct - Pagina 25
Marketing Direct - Pagina 26
Marketing Direct - Pagina 27
Marketing Direct - Pagina 28
Marketing Direct - Pagina 29
Marketing Direct - Pagina 30
Marketing Direct - Pagina 31
Marketing Direct - Pagina 32
Marketing Direct - Pagina 33
Marketing Direct - Pagina 34
Marketing Direct - Pagina 35
Marketing Direct - Pagina 36
Marketing Direct - Pagina 37
Marketing Direct - Pagina 38
Marketing Direct - Pagina 39
Marketing Direct - Pagina 40
Marketing Direct - Pagina 41
Marketing Direct - Pagina 42
Marketing Direct - Pagina 43
Marketing Direct - Pagina 44
Marketing Direct - Pagina 45
Marketing Direct - Pagina 46
Marketing Direct - Pagina 47
Marketing Direct - Pagina 48
Marketing Direct - Pagina 49
Marketing Direct - Pagina 50
Marketing Direct - Pagina 51
Marketing Direct - Pagina 52
Marketing Direct - Pagina 53
Marketing Direct - Pagina 54
Marketing Direct - Pagina 55
Marketing Direct - Pagina 56
Marketing Direct - Pagina 57
Marketing Direct - Pagina 58
Marketing Direct - Pagina 59
Marketing Direct - Pagina 60
Marketing Direct - Pagina 61
Marketing Direct - Pagina 62
Marketing Direct - Pagina 63
Marketing Direct - Pagina 64
Marketing Direct - Pagina 65
Marketing Direct - Pagina 66
Marketing Direct - Pagina 67
Marketing Direct - Pagina 68
Marketing Direct - Pagina 69
Marketing Direct - Pagina 70
Marketing Direct - Pagina 71
Marketing Direct - Pagina 72
Marketing Direct - Pagina 73
Marketing Direct - Pagina 74
Marketing Direct - Pagina 75
Marketing Direct - Pagina 76
Marketing Direct - Pagina 77
Marketing Direct - Pagina 78
Marketing Direct - Pagina 79
Marketing Direct - Pagina 80
Marketing Direct - Pagina 81
Marketing Direct - Pagina 82
Marketing Direct - Pagina 83
Marketing Direct - Pagina 84
Marketing Direct - Pagina 85
Marketing Direct - Pagina 86
Marketing Direct - Pagina 87
Marketing Direct - Pagina 88
Marketing Direct - Pagina 89
Marketing Direct - Pagina 90
Marketing Direct - Pagina 91
Marketing Direct - Pagina 92
Marketing Direct - Pagina 93
Marketing Direct - Pagina 94
Marketing Direct - Pagina 95
Marketing Direct - Pagina 96
Marketing Direct - Pagina 97
Marketing Direct - Pagina 98
Marketing Direct - Pagina 99
Marketing Direct - Pagina 100
Marketing Direct - Pagina 101
Marketing Direct - Pagina 102
Marketing Direct - Pagina 103
Marketing Direct - Pagina 104
Marketing Direct - Pagina 105
Marketing Direct - Pagina 106
Marketing Direct - Pagina 107
Marketing Direct - Pagina 108
Marketing Direct - Pagina 109
Marketing Direct - Pagina 110
Marketing Direct - Pagina 111
Marketing Direct - Pagina 112
Marketing Direct - Pagina 113
Marketing Direct - Pagina 114
Marketing Direct - Pagina 115
Marketing Direct - Pagina 116
Marketing Direct - Pagina 117
Marketing Direct - Pagina 118
Marketing Direct - Pagina 119
Marketing Direct - Pagina 120
Marketing Direct - Pagina 121
Marketing Direct - Pagina 122
Marketing Direct - Pagina 123
Marketing Direct - Pagina 124
Marketing Direct - Pagina 125
Marketing Direct - Pagina 126
Marketing Direct - Pagina 127
Marketing Direct - Pagina 128
Marketing Direct - Pagina 129
Marketing Direct - Pagina 130
Marketing Direct - Pagina 131
Marketing Direct - Pagina 132
Marketing Direct - Pagina 133
Marketing Direct - Pagina 134
Marketing Direct - Pagina 135
Marketing Direct - Pagina 136
Marketing Direct - Pagina 137
Marketing Direct - Pagina 138
Marketing Direct - Pagina 139
Marketing Direct - Pagina 140

Conținut arhivă zip

  • Marketing Direct.doc

Alții au mai descărcat și

Curs Marketing

MARKETINGUL 1 ŞI PIAŢA BUNURILOR PRODUCTIVE Multe probleme îşi găsesc astăzi rezolvarea datorită ştiinţei. Un lucru extraordinar, dacă ne...

Bazele Marketingului

CAP. I. BAZELE MARKETINGULUI 1.1. CONCEPTUL DE MARKETING CLASIC Pentru orice firma, piata înseamna un ansamblu de oportunitati si de...

Marketing Direct

CAP.1 Conceptul de marketing direct 1.1. Comunicarea directă – suport conceptual al marketingului direct Definiţiile date comunicării sunt foarte...

Marketing

Acum vreo 40 de ani, o mare companie producătoare de pantofi din America a hotărât să-şi extindă piaţa în una dintre cele mai mari insule din...

Marketing

Cursul 1 Introducere in marketing: definitii, istoric, functii, scop Definitii - Marketingul semnifica organizarea procesului de conceptie a...

Marketing

1. Comertul, cauza si efect al marketingului Viata omului ca si altor vietuitoare, se bazeaza pe un schimb continuu între organism si mediul lui...

Marketing

CAPITOLUL 1 ELEMENTE DE MARKETING 1. Marketingul şi evoluţia sa 2. Complexitatea marketingului 3. Rolul marketingului într-o economie modernă...

Marketing

Marketingul inseamna a face tot ce este posibil pentru a facilita oamenilor procesul de a oferi banii lor in schimbul bunurilor si/ sau...

Te-ar putea interesa și

Analiza comunicării prin marketingul direct în scopul creșterii economice

INTRODUCERE Probabil că mulţi dintre noi am trăit experienţe din genul apelurilor telefonice neaşteptate, în care o voce mai mult sau mai puţin...

Lucrare de licență - marketingul direct - o alternativă în politica de promovare a firmei

CAPITOLUL 1 –BAZELE MARKETINGULUI DIRECT Explicarea continutului conceptual al comunicÎrii reprezinta o misiune destul de spinoasã pentru cÎ...

Comunicarea în marketingul direct - Studiu de caz

Marketingul direct reprezinta un ansamblu de concepte, tehnici si instrumente de marketing, concretizate intr-un demers orientat direct,...

Strategia de marketing direct a organizației - studiu de caz Today Advertising

INTRODUCERE Marketingul direct eficient depinde, mai mult decât orice, de capacitatea noastră de a percepe cât mai bine nevoile consumatorilor,...

Aspecte privind aplicarea marketingului direct la SC Agastia Serv SRL

INTRODUCERE În întreprinderea modernă care îşi desfăşoară activitatea în optica de marketing, comerţ s-au prestări servicii, funcţiunea de...

Utilizarea Marketingului Direct pentru Comunicarea cu Diferite Categorii de Public ale Firmei Asirom

Introducere Marketingul direct poate fi definit ca un ansamblu de concepte, tehnici şi instrumente de marketing, concretizate într-un demers...

Ghid de Proiectare a unei Campanii de Marketing

CAPITOLUL l MARKETINGUL DIRECT - VÂRFUL DE LANCE IN POLITICA PROMOTIONALA Obiectivele acestui capitol sunt urmatoarele: Explicarea conceptului...

Marketing direct în comerțul electronic

1. ESENTA SI PARTICULARITATILE MARKETINGULUI DIRECT ÎN COMERTUL ELECTRONIC Conform Asociatiei de Marketing Direct, marketingul direct este un...

Ai nevoie de altceva?