Informatică - baze de date

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 10999
Mărime: 756.11KB (arhivat)
Publicat de: Trandafir Oros
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1.1. ORGANIZAREA DATELOR

Principala forma de lupta a omului împotriva timpului este micsorarea intervalului de desfasurare a diferitelor activitati, care dau impresia prelungirii perioadei de viatã. Pentru realizarea acestui deziderat omul modern utilizeaza creatia sa, calculatorul, care pe lânga calcule aritmetice poate prelucra mari cantitati de informatie într-un timp scurt, datorita noii sale configuratii si a limbajelor de programare. Eficienta unui sistem informatic data de regasirea automata a datelor, dupa diferite criterii, într-un timp cât mai scurt, depinde în mare masura de modul de organizare a datelor.

Prin organizarea datelor se întelege definirea, structurarea, ordonarea si gruparea lor în colectii a cãror elemente sunt omogene si stabilirea de relatii între colectii si între elementele unei colectii precum si înregistrarea lor pe un suport informational prelucrabil într-un sistem de calcul.

Organizarea datelor are ca urmare si micsorarea spatiului de memorie ocupat de date, care apar o singurã datã în sistem, precum si flexibilitatea datelor fãrã a modifica programele care le gestioneazã.

În organizarea datelor se utilizeazã trei concepte de bazã: entitate, atribut si valoare. Relatia dintre aceste notiuni este datã de asocierea mai multor atribute unei entitãti si a unei multimi de valori atributelor.

Notiunea de entitate nu poate fi definitã, deoarece este o notiune primarã. Mai multe elemente de acelasi tip reprezintã o entitate. Câteva exemple de entitãti sunt: tranzistor, rezistor, persoanã, student etc. Entitatea este un obiect concret sau abstract reprezentat prin proprietãtile sale.

Proprietãtile esentiale care descrie o entitate se numesc atribute, care pentru anumite elemente ale entitãtii poate lua valori din anumite multimi numite domeniul atributului respectiv. Deobicei aceste multimi sunt submultimi ale multimii numerelor reale, ale multimii numerelor întrgi sau a multimii sirurilor de caractere. Deci orice proprietate a unui obiect poate fi exprimatã printr-o pereche (atribut,valoare). Cum o entitate are mai multe proprietãti ea poate fi reprezentatã de mai multe perechi (atribut,valoare).

Exemplu. Un tranzistor poate avea atributele nume, beta, tensiune de alimentare, frecventã maximã, putere. Tranzistorul poate fi reprezentat de perachile (atribut,valoare) (nume,BC 107), (beta, 100), (tensiune de alimentare,10 V), (frecventã maximã 10MHz), (putere, 0,5W).

Se observã cã atributul nu caracterizeazã o entitate ci o clasã de entitãti numitã entitate grup, care în exemplul nostru este tranzistor si se mai numeste si tip de entitãti.

Notiunea de atribut este cunoscutã si sub numele de câmp sau caracteristicã. Fiecare atribut este caracterizat de natura valorilor pe care le poate lua.

Se numeste cheie atributul sau multimea de atribute pentru care valorile asociate determinã în mod unic orice element al unei entitãti. Dacã existã elemente care sã aibã aceleasi valori pentru toate atributele se ia un atribut suplimentar reprezentat de numãrul asociat elementului în entitatea datã.

Conceptul de datã este un model de reprezentare a informatiei, accesibil unui anumit procesor (om, program, calculator) care prelucreazã informatia PENTRU a obtine informatii noi despre fenomenle lumii reale.

Logic o datã se defineste prin identificator,atribut si valoare.

Exemplu: TÂNÃR - IDENTIFICATOR

PROFESIA - ATRIBUT

STUDENT - VALOARE

1.2. RELATII ÎNTRE DATE

Numim relatie între entitatile orice submultime a produsului cartezian al multimilor elementelor de forma unde . O astfel de relatie o notãm cu REL( ) unde REL este numele asociat relatiei care are aritatea k. De cele mai multe ori k=2

Definitia 1. Se numeste relatie binarã pe multimea A nevidã de date o submultime R a produsului cartezian AxA care îndeplineste o proprietate (relatie).

Exemplu. Se considerã multimea A a tranzistoarelor dintr-o magazie si relatia “de tipul BC107” asociazã fiecãrui tranzistor din A pe toti cei care sunt de tipul BC107 cu conditia sã facã parte din A.

R={(x,y)ÎAxA/x,yÎA si “ x este de acelasi tip cu y”}

Elementele asociate prin relatia R sunt acele elemente x,y pentru care (x,y)ÎR, deci x si y sunt de acelasi tip (BC107) si simbolizãm prin xRy.

Proprietãti ale relatiei binare dintre date.

1. Reflexivitatea. Relatia R peste multimea A este reflexivã dacã pentru orice x ÎA avem xRx.

2. Simetria. Relatia R peste multimea A este simetricã dacã pentru orice x,y ÎA relatia xRy implicã yRx.

Preview document

Informatică - baze de date - Pagina 1
Informatică - baze de date - Pagina 2
Informatică - baze de date - Pagina 3
Informatică - baze de date - Pagina 4
Informatică - baze de date - Pagina 5
Informatică - baze de date - Pagina 6
Informatică - baze de date - Pagina 7
Informatică - baze de date - Pagina 8
Informatică - baze de date - Pagina 9
Informatică - baze de date - Pagina 10
Informatică - baze de date - Pagina 11
Informatică - baze de date - Pagina 12
Informatică - baze de date - Pagina 13
Informatică - baze de date - Pagina 14
Informatică - baze de date - Pagina 15
Informatică - baze de date - Pagina 16
Informatică - baze de date - Pagina 17
Informatică - baze de date - Pagina 18
Informatică - baze de date - Pagina 19
Informatică - baze de date - Pagina 20
Informatică - baze de date - Pagina 21
Informatică - baze de date - Pagina 22
Informatică - baze de date - Pagina 23
Informatică - baze de date - Pagina 24
Informatică - baze de date - Pagina 25
Informatică - baze de date - Pagina 26
Informatică - baze de date - Pagina 27
Informatică - baze de date - Pagina 28
Informatică - baze de date - Pagina 29
Informatică - baze de date - Pagina 30
Informatică - baze de date - Pagina 31
Informatică - baze de date - Pagina 32
Informatică - baze de date - Pagina 33
Informatică - baze de date - Pagina 34
Informatică - baze de date - Pagina 35
Informatică - baze de date - Pagina 36
Informatică - baze de date - Pagina 37
Informatică - baze de date - Pagina 38
Informatică - baze de date - Pagina 39
Informatică - baze de date - Pagina 40
Informatică - baze de date - Pagina 41
Informatică - baze de date - Pagina 42
Informatică - baze de date - Pagina 43
Informatică - baze de date - Pagina 44
Informatică - baze de date - Pagina 45
Informatică - baze de date - Pagina 46
Informatică - baze de date - Pagina 47
Informatică - baze de date - Pagina 48
Informatică - baze de date - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Proiect Informatica - Baze de Date.doc

Te-ar putea interesa și

Sistem Informatic

Capitolul 1. INTRODUCERE Activitatea umană desfăşurată în indiferent care domeniu presupune folosirea unei cantităţi mai mici sau mai mari de...

Integrarea web a sistemelor informatice și a bazelor de date în managementul resurselor materiale și umane din educație

Introducere Managementul educațional reprezintă procesul conștient de conducere și coordonare a acțiunilor și activităților individuale și de...

Auditarea Sistemului Informatic

Capitolul 1 Auditul sistemelor informatice, componentă a sistemului de audit 1.1. Definirea şi conceptul auditului sistemelor informatice În...

Subsistem informatic client-bancă pentru corporația de finanțare rurală

INTRODUCERE În ultimii ani, tehnologiile informaţionale au atins un nivel foarte înalt de dezvoltare. Ele permit automatizarea multor operaţiilor...

Sistem Informatic cu Baze de Date Privind Gestiunea Stocurilor de Produse Finite

1. Definirea problemei Acest sistem informatic işi propune informatizarea gestiunii privind stocurile de produse finite, prin eliminarea...

Studierea aplicațiilor informatice specifice activității financiar-contabile, cu prezentarea structurii bazelor de date

Modulul principal MENTOR ofera urmatoarele facilitati de gestionare: 1. Evidenta contabila 2. Stocuri 3. Furnizori si clienti 4. Încasari si...

Programarea Sistemelor Informatice - Baze de Date - Restaurant

1.Identificarea şi selecţia proiectului a. Descrierea organizatiei Societatea comerciala „NO LIMIT” este o entitate economico-financiara care din...

Medii de Programare

MODULUL 1. INTRODUCERE IN STUDIUL LIMBAJELOR DE PROGRAMARE 1.1 Notiuni generale privind limbajele de programare 1.2 Clasificarea limbajelor de...

Ai nevoie de altceva?