Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 5921
Mărime: 73.45KB (arhivat)
Publicat de: Anghelina Necula
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

INTRODUCERE

1. IMPORTANTA CRESTERII SUINELOR

Ca urmare a exploziei demografice si a ridicarii continue a nivelului de trai, alimentatia umana capata noi caracteristici, impunandu-se:

o sporirea cantitativa si calitativa a produselor alimentare;

o repartizarea lor echitabila, atat pe plan general cat si actual;

o utilizarea tuturor surselor de hrana;

o gasirea de noi sortimente, bogate in substante nutritive si mai ales proteice.

In urma cresterii nivelului de trai al populatiei, a sporit si consumul produselor de origine animala si mai ales a consumului de carne. Astfel acestei specii ii revine un rol deosebit in asigurarea cerintelor sporite de carne. Aceasta importanta se datoreaza, in principal, compozitiei sale chimice, valorii energetice superioare celorlalte specii de animale dar si a conservabilitatii indelungate.

In plus, in Romania carbea de porc este un produs traditional, avand un consum mai mare in perioada sarbatorilor de iarna. Carnea de porc este foarte solicitata ca aliment, putand fi consumata atat in stare proaspata cat si sub forma de preparate, dar si in industria alimentara pentru un sortiment diversificat de conserve.

Carnea rezultata din cresterea suinelor a contribuit si contribuie in continuare la acoperirea necesarului de substante proteice, indicator de baza in aprecierea nivelului de civilizatie si important in asigurarea sanatatii umane.

Necesarul mediu zilnic de substante proteice pentru om se apreciaza ca fiind de circa 70 g, din care aproximativ 40 g sunt de origine animala. Carnea provenita de la suine trebuie sa acopere zilnic, in medie, 20 g de substante proteice, cu unele diferente in functie de religie dar si posibilitatile de crestere a acestei specii.

Dupa recomandarile F.A.O., O.M.S. dar si a unor specialisti romani, o persoana trebuie sa primeasca zilnic in jur de 2800-3000 kcal. Si circa 1 g proteina pentru fiecare kg greutate, de aceea sunt necesare anual circa 73 kg carne (in carcasa), din care:

o 13,3 kg de bovina;

o 5,1 kg de ovina;

o 27,9 kg de porcina;

o 15,9 kg de pasare;

o 10,5 kg din alte resurse (in proncipal carne de peste)

la care se adauga circa 240 kg lapte si produse din lapte si aproximativ 280 oua.

Cresterea porcilor, in conditiile tarii noastre, este o ramura economica foarte importanta, aceasta caracterizandu-se prin intensivizarea productiei, incepand cu producerea de purcei si terminandu-se cu livrarea continua, ritmica si constanta, a indivizilor ingrasati pentru sacrificare. In Romania, cresterea porcilor ocupa locul al II-lea dupa bovine.

Produsul principal care se obtine de la porcine este carnea, aceasta fiind foarte solicitata si apreciata de consumatori, datorita suculentei, fragezimii, valorii ei nutritive dar si a usurintei cu care se prepara intr-un bogat sortiment de preparate culinare, aceasta avand posibilitati de conservare sub diferite forme si pentru un timp mai indelungat.

Datorita continutului ridicat in proteine si grasimi, carnea de porc are o valoare energetica (exprimata in kcal/kg) net superioara celorlalte specii:

o carnea de porc 2700 kcal;

o carnea de bovine 1600 kcal;

o carnea de ovine 14000 kcal;

o carnea de pasare 1050 kcal;

o 750 kcal, pentru un ou de 50 g.

1.1. Avantajele cresterii suinelor

Necesarul de carne pentru consum este in continua crestere, atat pe plan mondial cat si in tara noastra, iar suinele participa, in mare masura, la satisfacerea acestui necesar.

Aceasta se datoreaza unor insusiri biologice si productive deosebit de favorabile, pe care le poseda aceasta specie, in comparatie cu celelalte animale de ferma, dintre care amintim:

o fecunditatea sufucient de ridicata;

o prolificitate mare;

o ritm mare de crestere;

o valorificarea buna a diverselor furaje;

o randamentul sporit la sacrificare;

o posibilitatile variate de prelucrare a carnii.

Foarte important este faptul ca, la suine, insusi corpul animalelor reprezinta productia principala, particularitate ce inlesneste practica de crestere si usureaza aprecierea zootehnica.

2. SCOPUL LUCRARII

Scopul acestei lucrari, consta in stabilirea celor mai importante conditii si parametri tehnologici si biologici de functionare ai unei ferme de suine cu o capacitate de 1668 capete, din care: efective stoc 150 capete, vieri de reproductive 2 capete, vierusi de inlocuire 1, scroafe gestante 80 capete, scoafe in lactatie 33 capete, scroafe in asteptare 37 capete, scrofite 30 capete, tineter sugar 270 capete, tineret intarcat 420 capete si porci grasi 675 capete.

Ferma este amplasata in comuna Cosmesti, judetul Galati, avand cale de acces pe drumul E 581 (DN 24), ferma este protejata de padurea Cosmesti astfel riscul de contaminare este redus, iar aprovizionarea cu apa se face direct din raul Siret situat in apropierea fermei.

In contextul acestei lucrari, se urmareste stabilirea efectivelor optime, a productiilor obtinute si a sporurilor pentru fiecare categorie de varsta. Se doreste corelarea etapelor fluxului tehnologic astfel incat in cadrul procesului de productie sa se asigure o continuitate.

La noi in tara, se urmareste cresterea productivitatii si mai putin sporirea efectivelor, avand ca factor limitativ, asigurarea cu furaje a fermelor, in special cereale.

Pe baza acestui proiect se urmareste evolutia starii fiziologice a scroafelor si scrofitelor de inlocuire, iar in functie de stadiul fiziologic in care se afla fiecare scroafa se poate face repartitia la monta, se pot programa si grupa fatarile in anumite perioade, in acest fel se realizeaza intarcarea simultana a mai multor femele iar fluxul tehnologic este intr-o continuitate, permitand o mai buna organizare a activitatii din ferma, ceea ce duce la o rentabilitate economica.

Alimentatia suinelor se realizeaza dupa retete corect echlibrate energo-proteic, care asigura necesarul de substante nutritive, esentiale pentru cresterea corecta a animalelor. Pentru fiecare categorie sunt realizate fise tehonlogice in care se gasesc inscrise: intrarile, iesirile, sporurile medii zilnice, zilele animale furajate, precum precum si costurile pentru fiecare reteta in parte.

Bibliografie

1. PASARIN, B., - Tehnologia cresterii suinelor. Edit. Ion Ionescu de la Brad, Iasi, 2007.

2. PASARIN, B., STAN, T., - Cresterea suinelor. Material de studiu I.D., anul IV, semestrul I.

3. ****-https://www.scribd.com/document/116944502/32195285-Importanta-cresterii-porcielor

4. ****-http://www.biblioteca-usamvb.ro/fisiere/file/teze-doctorat/1963.pdf

Preview document

Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 1
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 2
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 3
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 4
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 5
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 6
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 7
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 8
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 9
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 10
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 11
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 12
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 13
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 14
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 15
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 16
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 17
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 18
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 19
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 20
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 21
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 22
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 23
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 24
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 25
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 26
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 27
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 28
Proiectarea fermă îngrășare suine 200 capete - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea ferma ingrasare suine 200 capete.docx

Alții au mai descărcat și

Impactul investițiilor realizate prin accesarea fondurilor europene asupra exploatațiilor agricole

Introducere Intre conditiile de trai din mediul rural din Romania si spatiul rural al tarilor dezvoltate ale Uniunii Europene exista decalaje...

Proiectarea unei Exploatații Agricole în Sistem Ecologic

Introducere Prezentarea conceptului de fermă ecologică şi importanţa ei Proiectarea sistemelor agricole este o lucrare tehnică ce are ca obiectiv...

Fundamentarea Economică a Activității de Promovare a Produselor Agroalimentare

INTRODUCERE În vederea derulării şi dezvoltării unei afaceri de success, orice întreprindere, indiferent de dimensiunile ei sau domeniul de...

Creșterea Suinelor

1.Importanţa creşterii suinelor Porcul este un mamifer ce face parte din familia Suideelor. Rasele actuale de porci provin din mistretul asiatic...

Studiul longevității productive și reproductive, la o populație de taurine Holstein, exploatată în condițiile Asociația Internațional Christian Aid Ministries, Suceava

INTRODUCERE Taurinele sunt cele mai mari animale de fermă de pe glob şi au rol decisiv ca sursă de alimente, asigurând totodată creşterea şi...

Înființare a unei ferme de porcine până la obținerea baconului la un efectiv de 200 de capete

CAPITOLUL I 1.1. Importanța creșterii suinelor Necesarul de carne pentru consum este în continuă creştere, atât pe plan mondial cât şi în ţara...

Proiect tehnologic pentru o fermă de producție cu ovine de rasă țurcană neagra

1. MEMORIU JUSTIFICATIV Importanta, oportunitatea si eficienta investitiei Importanta investitiei este motivata de faptul ca in zona respectiva...

Creșterea suinelor

1. Introducere Creșterea suinelor a reprezentat și reprezintă o preocupare importantă a populației umane, în condiţiile ţării noastre fiind o...

Te-ar putea interesa și

Principii și reguli ale organizării și conducerii contabilității în instituțiile publice

CAPITOLUL I PRINCIPII SI REGULI ALE ORGANIZARII SI CONDUCERII CONTABILITATII IN INSTITUTIILE PUBLICE 1.1. Aspecte legislative Instituţiile...

Ai nevoie de altceva?