Teoria Alegerii Raționale

Curs
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 105 în total
Cuvinte : 70230
Mărime: 1.34MB (arhivat)
Publicat de: Iosif Petrea
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Nţiuni şi concepteI :

Politic,politică, politici, politice, s.f., adj. .

1. s.f : Ştiinţa şi practica de guvernare a unui stat; sferă de activitate social-istorică ce cuprinde relaţiile, orientărileşi manifestările care apar între partide, între categoriişi grupuri sociale, între popoare etc. în legătură cu promovarea intereselor lor, în lupta pentru putere etc.; orientare, activitate, acţiune a unui partid, a unor grupuri sociale, a puterii de stat etc. în domeniul conducerii treburilor interneşi externe; ideologie care reflectă această orientare, activitate, acţiune.◊ Expr. A face politică = a lua parte în mod activ la discutareaşi rezolvarea treburilor statului.

2 . s.f : Tactică, (mod de) comportare (abilă) folosit(ă) de cineva pentru atingerea unui scop..

1. adj : Care aparţine politicii), care se referă la politică, de politică; politicesc1.◊ Drepturi politice = drepturile de participare a cetăţenilor la conducerea treburilor statului. Nivel politic = grad de pregătire a cuiva în probleme de politică generală; orientare justă în astfel de probleme. Om politic (şi, înv., substantivat, m.) = persoană care are un rol important în activitatea politică, care îşi desfăşoară activitatea principală în domeniul politicii (I 1).♦ (Substantivat, n.) Aspect, element politic (II 1), viaţă politică.

2. adj : Care are sau care exprimă o comportare abilă; dibaci, şiret. – Din lat. politicus, ngr. politikós,fr. politique.

În esenţă, este vorba despre faptul că politica are a face cu guvernarea unui stat, deci cu acele activităţi care urmăresc obţinerea puterii şi permit realizarea opţiunilor dorite prin intermediul statului.

Există însă şi o idee mai generală despre politică, uzuală în limba română: anume că politica priveşte capacitatea cuiva de a atinge un scop (printr-o anume dibăcie sauşiretenie). Ce înseamnă asta? Aparent, ideea este că politica va consta în utilizarea unor mijloace speciale; dar mai important este ceea ce se presupune: dacă atingerea scopului presupune dibăcie ori şiretenie, înseamnă că politica vizează în primul rând sfera relaţiilor noastre cu alţii: ea priveşte acele obiective pentru atingerea cărora trebuie să ţinem seama de interesele şi de acţiunile celorlalţi oameni. Acest ultim sens se regăseşte în mai toate definiţiile consacrate. De exemplu, în Merriam-Webster Dictionary, termenul politică (politics) are între sensurile sale pe următoarele:

1. -a) arta sau ştiinţa de a guverna; b) arta sau ştiinţa care se ocupă cu ghidarea şi influenţarea politicilor (policy) guvernamentale; c) arta sau ştiinţa care se ocupă cu câştigarea şi menţinerea controlului asupra guvernămării;

2. a) complexul tuturor relaţiilor dintre oamenii care trăiesc într-o societate; b) relaţiile sau comportamentul în cazuri particulare, în special aşa cum apar ele dintr-un punct de vedere politic.

*

Potrivit primului înţeles al politicii, ea vizează, în mod prioritar, sfera guvernării, dar există şi sensul mai general, potrivit căruia politica priveşte comportamenul oamenilor în relaţiile de putere între oamenii care formează o comunitate socială organizată, relaţii adesea conflictuale; într-un astfel de sens, trebuie avute în vedere acele situaţii în care interesele fie coincid, fie sunt diferite, chiar conflictuale.

Potrivit acestor configuraţii ale conceptului de politică, ştiinţa politică va putea privi, pe de o parte, guvernarea, dar şi, pe de altă parte, într-un sens mai larg – relaţiile ce se stabilesc în cadrul unei comunităţi sociale între membri care o compun, în procesul de realizare a scopurilor lor individuale şi a scopului colectiv al comunităţii.

Definiţiile de dicţionar au caracter istoric şi exprimă – pe de o parte – cultura comună specifică epocii şi – pe de altă parte, dominanta ideologică a culturii. Exemplu: în Dicţionarul explicativ al limbii române din 1984 găsim următorul sens al conceptului de politică: formă de organizareşi de conducere a unei comunităţi umane, de asigurare a ordinii interne etc. în scopul obţinerii dominaţiei unei clase asupra altora, al apărării intereselor economice ale clasei economiceşte dominanteşi al garantării securităţii externe; sferă de activitate social-istorică ce cuprinde relaţiile, orientărileşi manifestările ce apar între clase, între grupuri sociale, între popoare etc. în legătură cu promovarea intereselor lor, în lupta pentru putere etc.; orientare, activitate, acţiune a unei clase, a unor grupuri sociale, a puterii de stat etc. în domeniul conducerii treburilor interneşi externe; ideologie care reflectă această orientare, activitate, acţiune.

Desigur, în activitate ştiinţifică referitoare la politică, cea mai mare parte a activităţii profesionale se referă la studierea activităţii de guvernare, a instituţiilor politice (instituţiile statului, partidele politice), comportamentului politic, proceselor electorale etc. În acelaşi timp, insă, în mod practic şi pe deplin justificat, în cadrul studiilor de specialitate, se manifestă tendinţa ca definiţiile date conceptului de politică să fie mai ample şi mai diverse decât cle de dicţionar, astfle încât acestea să nu limiteze la guvernare, la arta şi/sau ştiinţa de a guverna, de a produce şi a influenţa deciziile politice, de a accede la şi a exercita actul de guvernare. Aşa se întâmplă, spre exemplu, atunci cănd politica este studiată din perspectiva teoriei alegerii raţionale.

Alte abordări de interes:

1. Politica în sens de distribuţie sau alocare a resurselor sociale - “cine ce obţine, când şi cum” (Lasswell).

2.Politica în sens de putere: “Politica” poate fi cel mai bine caracterizată drept utilizarea sub constrângere a puterii sociale. (Ceea ce conduce la idea că studiul politicii poate fi caracterizat, la rândul lui, ca studiul naturii şi surselor acelor constrângeri sau al tehnicilor de utilizare a puterii sociale în cadrul acelor constrângeri. O asemenea abordare se depărtează de tradiţie prin aceea că defineşte politica în termeni de folosire sub constrângeri a puterii - constrângeri sub care acţionează actorii politici, manevrele pe care le ocazionează acestea. Analiza acestor constrângeri – sursa şi natura lor, modul cum funcţionează, efectele asupra comportamentului actorilor politici, etc. (v. bbf. Goodin, Klingemann)

3. Politica: “exercitarea puterii, prin raţiune şi limbaj, pentru a atinge, în cadrul unui grup de oameni, un anumit rezultat” (Arneil)

4. Politica în sens de dimensiune a vieţii sociale: “În esenţă, noi acţionăm politic ori de câte ori luăm decizii pe seama altor oamenişi nu doar a noastră. Politica înseamnă a planifica şi a organiza proiecte comune, a stabili reguli şi standarde care definesc relaţiile între oameni şi alocarea resurselor între nevoi şi scopuri omeneşti rivale.” (C. Anderson, Marsh, Stoker). “Politicul ar trebui astfel definit încât să cuprindă întreaga sferă a socialului. ... Toate evenimentele, proceseleşi practicile care apar în sfera socială au potenţialul de a fi politice şi, deci, de a fi supuse analizei politice. Potrivit unei astfel de viziuni, domeniul guvernării nu este mai politic prin sine decât cel al culturii, juridicului sau sferei civice. … Politica şi politicul privesc distribuţia, exercitarea şi consecinţele puterii. O analiză politică este aceea care atrage atenţia asupra relaţiilor de putere implicate în relaţiile sociale. În acest sens, politica nu este, neapărat, definită prin aceea că are o arie specială de manifestare, ci – maidegrabă, prin natura sa procesuală. Politica poate fi definită, în acest sens, ca fiind procesul prin care un grup de oameni cu opinii şi interese iniţial divergente ajung la decizii colective considerate, în esenţă, îndeobşte ca fiind obligatorii pentru respectivul grup şi impuse ca o linie de conduită comună.” (Enciclopedia Blackwell, 2000).

Preview document

Teoria Alegerii Raționale - Pagina 1
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 2
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 3
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 4
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 5
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 6
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 7
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 8
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 9
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 10
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 11
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 12
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 13
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 14
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 15
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 16
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 17
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 18
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 19
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 20
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 21
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 22
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 23
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 24
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 25
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 26
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 27
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 28
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 29
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 30
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 31
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 32
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 33
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 34
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 35
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 36
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 37
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 38
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 39
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 40
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 41
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 42
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 43
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 44
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 45
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 46
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 47
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 48
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 49
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 50
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 51
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 52
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 53
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 54
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 55
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 56
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 57
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 58
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 59
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 60
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 61
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 62
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 63
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 64
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 65
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 66
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 67
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 68
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 69
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 70
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 71
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 72
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 73
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 74
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 75
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 76
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 77
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 78
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 79
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 80
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 81
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 82
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 83
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 84
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 85
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 86
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 87
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 88
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 89
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 90
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 91
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 92
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 93
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 94
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 95
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 96
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 97
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 98
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 99
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 100
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 101
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 102
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 103
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 104
Teoria Alegerii Raționale - Pagina 105

Conținut arhivă zip

  • Teoria Alegerii Rationale.pdf

Alții au mai descărcat și

Implementarea unei Politici Publice

Analiza secvenţială analizează procesul de realizare a politicilor publice propunând o împărţire în secvenţe (paşi) a ciclului de realizare a...

Introducere în Istoria Partidelor și Doctrinelor Politice din România

1. PARTID ŞI IDEOLOGIE POLITICĂ – DEFINIREA CONCEPTELOR 1.1. Pluripartidismul şi sistemul democratic Sistemul democratic modern bazat pe...

Partide și Familii Politice

Organizarea partidelor Distingându-se de orice altã organizatie socialã – familie, scoalã, atelier, club, grup de interes, grup de actiune civicã,...

Ciclul Lung al Politicii Globale și al Statului-Natiune - George Modelski

I. Ciclul lung: concepte de bază Să definim un ciclu drept un pattern recurent în viaţa (sau funţionarea) unui sistem. Conceptul presupune că...

Identitatea europeană

1. Mentalitatea greacă Răspândirea mentalităţii greceşti s-a datorat coloniilor greceşti Apariţia unor noi centre de răspândire a elenismului:...

Organizații Internaționale ale Securității

CURS I ORGANIZAŢII INTERNAŢIONALE ALE SECURITĂŢII Introducere Organizaţiile internaţionale sau interguvernamentale au aparut la începutul...

Designul instituțional

cercetarile privitoare la sistemele de partide pleaca de la 2 asumptii - majoritatile sunt foarte importante - sigla partidului conteaza pentru...

Economie Politică

CAPITOLUL I ELEMENTE INTRODUCTIVE DE ISTORIE A GÂNDIRII ECONOMICE ŞI DE ECONOMIE GENERALĂ Trebuinţele reprezintă baza dezvoltării societăţii...

Te-ar putea interesa și

Dinamica instituțiilor securității internaționale în perioada post-razboi rece. Impactul crizelor sud-est europene din anii 1990

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să urmărească modul în care se conjugă instituţional acţiunea internaţională în gestionarea securităţii....

Clasa Managerială

Interesul asupra acestei teme de cercetare a fost provocat de analiza Indexului de încredere în profesii publicat de GfK1. Urmarind rapoartele...

Aplicații ale teoriei jocurilor în negocierea internațională

INTRODUCERE Alegerea acestei teme a fost în primul rând motivată de ceea ce se întâmplă în jurul nostru la nivel internaţional. Secolul al XX-lea...

Politici Publice și Schimbare Instituțională

Introducere Începând cu data de 1 ianuarie 2007 România este membră a Uniunii Europene. Agenda publică din ultimii ani a fost ocupată într-o...

Politicul românesc reflectat în politicile sociale - analiza factuală și proiectul filosofic

Introducere Motivul care stă la baza prezentei lucrări este acelaşi cu domeniu şi sursa de inspiraţie şi cercetare care au stat la baza...

Teoria Personalității Criminale

1. Introducere Termenul personalitate este folosit pentru a descrie temperamentul si atributele emotionale ale unui individ, care practic îi...

Modele de Jocuri în Negocierea Internațională

Ceea ce economistii numesc teoria jocurilor, psihologii numesc teoria situatiilor sociale, o descriere destul de exacta si simplificata a...

Teoria Economică

Partea I-a Prezentarea cursului 1.1 Educaţia economică parte integrantă a pregătirii profesionale inginereşti Pregătirea studenţilor ingineri...

Ai nevoie de altceva?