Cuprins
- Cuprins 2
- Capitolul 1 2
- Abordări ale noțiunii de sistem al resurselor financiare publice 2
- 1.1 Definirea sistemului de resurse financiare și conținutul acestora 2
- 1.2 Modalități de constituire a resurselor financiare publice 7
- 1.3 Clasificarea resurselor financiare publice și caracterizarea acestora 10
- Capitolul 2 13
- Structura și factorii care influențează nivelul acestora 13
- 2.1 Modalități de structurare a resurselor financiare publice 13
- 2.2 Factorii de influență al sistemului de resurse financiare publice 22
- Capitolul 3 23
- Evoluțiile nivelului resurselor financiare publice și mutațiile ce au loc în structura acestora 23
- 3.1 Evoluții ale nivelului resurselor financiare și mutațiile ce au loc în structura acestora în țările dezvoltate și în tranziție 23
- 3.2 Evoluții ale nivelului resurselor financiare și mutațiile ce au loc în structura acestora în România 26
- Concluzii și propuneri 45
- BIBLIOGRAFIE 49
Extras din licență
Capitolul 1
Abordări ale noțiunii de sistem al resurselor financiare publice
1.1 Definirea sistemului de resurse financiare și conținutul acestora
Sistemul financiar abordat ca un sistem de relații economice în formă bănească, se prezintă ca un ansamblu de relații financiare ce se manifestă în procesul de constituire, distribuire și utilizare a fondurilor bănești financiare.
Sub aspect conceptual, „ resursele financiare publice” reprezintă sumele de bani care se administrează de către autoritățile publice, în scopul îndeplinirii sarciniilor și funcțiilor ce le revin statului. Aceste resurse sunt gestionate de autorități și instituții, ele se folosesc pentru acoperirea cheltuielilor publice prin efectuarea de cheltuieli corespunzătoare acestora.
În opinia unor autori, izvorul resurselor financiare publice nu este altul decât produsul intern brut, venitul național și avuția națională.
În teoria finanțelor publice se consideră că alocarea efectivă a resurselor între sectorul public și cel privat determină o anumită proporție între acestea, accepndu-se că alocarea este optimă dacă cerințele consumatorilor sunt satisfăcute la nivel maxim prin intermediul sectorului public cât și celui privat.
Sumele de bani ce aparțin persoanelor fizice sau juridice și se administrează în baza propietății private formează resursele financiare private, fiind destinate să satisfacă investiții cu caracter privat și nevoi de consum.
Diferența dintre finanțe publice și cele private, constituie raportul dintre resursele financiare ale societății și resursele financiare publice. Factorii care influențează nivelul resurselor financiare ale societății sunt: volumul și structura producției, nivelul prețurilor, raportul dintre formarea brută de capital și consum.
În componența resurselor financiare la nivel național se includ: resursele financiare ale organismelor fară scop lucrativ, resursele financiare ale instituțiilor și autorităților publice, resursele populației, cât și resursele întreprinderilor private și publice.
Cuantumul resurselor financiare ale societății este influențat de: mărimea produsului intern brut, proporția în care acestea se împart pentru formarea brută de capital și pentru consum, nivelul prețurilor, volumul și structura producției, posibilitatea de procurare a unor resurse externe, cum ar fi ajutoarele, donațiile și împrumuturile.
În opinia unor autori resursele bugetare arată acea parte a resurselor financiare publice cuprinsă în bugetele entităților publice. Resursele financiare publice împreună cu resursele financiare private constituie resursele financiare ale societății.
Figura nr. 1 Structura resurselor financiare ale societății
Resursele finaciare publice bugetare ca sistem se structurează pe următoarele subsisteme: resursele financiare ale administrației de stat centrale, resursele financiare ale administrațiilor locale, resursele întreprinderilor publice și resursele financiare ale asigurărilor sociale de stat.
Resursele financiare ale administrației de stat centrale diferă de celelalte prin faptul că acestea sunt administrate și instituite de către autoritățile publice centrale, fiind destinate pentru realizarea obiectivelor și acțiunilor considerate de interes național.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Structura Sistemului de Resurse Financiare Publice si Factorii de Influenta.docx