Raport de expertiză etanol

Proiect
7/10 (1 vot)
Ă
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 20 în total
Mărime: 946.42KB (arhivat)
Publicat de: Iacov Groza
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dr. Ing. Radu C. Racoviță

Extras din proiect

Prezentarea Produsului

Etanol : C₂H₆O / C₂H₅OH / CH₃-CH₂OH

Etanolul (de asemenea denumit și alcool etilic sau mai simplu doar alcool) este un compus organic din clasa alcoolilor, fiind principalul alcool întâlnit în băuturile alcoolice. Este un lichid volatil, inflamabil și incolor, cu un miros caracteristic. Are formula chimică C2H5OH, care poate fi scrisă desfășurat CH3 - CH2 - OH, fiind din punct de vedere structural alcătuit dintr-un radical etil, legat de o grupă hidroxil. De aceea, este câteodată simbolizat EtOH.

Metode de Obținere

Etanolul se obține în majoritate prin fermentația zaharurilor prin intermediul drojdiilor, sau prin procedee petrochimice. Este un drog psihotrop care dă dependență, cauzând o intoxicație acută caracteristică, cunoscută sub numele de beție, când este consumată în cantități mari.Este folosit pe larg ca și solvent, sursă de combustibil și ca materie primă în sinteza altor compuși chimici.

Hidratarea ETILENEI C2H4+H2O - CH3CH2OH

Fermentatia alcoolica C₆H₁₂O₆ - 2CH₃OH+2CO₂

C₁₂H₂₂+H₂O - 4CH₃CH₂OH+6CO₂

Fermentatia zaharurilor (cu drojdie) C₆H₁₂O₆ - 2CO₂+2 C₂H₅OH

METODE DE DETERMINARE

1. Metoda volumetrica;

2. Metoda polarografica;

3. Metode spectrofotometrice cu reactive Sohiff (se obtine o coloratie de la roz la violet);

4. Metoda cu nitropresid de sodiu [Na₂[Fe(CN)₅NO] in mediu alcalin (se obtine o coloratie de la galben - portocaliu la galben - rosu);

5. Metoda cu benzidină in acid acetic glacial (se obtine un produs de culoare galben - inchis; metoda cel mai des folosita);

6. Metoda titrimetrica, care consta in oxidarea alcoolului etilic in mediul acid si in prtezenta de bicromat de potasiu. Se procedeaza astfel: solutie standard de K₂SO₄ concentrat (1.84) peste care se adauga 10 mg alcool etilic. Se agita, se lasa in repaus 15 min, dupa care se dilueaza cu apa distilata pana la 125cm³, se adaugă 20cm³ H₂PO₄ (acid fosforic) de concentratie 85%. Excesul de bicromat se titreaza cu o solutie de Fe in prezenta de difenilamină sau acid difenilaminosulfonic pâna la trecerea culorii in albastru persistent in violet persistent.

Raport de expertiză

Subsemnata, Rădulescu Alexandra Alice, cu domiciliul în Str.Tineretului, nr.19, Sector 6, București, având funcția de expert în substanțe și reactivi, am fost desemnată ca expert în evaluarea reclamației 39/2019, înregistrată luni 5 martie 2019.

Sursa litigiului

Sursa litigiului este una cu acțiune asupra produsului și anume, suspiciune cu privire la puritatea și concentrația etanolului confiscat.

Istoricul litigiului

1. Numele și prenumele reclamantului: Ionescu Laurențiu

Adresa: str. Dimitrie Cantemir, nr 110, Sector 3, București, România

2. Denumirea și adresa agentului economic care a comercializat produsul sau a prestat serviciul: Poliția Locală Sectorului 2 cu sediul local în București str. Dimitrie Cantemir, nr 110, Sector 3, România.

- Reprezentant: Ionescu Laurențiu, în calitate de Comisar Șef al poliției.

-Domeniul de activitate: -

Denumirea și adresa firmei producătoare: Laborator clandestin, necunoscut

Reprezentant: -

Domeniul de activitate: -

Principalele aspecte ale litigiului:

a)Poliția Locală Sector 2 București a trimis la data de 20.02.2019, 100 L către laboratorul de analize pentru substanțe și reactivi. Produsul a fost însoțit de actele necesare și anume:

Certificat de conformitate,

Buletin de analiză(eliberat de laboratorul propriu al societății)

b) Pe data de 27.02.2019 laboratorul din incinta Poliției Locale sector 2 a prelevat probe din etanolul anterior în vederea efectuării analizelor de concentrație.

c) Imediat în perioada următoare Poliția Locală a trimis probele prelevate la un laborator acreditat pentru efectuare de analize suplimentare.

d) În urma primirii unor rezultate suspicioase, la data de 1.03.2019 comisarul șef al poliției Ionescu Laurențiu a trimis etanolul confiscat la un alt laborator pentru re-efectuarea analizelor.

e) Astfel s-a ajuns la o situație de litigiu între Poliția locală sector 3. și Laboratoul de substanțe.

f) La data de 2.03.2019 a fost numită ca expert pentru soluționarea acestui litigiu Radulescu Alexandra Alice.

g) La data de 4.03.2019 a fost înregistrată cererea de acceptare a expertizei Nr.Reg.95/4.03.2019 de către Radulescu Alexandra Alce.

h) La data de 4.03.2019 a fost trimisă cererea de convocare către firma achizitoare Nr.Reg 58/4.03.2019 prin care este programată o vizită la sediul Poliției., pe data de 5.03.2019 orele 9:00, în vederea verificării documentelor legate de producția, depozitarea și comercializarea produsului în cauză, precum și a altor documente necesare efectuării expertizei.

i) La data de 5.03.2019 a fost efectuată vizita la sediul Laboratorului de substanțe și reactivi unde au fost verificate procesele verbale de recepție ale produsului, facturile, avizul de însoțire a mărfii, contractul între părti, certificatul de conformitate al produsului cocaină , fișa tehnică de securitate a produsului, deasemenea au fost recoltate probe din lotul rămas netrimis în vederea efectuării analizelor necesare.

j) La data de 06.03.2019 a fost efectuată vizita la sediul Laboratoului în cauză, unde au fost verificate procesele verbale de autorecepție ale etanolului, dispoziția de livrare, contractul între părti, certificatul de conformitate al produsului etanol, buletinele de analize,

k) Rezultatele deplasării pe teren au fost consemnate în Procesul Verbal nr.67/09.03.2019, semnat de reprezentanții părților și de experți.

l) La data 10.03.2019 a fost înregistrată cererea Nr.Reg. 456/01.03.2019 de efectuare a unor analize către Laboratorul de Încercări Chimice.

Analiza cerută pentru etanol este:

Verificarea purității și a concentrației;

m)Deasemenea la data de 11.03.2019 s-a înregistrat cererea Nr. Reg. 11.03.2019 de efectuare a acelorași analize către Laboratorul de Încercări Chimice.

n) La data de 12.03.2019 a fost eliberat Raportul de Incercare Analize Chimice nr.18 din 12.03.2019 , in care sunt consemnate rezultatele analizelor.

Conținut arhivă zip

  • Raport de expertiza etanol.pptx

Alții au mai descărcat și

Metode Optice de Analiza

1 PRINCIPII GENERALE Metodele optice de analiză utilizează proprietăţile optice ale substanţelor. Metodele spectrale de analiză se bazează pe...

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Chimie analitică

I. OBIECTUL CHIMIEI ANALITICE 1.1. Generalităţi Chimia analitică se defineşte ca ştiinţa ce se ocupă cu elaborarea teoriilor şi metodelor de...

Analiza instrumentală

Cursul I I. Metode de prelucrare a datelor experimentale II. Metode instrumentale de analiza Introducere Cursul de analiza intrumentala ne va...

Chimie analitică cantitativă - Volumetrie

INTRODUCERE - Chimia analitică se ocupă cu studiul metodelor de analiză chimică și analiză fizico-chimică. - Analiza chimică stabilește...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Chimie analitică

Principiul metodelor chimice clasice Sunt metode directe de analizã în care se determinã direct concentratia probelor dintr-o singurã mãsurãtoare...

Ai nevoie de altceva?