Cuprins
- Cuprins 2
- 1. Prezentarea societății 3
- 1.1. Date generale 3
- 1.2. Obiect de activitate 3
- 1.3. Scurt istoric 5
- 1.4. Diagnosticul guvernanței corporative 7
- 1.5. Piața și concurența 9
- 2. Diagnosticul lichidității și solvabilității financiare 10
- 2.1. Diagnosticul lichidității financiare 10
- 2.2. Diagnosticul solvabilității financiare 15
- 3. Concluzii și propuneri 22
- Bibliografie 23
- Anexe 24
- Anexa 1. Bilanțul ÎM "Vinăria Purcari" SRL 24
- Anexa 2. Contul de profit și pierderi ÎM "Vinăria Purcari" SRL 25
Extras din proiect
1. Prezentarea societății
1.1. Date generale
Denumire: ÎM "Vinăria Purcari" SRL
Adresa Administrativă: MD-2028, mun. Chișinău, strada Calea Ieșilor 8
Adresa socială a societății: 1, Lampousas Street 1095 Nicosia Cipru
Numărul de înregistrare: HE201949
INFORMAȚII PRIVIND SOCIETATEA: Purcari Wineries este unul dintre cele mai mari grupuri de vinuri din regiunea Europei Centrale si de Est (CEE). Grupul administrează în jur de 1392 hectare de podgorii și opereaza patru platforme de producție în Romania și în Moldova, trei dintre ele fiind destinate producției de vin prin utilizarea de struguri din podgoriile proprii si de la furnizori terți, iar una este destinata producției de brandy. În decembrie 2019, Grupul avea peste 600 de angajați în cele patru platforme de producție. Grupul este lider în segmentul vinurilor premium din Romania, cu o cota de piață de 25% si este cel mai mare exportator de vinuri din Moldova, livrând în peste 40 de țări din Europa (Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ucraina, Tarile Scandinave, Marea Britanie etc.), in Asia (China, Japonia, Coreea de Sud) și în America (Canada și SUA). Fondată în 1827, Purcari este cea mai premiată vinărie din regiunea CEE la Decanter London 2015-2019 și printre cele mai bine clasate pe Vivino.
1.2. Obiect de activitate
CAEN 1102 - producția de vin din struguri - și CAEN 0121 - cultivarea strugurilor
Societatea este lider pe segmentele de vin și brandy în regiunea ECE. Grupul deține o gamă largă de branduri de vin în toate categoriile de preț în segmentele de vinuri liniștite și spumante și un brand în segmentul popular de brandy premium, deținând drepturile IP internaționale și naționale asupra tuturor brandurilor sale importante. Grupul operează patru unități de producție în România și Moldova, dintre care trei sunt dedicate producției de vin și una producției de brandy. Una din strategiile Grupului este concentrarea asupra României în calitate de piață internă pentru a obține poziția de lider incontestabil.
Grupul înregistrează deja cea mai rapida creștere și este al doilea cel mai profitabil dintre marii jucători de pe piața românească a vinului, conform rapoartelor statutare făcute publice de Ministerul Finanțelor din România. Grupul și-a crescut venitul din vânzarea produselor finite în Romania cu 26% în 2019. Cu toate acestea, vânzările totale de produse finite ale Grupului în România, reprezentând 50,4 milioane RON în 2017, 65,1 milioane RON în 2018, 81.9 milioane RON în 2019 rămân o fracțiune din piață foarte fragmentata a vânzărilor de vin din România. Cu cota de piață a Grupului in Romania de 9%, spațiul de expansiune este în continuare semnificativ, după cum demonstrează exemplele internaționale: Valea Teliani Cota de piața de 35% în Georgia, E&J Gallo Cota de piață de 21% in SUA, Concha Y Toro 18% în Chile. Grupul intenționează să continue creșterea rapidă în România introducând segmentele de preț care îi lipsesc pentru creșterea pătrunderii în sectorul retail, sporind investițiile în marketing pentru brandul Crama Ceptura și extinzând segmentul vinului spumant.
Pe lângă portofoliul larg de produse, crama Purcari oferă excursii și degustări în beciurile și cramele sale. Vinurile de Purcari sunt maturate exclusiv în barrique-uri franțuzești de stejar, cu capacitatea de 225 litri. În funcție de soi, perioada maturării variază de la 6 la 18 luni, timp în care vinurile se îmbogățesc cu tanini și componente aromatice, care conferă gustului și aromei vinului note elegante de lemn, vanilie și ciocolată.
După maturare în barrique, vinul se îmbuteliază la rece, în condiții sterile, i se aplică dop natural de plută și acesta își continuă procesul de maturare în sticle pentru încă 6 luni.
Bibliografie
1. Achim M.V., Borlea N.S., Ghid pentru analiza-diagnostic a stării fianciare, Ed. Risoprint, Cluj-Napoca, 2019;
2. http://www.bvb.ro/
3. https://purcari.wine/ro/
4. https://ro.wikipedia.org/wiki/Grupul_Purcari
5. http://www.crama-ceptura.eu/
6. https://bostavan.md/
7. http://www.bardar.md/
Preview document
Conținut arhivă zip
- Analiza - Diagnostic a lichiditatii si solvabilitatii financiare a societatii Purcari Winery.docx