Monografie contabilă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3725
Mărime: 47.05KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
contabilitate aprofundata

Extras din proiect

Cinci persoane, IONESCU A., POPESCU G., GEORGESCU R., PETRESCU I. şi BARBULESCU F. , care în data de 10.XI.N hotărăsc demararea procedurilor pentru constituirea unei societăţi pe acţiuni, S.C. MODEL S.A. Obiectul de activitate al acestei întreprinderi îl va constitui producţia şi comercializarea produselor de mobilier tapisat.

Administrarea S.C. MODEL S.A. se va efectua de către acţionarul GEORGESCU R. numit prin actul constitutiv pe o perioadă de 4 ani. Acesta va răspunde solitar faţă de societate pentru: realitatea vărsămintelor efectuate de acţionari, existenţa reală a dividendelor plătite, existenţa registrelor cerute de lege şi corecta lor ţinere, îndeplinirea întocmai a hotărârilor AGA, etc. Remuneraţia administratorului, stabilită prin actul constitutiv, este de 650 lei/lună.

De asemenea, pentru supravegherea gestiunii societăţii, verificarea legalităţii întocmirii situaţiilor financiare şi concordanţa acestora cu registrele, controlul regularităţii ţinerii registrelor, verificarea conformităţii evaluării patrimoniale cu regulile stabilite pentru întocmirea situaţiilor financiare, constatarea depunerii regulate a garanţiei de către administrator etc, întreprinderea menţionată numeşte, pe o perioadă de trei ani, următorii 3 cenzori externi: CRISTESCU M., VLADESCU S., MARINESCU A., din care unul este expert contabil – CRISTESCU M.. Fiecare cenzor al întreprinderii va fi indemnizat cu o sumă fixă de 650 lei/lună.

Operaţiuni de constituire (operatiunile de constituire au loc in luna noiembrie)

Pentru ca societatea să dobândească personalitate juridică necesară exercitării drepturilor şi asumarea de răspunderi în relaţiile cu terţii, este necesară parcurgerea unei anumite proceduri, astfel:

- actul constitutiv al societăţii, în care este prevăzut un capital social format din 10.000 de acţiuni cu o valoare nominală de 10 lei/acţ., va fi autentificat la notariat, în data de 10.XI.N, ocazie cu care acţionarul IONESCU A. plăteşte din banii proprii taxa de legalizare în valoare de 75 lei.

- în numele S.C. MODEL S.A. se deschide contul cu numărul RO61BRDE488SV00001254889 la BRD, cont în care se depune capitalul iniţial, în sumă de 12.000 lei şi contul R062BRDE321SV25113213213 în care este depusă suma de 1.010 lei reprezentând aportul în valută la capitalul întreprinderii, capital provenind de la acţionari, astfel:

a. IONESCU A. - 5.000 lei care, potrivit actului constitutiv, a subscris 500 de acţiuni;

b. POPESCU G. - 3.000 lei (contravaloarea a 300 de acţiuni), numărul acţiunilor subscrise de acest acţionar fiind de 900. În contul a 200 de acţiuni subscrise aduce ca aport un calculator evaluat la 2.000 lei, pentru 100 acţiuni se aportează 250 euro, cursul de schimb 4,00 lei/euro în momentul subscrierii, respectiv 4,04 lei/euro la data aportării. Diferenţa de 300 de acţiuni va fi acoperită în 40 de zile, prin aportul a 750 euro;

c. GEORGESCU R. - 2.000 lei, reprezentând contravaloarea a 200 din cele 2.400 de acţiuni subscrise. Pentru restul acţiunilor subscrise, acţionarul aduce ca aport un autoturism, evaluat la 24.500 lei;

d. PETRESCU I. a subscris 1.000 de acţiuni. Pentru 800 de acţiuni subscrise aduce ca aport o maşină universală de tâmplărie evaluată la 8.000 lei, iar pentru diferenţa de 200 de acţiuni disponibilităţi băneşti depuse în contul de la bancă;

e. BARBULESCU F. a subscris 5.200 de acţiuni, pentru care aduce ca aport o hală de producţie, evaluată la 55.000 lei, care va fi şi sediul social al întreprinderii care se constituie (în schimbul a 4.700 de acţiuni). Diferenţa de 500 de acţiuni va fi acoperită pe seama unor disponibilităţi băneşti care vor fi depuse în contul de la bancă în termen de 20 de zile de la subscriere.

În data de 16.XI.N, fondatorii solicită înmatricularea societăţii în Registrul Comerţului, solicitare care este însoţită de următoarele documente: dovada disponibilităţii firmei şi emblemei; actul constitutiv al societăţii; dovada efectuării vărsămintelor în condiţiile actului constitutiv (extras de cont, procese verbale de recepţie); actele privind proprietatea asupra aporturilor în natură, iar pentru depozit, certificatul constatator al sarcinilor de care este grevat; actele constatatoare ale operaţiunilor încheiate în contul societăţii şi aprobate de acţionari (proces verbal); declaraţia pe propria răspundere a fondatorilor, a administratorilor şi a cenzorilor că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege (lipsa antecedentelor penale, interdicţia de a funcţiona în mai mult de trei consilii de administraţie etc).

In ceea ce priveşte avizele şi actele de autorizare, acestea vor fi solicitate de către Oficiul Registrului Comerţului, solicitanţii înmatriculării societăţii fiind degrevaţi de această sarcină.

- Autorizarea constituirii societăţii comerciale Model S.A. la judecătoria teritorială reprezintă o altă etapă care trebuie parcursă în vederea dobândirii personalităţii juridice de către aceasta. Pentru obţinerea autorizaţiei, se procedează astfel:

- un judecător delegat, numit de preşedintele tribunalului, efectuează controlul legalităţii actelor şi faptelor care se înregistrează la Registrul Comerţului;

- judecătorul delegat, la rândul său, numeşte un expert autorizat pentru a verifica modul de evaluare a bunurilor aportate şi corespondenţa între valoarea acestora, numărul şi valoarea acţiunilor primite de către acţionari în schimb. Informaţiile menţionate sunt cuprinse în raportul întocmit de expert şi depus la Oficiul Registrului Comerţului în data de 26.XI.N.

- Pentru autorizare, s-au efectuat cheltuieli reprezentate de taxa judiciară de timbru de 35 lei, timbru judiciar 0,5 lei, care s-au plătit de acţionarul GEORGESCU R. din banii proprii.

- Înmatricularea în Registrul Comerţului se efectuează în data de 29.XI.N, sub numărul J01/12345/N, taxa de înmatriculare plătită de GEORGESCU R. în acest scop fiind de 120 lei. De asemenea, pentru înregistrarea în Registrul Comerţului a elementelor actului constitutiv (denumire, emblemă, sediu social, obiect de activitate, durata de funcţionare, suspendare/reluare activitate, acţionari, administratori, cenzori, capital social, dizolvare, fuziune/ divizare, radiere înmatriculări etc), acelaşi acţionar plăteşte suma de 420 lei, iar pentru eliberarea extrasului de registru 30 lei.

Publicarea încheierii de înmatriculare a întreprinderii şi a unui extras din actul constitutiv în Monitorul Oficial, taxa de publicare plătită de IONESCU A. fiind de 130 lei.

Operaţiuni economice (toate operatiunile economice se deruleaza in luna decembrie)

1. Se primeşte de la acţionarul POPESCU G. – care este şi administratorul societăţii, garanţia de 1200*K lei. Suma se depune la bancă.

2. Se solicită societăţii Stamp S.R.L. confecţionarea a două ştampile cu datele de identificare ale societăţii. Ulterior se primeşte factura prestatorului, valoarea totală, inclusiv TVA 92,82*K lei. Se dau în folosinţă ştampilele cumpărate.

3. Se procură de la S.C. Romprint S.A. , pe bază de factură fiscală, formulare cu regim special şi alte formulare necesare derulării activităţii financiar contabile în bune condiţii, în valoare de 200*K lei, TVA 19%.

4. Se achiziţionează un soft de contabilitate de la S.C. Eurosoft S.R.L. , costul de achiziţie fiind de 1500 lei, TVA 19%.

5. Se cumpără de la S.C. Crisoft S.R.L. licenţă Windows XP Proffesional şi licenţă MS Office XP, costul de achiziţie fiind de 650 lei, TVA 19%.

6. Se ridică de la bancă suma de 2.700*K lei şi se acordă administratorului pentru a procura diferite bunuri, în numele societăţii, necesare procesului de producţie. Comisionul băncii 3,5 lei.

7. Pentru efectuarea unor lucrări impuse de procesul de producţie, întreprinderea achiziţionează pe bază de borderou de achiziţie, de la o persoană fizică, o maşină de cusut, costul de achiziţie al acesteia fiind de 1.000 lei.

Preview document

Monografie contabilă - Pagina 1
Monografie contabilă - Pagina 2
Monografie contabilă - Pagina 3
Monografie contabilă - Pagina 4
Monografie contabilă - Pagina 5
Monografie contabilă - Pagina 6
Monografie contabilă - Pagina 7
Monografie contabilă - Pagina 8
Monografie contabilă - Pagina 9
Monografie contabilă - Pagina 10
Monografie contabilă - Pagina 11
Monografie contabilă - Pagina 12
Monografie contabilă - Pagina 13
Monografie contabilă - Pagina 14
Monografie contabilă - Pagina 15
Monografie contabilă - Pagina 16
Monografie contabilă - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Monografie Contabila.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza economico-financiară a SC Bucovina SA și Albalact SA

Societatea 1: SC Bucovina SA Sediul social: Comuna Şcheia, judeţul Suceava, str. Humorului, nr.62 Numărul şi data înregistrării la O.R.C :...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Te-ar putea interesa și

Studiu Privind Contabilitatea Drepturilor de Personal la SC Minprest Serv SA Rovinari

PREZENTAREA GENERALA A “S.C. MINPREST SERV S.A.” ROVINARI 1.1. Structura organizatorică si obiectul de activitate al S.C. MINPREST SERV S.A....

Operațiuni bancare cu clientela cu exemplificare la BancPost

I. INTRODUCERE 1.1. INTRODUCERE Potrivit Legii 58/1998 privind activitatea bancara art. 1. activitatea bancarã în România se desfãsoarã prin...

Auditul instrumentelor financiare derivate - evaluare, modalități de contabilizare

1. NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INSTRUMENTELE FINANCIARE DERIVATE Liberalizarea şi volatilitatea pieţelor financiare, concurenţa acerbă între...

Aspecte teoretice și practice privind decontările cu furnizorii la SC Pinminox SRL

INTRODUCERE Activitatea societăţilor comerciale indiferent de specificul profitului fiecăreia se bazează pe relaţiile cu furnizorii, clienţii,...

Contabilitatea imobilizărilor corporale în cadrul SC Elimad Mob SRL

I. INTRODUCERE Normalizarea contabilă din România cunoaşte profunde modificări pentru asigurarea comparabilităţii cu normele internaţionale. Este...

Leasing

CAPITOLUL 1 NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1 DEFINITIA SI ELEMENTELE TEHNICE ALE OPERATIUNI DE LEASING Leasingul s- afirmat în ultimile decenii...

Monografie contabilă la SC Vero Porte Servicii SRL

INTRODUCERE Factorii sociali, economici şi juridici au determinat diferenţe, privind situaţiile financiare, de la o ţară la alta. Aceşti factori...

Ai nevoie de altceva?