S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială

Disertație
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 12722
Mărime: 179.16KB (arhivat)
Publicat de: Livia M.
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Introducere 4
  3. Capitolul 1. Premise ale dezvoltării Statelor Unite ale Americii 6
  4. 1.1 Resurse naturale și umane 6
  5. 1.2 Democrația și statul de drept 7
  6. 1.2.1 Statul de drept 8
  7. 1.2.2 Separarea puterilor în stat 8
  8. 1.3 Sistemul economic 9
  9. 1.4 Produsul Intern Brut în Statele Unite 11
  10. 1.5 Principalele industrii din Statele Unite 12
  11. 1.5.1 Sectorul sănătății 13
  12. 1.5.2 Industria agricolă 13
  13. 1.5.3 Industria construcțiilor 14
  14. 1.5.4 Industria Auto 15
  15. 1.6 Globalizarea 16
  16. 1.6.1 Globalizarea în Statele Unite ale Americii 17
  17. 1.6.2 Cultura Statelor Unite ale Americii 17
  18. 1.6.3 Globalizarea politică 18
  19. 1.6.4 Rolul special al Statelor Unite în Sistemul Financiar Global 19
  20. 1.7 Domeniul militar 20
  21. Capitolul 2. Comerțul exterior al Statelor Unite 22
  22. 2.1 Comerțul exterior cu servicii 22
  23. 2.1.1 Evoluția comerțului cu servicii 22
  24. 2.1.2 Structura comerțului cu servicii 24
  25. 2.1.3 Parteneri ai Statelor Unite în cadrul comerțului cu servicii 25
  26. 2.2 Comerțul exterior cu bunuri 25
  27. 2.2.1 Evoluția comerțului cu bunuri 26
  28. 2.2.2 Structura comerțului cu bunuri 27
  29. 2.2.3 Parteneri ai Statelor Unite în cadrul comerțului cu bunuri 27
  30. 2.3 Balanța comercială a Statelor Unite 28
  31. 2.3.1 Balanța serviciilor în cadrul Statelor Unite ale Americii 28
  32. 2.3.2 Balanța bunurilor din cadrul Statelor Unite ale Americii 29
  33. 2.3.3 Balanța comercială totală 30
  34. 2.4 Participarea Statelor Unite la acorduri de cooperare economică 32
  35. 2.4.1 Acordul de liber schimb din America de Nord 32
  36. 2.4.2 Cooperarea economică Asia-Pacific 33
  37. Capitolul 3 - Alte elemente importante în cadrul Statelor Unite 34
  38. 3.1 Dolarul American (USD) 34
  39. 3.2 Investiții străine directe în Statele Unite 35
  40. 3.3 Multinaționalele din Statele Unite ale Americii 37
  41. Concluzii 38
  42. Bibliografie 40

Extras din disertație

Introducere

Tema prezentată în această lucrare, și anume, Statele Unite ale Americii - Centru de putere în economia mondială, reprezintă un subiect de mare actualitate și de o foarte mare importanță datorită reușitelor pe plan mondial pe care Statele Unite le-au realizat.

Statele Unite ale Americii, este numele dat unei republici constituționale federale compusă din 50 de state și un district federal. Acestea au devenit independente la data de 4 Iulie 1776 prin Declarația de Independență, data de 4 Iulie reprezentând o zi de sărbătoare pentru populația Statelor Unite încă de atunci.

Succesul economic și dezvoltarea tehnologică a acestora începe odată cu încheierea Războiului de Secesiune, în prezent Statele Unite ale Americii sunt de o importanță colosală pe plan mondial, atât din punct de vedere economic dar și din punct de vedere al forței armate și al relațiilor pe care acestea le realizează cu restul țărilor puternice din întreaga lume.

Relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii, au început încă din anul 1880, iar în anul 1989, România părăsește Blocul de Est, relațiile dintre cele două țări încep să prindă forma unui parteneriat strategic axat pe o gamă largă de elemnte politice, militare, economice dar și culturale. De asemenea S.U.A au sprijinit România la intrarea acesteia în NATO, iar în prezent România reprezintă un aliat puternic, cele două țări colaborând pentru a construi democrația, a lupta împotriva terorismului și pentru stabilitatea regională.

Economia Statelor Unite ale Americii este cea mai mare de pe întregul glob în ceea ce privește produsul intern brut, dar este de asemenea și cea mai avansată din punct de vedere al tehnologiilor, principalele exporturi ale acestei țării fiind computerele, mașinile electrice, produsele chimice și echipamentele militare. De asemenea S.U.A au cele mai mare rezerve de cărbune din întreaga lume.

Statele Unite, ocupă de asemenea primul loc în clasamentul privind puterea, realizat la nivel global, în acest clasament fiind analizate elemente precum: puterea militară, alianțele, influența politică, influența economică și capacitatea acestora de a fi lideri.

Acestea fiind spuse, voi prezenta mai jos principalele subiecte ce urmează să fie prezentate în cadrul acestei lucrări.

În cadrul primului capitol, intitulat Premise ale dezvoltării Statelor Unite ale Americii, sunt prezentate elemente ce țin de resursele naturale de care Statele Unite ale Americii dispun și cum ajută acestea la dezvoltarea economică, cum se manifestă democrația în cadrul acestei țări și ce beneficii aduce, separarea puterilor în stat, cum ajută aceasta Statele Unite să își mențină poziția la nivel global, dar și amenințări cu privire la separarea puterilor în stat, globalizare și rolul important pe care această țară îl ocupă în cadrul acesteia, elemente strict legate de sistemul economic al Statelor Unite, și rolul pe care acesta îl joacă în performanțele acestei țări, elemente legate de produsul intern brut și ce reprezintă acesta pentru economia țării dar și elemente legate de domeniul militar.

În cadrul celui de-al treilea capitol al acestei lucrări, intitulat Comerțul exterior al Statelor Unite, este analizată activitatea de comerț internațional punându-se accentul pe cum a evoluat aceasta pe parcursul ultimului decenio atât din punct de vedere al comerțului cu bunuri cât și din punct de vedere al comerțului cu servicii. De asemenea sunt prezentate principalele categorii de bunuri dar și principalii parteneri economici din cadrul celor două componente ale comerțului exterior.

În cel de-al treilea capitol al prezentei lucrări sunt prezentate alte elemente importante ce țin de economia Statelor Unite cum ar fi: dolarul american, cum a ajuns acesta să fie dorit de întreaga populație a planetei, acesta reprezentând o monedă internațională sigură; multinaționalele și rolul pe care acestea îl au în creșterea economică a acestei țări dar și elemente legate de investițiile străine directe și de ce Statele Unite reprezintă o destinație principală pentru acestea.

Capitolul 1. Premise ale dezvoltării Statelor Unite ale Americii

În cadrul primului capitol, intitulat Premise ale dezvoltării Statelor Unite ale Americii, sunt analizați factorii care au ajutat Statele Unite să ajungă o superputere, cum ar fi: resursele naturale, democrația, sistemul economic, globalizarea și industria.

1.1 Resurse naturale și umane

Resursele naturale reprezintă materiale pe care oamenii le folosesc cu scopul de a-și satisface nevoile. Acestea se clasifică în două tipuri: resurse regenarabile și resurse neregenerabile. Prima categorie de resurse, cele regenerabile, sunt acele materiale pe care oamenii le folosesc într-un ritm mai lent față de ritmul în care acestea sunt înlocuite, precum apa, vântul, soarele, dar oamenii consideră și plantele și animalele ca fiind resurse regenerabile, chiar dacă prin folosirea acestora în exces, acestea ar putea dispărea. A doua categorie sunt resursele pe care omul le folosește mai repede decât natura le poate înlocui, aici fiind incluse: petrolul, cărbunele, gazele naturale și mineralele.

Statele Unite ale Americii sunt înzestrate cu resurse naturale din abundență, fapt care oferă acestei țări prosperitate și o dezvoltare economică puterică.

În primul rând, dispune de o suprafață mare care a fost de la început guvernată de un singur sistem politic, geografia și geologia acestui teritoriu oferind Statelor Unite un avantaj comparativ în construirea economiei sale.

În al doilea rând, teritoriul acestei țări, este mărginit de două linii de coastă care asigură țării alimente, dar și porturi pentru comerț. Liniile de coastă au contribuit cu 222,7 miliarde de dolari la produsul intern brut în anul 2009 și au creat un număr total de 2,6 milioane de locuri de muncă, aproape trei sferturi din aceste locuri de muncă fiind legate de turism și recreere .

În al treilea rând, America are la dispoziție mii de acri de pământ fertil datorită marilor câmpii.

Bibliografie

1. Elson, A., The United States in the World Economy, Making Sense of Globalization, ed. Palgrave MacMillan, 2019

2. Varoufakis, Y., The Global Miontaur, America, Europe and the Future of the Global Economy, ed. Zed Books, London, 2015

3. Jeffry A. Frieden, David A. Lake, J. Lawrence Broz, International Political Economy, ed. W.W. Norton & Company, New York, 2017

4. Woodruff, W., America’s Impact on the World, ed. The MACMILLAN PRESS LIMITED, 1975

5. Wood, J., A History of Macroeconomic Policy in the United States, ed. Routledge Explorations in Economic History, Uppsala Univeristy, 2009

6. Mckinney, J., The changing global ecoomy: roles of the United States and the European Union in the evolving context, Экoнoмикa peгиoнa, 2014

7. Huchet-Bourdon, Marilyne, Bahmani-Oskooeem, Moshen, Exchange Rate Uncertainty and Trade Flows Between the United States and China, Chinese Economy, 2013

8. Dees, S., Saint-Guilhem, A., The role of the United States in the global economy and its evolution over time, Empirical Economics, 2011

9. Rodrik, D., One Economics Many Recipes, Princeton Univeristy Press, 2007

10. Joseph E. Stiglitz, Mecanismele Globalizării, ed. Polirom, 2008

11. Mc Morrow K., The Wage Formation Process and Labor Market Flexibility in the Community the US and Japan, Economic Studies, 1996

12. John W. Miller, How U.S.-China Trade Dispute Is Reshaping Global Trade Flows, The Data Monitor, 2020

13. Workman, D., World’s Top Exports, United States Top 10 Imports, 2020

14. Kimberly, A., US Trade Deficit by Country, TheBalance, 2020

15. ***Minister, Statele Unite ale Americii, http://www.mae.ro/node/2087, accesat la data 21.04.2020

16. Export Enterprises SA, United States: Investing in the United States, Iunie 2020, https://www.nordeatrade.com/en/explore-new-market/united-states/investment, accesat la data de 26.05.2020

17. Noland, M., US-China Economic Relations, Working Paper 96-6, Institute for International Economics, https://www.piie.com/publications/working-papers/us-china-economic-relations, accesat la data de 29.05.2020

18. Wang, T., U.S. Construction Industry, Statistics and Facts, Statista, 2020, https://www.statista.com/topics/974/construction/#dossierContents__outerWrapper, accesat la data de 22.05.2020

19. Deutsch, A., The 5 Industries Driving the U.S. Economy, Investopedia, 2019, https://www.investopedia.com/articles/investing/042915/5-industries-driving-us-economy.asp, accesat la data de 22.05.2020

20. Depersio, G., What Are Some Examples of Free Market Economies, 06.03.2020, https://www.investopedia.com/, accesat la data 20.04.2020

21. Ross, S., Is The United States a Market Economy or a Mixed Economy, 09.07.2019, https://www.investopedia.com/, accesat la data 20.04.2020

22. Kimberly, A., America Is Not Really a Free Market Economy, 01.05.2020, https://www.thebalance.com/, accesat la data 20.04.2020

23. Separation of Powers, https://www.law.cornell.edu/, accesat la data 21.04.2020

24. Globalization and the U.S, https://courses.lumenlearning.com/, accesat la data de 21.04.2020

25. Branches of the U.S. Government, https://www.usa.gov/branches-of-government, accesat la data de 21.04.2020

...

Preview document

S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 1
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 2
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 3
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 4
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 5
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 6
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 7
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 8
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 9
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 10
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 11
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 12
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 13
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 14
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 15
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 16
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 17
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 18
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 19
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 20
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 21
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 22
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 23
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 24
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 25
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 26
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 27
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 28
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 29
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 30
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 31
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 32
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 33
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 34
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 35
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 36
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 37
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 38
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 39
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 40
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 41
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 42
S.U.A. - Centru de putere în economia Mondială - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • S.U.A. - Centru de putere in economia Mondiala.docx

Alții au mai descărcat și

Economia SUA - Un Nou Tip de Model Economic

SUA ocupă un rol deosebit în economia mondială. Politica economică, privită ca o activitate economică, vizează obiective politice, precum şi...

Economia Statelor Unite

Economia tarilor dezvoltate Tarile dezvoltate cu economie de piata domina economia mondiala.Ele au ponderea cea mai mare in produsul brut mondial...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Economia SUA

Noțiuni/termeni-cheie: supraputere mondială, CTN, mutații structurale, „gulerașe albe”, „cazanul de fuziune”, deficit comercial, „dublu deficit”,...

Te-ar putea interesa și

Etalonul monetar - tipuri de sisteme monetare

CAPITOLUL I MONEDA ŞI EVOLUŢIA SA. SCURT ISTORIC. Secţiunea 1. Moneda şi funcţiile ei 1.1.Noţiune Moneda a contribuit substanţial la...

Implicațiile pe care le-a avut aderarea României la Uniunea Europeană din punct de vedere al firmelor românești

INTRODUCERE Primii paşi în construcţia europeanã au avut loc în urmã cu aproape 50 de ani, o datã cu semnarea Tratatului de la Paris (1951) prin...

Gastronomia franceză

INTRODUCERE Francezii sunt foarte mari gurmanzi si mari curiosi sa guste din bucatele altor popoare. Bucataria franceza cuprinde un numar foarte...

Turism internațional - Austria

Introducere In acest proiect vom prezenta doua regiuni turistice si anume : Franta si respectiv Austria. Prezentare generala a Frantei Franta...

Managementul Internațional

CAPITOLUL I Nivelul de cultură 1.1 Raţionamente diferite dar probleme comune Lumea este plină de confruntări între oameni, grupuri şi naţiuni...

Analiză complexă asupra Bazinului Acvitaniei, Bazinul Parisului, Platoul Lorenei și Munții Vosgi

Franta Denumire oficiala: Republica Franceza Capitala: Paris(cca.10 mil.loc) Limba oficiala: franceza Suprafata: 549.000km² Locuitori:...

Evoluția Japoniei - centru de putere în economia mondială

Japonia este localizată în Asia de Est, în nordul Oceanului Pacific, fiind formată din 4 insule importante, ce reprezintă un procent de aproximativ...

Construcția comunitară și drepturile omului

ASPECTE EVILUTIVE ALE INTEGRĂRII EUROPENE Abstract: Uniunea Europeană este expresia mai multor trepte evolutive de integrare, pe care le-a parcurs...

Ai nevoie de altceva?