Banca Comercială Română SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 83 în total
Cuvinte : 30612
Mărime: 121.53KB (arhivat)
Publicat de: Remus Nica
Puncte necesare: 8
Universitatea “Babes-Bolyai” Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor

Extras din proiect

CAPITOLUL I

ACTIVITATEA BANCARA IN ROMANIA.

1.1.ACTIVITATEA BANCARA PRIVITA CA SISTEM.

Sistemul activitatii bancare reprezinta totalitatea bancilor care functioneaza in economie intr-o anumita perioada, privite ca intreprinderi specializate in circulatia capitalului de imprumut si care au drept mobil de activitate obtinerea unui profit.

Acest sistem al economiei de piata cuprinde urmatoarele categorii de banci: banca centrala si bancile de credit, care la randul lor pot fi: banci comerciale, banci specializate si banci de afaceri.

Sistemul este alcatuit din doua subsisteme: cel al bancii centrale si cel al bancilor de credit.

Calitatea de sistem decurge din legaturile ce se nasc intre cele doua subsisteme, relatii de cont corespondent inteles in dublu sens:

a) daca resursele de creditare ale bancilor de credit prisosesc nevoilor lor de credite, surplusul respectiv este luat de banca centrala;

b) daca nevoile de credit ale bancilor de credit sunt superioare resurselor pe care acestea le au, banca centrala completeaza aceste resurse, acordand imprumuturi bancilor de credit.

Bancile comerciale sau de depozit efectueaza toate tipurile de operatiuni bancare, avand o activitate diversificata ce se poate modifica liber functie de cerinte, posibilitati si propria orientare. Operatiunile de baza sunt totusi constituite de depozite si utilizarea lor in scopul acordarii de credite agentilor economici.Ele sunt organizate ca societati comerciale si urmaresc obtinerea unui profit. Denumirea de banci comerciale se justifica pe de o parte prin concurenta pe care si-o fac reciproc pentru a atrage si retine clientela, iar pe de alta parte prin rolul pe care si-l asuma in finantarea operatiunilor comerciale curente. Bancile comerciale colecteaza depozite si participa la capitalul intreprinderilor, ceea ce le va atrage denumirea de "banci de afaceri". Bancile de afaceri s-au desprins asadar din bancile comerciale, ele implicandu-se direct, ca detinatoare de capital, in diferite afaceri ce se desfasoara in economia de piata. Exista doua mari tipuri de banci de afaceri: banci de afaceri de tip american (apar sub forma bancilor de investitii) si banci de afaceri de tip francez (detin importante portofolii ale intreprinderilor industriale).

Bancile specializate include o gama larga de institutii de credit, cu o gama larga de diferentieri si implicit cu statute deosebite de la tara la tara.Acestea efectueaza totalitatea activitatilor si operatiilor bancare. Fiecare dintre ele sunt supuse fie unor limitari privind functionalitatea lor (raza de implantare sau statutul lor social particular), fie ca-si asuma in exclusivitate anumite operatiuni.

1.2. SISTEMUL BANCAR. ORGANIZAREA ACTIVITATII IN CADRUL ACESTUIA.

Aparatul bancar reprezinta ansamblul de entitati organizatorice, institutionalizate si autonome, autorizate sa efectueze operatiuni bancare pe teritoriul unei tari. Bancile comerciale sunt acele entitati care efectueaza toate tipurile de operatiuni bancare, au o activitate diversificata care se poate modifica liber functie de cerinte, posibilitati si propria orientare.

Pentru buna desfasurare a activitatii, la nivelul fiecarei banci se stabilesc organe de conducere care sa asigure procesul de coordonare, conducere si decizie.

Conducerea, administrarea si controlul societatilor bancare sunt asigurate in cadrul bancilor de: Adunarea Generala a Actionarilor bancii; Consiliul de Administratie al bancii; Comitetul de Directie al bancii; Presedinte si vicepresedinte; Comitetul de conducere (la sucursale, agentii si filiale); Comisia de Cenzori (organe de control).

AGA este organul cu rol deliberativ, hotaraste problemele generale privind activitatea bancara si ii reprezinta pe toti actionariibancii. La ea participa delegatii unitatilor, persoanelor juridice si fizice detinatoare de actiuni emise de catre banca.

Consiliul de Administratie realizeaza conducerea si administrarea societatilor bancare, fiind compus din presedinte, vicepresedinti si membri alesi de Adunarea Generala a Actionarilor pe un termen stabilitprin statutul societatii respective. Consiliul de Administratie este organ deliberativ si se intruneste lunar sau oridecate ori este necesar la sediul central al bancii.

Comitetul de directie realizeaza conducerea operativa a bancii. Acesta este numit de Consiliul de Administratie si aduce la indeplinire hotararile acestui consiliu, fiindu-i incredintate in acest sens o parte din competente. Este format din presedinte (care este si presedintele Consiliului de Administratie), vicepresedinti si membri.

Conducerea curenta a bancii e asigurata de presedinte, vicepresedinti si directorii directiilor sau departamentelor din centrala bancii. Presedintele raspunde de desfasurarea in conditii optime si cat mai profitabile a intregii activitati a bancii. Vicepresedintii indeplinesc atributiile stabilite de presedinte, coordoneaza si controleaza directiile din centrala si sucursale, filiale sau agentii ce le-au fost repartizate, iau masuri si raspund de activitatea acestora. Directorii directiilor din centrala organizeaza si raspund de intreaga activitate a directiei pe care o conduc, in conformitate cu normele, regulamentele, ordinele, instructiunile si hotararile organelor de conducere ale bancii. Ei raspund de folosirea rationala a fortei de munca, de calitatea muncii, de disciplina si comportamentul salariatilor directi.

Angajarea patrimoniala a bancii se face, la nivelul sucursalelor, filialelor si agentiilor, prin semnatura directorului si a contabilului sef (numiti de Consiliul de administratie), cu avizul consilierului juridic. La nivelul sucursalelor si filialelor conducerea e asigurata de Comitetul de conducere, format de regula din director, director adjunct, contabil sef si specialisti confirmati de Consiliul de Administratie al bancii.

Comitetul de conducere analizeaza si ia decizii cu privire la principalele probleme privind activitatea desfasurata de banca, in zona respectiva, in limita si conform competentelor delegate.

Comisia de cenzori se constituie la nivelul conducerii bancii si are ca atributie principala controlul asupra modului in care se efectueaza operatiunile bancii, in cadrul legal existent si informeaza Consiliul de Administratie si Adunarea Generala a Actionarilordespre cele constatate.

Preview document

Banca Comercială Română SA - Pagina 1
Banca Comercială Română SA - Pagina 2
Banca Comercială Română SA - Pagina 3
Banca Comercială Română SA - Pagina 4
Banca Comercială Română SA - Pagina 5
Banca Comercială Română SA - Pagina 6
Banca Comercială Română SA - Pagina 7
Banca Comercială Română SA - Pagina 8
Banca Comercială Română SA - Pagina 9
Banca Comercială Română SA - Pagina 10
Banca Comercială Română SA - Pagina 11
Banca Comercială Română SA - Pagina 12
Banca Comercială Română SA - Pagina 13
Banca Comercială Română SA - Pagina 14
Banca Comercială Română SA - Pagina 15
Banca Comercială Română SA - Pagina 16
Banca Comercială Română SA - Pagina 17
Banca Comercială Română SA - Pagina 18
Banca Comercială Română SA - Pagina 19
Banca Comercială Română SA - Pagina 20
Banca Comercială Română SA - Pagina 21
Banca Comercială Română SA - Pagina 22
Banca Comercială Română SA - Pagina 23
Banca Comercială Română SA - Pagina 24
Banca Comercială Română SA - Pagina 25
Banca Comercială Română SA - Pagina 26
Banca Comercială Română SA - Pagina 27
Banca Comercială Română SA - Pagina 28
Banca Comercială Română SA - Pagina 29
Banca Comercială Română SA - Pagina 30
Banca Comercială Română SA - Pagina 31
Banca Comercială Română SA - Pagina 32
Banca Comercială Română SA - Pagina 33
Banca Comercială Română SA - Pagina 34
Banca Comercială Română SA - Pagina 35
Banca Comercială Română SA - Pagina 36
Banca Comercială Română SA - Pagina 37
Banca Comercială Română SA - Pagina 38
Banca Comercială Română SA - Pagina 39
Banca Comercială Română SA - Pagina 40
Banca Comercială Română SA - Pagina 41
Banca Comercială Română SA - Pagina 42
Banca Comercială Română SA - Pagina 43
Banca Comercială Română SA - Pagina 44
Banca Comercială Română SA - Pagina 45
Banca Comercială Română SA - Pagina 46
Banca Comercială Română SA - Pagina 47
Banca Comercială Română SA - Pagina 48
Banca Comercială Română SA - Pagina 49
Banca Comercială Română SA - Pagina 50
Banca Comercială Română SA - Pagina 51
Banca Comercială Română SA - Pagina 52
Banca Comercială Română SA - Pagina 53
Banca Comercială Română SA - Pagina 54
Banca Comercială Română SA - Pagina 55
Banca Comercială Română SA - Pagina 56
Banca Comercială Română SA - Pagina 57
Banca Comercială Română SA - Pagina 58
Banca Comercială Română SA - Pagina 59
Banca Comercială Română SA - Pagina 60
Banca Comercială Română SA - Pagina 61
Banca Comercială Română SA - Pagina 62
Banca Comercială Română SA - Pagina 63
Banca Comercială Română SA - Pagina 64
Banca Comercială Română SA - Pagina 65
Banca Comercială Română SA - Pagina 66
Banca Comercială Română SA - Pagina 67
Banca Comercială Română SA - Pagina 68
Banca Comercială Română SA - Pagina 69
Banca Comercială Română SA - Pagina 70
Banca Comercială Română SA - Pagina 71
Banca Comercială Română SA - Pagina 72
Banca Comercială Română SA - Pagina 73
Banca Comercială Română SA - Pagina 74
Banca Comercială Română SA - Pagina 75
Banca Comercială Română SA - Pagina 76
Banca Comercială Română SA - Pagina 77
Banca Comercială Română SA - Pagina 78
Banca Comercială Română SA - Pagina 79
Banca Comercială Română SA - Pagina 80
Banca Comercială Română SA - Pagina 81
Banca Comercială Română SA - Pagina 82
Banca Comercială Română SA - Pagina 83

Conținut arhivă zip

  • Banca Comerciala Romana SA.doc

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Banca Comercială Română

CAPITOLUL I PREZENTAREA SOCIETĂŢII BANCARE ISTORIC ŞI EVOLUŢIE I.1. ISTORIC ŞI EVOLUTIE Revoluţia din Decembrie 1989 a produs un cutremur în...

Studiu privind creditarea societăților comerciale de către băncile din România

Capitolul 1. Creditul – obiect de activitate al bancilor comerciale din Romania. 1.1. Creditul bancar – concept, trasaturi, resurse de creditare....

Metode și Tehnici de Gestionare ale Riscurilor Bancare la Banca Comercială Română

1.1. Prezentarea Băncii Comerciale Române Fondată la 1 decembrie 1990, în cadrul procesului de restructurare pe două niveluri a sistemului bancar...

Practică la Banca Comercială Română

BANCA COMERCIALA ROMANA Banca Comerciala Româna s-a înfiintat prin Hotarâre de Guvern la 1 decembrie 1990 ca societate pe actiuni, cu un capital...

Cercetarea selectivă privind satisfacția clienților - studiu de caz - Banca Comercială Română - Constanța

Economia de piaţă presupune existenţa unei economii monetare în cadrul căreia sistemul instituţiilor de credit bancare creează posibilitatea...

Monografie Banca Comercială Română

Capitolul I 1.1.Prezentarea societãtii. Istoric si evolutie Banca Comercialã Românã, o prezentã activã pe piata financiarã româneascã, s-a...

Lucrare de practică la Banca Comercială Română SA - sucursala Libertății, București

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Comunicare financiar-bancară - Banca Comercială Română

BANCA COMERCIALA ROMANA 1.Prezentarea succinta a domeniului de activitate: Banca Comercială Română este considerată cea mai puternică bancă din...

Ai nevoie de altceva?