Politica bugetară în economia Românească

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 23522
Mărime: 154.81KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Dr. Ilie Băbăiţă
Specializare: Economie - Pedagogie
Timisoara

Cuprins

  1. CAP. 1. POLITICA BUGETARĂ 5
  2. 1.1. Conceptul de politică bugetară 5
  3. 1.2. Funcţiile politicii bugetare 6
  4. 1.2.1. Funcţia de stabilizare conjuncturală 6
  5. 1.2.2. Funcţiile de alocare şi repartiţie 9
  6. 1.2.3. Funcţiile bugetare în analiza creşterii 9
  7. 1.3. Restricţii şi limite ale politicii bugetare 10
  8. 1.3.1. Efectele de destabilizare 10
  9. 1.3.2. Efectele de compensare 11
  10. 1.3.3. Efectele de evicţie 11
  11. 1.3.4. Incertitudinea efectelor de redistribuire 11
  12. 1.4. Obiectivele şi instrumentele de politicǎ bugetarǎ 12
  13. 1.4.1. Indicatori şi norme bugetare 12
  14. 1.4.1.1. Indicatori bugetari 12
  15. 1.4.1.2. Norme bugetare 13
  16. 1.4.2. Instrumentele politicii bugetare 14
  17. 1.4.2.1. Volume şi solduri bugetare 14
  18. 1.4.2.2. Acţiuni bugetare 15
  19. 1.5. Tipologia politicii bugetare 16
  20. 1.5.1. Politica bugetarǎ a relansǎrii 16
  21. 1.5.2. Politica bugetarǎ a creşterii echilibrate 17
  22. 1.5.2.1. Modularea politicii bugetare 17
  23. 1.5.2.2. Combinarea cu politica monetarǎ 19
  24. 1.5.3. Politica bugetarǎ a stagflaţiei 21
  25. 1.5.3.1. Limitele adaptării bugetare tradiţionale 21
  26. 1.6. Deficitul bugetar 22
  27. 1.6.1. Definirea deficitului bugetar 22
  28. 1.6.2. Monetizarea deficitului bugetar 23
  29. 1.6.3. Finanţarea deficitului bugetar prin împrumuturi de stat 24
  30. 1.6.4. Efectele negative ale politicii bugetare (deficitul bugetar) 25
  31. 1.6.5. Echivalenţa ricardiană şi deficitul bugetar 26
  32. CAP. 2. BUGETUL DE STAT ŞI POLITICA BUGETARĂ 28
  33. 2.1. Efectele multiplicatoare ale politicii bugetare 29
  34. 2.2. Eficacitatea politicii bugetare 33
  35. CAP. 3 OBIECTIVELE STRATEGICE ALE POLITICII FISCAL- BUGETARE ÎN PERSPECTIVA INTEGRĂRII IN STRUCTURILE EUROPENE 36
  36. 3.1 Aspecte privind necesitatea corelării politicilor bugetare 36
  37. 3.2 Aspecte ale politicii bugetare in condiţiile corelării la nivel european 38
  38. 3.3 Dificultăţi în corelarea politicilor bugetare 41
  39. CAP.4. ANALIZA BUGETULUI DE STAT 43
  40. 4.1. Analiza bugetului de stat în perioada 1996-2000 43
  41. 4.2. Analiza bugetului de stat în perioada 2002-2003 48
  42. 4.2.1. Principalele ţinte şi orientări ale politicii fiscal-bugetare 48
  43. 4.2.2. Evoluţia politicii fiscale şi bugetare în perioada 2002-2003 50
  44. 4.3. Perspective fiscale şi bugetare în perioada 2004-2006 54
  45. CONCLUZII 58
  46. BIBLIOGRAFIE

Extras din licență

Politica bugetară reprezintă expresia alegerilor bugetare realizate de un centru de decizie publică (local, central sau supranaţional), având finalităţi exclusiv economice şi sociale şi implicând utilizarea (instrumentarea) cheltuielilor publice.

Plasându-şi sursele interveţioniste în cadrul bugetului public (central sau local), politica bugetară constituie complementarea funcţională a politicii fiscale, cele două tipuri de politici reprezentând ansamblul corect de instrumente, la dispoziţia statului, prin care acesta modelează activitatea economică.

Cu ajutorul ”incitaţiilor” financiare, politica bugetară încearcă să influenţeze deciziile gospodăriilor, populaţiei, întreprinderilor, în sensul dezirabil politicii economice şi politicii sociale.

Decidenţii publici dispun, în spectrul bugetar, de o panoplie diversificată de instrumente: cumpărări de bunuri şi servicii, prestaţii sociale subvenţii etc., mult mai suple decât intervenţiile autoritare (administrative), precum fixarea preţurilor, limitarea cantităţilor, care reduc libertatea de acţiune a agenţilor economici.

Supleţei în adecvarea modelelor i se adaugă posibilitatea modulării gradului de intervenţie, avantaje care sunt totuşi “umbrite” de complexitatea aplicării politicii bugetare datorită dificultăţii de a evalua cu precizie eficacitatea măsurilor promovate.

Complexitatea intervenţiilor bugetare rezultă din suprapunerea parţială a fenomenelor economice şi financiare, compuse din acţiuni şi reacţiuni. Astfel, operaţiunile financiare permit să se acţioneze asupra economiei, însă acţiunea transgresând “inflexia”comportamentelor agenţilor economici, sunt posibile reacţii ale acestora care pot afecta situaţia bugetară. În economiile de piaţă, eficacitatea economică a intervenţiilor bugetare este de regulă, superioară aceleia generate de controlul autoritar.

Măsurarea acestei eficacităţi rămâne o problemă încă nerezolvată, având în vedere că însăşi analiza a posteriori a intervenţiei bugetare în funcţie de criteriul eficacităţii nu este în mod sistematic realizată. O asemenea analiză ar fi de astfel dificil de efectuat, luând în considerare că preocupările politico-sociale, în particular electorale, primează adesea în faţa argumentelor economice.

În acest sens, politica bugetară este adesea caracterizată printr-o anume inerţie, deoarece, de exemplu, orice decizie de diminuare a unor cheltuieli bugetare se va confrunta cu riscul nemulţumirii directe a beneficiarilor.

De regulă orice reflexie asupra eficacităţii instrumentelor bugetare vizează problema de fond: ce loc doreşte societatea modernă, din ce în ce mai deschisă către exterior, să acorde incitaţiilor economice de natură bugetară? În ultimă instanţă, dimensiunea bugetelor publice ascunde o multitudine de instrumente la dispoziţia politicii economice fie într-o optică relativ durabilă, cu caracter structural, fie în cadrul unei viziuni pe termen scurt şi mai globală.

1.2. Funcţiile politicii bugetare

R. Musgrave a afirmat că bugetul public îndeplineşte anumite funcţii, a căror importanţă variază cu evoluţia politicii economice în ansamblul ei:

- funcţia de stabilizare conjuncturală;

- funcţia de alocare a resurselor;

- funcţia de repartiţie a veniturilor;

Până în anii ’30 bugetul a fost considerat un instrument care permite statului să-şi procure resursele necesare acoperirii cheltuielilor sale, cheltuieli care să asigure producerea de bunuri şi servicii publice (administrative). După criza din anii ’30 accentul a fost pus pe funcţia bugetară vizând stabilizarea conjuncturală, apoi, după al doilea război mondial, pe funcţia de redistribuire (repartiţie).

Extrase din modelul keynesian, politicile de reglare conjuncturală adoptate după cel de-al doilea război mondial s-au bazat pe manipularea diferitelor elemente constituitive ale bugetului, însă contestarea rolului stabilizator al bugetului, îndeosebi de către monetarişti, a orientat intervenţiile bugetare spre funcţiile de alocare şi redistribuiri chiar dacă acestea prezintă anumite limite.

Aceste trei funcţii ale bugetului pot fi interpretate şi în termenii analizei creşterii economice: ele vizează căutarea unei creşteri echilibrate şi relevarea căilor maximale de creştere. Această analiză relevă că problemele de echilibru pe o perioadă scurtă, conjuncturală, nu pot fi dislocate de alocarea resurselor pe termen mediu şi lung, considerată ca un fenomen structural. De fapt, teoria dezechilibrelor conduce la depăşirea distincţiilor între scurt şi lung sau între conjunctural şi structural.

1.2.1. Funcţia de stabilizare conjuncturală

Multă vreme bugetul a fost numai ca un mijloc pentru stat de a-şi procura resursele necesare funcţionării sale, anuitatea bugetară şi echilibrul constituind două principii intangibile ale finanţelor publice, statul manifestând o strictă neutralitate faţă de fenomenele economice.

Începând cu analizele keynesiene, echilibrul bugetar a mai fost considerat un obiectiv în sine, bugetul fiind considerat un mijloc esenţial de acţiune pentru stabilizarea conjuncturală, finanţele funcţionale devenind noua abordare a bugetului.

Intergrând bugetul în circuitul economic, abordarea keynesiană se bazează pe o identitate fundamentală, şi anume:

I + G + X = S + T + M (1.1)

Unde:

I = investiţia;

G = consumul şi investiţiile publice;

X = exporturile;

S = economisirea;

T = impozitele;

M =importurile.

În cadrul circuitului economic formalizat mai sus, cheltuielile publice şi impozitele sunt considerate „injectări” şi în aceste condiţii stabilizarea conjuncturii depresive va consta în creşterea injectărilor, prin majorarea cheltuielilor sau prin diminuarea impozitelor, autoritatea publică încercând să „acopere” ecartul deflaţionist generator al contracţiei PIB, şi deci de criză şi de subutilizare a muncii.

Acoperirea se poate face fie prin dezvoltarea cheltuielilor private, datorită reducerii fiscalităţii, fie prin majorarea cheltuielilor publice.

Formal, efectele majorării cheltuielilor publice pot fi evidenţiate pornind de la identitatea:

Y = C + I + G (1.2)

unde: Y = PIB

C = consumul privat

Având în vedere că disponibilul după impozit este (Y - T), iar consumul privat se poate descompune în două componente: consumul necomprimabil (b) şi consumul indus de venitul disponibil [c (Y - T)], unde c reprezintă înclinaţia marginală spre consum, se ajunge la următoarea ecuaţie a venitului (PIB), de echilibru:

(1.3)

Introducând o cheltuială publică suplimentară se obţine:

(1.4)

şi scăzând ecuaţia (1.3) din ecuaţia (1.4) vom avea:

(1.5)

Din ecuaţia 1.5. rezultă că o creştere a cheltuielilor publice antrenează o majorare mai importantă a P.I.B., majorare care depinde de valoarea coeficientului de multiplicare.

Pentru a obţine un asemenea rezultat este necesar ca prelevarea fiscală să nu crească, deoarece impozitul diminuează venitul disponibil, pe baza căruia indivizii efectuează repartiţia între consum şi investiţii. Cheltuielile publice exercită un efect de multiplicare maximal atunci când ele sunt finanţate prin deficit bugetar.

În cazul resorbţiei ecartului deflaţionist printr-o diminuare a impozitelor pornind de la formula1.3. se obţine:

(1.6)

de unde, prin dezvoltare şi scăderi din ecuaţia 1.3., vom avea:

(1.7)

expresia fiind multiplicatorul fiscal.

Având în vedere că 1/1-c> , rezultă că reducerea impozitelor provoacă o creştere mai mică a PIB decât majoritatea cheltuielilor publice.

Extensia modului Keynesian a luat în considerare faptul că expansiunea cererii, care rezultă dintr-o politică bugetară, acţionează atât asupra volumului de producţie (perioada de depresiune şi deflaţie), cât şi asupra preţurilor. Totodată, s-a avut în vedere că nici impozitele, nici cheltuielile nu sunt omogene, componentele acestora având incidenţe diferite asupra cererii.

Mai mult, conform teorii lui d’Haavelmo, creşterea simultană a cheltuielilor şi a impozitelor în cadrul unui buget echilibrat (buget în expansiune) poate exercita un efect de multiplicare asupra PIB, datorat conjuncţiei celor două efecte.

În acest caz, efectul global va fi:

Bibliografie

Băcescu M., Băcescu-Cărbunaru Angelica - Macroeconomie, Editura All Educaţional, Bucureşti, 1998.

2. Généreux Jaques - Economie politică, Editura All Back, Bucureşti, 2000.

3. Hoanţă N. - Economie politică, Editura Polirom, Bucureşti, 2000.

4. Ignat I., Pohoaţă I., Clipa N., Luţac N. - Economie politică, Editura Economică, Bucureşti, 1998.

5. Manolescu Ghe. - Politici economice, Editura Economică, 1997.

6. Studii şi cercetări economice - Strategia fiscal bugetară a României în perspectiva integrării din structurile europene, Centru de informare şi documentare economică, 2002.

7. Văcărel I. - Politici economice şi financiare de ieri şi azi, Editura Economică, Bucureşti, 1996. * * *

8. XXX - Analele Universităţii “Dimitrie Cantemir” Târgu Mureş secţiunea Ştiinţe Economice, Editura Dimitrie Cantemir, 2001.

9. XXX - Anuarul statistic al României, 2000.

10. XXX - Anuarul statistic al României, 2001.

11. www.insse.ro

12. www.M.finanţelor.ro

Preview document

Politica bugetară în economia Românească - Pagina 1
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 2
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 3
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 4
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 5
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 6
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 7
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 8
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 9
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 10
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 11
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 12
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 13
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 14
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 15
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 16
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 17
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 18
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 19
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 20
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 21
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 22
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 23
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 24
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 25
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 26
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 27
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 28
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 29
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 30
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 31
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 32
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 33
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 34
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 35
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 36
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 37
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 38
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 39
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 40
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 41
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 42
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 43
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 44
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 45
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 46
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 47
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 48
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 49
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 50
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 51
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 52
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 53
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 54
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 55
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 56
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 57
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 58
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 59
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 60
Politica bugetară în economia Românească - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Politica bugetara in economia Romaneasca.doc
  • coperta LICENTA.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza riscului de creditare la o persoană juridică pentru un credit de dezvoltare

Riscul poate fi definit ca o combinaţie între probabilitatea producerii unui eveniment şi consecinţele sale. Termenul de "risk managment", este un...

Analiza bugetului Franței

Introducere: Franța Franța, oficial Republica Franceză este o țară situată în Europa de Vest care cuprinde și diverse insule și teritorii situate...

Politică bugetar fiscală

Introducere Evoluţia economiei naţionale, din ultimii ani, poate fi considerată favorabilă pentru valorificarea întregului potenţial...

Efectele inflației și deflației asupra deficitului bugetar

Abstract Lucrarea își propune să explice legăturile existente între inflație și deflație asupra deficitului bugetar. Vor fi prezentate studii cu...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Filosofiile FMI

INTRODUCERE Odata cu destramarea comunismului, o serie de tari se gaseau în fata unor noi perspective, în cautarea unei noi identitati economice,...

Inflația

INTRODUCERE „A pretinde că în general inflaţia este în mod necesar un rău şi că sărăceşte întotdeauna şi pe toată lumea deopotrivă nu are temei...

România în contextul integrării în UE

Capitolul 1 Crearea pieţei unice regionale în vestul Europei 1.1 Conceptul pieţei comune Conceptul de piaţă comună debuteză practic cu Tratatul...

Politica Monetară și Rolul ei

INTRODUCERE Stabilizarea macroeconomică a ridicat nenumărate probleme economiilor în tranziţie şi continuă să genereze efecte nedorite la nivel...

Politica fiscală și influența ei

1.1. Fundamentarea teoretica a statului modern si aparitia primelor conceptii economice Dupa prabusirea Imperiului Roman, timp de o mie de ani,...

Studiul Privind Deficitul Bugetar al României în Perioada 1991-2007

Introducere Bugetul statului este reflectarea situaţiei economice a ţarii, de aceea constituirea, adoptarea şi executarea acestuia se gasesc nu...

Pactul de Stabilitate și Creștere și Impactul Asupra Statelor Semnatare

1.Introducere Pactul de Stabilitate şi Creştere a fost şi rămâne una dintre problemele cele mai controversate ale Uniunii Europene în perioada...

Politici bugetare expansioniste și eficiența lor

Capitolul I. 1. Noţiuni referitoare la politica bugetară 1.1 Politica bugetară Politica bugetară, fiind strâns legată cu cea monetar-creditară,...

Ai nevoie de altceva?