Consiliere

Curs
8.7/10 (4 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 21578
Mărime: 65.84KB (arhivat)
Publicat de: Sandu Iorga
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andrei Florian

Extras din curs

SCURT ISTORIC

Profesiune relativ recenta aparuta ca o incercare de a raspunde nevoilor locuitorilor din zonele urbane.La inceputul sec.XX serviciile sociale incep sa fie practicate de specialisti ce se pregatesc la institutii scolare specializale Ei capata o pregatire initial sociologica si apoi psihologica innlocuind treptat actiunile oamenilor cu inima buna sau ale preotilor .A.S a cunoscut trei perioade :

1) Etapa primelor doua decenii ale sec .XX cind asistenta sociala era agala cu reforma sociala ( schimbarea mediului social prin actiuni de tip legislativ ) .

2) Intre ani 1920—1960devin cunoscute teoriile lui FREUD asupra dezvoltarii personalitatii si a pshoterapiei ( psihanaliza ).Conceptiile si explictiile psihiatrilor devin foate potrivite pentru ASISTENTII SOCIALI care au relatii personale cu clientii De acea asitentii sociali isi modifica preocuparile de la reforma sociala la terapie (modificarea psihicului pentru a se adapta la situatia sociala .

3) In 1960 revine interesul pentru perspectiva sociala :motivele au fost legate de situatii in care tehnicile de consiliere ( terapie) nu au dat rezultate la clientii cu nevoi economice sau sociale urgente .

CE FAC ASISTENTII SOCIALI ?

A.S se intereseaza si se inplica in interactiunile dintre oamenisi institutiile societatii avind in principal trei obiective :

a) sa sporeasca capacitatea oamenilor de a-si rezolva problemele ,de a suporta greutati si de a se autodezvolta .

b) sa promoveze operatiile eficace si umane ale sistemului social ce ofera oamenilor resurse si servicii .

c) sa faca legatura dintre oameni si institutiile sistemului care le ofera resurse ,servicii si posibilitati .

A.S (lucratori sociali ) este unagent al schimbarii si el lucreaza cu indivizi ,familii , grupuri si comunitati incercind sa determine schimbari pozitive si evolutii . Activitatea A.S se desfasoara la trei niveluri :

1) La nivel individual ajuta oamenii sa se adapteze la mediu sau modifica mediul social conform nevoilor acestora .Ex: -sfatuiesc tinerii ce fug de acasa etc.

2) La nivel de grup( familie sau grup profesional) intervine prin folosirea grupului ca model de activitate pentru persoanele ce il compun .

3) La nivelul comunitatilor (grpuri mari de oameni –cartier , sat , oras mai mic ) stimuleaza oamenii pentru a-si atinge mai usor interesele privind sanatatea ,bunastarea ,timpul liber etc . intr-o anumita comunitate.Se numeste dezvoltare sau organizare comunitara ( adunari publice ,comitete de actiune etc.) . Un A.S trebuie sa dovedeasca multiple cunostinte si posibilitati sa ia un interviu ,sa consilieze un individ sau o familie in timpu unei crize ,sa poata colabora cu alte agentii ,sa redacteze un raport ,sa tina un discurs in fata unei adunari ,sa scrie proiecte ,sa initieze campanii de stringere de fonduri ,sa cunoasca legile etc.Cea mai importanta abilitate a unui A..S este sa poata intra intr-o relatie umana cu un client .

ROLURILE UNUI A.S :

1) Facilitator ( ajuta individul si grupurile sa-si formuleze nevoile ,sa-si identifice problemele ,sa exploreze strategii alternative de rezolvare etc.).

2) Mediator –leaga indivizi si grupuri ce au nevoie de sprijin cu serviciile si institutiile unde acest sprijin este disponibil .

3) Avocat –AS reprezinta interesele unui client sau unui grup de cetateni .

4) Activist –urmareste modificarea reglementarilor existente ,politicilor locale si nationale a functiilor institutiilor sociale .

CURS 3

RESPECTAREA CLIENTULUI

Acest principiu a mai fost denumit ;INDIVIDUALIZARE care inseamna sa privesti (consideri )si sa tratezi persoana ca unica .Profesia de A.S.(asistenti sociali )inplica ideia care trebuie respectata pentru orce persoana .

Fiecare om crede ca este unic intr-o multitudine de moduri –sistem de valori ,personalitate ,scopuri ,resurse financiare ,putere fizica si emotionala ,experienta ,reactii emotionale ,relatii de familie ,e.t.c. Individualizarea este relativ usoara pentru un A.S. atunci cind clientul are valori ,scopuri si comportamente similare cu asistentul .Individualizarea e mai greu de realizat cind unui A.S i se incredinteaza un client cu valori si comportamente pe care A.S. le considera ,, dezgustatoare ‘’ .De exemplu un A.S cu valori traditionale ale clasei mijlocii poate avea dificultati in a respecta un client cccare a violat o fetita sau a avut relatii incestuoase ,si-a omorit un membru al familiei ,si-a abuzat un copil .O regula generala intr-o astfel de situatie este ca A.S sa incerce sa-l accepte si sa-l respecte pe client dar sa nu accepte comportarea de devieanta care trebuiie schimbata (altfel relatia de ajutorare nu poate fi relizata ). O alta regula este ca daca un client este considerat ,, dezgustator ‘’ si nu e in stare sa stabileasca o relatie de lucru , cazul trebuie transferat unui alt A.S .(nu trebuiie considerat acest gest cu dispret si jena pentru ca A.S.nu pot simpatiza chiar pe toti clientii ) . Respectul fata de clienti este necesa pentru creearea respectului fata de sine al clientilor ( si ca urmare se induce un comportament respectabil –Cooley,, loaking glass self ‘’ ) si invers –daca unei persoane nu i se arata respect si e considerata delicventa ,treptat aceasta parere este insusita si de persoana respectiva care incepe sa actioneze in consecinta .

Este ,de asemenea ,gresit sa clasifici clientii intr-o anumita categorie .Desi in unitati se face astfel si studiile sociologice procedeaza la clasificari ,A.S are de-a face individualitati si nu cu categorii .

DREPTUL CLIENTULUI DE AUTODETERMINARE

Cum am mai aratat clientul are dreptul de a-si exprima opiniile si de a actiona conform acestora daca nu limiteaza drepturile altora .Deci A.S. isi canalizeaza eforturile pentru a ajuta clientul sa se ajute singur . Acest principiu deriva din credinta in demnitatea fiecarei persoane .A.S.crede ca daca iei toate deciziile in locul clientului aceasta duce la dependenta si scaderea increderii in propriile forte .Pentru ca o persoana sa se maturizeze si sa devina reponsabila trebuie sa-si ia singura deciziile si sa-si asume responsabilitatea pentru consecinse .greseli si suferinte vor apare –dar asa e viata ! Noi invatam din greseli ,prin incercari si erori de unde rezulta faptul ca ASISTENTA SOCIALA ESTE FACUTA CU CLIENTUL SI NU CLIENTULUI .

Sint patru lucruri de care trebuie tinut cont in operationalizarea principiului autodeterminarii clientului :

1) Autodeterminarea inplica faptul ca clientul trebuie facut constient CA EXISTA ALTERNATIVE pentru rezolvarea problemelor personale sau sociale .Aceasta implica faptul ca deciziile sa fie loate de client adica sa aleaga din mai multe actiuni posibile .

2) Autodeterminarea inseamna ca nu A.S. ci clientul este conducatorul actiunii de rezolvare a problemelor .A.S. trebuie sa recunoasca ca CEL CARE ARE PROBLEMA ESTE CLIENTUL SI DE ACEEA EL ARE RASPUNDEREA REZOLVARII PROBLEMEI .Multi alti profesionisti ( medici, avocati ) sfatuiiesc clientii asupra rezolvari problemei

Preview document

Consiliere - Pagina 1
Consiliere - Pagina 2
Consiliere - Pagina 3
Consiliere - Pagina 4
Consiliere - Pagina 5
Consiliere - Pagina 6
Consiliere - Pagina 7
Consiliere - Pagina 8
Consiliere - Pagina 9
Consiliere - Pagina 10
Consiliere - Pagina 11
Consiliere - Pagina 12
Consiliere - Pagina 13
Consiliere - Pagina 14
Consiliere - Pagina 15
Consiliere - Pagina 16
Consiliere - Pagina 17
Consiliere - Pagina 18
Consiliere - Pagina 19
Consiliere - Pagina 20
Consiliere - Pagina 21
Consiliere - Pagina 22
Consiliere - Pagina 23
Consiliere - Pagina 24
Consiliere - Pagina 25
Consiliere - Pagina 26
Consiliere - Pagina 27
Consiliere - Pagina 28
Consiliere - Pagina 29
Consiliere - Pagina 30
Consiliere - Pagina 31
Consiliere - Pagina 32
Consiliere - Pagina 33
Consiliere - Pagina 34
Consiliere - Pagina 35
Consiliere - Pagina 36
Consiliere - Pagina 37
Consiliere - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Consiliere.doc

Alții au mai descărcat și

Familia și Abandonul Școlar din Perspectiva Asistenței Sociale

ARGUMENT Demersul teoretic şi practic al lucrării de faţă converge către confirmarea ideii care reprezintă elementul catalizator al întregii...

Consilierea persoanelor cu dizabilități

Integrarea si incluziunea persoanelor cu dizabilităti sunt conditii ale respectării drepturilor omului. Principiile fundamentale, care au schimbat...

Consiliere socială - abordarea centrată pe client

Abordarea centrată pe client Este adesea atribuită muncii şi lucrărilor lui Carl Rogers (1902-1987). Porneşte de la ideea că oamenii au o...

Consiliere în asistența socială - proiect pentru abordările nedirective

- Modalitatea solicitării: Clientul M. a venit voluntar la sediul consilierului conştientizând că are o problemă pe care nu o poate rezolva singur...

Terapia cognitiv-comportamentală a unui client cu dependență

Diferentele dintre terapie si consiliere pareau foarte clare, cel putin in urma cu 20 de ani. In 1978 M. Tayler considera ca , in timp ce...

Teoria și Practica Consilierii

CONSILIEREA NOŢIUNI GENERALE 1. Ce este consilierea? 2. Scopul şi obiectivele consilierii 3. Caracteristicile relaţiei de consiliere 4....

Consiliere Boli Cronice

Consilierea de grup - Scop: creşterea personală a participanţilor (emoţional, relaţional, intelectual şi chiar spiritual) -răspunde nevoilor...

Modele de Consiliere

întâlnim în literatura de specialitate diverse perspective ce pot fi utilizate în consilierea persoanelor cu boli cronice. prezintă atât asemănări...

Te-ar putea interesa și

Specificul Consilierii în Învățământul Primar

Introducere În lucrarea de faţă propun o abordare a problematicii consilierii elevilor în învăţământul primar din perspectiva impusă de contextul...

Rolul programelor de consiliere în asigurarea parteneriatului școală-familie

Daca lumea devine din ce in ce mai complexa dar si mai problematica si contradictorie, educatia este chemata sa raspunda din ce in ce mai adecvat...

Prevenirea conflictelor școală-familie prin consilierea părinților

INTRODUCERE Eliberată de constrângerile politice, educaţia îşi descoperă în mod necesar şi dimensiunea sa de consiliere în interacţiune cu cea de...

Consilierea mamelor adolescente

ARGUMENT Copiii sunt lumina vietii Abia intra în adolescenta, încep sa vada lumea altfel decât cu ochii copilariei, prind aripi sa zboare spre...

Consilierea emoționala a elevilor care au trecut prin trauma pierderii cuiva drag

INTRODUCERE Cu toții știm că moartea va veni la un moment dat atât pentru noi, cât și pentru cei dragi, dar chiar și așa niciodată nu vom fi...

Activitatea Consilierilor de Probațiune

INTRODUCERE Procesele de schimbare pe care le-a traversat Serviciul de Probaţiune de-a lungul timpului, atât privind identitatea cât şi în...

Consilierea Persoanelor Aflate în Situații de Risc

CAPITOLUL I NOŢIUNI GENERALE PRIVIND CONSILIEREA 1.1. Repere teoretice privind consilierea În sens larg, consilierea reprezintă o acţiune...

Model de consiliere pe baza studiului de caz

Introducere Noțiuni: Concubinaj, concubinaje, s.n. Convieţuire a unui bărbat cu o femeie fără îndeplinirea formelor legale de căsătorie;...

Ai nevoie de altceva?