Autoritățile Administrației Publice

Curs
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 6337
Mărime: 25.36KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela Carausean, Crina Radulescu

Extras din curs

Necesar să cunoaştem:

§ 1. Şeful Statului

§ 2. Administraţia publică de stat

(Guvernul, administraţia de specialitate, prefectul)

§ 3. Administraţia publică locală

(Consiliul judeţean şi local, primarul, preşedintele consiliului judeţean, serviciile publice locale)

Teoria separaţiei celor trei puteri în stat a revoluţionat gândirea şi practica politică a statelor lumii de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi a generat un proces de reînnoire constituţională atât în Europa, cât şi în America de Nord. Succesul teoriei se datora faptului că oferea o alternativă la guvernarea absolutistă şi o pavăză împotriva tiraniei guvernanţilor.

In decursul celor două secole de aplicare, teoria separaţiei celor trei puteri în stat a luat forme distincte în fiecare regim politic. Practic, nu se întâlnesc două state în care modalităţile concrete de separare sau distribuire a funcţiilor (puterilor) legislativă, executivă şi judecătorească să aibă o formă identică.

Chiar în cadrul aceluiaşi stat, într-o evoluţie istorică mai mult sau mai puţin îndelungată, s-au constatat modificări ale raportului între puteri, în beneficiul uneia sau alteia dintre ele, deşi prevederile constituţionale care reglementau distribuirea atributelor de putere au rămas neschimbate.

Cu toate acestea, s-a remarcat că executivul cuprinde, în mod tradiţional, două categorii de organe: şeful statului şi guvernul, indiferent că acestea coexistă sau nu, atunci când coexistă având funcţii partajate şi responsabilităţi diferite .

Majoritatea reprezentanţilor dreptului constituţional, nu exclud ideea de “executiv” precum unii autori de drept administrativ, care o înlocuiesc cu cea de funcţie administrativă .

Executivul sau puterea executivă este astfel, recunoscută ca fiind o funcţie a statului care asigură executarea legii. Ducerea la îndeplinire a cestei funcţii presupune exercitarea funcţiei de şef al statului, coordonarea acţiunii administraţiei publice pentru punerea în aplicare a legii, desfăşurarea unor acţiuni directe de aplicare a legii sau de organizare a aplicării legii, exercitarea unor atribuţii care privesc impulsionarea procesului legislativ, ca şi conducerea generală a statului.

Ţinând seamă de structurarea executivului, se poate face distincţie între un executiv monocratic sau monist şi un executiv dualist.

a. Executivul monocratic. Regimul executivului monocratic sau monist reprezintă o reminiscenţă a antichităţii imperiale şi a absolutismului monarhic, adaptată la regulile constituţionale. Astfel, apariţia teoriei separaţiei puterilor în stat, a dus la transformarea monarhiei absolute în monarhie limitată şi la găsirea, mai apoi, a formelor executivului supus regulilor democraţiei parlamentare. Este demn de subliniat că în trecerea de la monarhia absolută la cea limitată de Constituţie, monarhul şi-a pierdut în bună măsură atotputernicia atribuţiilor, lui revenindu-i exercitarea în exclusivitate a funcţiei executive, în concurenţă cu cea legislativă, la a cărei exercitare participă alături de Parlament. Acest model este valabil şi astăzi în multe state, dar în unele rolul monarhului a devenit aproape formal.

Executivul monocratic se caracterizează prin deţinerea funcţiei executive de către o singură entitate statală. Aceasta poate purta denumirea de rege, preşedinte, în cazul republicilor parlamentare şi prezidenţiale, sau poate fi un dictator, care, prin prerogativele pe care şi le asumă, anihilează principiul separaţiei puterilor în stat.

In decursul istoriei, executivul monocratic a înregistrat şi forme colegiale, în rândul acestora înscriindu-se sistemul consulilor romani, care presupune exercitarea atribuţiilor executive de către două persoane (consuli), egale în drepturi.

Un alt sistem executiv colegial îl constituie directoratul, în cadrul căruia funcţia executivă este încredinţată unui număr restrâns de persoane .

O altă formă a executivului monocratic colegial, de această dată contemporană, o constituie Consiliul Federal Elveţian, care se compune din şapte membri aleşi, pe o perioadă de patru ani, de către Adunarea Federală, compusă din Consiliul Naţional, care reprezintă poporul elveţian şi Consiliul Statelor, care este format din 46 de deputaţi ai cantoanelor. In sistemele politice bazate pe monocraţia executivului, problemele se prezintă în mod diferit, după cum şeful statului este monarh sau preşedinte de republică.

Monocraţia monarhică se caracterizează, de regulă, printr-o preponderenţă, mai mult sau mai puţin formală, a şefului statului - monarhul - în exercitarea concomitentă a puterilor executivă şi legislativă ale statului, mergându-se până la imixtiunea regelui în problemele administrative locale.

Monocraţia executivului contemporan cunoaşte cea mai rigidă expresie a separaţiei puterilor în stat în regimurile politice prezidenţiale. In aceste regimuri politice, executivul este redus la preşedintele statului sau al ţării, acesta fiind responsabil de aplicarea sau de executarea legii .

b. Executivul dualist reprezintă o structură caracteristică, în primul rând, regimurilor parlamentare, în cadrul cărora funcţia executivă este încredinţată unei persoane şi unui organ colegial, care au atribuţii pe care le exercită în mod relativ autonom; persoana îndeplineşte funcţia de şef de stat, iar organul colegial poartă denumirea de cabinet ministerial. Prin natura sa, executivul dualist comportă nuanţări de la stat la stat şi, în cadrul aceluiaşi stat, în funcţie de natura concretă a raporturilor dintre şeful statului şi organul colegial.

Regimurile parlamentare sunt, prin esenţa lor, dualiste, ele dispun de un şef de stat, desemnat de parlament, şi de un guvern, care are în fruntea sa un premier, care exercită funcţia de şef al executivului. Funcţia şefului de stat, desemnat de parlament, este contorsionată de rolul partidelor politice în desemnarea acestuia, după cum cea de şef al guvernului este supusă regulilor majorităţii parlamentare.

Franţa este cea care a creat, în 1958, un nou model, unul intermediar între modelul prezidenţial şi cel parlamentar, cu un executiv care să anihileze tarele fiecăruia din regimurile predecesoare şi să creeze un nou echilibru al puterilor în stat, legat de alegerea preşedintelui prin vot indirect, pentru ca, din 1962, alegerea şefului statului să se facă prin vot universal direct. In concepţia generalului de Gaulle, preşedintele Franţei trebuia să se bucure de încrederea directă şi explicită a naţiunii, pentru a se putea admite legitimitatea deciziilor sale în diferite situaţii în care se poate afla republica. In această concepţie, Preşedintele Franţei exercită magistratura supremă a statului, el fiind concomitent garant şi arbitru .

Alături de preşedinte, Guvernul reprezintă cel de-al doilea element al executivului francez. Ceea ce este specific regimului executivului francez, este faptul că imixtiunea preşedintelui Republicii în treburile guvernului este apropiată regimurilor moniste sau monocratice .

Aşa cum rezultă din practică, între preşedinte şi guvern pot interveni stări delicate, în condiţiile în care majoritatea care l-a ales pe preşedinte, pentru o perioadă de 5 ani, se deosebeşte de majoritatea rezultată din alegerile parlamentare, situaţie cunoscută sub numele de “coabitare”, în care mecanismul instituţional poate fi blocat sau îl obligă pe preşedinte să ţină seamă la numirea primului-ministru şi a guvernului de noua majoritate parlamentară.

Preview document

Autoritățile Administrației Publice - Pagina 1
Autoritățile Administrației Publice - Pagina 2
Autoritățile Administrației Publice - Pagina 3
Autoritățile Administrației Publice - Pagina 4
Autoritățile Administrației Publice - Pagina 5
Autoritățile Administrației Publice - Pagina 6
Autoritățile Administrației Publice - Pagina 7
Autoritățile Administrației Publice - Pagina 8
Autoritățile Administrației Publice - Pagina 9
Autoritățile Administrației Publice - Pagina 10
Autoritățile Administrației Publice - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Autoritatile Administratiei Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Știința Administrației

sa cunoasca continutul notiunii de administratie publica prin prisma acceptiunilor date în literatura de specialitate; Obiective cognitive: O1 -...

Managementul Instututiilor Publice

I. INSTITUTIILE PUBLICE ÎN CADRUL SISTEMULUI ECONOMICO-SOCIAL 1.1.Conceptul, rolul si clasificarea institutiilor publice Pentru realizarea...

Relații publice în administrație

1.1 Introducere În natura si societate comunicarea exista atât la nivelul sistemelor, cât si la nivelul subsistemelor care le compun. Nu exista...

Managementul Serviciilor Publice

CAPITOLUL 1 EVOLUTIA SI DEZVOLTAREA CONCEPTULUI DE MANAGEMENT PUBLIC Aparitia si dezvoltarea notiunii de management public corespunde unei...

Administrație publică - curs 1

ADMINISTRATIE PUBLICA GUVERNUL ÎN SISTEMUL AUTORITATILOR ADMINISTRATIEI PUBLICE CENTRALE Ca autoritate publica reprezentativa a statului Guvernul...

Contabilitatea instituțiilor publice

Capitolul 1- Contabilitatea- menirea, locul si rolul acesteia în fata cerintelor cunoasterii si realitatii (existentialitatii) actuale I.1. Puncte...

Bazele Științei Politice

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupati de cunoasterea, stapanirea si studierea societatii, a cadrului in care traiesc si isi...

Te-ar putea interesa și

Activitatea autorităților administrației publice cu specială privire asupra actului administrativ

INTRODUCERE După cum rezultă din titlul lucrării,vom vorbi despre activitatea autorităţilor publice cu specială privire asupra actului...

Primarul și viceprimarul - autorități executive ale administrației publice

CAP. I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND INSTITUŢIA PRIMARULUI 1.1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE Primarul este autoritatea executivă a administraţiei publice...

Relațiile Administrației Publice Locale cu Autoritățile Administrației Publice Centrale

INTRODUCERE Motto: „Se poate guverna de departe, dar se poate administra numai de aproape“. Decret francez-1852 Administraţia publică...

Controlul Activității Autorităților Administrației Publice Locale

ÎNTRODUCERE În democrație, după Alain, cel care controlează joacă un rol fundamental: ”Unde se află democrația dacă nu în acea a patra putere pe...

Rolul autorităților administrației publice locale

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Domeniile cercetate sunt susţinute pe principiul de egalitate în faţa legii, pe dreptate socială şi...

Actele Juridice ale Autorităților Administrației Publice Centrale

Actele juridice ale autoritătilor administratiei publice centrale 1.Noţiunea de act administrativ Definirea principalelor acte juridice ale...

Distincția dintre Actul Administrativ și Celelalte Forme de Activitate ale Autorităților Administrației Publice

Lucrarea de faţã are ca obiect analiza actelor autoritãţilor administraţiei publice şi efectele jurisprudenţei administrative. Ideea principalã...

Autoritățile Administrației Publice Locale

Autorităţile administraţiei publice prin care se realizează autonomia locală în comune, oraşe şi municipii sunt consiliile locale, comunale,...

Ai nevoie de altceva?