Psihanaliză

Curs
7.8/10 (6 voturi)
Domeniu: Psihologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 46811
Mărime: 141.30KB (arhivat)
Publicat de: Panait Matei
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Prima (atît ca importanţă, cît şi sub aspect cronologic) dintre disciplinele menţionate în titlu este psihoterapia. Pe baza psihoterapiei s au dezvoltat şi celelalte discipline ale psihanalizei. Psihoterapia este prima pentru că, pe baza descoperirilor permise de ea, a fost construit întreg domeniul.

Psihanaliza este o disciplină factuală, bazată pe experienţa clinică; aşadar, nu este o filosofie, o religie, o disciplină speculativă. (Pornind de la fapte, în perioada comunistă una din acuzaţiile aduse psihanalizei a fost aceea de a fi o disciplină filosofică, inspirată din Schoppenhauer şi Nietzche.)

Caracteristicile psihanalizei ca psihoterapie

1. Psihanaliza nu este o terapie simptomală. Ea nu urmăreşte în mod programatic vindecarea în sens medical, adică dispariţia simptomelor. Şi atunci, dacă nu vindecă, ce face? Din punct de vedere istoric, pentru că psihanaliza a fost inventată de medici, la început ea a avut această orientare: a face ca simptomele nevrotice să dispară. Deşi la începuturi psihanaliza a fost orientată spre vindecarea simptomelor, ulterior a evoluat în altă direcţie şi a devenit o psihoterapie care vizează întreaga personalitate, fundamentele personalităţii, vindecarea fiind o consecinţă a restructurării fundamentelor personalităţii. Această primă particularitate a psihanalizei explică şi alte particularităţi.

2. Psihanaliza este o psihoterapie lungă. Astăzi, cînd în lume există foarte multe psihoterapii scurte, psihanaliza este o psihoterapie de durată (de ordinul anilor), ceea ce presupune investiţii mari, de timp dar şi financiare. Psihanaliza este o psihoterapie de durată pentru că îşi propune modificarea personalităţii astfel încît simptomele să nu mai poată apărea. În termeni medicali, psihanaliza este orientată mai curînd profilactic decît spre vindecarea simptomelor.

3. Psihanaliza este o terapie cauzală. Ea caută acele cauze care stau la baza simptomelor şi îşi propune să acţioneze asupra cauzelor pentru a le înlătura şi pentru a înlătura, o dată cu ele, şi simptomele.

4. Psihanaliza este o psihoterapie non directivă. Spre deosebire de celelalte psihoterapii, psihanalistul nu încearcă să influenţeze în vreun sens, prin personalitatea sa şi prin valorile proprii, personalitatea pacientului.

Psihanaliza îşi propune să l ajute pe pacient să şi descopere adevăratul sine, să i permită astfel o viaţă în care să trăiască în conformitate cu posibilităţile şi necesităţile sale adevărate. Pentru a realiza aceste scopuri, care par foarte ambiţioase, psihanaliza utilizează tehnici specifice care o individualizează în raport cu celelalte psihoterapii.

Pentru psihanaliza clasică, principalul instrument tehnic era interpretarea: demersul prin care psihanalistul îi comunica pacientului (clientului) sensul inconştient al simptomelor, viselor, comportamentelor sau asociaţiilor pacientului. Ca urmare, efectul terapeutic se obţinea, în general, prin conştientizarea aspectelor inconştiente ale psihicului pacientului, aspecte care erau, cel puţin în parte, patogene.

În psihanaliza contemporană, fără a se renunţa la interpretare (care rămîne în continuare un instrument important), accentul s a deplasat asupra relaţiei umane dintre psihanalist şi pacient, adică, în termeni tehnici, raportul dintre transfer şi contratransfer. Transferul este un fenomen psihic universal (întîlnit în toate relaţiile umane), fenomen descoperit şi teoretizat în psihanali ... mportante din mediul său familial şi extinse la mediul extra familial apropiat. Aşadar, în terapia psihanalitică, pacientul transferă asupra analistului sentimentele avute faţă de părinţi, frai, surori, astfel încît în psihanaliză se creează posibilitatea pentru o retrăire, prescurtată şi corectivă, a vieţii.

Una din dorinţele cele mai puternice ale oamenilor este libera circulaţie în timp. Psihanaliza permite o reîntoarcere în trecut cu un acut sentiment de realitate. Intervenţia corectivă şi eficientă a psihanalistului constă în a demonstra caracterul anacronic şi neadaptat al acestor conţinuturi transferate. Psihanaliza interpretează transferul (şi astfel îl dizolvă), în timp ce alte psihoterapii doar îl realizează, fără să l analizeze.

Transferul se dezvoltă spontan în special în relaţiile de autoritate (medic – pacient, profesor – elev, relaţii ierarhice cu diferite instituţii). Transferul apare foarte des în relaţiile de iubire (de aceea, de multe ori, nu putem explica de ce iubim pe cineva). Soarta unei iubiri depinde de ceea ce este şi ceea ce nu este transfer în ea. Dacă este prea mult transfer, deci prea mult trecut în ea, atunci această discrepanţă apare la un moment dat la suprafaţă şi duce la despărţire.

Psihanaliza nu creează transferul, ci doar îl stimulează, iar stimularea transferului se produce prin intermediul cadrului psihanalitic.

Cadrul psihanalitic este totalitatea condiţiilor în care se desfăşoară terapia, condiţii care trebuie să aibă anumite particularităţi.

Principala particularitate a cabinetului psihanalistului este neutralitatea. Din amenajarea cabinetului trebuie să transpară cît mai puţin din personalitatea generală a psihanalistului. Această neutralitate favorizează producerea proiecţiilor, precum şi analiza şi interpretarea acestor proiecţii. Neutralitatea cabinetului permite evidenţierea faptului că respectivele proiecţii nu au legătură cu personalitatea reală a psihanalistului, ci cu imaginaţia pacientului proiectată asupra psihanalistului. (Cabinetul ideal: pereţi albi, fără tablouri, divanul sau canapeaua pacientului, fotoliul psihanalistului, o măsuţă cu două scaune.)

Psihanaliza nu este un demers strict intelectual în care psihanalistul este doar un fel de creier care interpretează. Psihanaliza este o relaţie în care afectivitatea joacă rolul primordial. Psihanaliza este relaţie afectivă în primul rînd datorită existenţei transferului, pe care Freud l a considerat la început un obstacol în calea terapiei şi abia apoi un element esenţial realizării terapiei. În principiu, psihanaliza dizolvă transferul şi pericolul menţinerii dependenţei de psihanalist este mai mare în alte terapii decît în psihanaliză.

Contratransferul. Prefixul „contra“ nu trebuie înţeles ca desemnînd ceva care se opune transferului, ci faptul că şi psihanalistul dezvoltă anumite atitudini afective faţă de pacientul său. Conntratransferul nu a fost descoperit încă de la începuturile psihanalizei ci ca urmare a unor experienţe dureroase. În cazul lui Jung, această experienţă dureroasă s a numit Sabina Spielrein (într o clinică din Elveţia). Jung a reacţionat la fel de puternic la transferul Sabinei şi a dezvoltat sentimente foarte puternice faţă de ea. De ce se întîmpla aşa? Pentru că la începuturi, psihanalizele erau foarte scurte (cîteva săptămîni).

Freud, om de ştiinţă riguros, a considerat că aceste fenomene de contratransfer sunt fenomene negative ce împiedică buna desfăşurare a unei psihanalize. Abia prin anii ’60, importanţa transferului a fost reconsiderată şi contratransferul a devenit un factor la fel de important ca şi transferul. S a descoperit că, în mare măsură, contratransferul (reacţia afectivă inconştientă a psihanalistului faţă de transferul pacientului) este indus de către pacient prin fenomenul de identificare proiectivă (practic, ceea ce simte psihanalistul este indus de pacient şi constituie un mod foarte important de a cunoaşte inconştientul pacientului.)

Curs 02 I Psihanaliza – sistem de ştiinţe centrat pe ideea de inconştient

(continuare)

A. Psihoterapia

În formarea unui psihanalist este extrem de importantă o analiză personală a psihanalistului, pentru ca acesta să şi cunoască bine inconştientul, să comunice bine cu propriul inconştient, astfel încît să se evite trecerile la acţiune din partea psihanaliştilor. Prin anul 1924 s¬ a stabilit o regulă, ca orice psihanalist să parcurgă, ca o etapă indispensabilă în formarea sa, o analiză personală.

În psihanaliză există o relaţie în care imaginarul joacă un rol extrem de important. Dar există şi o relaţie la nivel conştient, care se numeşte alianţă terapeutică. Această alianţă terapeutică presupune anumite calităţi ale Eului pacientului, calităţi de care depinde în mare măsură reuşita psihanalizei. De aceea, în întrevederile preliminare psihanalistul trebuie să fie atent în ce măsură astfel de calităţi ale Eului pacientului există, astfel încît să se poată stabili o bună alianţă terapeutică, foarte importantă în momentele dificile ale analizei.

Calităţile Eului pacientului care asigură premisele unei bune alianţe terapeutice şi, evident, ale reuşitei psihanalizei:

- Capacitatea de a sesiza propria disfuncţie psihică. Cu cît disfuncţia psihică este mai gravă, cu atît capacitatea de a o sesiza se reduce. Această calitate este o premisă pentru o a doua.

- Dorinţa pacientului de a se elibera de această disfuncţie, pentru că nu este chiar atît de normal să şi doreşti să te eliberezi de o disfuncţie (pentru că datorită ei poţi obţine beneficii de la alţii, ceea ce se numeşte beneficiu secundar al bolii).

- Capacitatea de a accepta scopurile comune pentru psihanalist şi pacient, dar şi mijloacele care permit atingerea acestor scopuri. Pacientul trebuie să fie capabil să şi le asume şi să le urmeze, cu atît mai mult cu cît utilizarea lor ar putea să nu şi arate beneficiile, utilitatea imediat.

Preview document

Psihanaliză - Pagina 1
Psihanaliză - Pagina 2
Psihanaliză - Pagina 3
Psihanaliză - Pagina 4
Psihanaliză - Pagina 5
Psihanaliză - Pagina 6
Psihanaliză - Pagina 7
Psihanaliză - Pagina 8
Psihanaliză - Pagina 9
Psihanaliză - Pagina 10
Psihanaliză - Pagina 11
Psihanaliză - Pagina 12
Psihanaliză - Pagina 13
Psihanaliză - Pagina 14
Psihanaliză - Pagina 15
Psihanaliză - Pagina 16
Psihanaliză - Pagina 17
Psihanaliză - Pagina 18
Psihanaliză - Pagina 19
Psihanaliză - Pagina 20
Psihanaliză - Pagina 21
Psihanaliză - Pagina 22
Psihanaliză - Pagina 23
Psihanaliză - Pagina 24
Psihanaliză - Pagina 25
Psihanaliză - Pagina 26
Psihanaliză - Pagina 27
Psihanaliză - Pagina 28
Psihanaliză - Pagina 29
Psihanaliză - Pagina 30
Psihanaliză - Pagina 31
Psihanaliză - Pagina 32
Psihanaliză - Pagina 33
Psihanaliză - Pagina 34
Psihanaliză - Pagina 35
Psihanaliză - Pagina 36
Psihanaliză - Pagina 37
Psihanaliză - Pagina 38
Psihanaliză - Pagina 39
Psihanaliză - Pagina 40
Psihanaliză - Pagina 41
Psihanaliză - Pagina 42
Psihanaliză - Pagina 43
Psihanaliză - Pagina 44
Psihanaliză - Pagina 45
Psihanaliză - Pagina 46
Psihanaliză - Pagina 47
Psihanaliză - Pagina 48
Psihanaliză - Pagina 49
Psihanaliză - Pagina 50
Psihanaliză - Pagina 51
Psihanaliză - Pagina 52
Psihanaliză - Pagina 53
Psihanaliză - Pagina 54
Psihanaliză - Pagina 55
Psihanaliză - Pagina 56
Psihanaliză - Pagina 57
Psihanaliză - Pagina 58
Psihanaliză - Pagina 59
Psihanaliză - Pagina 60
Psihanaliză - Pagina 61
Psihanaliză - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Psihanaliza.doc

Alții au mai descărcat și

Mecanisme de Apărare ale Eului

Ce este Eul? Eul este locul potrivit pentru observare, mediumul prin care încercăm să ne facem o imagine despre celelalte două instanţe (Sine şi...

Teorii ale Personalității

1. Teoria Psihanalitică. Sigmund Freud. 1.1. Date biografice – Sigmund Freud. S-a născut în 1856 în Freiburg, Moravia, pe teritoriul Cehiei de...

Psihanaliza lui Sigmund Freud

1.INTRODUCERE Orientarea analitică (dinamică) este prima propunere de intervenţie psihoterapeutică sistematică, ce se dezvolta la începutul...

Carl Gustav Jung

1. Introducere. Carl Gustav Jung a fost un psiholog și psihiatru elvețian, fondator al psihologiei analitice, ce poate fi considerată un răspuns...

Psihanaliza lui Freud

1. Date generale Freud s-a născut pe 6 mai 1856 la Freiberg, un burg din nordul Imperiului Austro-Ungar, în Moravia, care sete situată aproape de...

Relația terapeut-pacient la Freud

Introducere. Premisele formarii lui Freud ca terapeut Multi filosofi care au pretins ca descriu structura si functionarea spiritului uman ,...

Arhetipuri

„Mitologia si gândirea arhaica se pastreaza mai insistent în limbile oamenilor de astazi decât în mitologia si gândirea lor. A fost un timp când...

Tipuri de personalitate

Clasificarea tipurilor de personalitate Oamenii au fost constienti din cele mai vechi timpuri de varietatea si de pluralitatea comportamentelor...

Te-ar putea interesa și

Sigmund Freud și psihanaliza

Sigmund Freud a fost un medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al scolii psihologice de psihanaliza. Principalele teorii ale acestei scoli...

Psihanaliza lui Sigmund Freud

1.INTRODUCERE Orientarea analitică (dinamică) este prima propunere de intervenţie psihoterapeutică sistematică, ce se dezvolta la începutul...

Psihanaliză și psihologia umanistă

De-a lungul timpului, in psihologie au aparut diferite curente cum ar fi :Asociationismul ,Ghestaltismul,Biheviorismul ,Interspectionismul...

Psihanalizele

Lucrarea de fata trateaza modalitatile de abordare ale psihanalizei in decursul timpului, atat de fondatorul acesteia, Sigmund Freud, cat si de cei...

Psihanaliza lui Freud

1. Date generale Freud s-a născut pe 6 mai 1856 la Freiberg, un burg din nordul Imperiului Austro-Ungar, în Moravia, care sete situată aproape de...

Psihanaliză - acte ratate

Acte ratate Actul ratat este definit de dictionarul de psihologie Larousse ca fiind un act prin care un subiect substituie, fara voia lui, unui...

Psihanaliza lui Freud versus psihologia analitică a lui Jung

Introducere Istoria modernă a psihologiei este marcată de apariția, la începutul secolului XX, a Școlii psihanalitice întemeiată de Sigmund Freud...

Psihanaliză

DELIMITARI CONCEPTUALE ÎN PSIHANALIZA Psihanaliza are ca drept parinte pe Freud si este metoda ce vizeaza cunoasterea profunda a vietii sufletesti...

Ai nevoie de altceva?