Neuropsihologie

Curs
9/10 (4 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 104 în total
Cuvinte : 37541
Mărime: 121.27KB (arhivat)
Publicat de: Cosmina Moga
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Iosif

Cuprins

  1. 1. Nevoia de “palpare” a psihicului 4
  2. 2. Viziuni asupra organizării neuropsihice a vieţii 9
  3. 2.1. Mecanicismul 9
  4. 2.2 Vitalismul 11
  5. 2.3. Cibernetismul . 14
  6. II. Apariţia sistemului nervos şi începuturile vieţii psihice 16
  7. 1 Nivelul superior psihic de integrare adaptativă 16
  8. 2. Viaţa animală diferită de cea vegetală . 17
  9. 3.Viaţa animală are a bază mişcarea .17
  10. 4.Apariţia sistemului nervos difuz .18
  11. 5.Apariţia sistemului nervos central .19
  12. Psihogeneza reflectării psihică .20
  13. 1. Iritabilitatea . 20
  14. 2. Excitabilitatea .
  15. 3. Sensibilitatea .
  16. III. Metodele de studiu neuropsihologice 15
  17. “Metoda-i totul” 15
  18. Interpretare epistemologică 15
  19. Natural şi artificial în experimentul neuropsihologic 15
  20. Experimentul natural şi de laborator 16
  21. Tipicitatea experimentului neuropsihologic 16
  22. Valoarea experimentului neuropsihologic 16
  23. Metodele şi alegerea lor 16
  24. Problema unităţilor de comportament 16
  25. Probabilitatea apariţiei unităţilor de comportament 17
  26. Metoda observaţiei 17
  27. IV. Unitatea neuronală şi activitatea psihică 18
  28. Morfologia neuronului 18
  29. Neuronul 18
  30. Celula glială 19
  31. Propagarea semnalului neuronal 20
  32. Tipuri de potenţiale în nervi 20
  33. Potenţialele de generare 21
  34. Potenţalele de acţiune 22
  35. Transmiterea semnalelor prin sinapse 22
  36. V.Organizarea sistemului nervos ca bază macrostructurală a vieţii psihice 44
  37. 1. Sistemul nervos periferic (SNP) 45
  38. 2. Centrii nervoşi şi începuturile reflectării psihice 47
  39. 2.1.Cordonul spinal 48
  40. 2.2. Funcţia reflexă a măduvei 49
  41. 2.3. Reflexele medulare somatice 50
  42. 4. Mereu actuala psihosomatică
  43. VI Trunchiul cerebral ca sediu al funcţiilor vitale 29
  44. Bulbul rahidian 30
  45. Anatomie 30
  46. Fiziologie 30
  47. Psihologie 32
  48. VI. Puntea şi mezencefalul ca sediu paleocefalic de control al mişcărilor
  49. complexe 32
  50. Funcţia reflexă a punţii 33
  51. Funcţia reflexă a mezencefalului 34
  52. 5. Controlul paleocefalic al vieţii tonigene şi afective 38
  53. Formaţiunea reticulată 38
  54. Anatomie 38
  55. Psihofiziologie 39
  56. Cerebelul 41
  57. Anatomie 41
  58. Funcţiile cerebelului 42
  59. Hipotalamusul 43
  60. Anatomie 43
  61. Psihofiziologie 43
  62. Talamusul 46
  63. Sistemul limbic 47
  64. Anatomie 47
  65. Funcţiile 48
  66. 6. Controlul neocefalic al activităţii instrumentale şi cognitive 49
  67. Anatomia scoarţei cerebrale 50
  68. Funcţiile căilor şi centrilor neocefalici aferenţi 51
  69. Funcţiile ariilor de asociaţie neocefalice 53
  70. Funcţiile căilor şi centrilor neocefalici eferenţi 54
  71. VI. Finalitatea homeostatică a comportamentului 56
  72. Bibliografie orientativăI.

Extras din curs

I. Obiectul neuropsihologiei 4

I. OBIECTUL NEUROPSIHOLOGIEI

1. Nevoia de “palpare” a psihicului; 2. Viziuni asupra organizării neuropsihologice a vieţii; punctul de vedere mecanicist; punctul de vedere vitalist; punctul de vedere cibernetic.

1. Nevoia de “palpare” a psihicului

Există o nevoie iminentă de “palpare” a psihicului, de pătrundere la nivelul mecanismelor acestuia, de cunoaştere a rădăcinilor sale natural-istorice, a suportului material organic al acestuia, de a ştii ce anume se întâmplă acolo în “interiorul” organismului când faci un lucru sau altul. Este o nevoie legitimă, pentru că aceasta face posibilă producerea actului psihic; mai mult, aceasta reprezintă o problemă profesională centrală pentru studentul din anul I în psihologie, spre a-şi putea repera cât-de-cât obiectul său profesional de cunoaştere, care să fie comparabil şi totodată distinct de cel al colegilor săi de la facultăţile tehnice, medicină, limbi străine sau teologie.

În acest sens psihicul trebuie să fie perceput ca o realitate substanţială de conştiinţă, unul analoag celui prin care la nivel organic ionii de sodiu asimilându-se în organism au puterea să vitalizeze activitatea musculară şi cea mentală, să genereze forţă şi energie în organism. Dar aceiaşi ioni de sodiu se pot asimila şi la nivel psihic, în forma reflectării banalului gust de sărat, altul în funcţie de starea de saturaţie a organismului cu acestă substanţă. Ceea ce corespunde unui nivel de integrare adaptativă superior celui organic, o realitatea funcţională, care se realizează la nivelul a ceea ce este reflectat, adică al semnelor. Astfel aceiaşi ioni de sodiu care decid atât de mult la nivel neuronal sinaptic viteza şi amplitudinea de transmitere a potenţialului de acţiune, sunt şi cei luaţi în considerare la nivel psihic pentru a fi reflectaţi ca având un gust mai mult sau mai puţin păcut sau atractiv de sărat.

Surprinderea realităţii schimburilor funcţionale cu mediul înconjurător, realizate prin semne şi reflectarea lor, ca inseparabil de evocarea a ceea ce se întâmplă concomitent la nivel neuronal organic reprezintă obiectul central de cunoaştere interdisciplinar al neuropsihologiei, unul de mare interes şi de îndepărtată perspectivă investigativă. Caracterul substanţial ambivalent al unor asemenea activităţi poate fi identificat în orice banal act de deplasare a unei vietăţi dintr-un loc în altul. Iniţialele studii de fiziologie au luat în considerare doar dimensiunea organică a acestuia, adică să descrie mecanismele şi “mijloacele” prin care mişcarea respectivă înseamnă energie şi lucru mecanic. Dincolo de acest aspect fundamental al mişcării se mai află şi mecanismele şi “mijloacele” de coordonare şi direcţionare a respectivului act, scopul pentru care este efectuat, pentru care în instanţa următoare animalul “insistă”, perseverează intenţional ca să-l ducă la îndeplinire. Ori între perfecţionarea acestor mecanisme neuronale şi “mijloace” filogenetic dobândite de coordonare şi ceea ce ele reuşesc să “gospodărească” energetic în cazul oricărui animal este o strânsă interdependenţă, alta la nivelul viermilor, al artropodelor, al vertebratelor şi al omului. Fără a lua în considerare această interdependentă nu se va înţelege niciodată nici diversitatea formelor comportamentale din natură şi cu atât mai puţin pentru ce comportamentul animalelor se aseamănă atât de mult cu cel al oamenilor; nu se va înţelege prin ce mecanisame comportamentul uman ajunge diferit de cel al animalelor.

Reuşita evocării consubstanţialităţii acţiunilor organice şi a celor psihice, ca şi a semănările numeroase dintre substanţialitatea vieţii psihice a animalelor şi a omului nu dă încă pretext pentru supralicitare, de a trage semnul egalităţii dintre ceea ce se întâmplă la nivel organic şi cel mental sau psihic, dintre comportamentul animalelor şi cel al omului. Desigur, sub influenţa supralicităţii superiorităţii activităţilor umane există tendinţa antropomorfică reală şi de largă răspândire, de a ignora însemnătatea diversităţii de forme în care viaţa se manifestă asemănător în natură; sub influenţa supralicitării existenţei a tot mai numeroase evidenţe probatoare pentru co-substanţialitatea vieţii organice cu cea psihică să se cadă în păcatul mecanicist al echivalării lor forţate. Un lucru cât se poate de neavenit chiar şi la nivel reflectării animale. Astfel, demonstrarea substanţialităţii organice a unor operaţii mentale aritmetice simple precum 2 x 2 = 4; 5 x 3 = 15 (şi nu 14) . va necesita numeroase descoperiri şi progrese în neuropsihofiziologie; nu mai puţin pentru demonstrarea de ce “bază” neuropsihologică unele specii de animală devin sensibile şi răspund în raport cu proprietăţile de culoare şi nu de formă ale stimulilor, alteori în raport cu cele de mărime; cum unele specii de animale reuşesc să realizeze dicriminări de semne altfel vizuale cu receptorii auditivi etc.

De aici însă nu rezultă pe niciunde necesitatea subsolicitării însemnătăţii fenomenelor de care se ocupă neurofiziopsihologia. Este adevărat, actele comportamentale considerate în tratatele de neuropsihologie (cum ar fi o simlă mişcare, o secreţie .) se definesc prin simplitate. Conţinutul lor substanţial este însă profund şi reprezentativ atât pentru ansamblul de funcţionare a circuitelor nervoase ale sistemului nervos central, dar şi pentru centrii localizaţi la diverse etaje de organizare a acestuia. Întradevăr, o astfel de simplă reacţie secretorie poate fi produsul funcţionării unui banal arc reflex. Dar pe principiul de funcţionare al aceluiaşi banal arc reflex acţionează şi comenzile care vin de la etajele superioare de organizare a sistemului nervos central. Căci ele decid dacă şi când respectiva reacţie să se producă sau nu; dacă reacţia respectivă, de exeplu cea salivară, are sau nu o însemnătate vitală. Deoarece dacă respectiva reacţie este respiratorie sau circulatorie, iar comanda de unde respectivul arc reflex se cupleze nu mai pleacă din centrul respectiv nervos, atunci diferenţa deja devine între viaţă şi moarte. Ceea ce implicit poate să însemne mult, şi anume că fără a avea garantat echilbrul unui astfel de nivel primar de manifestare a activităţii, de integrare a ionilor de sodiu, al nevoii de oxigen, al comezilor de producere a arcurilor reflexe . - toate reprezentând activităţi cu propria lor substanţialitate subiectivă, practic nici nu se poate vorbi de evocarea unor forme superioare de organizare a activităţii psihice.

Preview document

Neuropsihologie - Pagina 1
Neuropsihologie - Pagina 2
Neuropsihologie - Pagina 3
Neuropsihologie - Pagina 4
Neuropsihologie - Pagina 5
Neuropsihologie - Pagina 6
Neuropsihologie - Pagina 7
Neuropsihologie - Pagina 8
Neuropsihologie - Pagina 9
Neuropsihologie - Pagina 10
Neuropsihologie - Pagina 11
Neuropsihologie - Pagina 12
Neuropsihologie - Pagina 13
Neuropsihologie - Pagina 14
Neuropsihologie - Pagina 15
Neuropsihologie - Pagina 16
Neuropsihologie - Pagina 17
Neuropsihologie - Pagina 18
Neuropsihologie - Pagina 19
Neuropsihologie - Pagina 20
Neuropsihologie - Pagina 21
Neuropsihologie - Pagina 22
Neuropsihologie - Pagina 23
Neuropsihologie - Pagina 24
Neuropsihologie - Pagina 25
Neuropsihologie - Pagina 26
Neuropsihologie - Pagina 27
Neuropsihologie - Pagina 28
Neuropsihologie - Pagina 29
Neuropsihologie - Pagina 30
Neuropsihologie - Pagina 31
Neuropsihologie - Pagina 32
Neuropsihologie - Pagina 33
Neuropsihologie - Pagina 34
Neuropsihologie - Pagina 35
Neuropsihologie - Pagina 36
Neuropsihologie - Pagina 37
Neuropsihologie - Pagina 38
Neuropsihologie - Pagina 39
Neuropsihologie - Pagina 40
Neuropsihologie - Pagina 41
Neuropsihologie - Pagina 42
Neuropsihologie - Pagina 43
Neuropsihologie - Pagina 44
Neuropsihologie - Pagina 45
Neuropsihologie - Pagina 46
Neuropsihologie - Pagina 47
Neuropsihologie - Pagina 48
Neuropsihologie - Pagina 49
Neuropsihologie - Pagina 50
Neuropsihologie - Pagina 51
Neuropsihologie - Pagina 52
Neuropsihologie - Pagina 53
Neuropsihologie - Pagina 54
Neuropsihologie - Pagina 55
Neuropsihologie - Pagina 56
Neuropsihologie - Pagina 57
Neuropsihologie - Pagina 58
Neuropsihologie - Pagina 59
Neuropsihologie - Pagina 60
Neuropsihologie - Pagina 61
Neuropsihologie - Pagina 62
Neuropsihologie - Pagina 63
Neuropsihologie - Pagina 64
Neuropsihologie - Pagina 65
Neuropsihologie - Pagina 66
Neuropsihologie - Pagina 67
Neuropsihologie - Pagina 68
Neuropsihologie - Pagina 69
Neuropsihologie - Pagina 70
Neuropsihologie - Pagina 71
Neuropsihologie - Pagina 72
Neuropsihologie - Pagina 73
Neuropsihologie - Pagina 74
Neuropsihologie - Pagina 75
Neuropsihologie - Pagina 76
Neuropsihologie - Pagina 77
Neuropsihologie - Pagina 78
Neuropsihologie - Pagina 79
Neuropsihologie - Pagina 80
Neuropsihologie - Pagina 81
Neuropsihologie - Pagina 82
Neuropsihologie - Pagina 83
Neuropsihologie - Pagina 84
Neuropsihologie - Pagina 85
Neuropsihologie - Pagina 86
Neuropsihologie - Pagina 87
Neuropsihologie - Pagina 88
Neuropsihologie - Pagina 89
Neuropsihologie - Pagina 90
Neuropsihologie - Pagina 91
Neuropsihologie - Pagina 92
Neuropsihologie - Pagina 93
Neuropsihologie - Pagina 94
Neuropsihologie - Pagina 95
Neuropsihologie - Pagina 96
Neuropsihologie - Pagina 97
Neuropsihologie - Pagina 98
Neuropsihologie - Pagina 99
Neuropsihologie - Pagina 100
Neuropsihologie - Pagina 101
Neuropsihologie - Pagina 102
Neuropsihologie - Pagina 103
Neuropsihologie - Pagina 104

Conținut arhivă zip

  • Neuropsihologie.doc

Alții au mai descărcat și

Raportul Psihic - Creier

Psihicul este locul de organizare a tuturor proceselor care intervin intre stimul si reactie.El exista si la animal, dar la om el se diferentiaza...

Boli Psihice

Fobia sociala Arahnofobia –frica de paianjeni Agrofobia Atitudini negative care atrag esecul Atacul de panica Diagnosticarea patologiei...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Neuropsihologia transformării

I. INTRODUCERE Cercetările neuropsihologice cu privire la baza neuronală a comportamentului susțin, în general, că mecanismele creierului vor fi...

Neuropsihologie și psihologie cognitivă

În sec. V î.e.n., Hippocrat descrie primele noţiuni privind dificultăţile de limbaj, pe care le-a denumit aphonie. Neuropsihologia este o...

Neuropsihologie

I. OBIECTUL NEUROPSIHOLOGIEI Obiectul neuropsihologiei: 1. Introducere în neuropsihologie; structura nervoasa si cea psihica; procese nervoase...

Etape în dezvoltarea comunicării umane

Diferite forme de primate au evoluat în urmîtoarele epoci. Majoritatea erau mici si traiau în copaci. Dupa si mai multe epoci, o anumita specie, de...

Gândirea

Intelectul desemneaza un sistem de relatii, activitati si procese psihice superioare (inteligenta, gândire, memorie imaginatie, atentie,...

Te-ar putea interesa și

Neuropsihologia stărilor afective

Neuropsihologia starilor afective Omul este o fiinta cognitiva, ganditoare, rationala, constienta. Dar este in egala masura si o fiinta afectiva,...

Neuropsihologia Memoriei

Memoria este definite ca proces psihic intelectual, cognitiv, multiplu mediat atat de sensibilitate cat si de gandire, limbaj si imaginatie, prin...

Neuropsihologie - tulburările de somn la adulți și copii

Capitolul I I. Introducere Somnul si visele reprezinta manifestari neuropsihofiziologice normale ale oricarei persoane.Somnul trebuie inteles ca...

Neuropsihologia stării de somn

De multa vreme s-a pus intrebarea ‘Ce se petrece in creier ?’ In mare parte s-a ajuns la cunoasterea unor raspunsuri, dar e limpede ca el mai are...

Evaluarea și Reeducarea Neuropsihologică a Persoanelor cu Cecitate Vizuală Corticală

Reeducarea neuropsihologică este un subiect controversat, mai ales datorită complexităţii problemelor abordate. Dificultăţile de evaluare întâlnite...

Neuropsihologia conștienței

Invatarea reprezinta dobandirea de cunostinte si deprinderi, rezultate din experiente individuale si prin interactiunea cu alti indivizi. Se...

Neuropsihologia Atenției

NEUROPSIHOLOGIA ATENTIEI Exista numeroase puncte de vedere care ar putea fundamenta o teorie moderna a procesului atentiei. În decursul istoriei...

Neuropsihologia transformării

I. INTRODUCERE Cercetările neuropsihologice cu privire la baza neuronală a comportamentului susțin, în general, că mecanismele creierului vor fi...

Ai nevoie de altceva?