Cuprins
- INTRODUCERE 3
- CAPITOLUL I. IDENTIFICAREA ȘI CARACTERIZAREA CONSUMATORULUI ÎN INDUSTRIA TURISTICĂ 7
- I.1 Analiza conceptului de comportament al consumatorului turistic și importanța cunoașterii acestuia 7
- I.2 Identificarea factorilor care determină comportamentul consumatorilor turistici 10
- I.3 Rolul produsului turistic european în atragerea consumatorilor turistici din Republica Moldova 17
- CAPITOLUL II. REGLEMENTAREA ȘI PROTECȚIA TURIȘTILOR ÎN CALITATE DE CONSUMATORI PE TERITORIUL UNIUNII EUROPENE 21
- II.1 Studiul privind securitatea și protecția consumatorilor turistici 21
- II.2 Modalități adoptate la nivel central și operațional pentru asigurarea securității și protecției juridice a turiștilor 25
- II.3 Cercetarea situațiilor care necesită protecția securității turiștilor 28
- CAPITOLUL III. SITUAȚIA ACTUALĂ ÎN DOMENIUL PROTECȚIEI
- CONSUMATORILOR TURISTICI 34
- III.1 Analiza problematicii protecției consumatorilor pe plan internațional 34
- III.2 Examinarea cadrului legal în domeniul protecției consumatorilor turistici 36
- III.3 Studierea cadrului instituțional în domeniul protecției consumatorilor turistici 39
- CONCLUZII ȘI PROPUNERI 43
- BIBLIOGRAFIE 47
- ANEXE 50
Extras din licență
INTRODUCERE
La sfârşitul acestui secol şi mileniu industria turismului a devenit cel mai dinamic sector de activitate şi, în acelaşi timp, cel mai important generator de locuri de muncă. Din punct de vedere economic turismul se constituie şi ca osursă principală de redresare a economiilor naţionale a acelor ţări care dispun de importante resurse turistice şi le exploatează corespunzător. Însă, cel mai important rol în industria turistică rămîne ai revine consumatorului de servicii și produse turistice.
Deci, în lucrarea dată voi studia și voi analiza în general consumatorii turistici din Republica Moldova, atitudinea acestora față de produsul turistic european și protecția lor pe teritoriul Uniunii Europene.
Tema tezei date este destul de actuală, și aceasta datorită necesității studierii comportamentului consumatorului turistic pentru a afla și analiza atitudinile și deciziile sale privind alegerea, cumpărarea și consumarea produselor și serviciilor turistice, precum și reactiile sale post-consum, adică a rămas acesta satisfăcut sau nu. De asemenea, actualitatea temei reiese și din faptul că consumatorii turistici trebuie să fie protejați conform normelor, deoarece în ultimul timp apar tot mai multe riscuri și situații neplăcute în domeniul protecției turiștilor.
În afară de aceasta produsul turistic european deține o pondere destul de mare pentru mulți consumatori atît de pe teritoriul Republicii Moldova și Uniunii Europene cît și de pe teritoriul multor altor state și țări.
Obiectul de studiu al lucrării cuprinde caracterizarea consumatorului în industria turistică de pe teritoriul țării noastre privită prin prisma consumului de produse turistice de pe teritoriul Uniunii Europene.
Scopul lucrării date este de a analiza și a examina comportamentul consumatorilor de produse și servicii turistice, protecția și securitatea acestora și atitudinea lor față de produsul turistic european și nu în ultimul rînd studierea cadrului legal și instituțional în domeniul protecției turiștilor.
Pentru a atinge scopul propus mai sus am apelat la un șir de obiective ca:
- de a analiza conceptul de comportament al consumatorului turistic;
- de a identifica factorii care determină comportamentul consumatorilor;
- de a scoate în evidență rolul produsului turistic european;
- de a studia securitatea și protecția consumatorilor turistici;
- de a cerceta situațiile care necesită protecția securității turiștilor;
- de a examina cadrul legal și instituțional ;
- de a analiza situația actuală în domeniul protecției consumatorilor turistici.
Nivelul de cercetare ştiinţifică. Tema lucrării date, în general a fost analizată în monografiile mai multor autori şi savanţi atît autohtoni cît şi străini, din cauza cercetării consumatorului turistic atît bazîndu-ne pe spaţiului european cît și nemijlocit cel al Republicii Moldova.
Astfel merită a fi menţionate lucrările autorilor: Cristureanu C., Rodica Boier, Camarda Adina, Patriche D., Swarbrooke, J. Horner, Susan, Henry, Assael și mulți alții. Aceşti autori au un rol important în studierea în general a consumatorului și a consumatorului din industria turistică, a importanței cunoașterii acestuia, a protecției și securității turiștilor pe teritoriul Moldovei și cel european.
In ceea ce priveşte analiza conceptului de comportament al consumatorului turistic, factorii care determină comportamentul turiștilor, securitatea și protecția consumatorilor în spațiul european, putem evidenţia lucrările: Strategii și tranzacții în turismul internațional, Comportamentul consumatorului de servicii turistice, Consumer Behoviar and Marketing Action, Comportamentul consumatorului. Teorie și practică, Consumer Behoviar and Marketing Strategy.
Pe lîngă monografiile enumerate mai sus putem evidenția și multe alte lucrări autorii cărora pun accentul pe cercetatea și descrierea comportamentului consumatorului turistic și atitudinea acestuia făță de produsul turistic european.
O lucrare deosebit de importantă în ceea ce privește securitatea și protecția turiștilor în turismul internațional este manualul: Strategii și tranzacții în turismul internațional. Aici putem găsi informații referitor la situațiile care necesită protecția consumatorilor, protecția juridică a turiștilor cît și multe alte informații ce servesc ca suport pentru studierea consumatorilor turistici.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Atitudinea Consumatorilor Fata de Produsul Turistic European.docx