Populația și agricultura în județul Giurgiu

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 4860
Mărime: 431.25KB (arhivat)
Publicat de: Adrian A.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bran Florina
Academia de Studii Economice Bucuresti Facultatea de Management – Administratie Publica

Extras din proiect

• Configuratia geografica si clima

Municipiul Giurgiu, centrul politic, administrativ, economic si cultural al judetului cu acelasi nume este asezat la 60 de km sud de Bucuresti, pe malul stang al Dunarii, la km 495; cota fata de mare. Dintotdeauna Giurgiu a reprezentat unul dintre importantele porturi internationale dunarene, situandu-se pe traseul coridorului de transport Pan-European nr.9 (Dunarea si Canalul Rhin Main – Dunare) legandu-l de 9 tari riverane, de Marea Nordului si de Marea Neagra. In reteaua feroviara, pana la al doilea razboi mondial, s-a aflat pe vestita axa Londra – Bombay ( pe care circula celebrul tren Orient Expres), in prezent pe magistrala Pan – Europeana; Ostende-Berlin-Praga-Bucuresti-Giurgiu-Russe-Sofia-Istambul; sau Salonic-Atena.

Aria totala a municipiului Giurgiu este de 49 Km2 , din care, suprafata construita 13 km2 ( adica 26%).

Populatia Municipiului Giurgiu este de cca. 72.000 de locuitori; in ultimele doua secole, fiind – constant – al douazecisicincilea oras din Romania.

Pozitia Giurgiului are ca repere geografice – paralela de 43o si 5315 , latitudine nordica si meridanul de 25o si 24 de minute, longitudine estica si se situeaza la altitudinea cuprinsa intre 23 si 26 de metri ( cu unele zone mai joase).

Primul port dunarean in amonte este Zimnicea ( la 40 km Vest), iar urmatorul port este Oltenita, in aval, la cca. 55km.

Relieful zonei Giurgiu a fost esential determinat de fluvial Dunarea.

Giurgiu este situat intr-o campie cu altitudine ce nu depaseste 25 m, in lunca joasa si larga a Dunarii – zona marginala a teritoriului national.

Din punct de vedere genetic, Campia Dunarii din cuprinsul careia face parte perimetrul municipiului Giurgiu este un rezultat al proceselor de acumulare pe fundamentul cretacic apartinand platformei Moesice. Cretacicul se releva imediat sub aluviunile Dunarii, in albia fluviului la Giurgiu.

Privitor la constitutia geologica a zonei, este de subliniat faptul ca nota caracteristica, in viziunea specialistilor, o dau stratele de Fratesti formate din nisipuri, pietrisuri si argile reprezentand pleistocenul inferior.

Interesante pentru cunoasterea reliefului acestei Campii a Burnazului sunt, de asemenea, numeroasele vai si vaicele care o fragmenteaza, pe terasele de la Giurgiu aflandu-se Valea Burnaz sau Parapancea, precum si o serie de afluenti ai Calnistii.

In zona unde e situat Giurgiu, Lunca Dunarii are latima cea mai mica, aici albia propriu-zisa si bratele secundare nu depasesc 2-3 kilometri fata de 9 km cat este latimea maxima a Dunarii intre Greaca si Cascioarele. Conditia geografica si geomorfica a municipiului a determinat o clima predominant continentala ( cu accente frecvente meridionale ), caracterizata prin ierni reci si veri calduroase si cu contraste marcante de la zi la noapte si de la vara la iarna. Temperatura medie anuala este de 11,5 CO . Cele mai scazute temperaturi inregistrate in timp au coborat la -30,2 CO in februarie 1954, iar cele mai ridicate temperaturi au fost de 43,5 CO in vara lui 2001.

Precipitatiile medii anuale ( de tip continental) ating la Giurgiu cota de 600 – 700 mm. Frecventa, durata si intensitatea meselor de aer difera in functie de anotimp.

Vanturile principale sunt: - Crivatul – dinspre N-E, puternic si rece; - Austrul – dinspre N-V, uscat si mediu ca intensitate; - Baltaretul – vant umed, de primavara, si de toamna, aducator de ploi; - Suhaveiul – vant estival, din directia estica.

Hidografia. Dunarea insoteste Giurgiu aproape 10 km ( intre bornele 498-489), cu despletiri de brate sau canale. Debitul anual al Dunarii in zona Giurgiu este de 5.600mc/s, iar in perioada de primavara atinge 10.000mc/s.

O bogata retea de rauri si parauri traverseaza intregul cuprins al judetului Giurgiu ( marea majoritate cu izvoare in afara judetului) – cursul urmand in general, directia N-V spre S-E. Cele mai importante sunt: Arges, Neajlov, Ciorogarla, Vedea, Calnistea.

Flora. Pozitia Giurgiului de contact intre silvostepa si lunca cu solul caracterizat de protosolurile si solurile aluviale asigurand conditii pentru pajisti mezohidrofile si paduri de sleau ( in zona dunareana) si de paduri de stejar, artar, ulm, jugastru, amestecate cu arbusti predominanti de: sanger si corn, in zonele campiei.

Flora ierboasa compune, in forme de covor – coada vulpii, firuta, iarba campiei, pir si jales. Luncile limitrofe Dunarii sunt bogate in arbori de esenta moale: salcie, plop, arinul negru. In zonele frecvent baltite abunda stuful, rogozul, sageata apei, nufarul, izma de balta, papura, cucuta si matasea broastei.

Fauna este reprezentativa pentru specificul zonal, fiind formata din vietuitoarele de lunca din speciile mici: soparla si sarpele de apa, broasca de lac, buhaiul de balta, soarecele si sobolanul de camp. In vreme ce pasarile, deopotriva de padure sau de camp, in convietuire armonioasa, sunt: rata mare, pitigoiul, prepelita, turturica, privighetoarea, ciocanitoarea, gaia rosie, pupaza, soimul dunarean, starcul, barza, cocorul, ratele si gastele salbatice, lisita si pasarile rapitoare – in frunte cu uliul. Din speciile de mamifere fac parte: mistretul, iepurele si vulpea, iar din cele mici: harciogul, dihorul si soarecele de camp.

In regim de rezervatie – inca foarte bine protejate si raspandite prin fostii codrii ai Vlasiei, isi au raiul pe tot intinsul judetului – mai cu seama, in braurile de paduri si zavoaie din “ curcubeul “: Ciolanu-Calugareni-Comana-Gostinu: caprioarele, fazanii, dropiile si batlanii.

Bogatele ape gazduiesc si mai bogate specii de pesti – atractia pescarilor sportivi : cleanul, stiuca, crapul, salaul, scrumbia de Dunare, morunul, pastruga, scobarul, mreana, cega, platica, linul, bibanul si rosioara.

• Populatia

Cresterea demografica absoluta se realizeaza prin sporul natural de populatie, adica raportul pozitiv natalitate-mortalitate ( fiind si unul dintre principalele criterii ale nivelului civilizatiei). Ritmul firesc, pe trepte-generatii, trebuie sa aiba o constanta usor pozitiva, cu mariri ciclice de ritm, fara socuri de crestere, ca si de scadere.

Giurgiu se claseaza putin peste media demografica nationala, socurile intermitente din ultimele trei-patru decenii, fiind consecinte ale megalomaniei industriale socialiste . O diagrama comparata a evolutiei demografice a municipiului Giurgiu de-a lungul celor aproape 18 decenii de existenta moderna ( de dupa eliberarea din 1829) ne poate edifice in privinta conditiei sale specifice si a unor perioade de oscilatii defavorizante.

Atestarile demografice sunt bazate pe 3 surse:

∙ Documente diverse straine ( rusesti, frantuzesti, turcesti, italiene etc.)

∙ Documente interne ( cronici, rapoarte etc)

∙ Recensamintele oficiale.

Conform acestora, evolutia demografica este urmatoarea:

▪ 1830 – 2000 de locuitori ( peste 600 de case)

▪ 1837 – 3.500 de locuitori

▪ 1855 – 7470 locuitori ( 1499 de case)

▪ 1872 – 21.000 de locuitori

▪ 1878 – 15.000 de locuitori ( din care peste 3.500 straini)

▪ 1890 – 16.000 de locuitori

▪ 1914 – 21.000 locuitori ( Locul 21/Romania)

▪ 1930 – 25.000 locuitori ( Locul 27/Romania Mare)

▪ 1967 – 40.000 locuitori ( Locul 26 )

▪ 1977 – 51.400 locuitori ( Locul 29)

▪ 1992 – 74.000 locuitori ( Loc. 33 )

▪ 2003 – 73.000 de locuitori ( Loc. 35)

Explicatii si comentarii la datele de mai sus pot fi numeroase. Ne rezumam doar la cateva:

- 1830 : circa 1.800 de locuitori au plecat cu turcii – din interes sau de frica razbunarilor ( de frica rusilor ) – pentru a nu fi deportati ( majoritatea au emigrat in Bulgaria: turci, bulgari, greci, sarbi);

- Intre 1851-1871 – populatia creste foarte mult ajungand la 21.000 locuitori in 1872 ( datorita prosperitatii si dezvoltarii continue a Giurgiului);

- La 1877 – cca. 2000 de locuitori parasesc definitiv orasul datorita calamitatilor generate de bombardamentele turco-bulgare, din timpul razboiului de independenta;

- Dupa 1890 populatia creste lent dar permanent pana in 1916, cand va atinge cifra de 16.000 de locuitori.

Preview document

Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 1
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 2
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 3
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 4
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 5
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 6
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 7
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 8
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 9
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 10
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 11
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 12
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 13
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 14
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 15
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 16
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 17
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 18
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 19
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 20
Populația și agricultura în județul Giurgiu - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Populatia si Agricultura in Judetul Giurgiu.doc

Alții au mai descărcat și

Cercetări Privind Unele Aspecte Biologice și Tehnologice la Genul Lisianthus

INTRODUCERE IMPORTANŢA CULTURILOR FLORICOLE Floarea este adesea singurul mesager al gândurilor şi sentimentelor omului, reflectându-i în mod...

Floarea - Morfologie și Anatomie

INTRODUCERE Florile reprezinta de multe ori “pata de culoare" ce da farmec lumii in care traim, caci inflorirea fragililor, dar gingasilor...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Economie Agrară

Capitolul 1 Economia agrară – parte componentă a sistemului ştiinţelor economice 1.1. Obiectul de studiu “Economia agrară” face parte din...

Te-ar putea interesa și

Studiul Privind Protecția Persoanelor Aflate în Căutarea unui Loc de Muncă în România

MOTTO: “A fura idei de la cineva, este plagiat. A le fura de la mai mulţi, este cercetare.” După Legile lui Murphy Introducere România a...

Dezvoltarea rurală durabilă. Studiu de caz - Orașul Bolintin-Vale, Județul Giurgiu

I. DEZVOLTAREA RURALA DURABILA. PARTICULARITATI SI PRINCIPII Dezvoltarea este - in esenta - o actiune cu caracter strategic, care are ca scop...

Analiza Resurselor Umane la Nivelul Județului Giurgiu

INTRODUCERE Managerul resurselor umane a fost cunoscut ca funcţia de personal, administrare personal sau gestiunea personalului. Prin resursa...

Pozitia Judetului Giurgiu în Cadrul Regiunii 3 Sud-Muntenia

Capitolul I – Caracteristici generale Giurgiu aparţine Regiunii Sud-Muntenia, dezvoltată sub semnul sectorului auto, a industriei petroliere şi,...

Promovarea și Comercializarea unui Circuit Turistic

Cuvânt înainte Această lucrare are ca temă comercializarea şi promovarea unui circuit turistic din judeţul Braşov, zonă care este unică pentru că...

Poziția județului Giurgiu în cadrul regiunii Sud Muntenia

Pozitia judetului Giurgiu in cadrul Regiunii Sud Muntenia Cap.1. Judetul Giurgiu – caracterizare generala 1.1. Asezarea geografica a judetului...

Investiții publice

Introducere Economia şi viaţa socială a satului actual, în majoritatea zonelor rurale, sunt decuplate de la economia naţională. Plecarea tinerilor...

Management strategic - unitate agricolă Călărași

Unitatea Agricola este amplasata in judetul Calarasi Judetul Calarasi este unul din cele mai tinere judete ale tarii, fiind creat in ianuarie...

Ai nevoie de altceva?