Cuprins
- INTRODUCERE
- CAPITOLUL I. CONSIDERAŢII GENERALE
- 1.1. Reglementarea căsătoriei în dreptul medieval românesc
- 1.2. Elaborarea Codului civil român de la 1865
- 1.3. Noţiuni, definiţie, concepte
- 1.4. Caractere juridice
- CAPITOLUL II. ÎNCHEIEREA CĂSĂTORIEI
- 2.1. Condiţiile încheierii căsătoriei
- 2.2. Formalităţile premergătoare încheierii căsătoriei
- CAPITOLUL III. EFECTELE CĂSĂTORIEI
- 3.1. Drepturile şi obligaţiile personale ale soţilor
- 3.2. Drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor
- CAPITOLUL IV. CONSIDERAŢII CU PRIVIRE LA ÎNCETAREA, DESFIINŢAREA ŞI DESFACEREA CĂSĂTORIEI
- 4.1. Încetarea căsătoriei
- 4.2. Desfacerea căsătoriei
- CONCLUZII
- BIBLIOGRAFIE
Extras din licență
Reglementarea căsătoriei în Codul civil român de la 1865
Introducere
Tema pe care am ales-o pentru lucrarea de diplomă se intitulează ‘‘Reglementarea căsătoriei în Codul civil român de la 1865’’.
M-am decis să-mi aleg această temă în urma studierii disciplinei Istoria Dreptului Românesc, unde am urmărit aspecte din evoluţia căsătoriei.
Decizia mi-a fost influenţată şi de faptul că sunt studentă la Facultatea de Drept.
Un alt motiv pentru care am recurs la scrierea acestei lucrări a fost diferenţa reglementărilor căsătoriei din anul 1865, percepute, în comparaţie cu reglementarea actuală.
Codul civil român din 1865 a consacrat supremaţia bărbatului faţă de femeie în căsătorie, pe când Codul familiei a consacrat în privinţa tuturor aspectelor căsătoriei egalitatea deplină a femeii cu bărbatul; Codul civil român a urmat concepţia retrograde a inegalităţii sexelor, care în acea vreme se manifesta prin tradiţie în numeroase domenii ale vieţii, pe când Codul familiei a consacrat concepţia progresistă a egalităţii sexelor.
În istoria României perioada anilor 1859-1865 este etapa marei opere legislative înfăptuită sub conducerea Domnului Alexandru Ioan Cuza, prin care s-a constituit, în linii fundamentale, sistemul de drept modern necesar dezvoltării şi consolidării capitaliste în ţara noastră.
Materia lucrării este structurată pe patru capitole şi debutează cu prezentarea noţiunilor de reglementare a căsătoriei în dreptul medieval românesc, urmând apoi o prezentare a evoluţiei instituţiei căsătoriei de-a lungul timpului prin elaborarea Codului civil român de la 1865. Astfel primul capitol se intitulează ,,Consideraţii generale’’, în lumina căruia sunt prezentate formele de căsătorie existente într-o continuă evoluţie din cele mai vechi timpuri. În prezentarea diferitelor concepte asupra căsătoriei am facut referire la reglementările din Pravila Bisericească, din Îndreptarea Legii, din Codul Calimach şi din Legiuirea Caragea.
Elaborarea Codului civil de la 1865 sub autoritatea lui Alexandru Ioan Cuza a avut un impact deosebit în ceea ce priveşte reglementarea căsătoriei, având în vedere că în dreptul medieval nu se cunoştea un adevărat contract de căsătorie.
În procesul elaborarii Codului civil român de la 1865, legislatorii au folosit pe lângă izvoare româneşti, proiectul civil italian Pissanelli şi modelul Codului civil francez al lui Napoleon din anul 1804.
Reglementările Codului civil au fost aplicate până în momentul desprinderii de Dreptul civil a unor ramuri de Drept autonome: Dreptul familiei, Dreptul muncii, Dreptul cooperaţiei faţă de care Dreptul civil rămâne „drept comun”.
În realizarea acestui capitol am folosit cartea scriitoarei Popescu Anicuţa, intitulată Instituţia căsătoriei şi condiţia juridică a femeii în Ţara Românească şi Moldova în sec. al-XVII-lea, prin care este confirmată apariţia noilor coduri de legi, care, în reglementarea actuală au constituit izvoare importante. Scriitoarea Voinea Maria susţine în conţinutul cărţii sale, intitulată Familia şi evoluţia sa istorică, prezenţa dispoziţiilor destul de severe referitoare la instituţia familiei consacrate în Codul Calimach, Îndreptarea Legii şi în alte coduri de legi. De asemenea, în cartea scriitorului Hanga Vladimir, Istoria Dreptului Românesc, volumul I, am observat prezenţa conceptiei populare asupra căsătoriei.
În ceea ce priveşte elaborarea Codului civil de la 1865, în conţinutul lucrării, m-am documentat din diferite cărţi, astfel am avut în vedere cartea scriitorului Marcu P. Liviu, Istoria Dreptului Românesc, şi cartea scriitorilor Costică Voicu. Ion T. Amuza. Bogdan Stanciu, Istoria Statului şi Dreptului Românesc. Curs universitar.
În prezentarea caracterelor juridice ale căsătoriei am introdus unele elemente ce ţin de reglementarea actuală, de asemenea am amintit de existenţa logodnei care a fost consacrată ca fiind un contract până la adoptarea Codului civil român.
În prezentarea evoluţiei reglementărilor căsătoriei am avut în vedere şi cartea Domnului profesor Cosmin Dăriescu, intitulată Istoria statului şi dreptului românesc din antichitate până la Marea Unire.
În al doilea capitol, am prezentat încheierea căsătoriei sub aspectul condiţiilor de fond şi de formă, a noţiunilor şi a conceptelor cu privire la termenul de căsătorie. Menţionez că am realizat o mică comparaţie a reglementării din 1865 cu reglementarea actuală în ceea ce priveşte existenţa condiţiilor de fond şi de formă.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Reglementarea Casatoriei in Codul Civil Roman de la 1865.doc