Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale

Curs
9/10 (5 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 9853
Mărime: 32.45KB (arhivat)
Publicat de: Amza Buzatu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

l. Caracteristicile generale ale principiilor pedagogice aplicate în învaţământul integrat şi/ sau incluziv

Principiile procesului de învăţământ sau principiile pedagogice ( ale didacticii ) sunt bazate pe teze fundamentale, norme generale, care stau în primul rând la baza proiectării, organizării şi desfăşurării activităţilor de predare-învăţare, în vederea realizării optime a obiectivelor educaţionale.

Rezultat al experienţei educaţionale şcolare, în special a celei de predare-învăţare, precum şi al concepţiilor marilor pedagogi şi psihologi (din sfera psihologiei educaţionale, mai ales), principiile pedagogice au la bază raportul de condiţionare dintre natura copilului, scopul educaţiei şi ştiinţă, pe de o parte, şi efectele instructiv-formative, pe de altă parte. Fundamentate ştiinţific pe datele psihopedagogice şi gnoseologice, principiile didacticii servesc drept îndrumar în proiectarea şi realizarea procesului de învăţământ. În totalitatea lor, principiile procesului de învăţământ exprimă concepţia de bază şi proiectarea generală a întregului proces educaţional. Atunci când avem în vedere aspectele cele mai generale, cu aplicabilitate largă în toate domeniile educaţiei, se poate vorbi de “principii fundamentale ale educaţiei”. Dar, desigur, aceste note generale primesc valenţe specifice în raport cu caracteristicile psihice ale subiecţilor, cu obiectivele, conţinutul, formele de realizare, metodologia diverselor sfere ale educaţiei (educaţia intelectuală, educaţia morală, educaţia estetică etc.), fără ca prin aceasta să se perturbe caracterul sistemic, unitar al educaţiei.

Principiile psihopedagogice au un caracter general-normativ, sistemic şi dinamic, deschis.

1.1.Caracterul general-normativ al principiilor procesului de învăţământ rezultă din bazele lor explicative, fundamentate epistemologic, psihologic şi psihosocial, şi, desigur, din esenţialitatea lor. Prin aceasta ele vizează toate componentele funcţionale ale procesului de învăţământ şi sunt aplicabile în procesul de predare-învăţare la toate disciplinele şi în toate activităţile didactice, pe toate nivelurile de şcolarizare, precum şi în activităţile corective şi compensatorii desfăşurate cu copiii cu cerinţe educative speciale, datorate unor deficienţe.

1.2.Caracterul normativ al principiilor didactice rezidă în funcţia lor orientativă şi reglatoare, care îşi găseşte ecou în stabilirea obiectivelor, în structurarea conţinutului, alegerea formelor de realizare a procesului de predare-învăţare şi a diverselor variante ale acestuia, în stabilirea şi aplicarea strategiilor didactice prin îngemănarea optimă a unor seturi de metode de predare învăţare cu mijloace de instruire, precum şi în realizarea verificării/evaluării randamentului. Datorită caracterului lor general-normativ precum şi a celorlalte caracteristici, principiile didacticii, aplicate adecvat, duc la “un comportament didactic modelat teoretic de norme ştiinţifice care explică procesele psihopedagogice” implicate în activitatea de predare-învăţare, în activităţile educaţionale, în general. În acest sens, “proiectarea optimală a lecţiei este privită ca un act de creaţie directivat de principii didactice (s.n.) care exprimă cerinţele şi condiţiile interne şi externe ale învăţării, care sintetizează cele mai recente date ştiinţifice implicate în explicarea procesului de învăţământ, a programului educaţional de formare a personalităţii celor de pe băncile şcolii” (I. Cerghit, 1983, p. 61).

1.3. Caracterul sistemic, interacţionist al principiilor pedagogice (didactice) rezultă mai ales din faptul că ele exprimă cerinţele fundamentale - de nuanţă normativă - ale procesului educaţional, care are un caracter unitar, dar cu obiective şi o structură funcţională complexă, între laturile sale fiind strânse interdependenţe. Principiile didacticii trebuie aplicate în ansamblu în fiecare formă de activitate, ele reprezentând sisteme de norme între care există strânse interrelaţii. Încălcarea unui anumit principiu poate conduce la anularea sau atenuarea funcţionalităţii celorlalte. De asemenea, aplicarea adecvată a principiilor pedagogic trebuie văzută în interrelaţie cu toate componentele procesului de predare-învăţare, pe baza unei abordări sistemice, racordată la legităţiile şi principiile psihologiei educaţiei şi dezvoltării.

Totodată, înţelegând caracterul sistemic-interacţionist profesorii vor conştientiza că principiile au şi un caracter dinamic şi deschis, ceea ce înseamnă că ele nu sunt rigide şi nu împiedică manifestarea creativităţii în proiectarea şi realizarea activităţilor instructiv-educative.

1.4. Caracterul dinamic, deschis al principiilor psihopedagogice este determinat de cerinţele noi ale dezvoltării sociale, de progresele realizate în ştiinţele socio-umane, îndeosebi în psihologie, în “ştiinţele învăţării” - toate acestea raportate la scopul general al educaţiei (dezvoltarea maturizării sociale a tinerilor) şi la idealul educaţional al societăţii civile, democrate, în tentaţia ei de cultivare a valorilor autentice. Trebuie să remarcăm că numărul principiilor nu este fix, el multiplicându-se sau, dimpotrivă, - prin restructurarea conţinutului şi esenţializarea mai pronunţată - unele se integrează în principii cu o sferă mai largă. În ultimii ani, datorită proceselor realizate în psihologia educaţiei şi dezvoltării, precum şi în psihologia cognitivă, în explicarea structurii şi dezvoltării inteligenţei (“teoria triarhică a inteligenţei” - J.R. Sternberg, 1985), în epistemologia genetică etc., s-a accentuat caracterul interacţionist al principiilor pedagogice. Astfel, multe dintre ele şi-au îmbogăţit conţinutul, semnificaţiile şi interrelaţiile cu diferitele componente ale procesului de educaţional. Asupra unora dintre aceste principii ale didacticii moderne, fundamentate psihologic, ne oprim în acest capitol, relevând importanţa lor pentru formarea şi dezvoltarea competenţelor şcolare ale elevilor, datorită influenţei pe care o au asupra tuturor componentelor procesului didactic, corectiv-compensator, precum şi pentru activizarea autenticului potenţial psihic al elevilor.

TEME

- Care este esenţa principiilor psihopedagogice ?

- De ce este util să cunoaştem caracteristicile principiilor psihopedagogice ?

2. Caracterizarea principiilor pedagogice din punctul de vedere al psihologiei

educatiei si dezvoltării

2.1. Principiul psihogenetic al stimulării şi accelerării dezvoltării stadiale a inteligenţei

Conform constructivismului psihogenetic piagetian, inteligenţa se formează şi se dezvoltă stadial, graţie schimburilor sistematice cu mediul socio-cultural, educaţional, prin procesul de asimilare-acomodare / echilibrare, de nuanţă progresivă. În concepţia lui J. Piaget (1965) inteligenţa este un concept operaţional utilizat pentru desemnarea formelor superioare de organizare şi echilibru a structurilor cognitive. Structurile cognitive se succed după o lege de dezvoltare, în aşa fel încât fiecare dintre ele să asigure un echilibru - din ce în ce mai larg şi mai stabil - proceselor, operaţiilor mintale care au apărut în cadrul stadiului precedent, cu structura sa particulară. Principiul psihogenetic al stimulării şi accelerării dezvoltării stadiale a inteligenţei se relaţionează strâns cu principiul ipotezei optimiste în activitatea educaţională şi cu principiul abordării diferenţiate şi individualizate a elevilor în procesul de învăţământ, fundamentându-le baza ştiinţifică psihologică.

Pentru optimizarea procesului de predare-învăţare, învăţătorii şi profesorii trebuie să cunoască trăsăturile esenţiale ale structurii şi funcţionalităţii inteligenţei în cadrul diferitelor stadii psihogenetice, precum şi faptul că este posibilă grăbirea trecerii dintr-un stadiu psihogenetic în cel următor, dacă se apelează la metode şi procedee didactice activizante, formative. În acelaşi timp este bine să se cunoască faptul că modificarea structurilor mintale ale copilului necesită un timp optim antrenament cognitiv fundamentat ştiinţific, psihopedagogic şi metodic, apelându-se la metode activizante, formative, prin punerea în lucru a tipurilor de învăţare care domină la o anumită perioadă de vârstă, având o maximă funcţionalitate şi eficienţă, şi realizând activităţi didactice diferenţiate care vizează “zona dezvoltării proxime” (L.S. Vîgotski). Învăţarea prin acţiuni concrete, prin manipularea obiectelor, prin sprijinirea operaţiilor mintale pe operarea cu reprezentări este caracteristică elevilor din stadiul operaţiilor concrete (6-11/12 ani). În schimb, învăţarea prin problematizare, îndeosebi pe căi predominant euristice, învăţarea prin implicarea reflexiei personale, pe baza analizei şi sintezei îngemănate cu abstractizarea şi generalizarea, caracterizează pe elevii aflaţi în stadiul operaţiilor formale, logico-matematice (după vârsta de cca. 12 ani). Corespondenţele şi interrelaţiile stabilite între stadiile psihogenetice ale inteligenţei şi tipurile de învăţare implicate (S. Ball, 1978) nu exprimă nicidecum imposibilitatea absolută a unui tip de învăţare sau altul la o vârstă mai mică, dacă se apelează la o metodologie adecvată. Aceasta este şi ideea subliniată de mulţi psihologi şi pedagogi şi îndeosebi de J. Bruner (1970), care au pornit de la faptul că însuşi J. Piaget a constatat existenţa unor „conflicte” între modalităţile definitorii ale diferitelor stadii psihogenetice, în etapele de tranziţie.

Preview document

Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 1
Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 2
Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 3
Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 4
Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 5
Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 6
Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 7
Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 8
Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 9
Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 10
Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 11
Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 12
Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 13
Fundamente Psihopedagogice și Metodice ale Educației Speciale - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Fundamente Psihopedagogice si Metodice ale Educatiei Speciale.doc

Alții au mai descărcat și

Rolul și specificul actualului sistem de evaluare propus în cadrul reformei învățământului

1. Evaluarea este o componenta esentiala a procesului instructiv/educativ, a triadei predare-invatare-evaluare, avand ca scop cunoasterea efectelor...

Psihologie Experimentală și Statistică

OBSERVATIA O cercetare concreta îsi are originea – de regula- într-un proces de observatie. Dupa cum spune Piaget într-un interviu: “Pleci de la...

Fundamentele Psihologiei

Metodele psihologiei. Cunoasterea psihologica se realizeaza prin utilizarea unui larg repertoriu de metode si procedee. Dupa pozitia pe care o au...

Psihopedagogia Deficienților Mintali

Conceptul de deficienta mintala; teorii privind natura deficientei mintale În societatea contemporana preocuparea pentru individul deficient...

Temperamentul

Temperamentul este un ansamblu de elemente biologice care, impreuna cu factorii psihologici, constituie personalitatea; este latura energetica si...

Caracterul

In sens larg, caracterul este un mod de a fi, un asamblu de particularitati psihoindividuale ce apar ca trasaturi ale unui „portret” psihic global...

Etape în dezvoltarea comunicării umane

Diferite forme de primate au evoluat în urmîtoarele epoci. Majoritatea erau mici si traiau în copaci. Dupa si mai multe epoci, o anumita specie, de...

Gândirea

Intelectul desemneaza un sistem de relatii, activitati si procese psihice superioare (inteligenta, gândire, memorie imaginatie, atentie,...

Te-ar putea interesa și

Portofoliu Modul Psihopedagogic

INTRODUCERE A. Importanţa şi actualitatea temei Este bine ştiut că progresul şi reuşita în educaţie nu pot veni decât sub influenţa pozitivă a...

Mediul Familial

CAP I.:MEDIUL FAMILIAL 1.1.FAMILIA-definire „Familia reprezinta, in orice societate o forma de comunitate umana alcatuita din cel putin doi...

Comunicarea didactică în învățământul preșcolar

INTRODUCERE Actualitatea şi gradul de cercetare a temei. Volumul imens de informaţie de care dispune azi omenirea şi ritmul alert în care aceasta...

Metode Formative de Predare a Istoriei

În perioada de trecere a societăţii la regimul democratic şi la economia de piaţă în Moldova se schimbă cerinţele societăţii faţă de învăţământ....

Schimbarea Atitudinii Grupului Școlar Față de Elevii Izolați Social

INTRODUCERE Actualitatea problemei supuse investigaţiei în cercetarea de faţă este determinată nu numai de schimbările de ordin politic, social şi...

Pedagogie

Scopul unităţii de învăţare: - Înţelegerea şi interpretarea de către student a principalelor distincţii şi precizări de ordin conceptual cu...

Fundamentele pedagogiei

6 Resurse si mijloace de lucru Metodele indicate pentru parcurgerea cursului: - lectura; - reflecșia; - conversașia euristica; Structura...

Psihologia educatională

Statutul epistemologic al stiintelor educatiei Termenul folosit: stiintele educatiei. ,,Nevoia de a cunoaste mai bine copilul si de a tine seama...

Ai nevoie de altceva?