Politici Publice

Curs
8.5/10 (8 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 9331
Mărime: 42.99KB (arhivat)
Publicat de: Noemi Catană
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Profiroiu Alina

Extras din curs

1.Conceptul de politica publica

Prin politica se intelege o decizie formala a unei autoritati legitim alese care se adopta intr-un cadru formal, conform unor proceduri dinainte stabilite.

Analiza politicilor reprezinta o orientare pragmatica ce identifica politica cu un program de actiune al autorit pb intr-un domeniu determinat de activitate.

Termenul este utilizat pentru a face referire la :

- un domeniu al activitatilor pb

- o grupare de obiective si progr derulate de guvern intr-un anumit moment

- legislatie sau un pachet de norme aprobate in legatura cu o anumita problematica

- produsul activitatii guvernamentale

- impactul activit guv asupra societatii

Acceptii ale termenului de PP gasim elemente comune:

- politica tinde sa fie mai mult decat o decizie formala, ea reprezinta o grupare de decizii

- o PP este adoptata de institutii poltico-adm si conteaza pe garantia adm.

- O PP mobilizeaza resurse pentru a genera anumite produse in societae

- Aceasta activitate urmareste o finalitate sau un obiectiv mai general sau mai specific, care in general este orientat catre satisfacerea anumitor interese si este purtatorul anumitor valori.

Conceptul de politica este esential pentru a intelege modul in care se guverneaza spre exemplu impactul guvernarii asupra bunastarii cetatenilor este asociat cu termenul de politica sociala.

2. Definitii explicate ale PP

- William Jenkins: un set de decizii interdependente luate de un actor politic sau de un grup de actori politici cu privire la selectia scopurilor si la mj de a atinge aceste scopuri intr-o situatie specifica, in care ar trebui ca acei actori politici sa poata, in principiu, sa ia decizii.

- el considera elaborarea PP drept un proces.

- Recunoaste ca PP reprezinta un set de decizii interdependente, majoritatea politicilor pp o serie de decizii.

- In procesul de PP, autoritatile gub sunt supuse unor presiuni interne sau externe ce tin de lipsa de resurse sau de rezistenta interna sau internationala fata de anumite optiuni, ceea ce limiteaza posibilitatea de alegere a acestora.

- Introduce un standard de evaluare in analiza PP, prin faptul ca el considera ca procesul de elaborare a pP reprezinta un comportament al autoritatilor publice de a decide cu privire la anumite teluri.

- In literatura franceza:

- un continut – activitatea publica apare sub forma unui continut. Pentru generarea rezultatelor se mobilizeaza resurse examinate de analist ca o problema de cercetare pt actiune.

- Un program – o PP nu se reduce la un act punctual luat in considerare in mod izolat (ceea ce face ministrul intr-o anumita zi intr-un anumit dosar).

- O orientare normativa – activitatea publica nu este rezultatul unor raspunsuri aleatorii ci este expresia finalitatilor si preferintelor pe care decidentul nu poate decat sa le accepte pentru care este responsabil.

- Un factor coercitiv – activitatea publica provine din natura autoritara cu care este investit actorul guvernamental.

- Un resort social – o PP se defineste prin cetatenii ale caror situatii, interese, comportamente sunt afectate de aceste acte si dispozitii.

- O PP reprezinta un ansamblu de masuri luate de o autoritate legala si responabila care vizeaza imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor sau conceperea unor masuri de stimulare a cresterii economice. Aceasta se defineste prin 4 elemente:

- ansamblul de actiuni intreprinse trebuie sa vizeze acelasi sector de activitate sau acelasi teritoriu.

- Actiunile intreprinse trebuie legate unele de altele

- O PP trebuie conceputa in functie de obiectivele tinta si de rezultate tangibile. Ea tr sa aiba scopuri precise, etape intermediare care sa exprime pasii parcursi si mj eficiente.

- O PP tr sa responsabilizeze, ea tr sa fie rezultatul unei vointe politice.

3. Conceptul de policy making, policy cycle

- Din perspectiva rezolvarii probl, policy making reprezinta cautarea de solutii pentru probl existente, facand apel la rationalitate in vederea indeplinirii scopurilor publice.

Cheia procesului de elaborare a politicii consta in definirea corecta a probl, identificarea si analiza unui set de solutii adecvat, selectarea alternativei care rezolva cel mai bine probl.

Se pot utiliza tehnici analitice precum analiza cost-beneficiu, analiza cost-eficacitate, programarea liniara si alte tehnici de optimizare. Vom sti ca am reusit atunci cand probl a fost rezolvata sau cand sporesc beneficiile obt de pe urma programului public.

Mai mult decat abordarea analitica a procesului de elaborare a polticii este important setul de activitati si abordari numit rationality project care reprezinta un lung proces de rationalizare a PP, prin maximizarea realizarii obiectivelor publice.

- Din perspectiva procesului de elaborare a politicii, atentia cade asupra conflictelor si dezacordurilor, asupra luptelor pentru a controla procesul de luare a deciziei, asupra urmaririi propriului interes si eforturilor de a defini scopurile publice.

Politica ocupa un loc central in procesul politic deoarece suntem diferiti in ceea ce priveste valorile, credintele si sentimentele.

Venim cu background-uri diferite care ne fac sa preferam diferite definiri ale problemei si diferite solutii pt rezolvarea probl. Politica are un renume prost datorita acestei incercari de acaparare a purerii in scopuri personale.

Atunci cand ne referim la elaborarea politicii ca un proces politic trebuie sa intelegem valorile care se reflecta in acest proces, diferitele aspecte care divizeaza oamenii si induc acestora diferitele perceptii asupra scopurilor publice, necesitatea de a rezolva conflictele daca actiunea este posibila pe cale democratica.

Ciclul politicilor explica politicile ca pe o succesiune logica de pasi (definirea probl, identif rasp alternative, evaluarea opt, decizia, implem, evaluarea).

4. Inventarierea principalelor abordari ale studierii politicii dupa Howlett si Ramesh

- Studiile privind analiza naturii regimului politic – un mod de org a sistemului politic – erau considerate drept o cale de a intelege procesul de constituire a PP. PP variaza in functie de natura sistemului politic si a legaturii sale cu societatea si au incercat sa analizeze infl exercitate asupra luarii deciziilor.

- Studii ce au vizat identificarea unor variabile cauzale in constituirea PP sau ceea ce au fost denumiti factori determinanti.

- Studii care se concentreaza asupra continutului politicilor – natura probl politice si caile menite sa o solutioneze determina de multe ori felul in care politica va fi tratata de sistemul politic respectiv.

- Studii care se axeaza asupra impactului PP si asupra rezultatelor acesteia – analizele acestora vizeaza cercetarea cantitativa a legaturilor dintre anumite programe guv si care folosesc tehnici de deductie statistica pentru a stabili relatii cauzale intre diferitele tipuri de activitati.

5. Caracteristicile studiilor privind PP

- Natura interdisciplinara a studiilor, care preia elemente de la mai multe discipl:

- stiinta politica (procesul prin care se iau deciziile privind politicile)

- adm pb (rolul birocratiei in formularea politicii si implementarea deciziilor)

- econ (rationalitatea instrumentala, cost/beneficii)

- sociologie (clasa, statutul si probl sociale)

- psihologie (logica, valori si etica)

- istorie, matematica.

Preview document

Politici Publice - Pagina 1
Politici Publice - Pagina 2
Politici Publice - Pagina 3
Politici Publice - Pagina 4
Politici Publice - Pagina 5
Politici Publice - Pagina 6
Politici Publice - Pagina 7
Politici Publice - Pagina 8
Politici Publice - Pagina 9
Politici Publice - Pagina 10
Politici Publice - Pagina 11
Politici Publice - Pagina 12
Politici Publice - Pagina 13
Politici Publice - Pagina 14
Politici Publice - Pagina 15
Politici Publice - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Politici Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Propunere de Politici Publice

1. INSTITUTIA INITIATOARE - Ministerul Muncii, Solidaritatii sociale si al Familiei. 2. FORMULAREA PROBLEMEI Problemele socio-economice cu care...

Politici Publice - Subiecte Rezolvate

1.Caracteristici ale conceptului de politica publica in acceptiunea unor sociologi si politologi din literatura franceza. In prezent, in...

Dimensiunea Juridică a Funcției Publice

Dimensiunea juridica a functiei publice 1. Izvoarele deontologiei functionarului public A. Principalul izvor este Constitutia, cea care asigura...

Relații publice în administrație

1.1 Introducere În natura si societate comunicarea exista atât la nivelul sistemelor, cât si la nivelul subsistemelor care le compun. Nu exista...

Științe juridice și administrație publică

ALEGETI RÃSPUNSUL CORECT 1) Din punct de vedere juridic dreptul poate fi definit: Dintre afirmatiile de mai sus patru sunt adevarate si una...

Sisteme Administrative Europene Comparate

Modulul 1 SISTEMUL ADMINISTRATIV – COMPONENTA A MEDIULUI SOCIAL INTRODUCERE Competente cognitive: care vor fi obtinute prin însusirea...

Te-ar putea interesa și

Fundamentele monitorizării activității economico-financiare a întreprinderilor de stat

INTRODUCERE Actualitatea şi importanţa problemei abordate. Mecanismul economic, instituit în Republica Moldova odată cu trecerea la relaţiile...

Politici Publice și Schimbare Instituțională

Introducere Începând cu data de 1 ianuarie 2007 România este membră a Uniunii Europene. Agenda publică din ultimii ani a fost ocupată într-o...

Strategia - tipuri de strategii și politici publice locale

I. STRATEGIA 1.1 Definitii si concepte Strategia defineste incotro doreste organizatia sa se deplasese pentru a-si indeplini misiunea, respectiv...

Managementul strategic în administrația publică

INTRODUCERE Provocările societăţii contemporane la nivelul implementării unor politici de management care să asigure succesul în diferitele...

Uniunea Europeană și Politicile Publice

INTRODUCERE Referatul „Uniunea Europeană şi politicile publice", Studiu de caz — „Politicile publice în România", suscită un interes deosebit, mai...

Formarea Opiniei Publice și Impactul Acesteia asupra Politicii Publice

Introducere Administraţia publică reprezintă o structură complexă, bazată atât pe principiul democraţiei cât şi pe principiul separării puterilor...

Reforma Contabilității Publice

1.Contextul general al reformei contabilitatii publice Dupa 1990, România s-a caracterizat prin reforme politice si economice semnificative. În...

Elaborarea politicilor publice II

I. CONCEPTUL DE POLITICA PUBLICA 1. DEFINIREA CONCEPTULUI DE POLITICA PUBLICA Termenul de politica a avut de-a lungul timpului mai multe...

Ai nevoie de altceva?