Cercetări privind autenticitata cerealelor

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2108
Mărime: 212.02KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. Dr. Ing. Nicoleta Hadaruga
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI TIMISOARA FACULTATEA TEHNOLOGIA PRODUSELOR AGROALIMENTARE

Cuprins

  1. Introducere-rezumat
  2. Determinarea carotenoidelor in grau
  3. Materiale si metode
  4. Purificarea SPE (extractie in faza solida)
  5. Rezultate si discutii
  6. Separarea cromatografica a carotenoidelor prin HPLC din probele de grau nesaponificate
  7. Analiza cantitativa a carotenoidelor din varietatile de Einkorn, Rosadur, Kamut si Toronit nesaponificate
  8. Separarea cromatografica a carotenoidelor din grau, folosind extractia in faza solida
  9. Distributia carotenoidelor in fractiunile de grau
  10. Concluzii
  11. Bibliografie

Extras din proiect

INTRODUCERE

Scopul prezentului studiu a constat în caracterizarea cerealelor, folosind cromatografia HPLC precum și metode spectroscopice FTIR/Raman, în vederea determinării calității și autenticității acestora.

Biomarkerii selectați pentru evidențierea calităţii şi autenticităţii acestor produse alimentare sunt în principal componente minore, provenind din plante (numite fitochimicale). Astfel, obiectivele sunt legate de metoda analitică, de tipul alimentului şi markerul de calitate /autenticitate utilizat.

Cerealele reprezintă un produs alimentar din dieta zilnică. În ultimele decenii au fost cultivate specii de grâu cu un conţinut scăzut în carotenoide, în vederea obţinerii unei făini cât mai albe.

Astăzi, efectele benefice al aportului de carotenoide din consumul zilnic de cereale sunt unanim recunoscute. Acum cercetătorii, sunt în căutare de specii de cereale cu conţinut cât mai ridicat în carotenoide. În această lucrare, este prezentată metodologia de determinare a carotenoidelor și antocianilor prin cromatografie HPLC din diverse specii de grâu.

In aceasta lucrare este prezentata determinarea autenticității a patru varietăți de grâu prin realizarea amprentei carotenoidice. A fost optimizat protocolul de extracţie şi determinată eficienţa saponificării. Ca şi metodă alternativă de purificare și îndepărtare a lipidelor, s-a utilizat extracția în fază solidă (SPE). Conţinutul de carotenoide a fost evaluat în funcţie de varietate şi anul recoltei. De asemenea, s-a evaluat distribuția carotenoidelor în fracțiunile de măciniș.

Obiectivele acestei lucrări au fost:

Determinarea amprentei HPLC a carotenoidelor luteină, zeaxantină, α- și β-

caroten din fracții lipidice ale extractelor de grâu Einkorn (Ei), Rosadur, Kamut și Toronit din recoltele 2004-2007.

DETERMINAREA CAROTENOIDELOR ÎN GRÂU

Autenticitatea a patru varietăți diferite de grâu (Einkorn, Rosadur, Kamut and Toronit), recoltate între anii 2004-2007 a fost verificată prin realizarea amprentei carotenoidice, folosinu-se metoda HPLC.

MATERIALE ŞI METODE

Probe. Patru varietãţi de grâu galben recoltate în 2004, 2005, 2006 şi 2007 au fost luate în studiu în vederea caracterizãrii profilului lor carotenoidic. Speciile de grâu Einkorn (EI-18), Toronit, Kamut şi Rosadur au fost achiziţionate de la Staţia Experimentalã BOKU Vienna. Distribuţia luteinei şi zeaxantinei a fost cuantificatã în diferite fracţiui de mãcinişi (tãrâţe >900 μm, shorts >500 μm, middlings plus >275 μm, middlings >180 μm, şi fãinã < 180 μm) în probele Einkorn, Toronit şi Topdur recoltate în anul 2007.

Analiza HPLC. A fost utilizat cromatograful Agilent Technology model 1090 HP, echipat cu pompã binarã, auto sampler şi detector DAD. Separarea cromatograficã a compuşilor a dost realizatã cu ajutorul coloanei C18 (250 x 4.6mm, 5μm) GRACEVydac 201TP54. Evaluarea s-a realizat la temperatura cameriei în sistem izocratic utilizând metanol: acetonitril (9:1, v/v) ca fazã mobilă la un debit constant de 0.7 ml/min. Cromatogramele au fost înregistrate la 450 nm.

Purificarea SPE (extracţie în fazã solidã)

Purificarea extractului de carotenoide este necesarã, deoarece cantitãţi însemnate de lipide sunt extrase şi concentrate iar prezenţa fracţiunilor lipidice compromit coloana HPLC. Protocolul SPE pentru separarea carotenoidelor din extractul de grâu este schematic prezentat în Figura 1.

Preview document

Cercetări privind autenticitata cerealelor - Pagina 1
Cercetări privind autenticitata cerealelor - Pagina 2
Cercetări privind autenticitata cerealelor - Pagina 3
Cercetări privind autenticitata cerealelor - Pagina 4
Cercetări privind autenticitata cerealelor - Pagina 5
Cercetări privind autenticitata cerealelor - Pagina 6
Cercetări privind autenticitata cerealelor - Pagina 7
Cercetări privind autenticitata cerealelor - Pagina 8
Cercetări privind autenticitata cerealelor - Pagina 9
Cercetări privind autenticitata cerealelor - Pagina 10
Cercetări privind autenticitata cerealelor - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Cercetari Privind Autenticitata Cerealelor.doc

Alții au mai descărcat și

Analize de coloranți organici

Identificarea unui colorant în substanta se poate face pe baza urmatoarelor criterii: a. solubilitate; b. nuanta si proprietati coloristice ale...

Structura benzenului și starea aromatică

IV. REACTII DE ADITIE ALE BENZENULUI. 1) Benzenul aditioneaza sase atomi de hidrogen, în prezenta catalizatorilor de hidrogenare, dând...

Zahărul

Aproape 85 milioane de tone anual de zahãr cristalizat se produc in prezent pe glob . Aceasta cantitate , raportatã la cele peste 4 miliarde de...

Lignină

1. Dezincrustarea prin procedeul sulfit Pentru dezincrustarea lemnului prin procedeul sulfit se utilizeaza solutii apoase de bisulfit de calciu,...

Ai nevoie de altceva?