Introducere în Studiul Politologiei

Curs
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 31874
Mărime: 98.06KB (arhivat)
Publicat de: Adi Nechita
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: A. Piturca

Extras din curs

1.1.Aparitia si evolutia stiintei politice 1.2. Obiectul de studiu al stiintei politice

1.3. Locul politologiei in sistemul stiintelor sociale si politice

1.4. Functiile politologiei

1.1. Aparitia si evolutia stiintei politice

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupati de cunoasterea, stapanirea si studierea societatii, a cadrului in care traiesc si isi desfasoara activitatea. In consecinta, ea a fost analizata atat in ansamblul ei, ca intreg, cat si in domeniile si partile ei ce o compun. Dintre stiintele care sunt preocupate de descifrarea esentei societatii, a proceselor si legitatilor devenirii ei, un loc aparte il ocupa si politologia.

In cadrul oricarei societati, indiferent de natura si nivelul ei de dezvoltare, politicul si politica au constituit activitati umane fundamentale, o functie esentiala a sistemului social. Drept urmare, orice investigatie profunda si detailata a oricarui sistem social, inclusiv a conditiei umane, nu se poate realiza fara o analiza a politicului.

Istoriceste, primele elemente ale gandirii social-politice apar inca din antichitate, de care se leaga insasi etimologia termenului. Notiunea de politologie vine de la cuvintele grecesti polis-stat, cetate si logos-stiinta, adica stiinta despre stat, despre putere. De-a lungul vremii, aceasta notiune a imbracat diferite acceptiuni cum ar fi: arta de guvernare, de conducere, de politica, pana la termenul modern de politologie. Denumirea noua, moderna de politologie a aparut in 1954 si a fost pusa in circulatie de politologul german Eugen Ficher Baling si de francezul A. Therive.

Atat in antichitate cat si in feudalism, intre stiintele care studiau societatea nu exista o democratie, o individualizare, drept urmare, elemente, cunostinte despre societate vor fi nediferentiate, cele specifice filosofiei sau politicii se vor intersecta, suprapune cu cele economice, sociale sau religioase. In primele sale manifestari gandirea politica a aparut si s-a dezvoltat fie in interiorul filosofiei, ca filosofie politica in Grecia antica, fie in stransa legatura cu juridicul, in Roma antica. In toate cazurile, atat asupra politologiei cat si a celorlalte stiinte sociale, a cunoasterii in special, a societatii in general in epoca sclavagista si medievala isi va pune amprenta religia. In feudalism viata si gandirea politica se vor afla sub puternica influenta a dogmei teologice si a bisericii, stiintele in totalitatea lor, vor fi integrate teologiei, devenind ramuri ale acesteia, iar dogma teologica devine axioma politica a societatii.

Procesul de disociere a stiintelor, a celor sociale in special de teologie si de morala crestina va incepe odata cu descompunerea societatii feudale. Renasterea prin spiritul sau laic si stiintific isi va pune pecetea asupra evolutiei tuturor stiintelor, inclusiv a celor politice. Ganditori de seama ai acestei perioade, dar mai ales a perioadei moderne N. Machiavelli, Th. Hobbes, J. Bodin, iluministii francezi Voltaire, Montesquieu, Rousseau in lucrarile lor social-politice s-au pronuntat pentru individualizarea stiintei politice, pentru constituirea ei intr-o stiinta de sine statatoare.

Disocierea politologiei, individualizarea ei ca stiinta de sine statatoare a inceput abia la mijlocul secolului al XIX-lea, odata cu cresterea considerabila a rolului si locului politicului in domeniul cunoasterii teoretice si a practicii sociale. Acest proces de emancipare a stiintei politice s-a desfasurat in doua etape:

a) prima la mijlocul secolului al XIX-lea si a vizat in principal, desprinderea politologiei impreuna cu sociologia de celelalte stiinte socio-umane;

b) cea de a doua etapa s-a consumat catre sfarsitul secolului al XIX-lea si a constat in separarea stiintei politice de sociologie, fenomen asociat si cu aparitia noului sau sens si continut de stiinta a studierii politicului si tot ce tine de acesta.

Acest proces a determinat aparitia in SUA in 1880 la Colegiul din Colorado a primei scoli si catedre de stiinte politice. In perioada interbelica si indeosebi postbelica, studierea politologiei in SUA, in Europa apuseana si nordica, Canada si Japonia s-a generalizat, atat ca stiinta cat si ca obiect de invatamant. Astazi in lumea civilizata si democratica nimeni nu mai poate concepe realizarea si functionarea sistemului politic, a omului modern fara o cultura politica infaptuita pe calea institutionalizata.

In Romania, nici in perioada interbelica si cu atat mai putin postbelica, politologia nu a existat nici ca disciplina de studiu si nici ca stiinta de cercetare a fenomenului politic. In perioada interbelica politicul era investigat din perspectiva istorica sau sociologica in stransa interactiune cu acestea. In perioada dominatiei comuniste, ceea ce se realiza in domeniul politicului era in realitate o indoctrinare a oamenilor cu ideologia totalitara comunista. Astazi in conditiile refacerii vietii si sistemului politic democratic, a necesitatii formarii si pregatirii cetatenilor, a racordarii invatamantului romanesc la cel european si universal, studiul stiintei politice a devenit o necesitate.

1.2. Obiectul de studiu al politologiei

Precizarea obiectului unei stiinte in general si in mod deosebit al unei stiinte sociale, cum este cazul politologiei, este o problema extrem de dificila, complexa si care presupune un permanent proces de definire si redefinire. Dificultatea acestui proces decurge din complexitatea si dinamica vietii politice contemporane, din marea explozie informationala, precum si din aparitia a numeroase stiinte de studiu a societatii, in special a celor de granita cu politicul.

Stabilirea obiectului de studiu al stiintei politice impune precizarea unor elemente preliminare cum ar fi: domeniul sau distinct de studiu; notiunile, categoriile, conceptele procesele si legitatile specifice cu care aceasta opereaza; functiile indeplinite in domeniul cunoasterii, a interdisciplinaritatii si mai ales in practica sociala; locul pe care respectiva stiinta il ocupa in sistemul stiintelor sociale si politice; utilitatea si eficienta sa sociala.

Preview document

Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 1
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 2
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 3
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 4
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 5
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 6
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 7
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 8
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 9
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 10
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 11
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 12
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 13
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 14
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 15
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 16
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 17
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 18
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 19
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 20
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 21
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 22
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 23
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 24
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 25
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 26
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 27
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 28
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 29
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 30
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 31
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 32
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 33
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 34
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 35
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 36
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 37
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 38
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 39
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 40
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 41
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 42
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 43
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 44
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 45
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 46
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 47
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 48
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 49
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 50
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 51
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 52
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 53
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 54
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 55
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 56
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 57
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 58
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 59
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 60
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 61
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 62
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 63
Introducere în Studiul Politologiei - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Introducere in Studiul Politologiei.doc

Alții au mai descărcat și

Institutional reforms

Course 2 INSTITUTIONAL REFORMS Institutions= set of rules. Rules = are derived from chaos situations; =consist in opportunity costs patterns for...

Comunicare Socială

Cursul 1 Comunicarea umană: conceptele de bază şi principalele abordări în studiul comunicării umane Comunicare şi comunicare socială...

Organizații Europene și Euroatlantice

Cunoaşterea de către studenţi a unei dimensiuni esenţiale a relaţiilor internaţionale – instituţionalizarea organizaţiilor internaţionale – cu...

Delegative Democracy

Guillermo O’Donnell is Helen Kellogg Professor of International Studies, and Academic Director of the Helen Kellogg Institute for International...

Fondurile Europene

Instrumentele Structurale sunt fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru interventii de tip structural, pentru implementarea Politicii de...

Doctrine Economice

LIBERALISMUL extinderea şi generalizarea producţiei de schimb (marfare) - odată cu trecerea omenirii de la civilizaţia agricolă (ce a dominat...

Discursul Politic

Discusul electoral constituie principala modalitate prin care actorul politic poate genera evenimente intr-o campanie electorala. O data lansat in...

Introducere în relații internaționale

TERMENI OPERAŢIONALI: - istoria diplomaţiei (ştiinţa sau arta negocierilor) – tratează evoluţia raporturilor dintre state (vezi Martin Wight,...

Te-ar putea interesa și

Formele de guvernamânt

INTRODUCERE Statul, ca fenomen social complex, a fost şi rămîne o problemă rezervată atît studiilor politologice, sociologice, cît şi celor...

Partidele politice din România

INTRODUCERE Din antichitate şi până în contemporaneitate, politicul şi politica (respectiv, domeniul politic al vieţii sociale) au suscitat...

Partidele Politice

1)PARTIDUL,MEDIATOR PRIVILEGIAT AL VIETII POLITICE La o prima vedere,partidul politic pare sa exprime perfect maxima conform careia puterea este...

Locul și rolul politologiei în sistemul științelor politice

CAPITOLUL I Introducere in studiul stiintelor politice Interesul enorm pentru stiintele politice in tara noastra este perfect explicabil ,...

Franța - modelul semiprezidențialismului

INTRODUCEREA În elaborarea studiului comparativ sarcinile laborioase specifice au fost împărţite după cum urmează: partea introductivă a fost...

Președintele în SUA

1. ŞEFUL STATULUI Instituţia şefului statului constituie una dintre cele mai vechi autorităţi politice, ea apărând odată cu statul, cunoscând o...

State cu regim prezidențial în lume

CAPITOLUL I. APARITIA SI DEZVOLTAREA REGIMULUI PREZIDENTIAL 1.1. Aparitie si dezvoltare Dezvoltat, în forma sa clasică, în Statele Unite ale...

Recenzie la lucrarea lui Max Weber - Politica, o vocație și o profesie

I. Introducere Scopul recenziei date constă în studiul aprofundat al politologiei prin intermediul lucrării ”Politica, o vocație și o profesie”...

Ai nevoie de altceva?