Cuprins
- Definitii. Notiuni preliminare .3
- Cuprinsul si forma contractului de agentie.4
- Obligatiile agentului.5
- Obligatiile comitentului .7
- Incetarea contractului de agentie.8
- Analogie cu contractul de mandat comercial .9
- Anexa 1. Legea 509.2002 privind agentii comerciali permanenti .14
- Anexa 2. Exemplu de Contract de agentie comerciala .23
- Anexa 3. Exemplu de Angajament de confidentialitate .29
- Bibliografie .31
Extras din proiect
Contractul de agenţie
Prin Legea nr. 509/2002 s-a regle¬mentat statutul juridic al agenţilor comerciali permanenţi, care reprezintă o categorie spe¬cială de intermediari în activitatea comercială.
Instrumentul juridic pe baza căruia aceşti agenţi îşi desfăşoară activitatea de inter¬mediere este contractul de agenţie. Aşadar, la contractele tradiţionale de intermediere în activitatea comercială (contractul de mandat, contractul de comision şi contractul de consignaţie) s-a adăugat şi contractul de agenţie.
Legea nr. 509/2002 se com¬pletează cu dispoziţiile Codului comercial privind contractul de mandat comercial şi, în te¬meiul art. l C. com., cu dispoziţiile Codului civil referitoare la contractul de mandat. Reglementarea Legii nr. 509/2002 nu se aplică activităţii persoanelor care acţionează ca intermediar în cadrul burselor de valori şi al pieţelor reglementate de mărfuri şi instru¬mente financiare derivate şi nici activităţii persoanelor care au calitatea de agent sau broker de asigurări şi reasigurări.
Definiţie: Contractul de agenţie este contractul prin care o parte, denumită comitent, împuterni¬ceşte în mod statornic cealaltă parte, denumită agent, să negocieze afaceri sau să negocieze şi să încheie afaceri în numele şi pe seama comitentului, în schimbul unei remuneraţii.
AGENTII (REPREZENTANTII)
Actioneaza in baza ordinului pe care il primesc de la comitent de a savarsi acte si fapte de comert legate de vanzarea si cumpararea marfurilor pe contul si in numele partii ordonatoare, pe baza unui contract de agent sau de reprezentare (agency contract); Reprezentantul este, adeseori, o persoana juridica inregistrata in Registrul comercial; Durata mai mare a relatiilor dintre reprezentant si comitent il deosebeste de broker, iar indeplinirea activitatilor in numele si pe contul comitentului il deosebeste de comisionar; Nu participa in calitate de parte in contract si nu cumpara marfuri pe contul sau.
A. Cuprinsul şi forma contractului de agenţie
Contractul de agenţie cuprinde clauzele care sunt proprii unui contract comercial. Caracterul specific al contractului de agenţie impune necesitatea existenţei unor clauze adecvate, în legătură cu unele clauze, Legea nr. 509/2002 prevede dispoziţii obligatorii.
A.1 Părţile contractului. Contractul de agenţie se încheie între comitent şi agent.
Calitatea de comitent o poate avea orice comerciant interesat să apeleze la serviciile unui intermediar profesionist pentru vânzarea mărfurilor şi prestarea serviciilor care re¬prezintă obiectul activităţii sale comerciale.
Calitatea de agent o poate avea un comerciant, persoană fizică sau persoană juridică, care, în mod independent, permanent şi profesional, desfăşoară activitate de intermediere în favoarea comercianţilor.
A.2 Remuneraţia agentului, în contractul de agenţie trebuie să se prevadă clauze pri¬vind remuneraţia la care are dreptul agentul pentru prestaţiile executate pentru comitent.
Potrivit legii, remuneraţia agentului poate consta, fie într-o sumă fixă, fie într-un comi¬sion, fie în parte o sumă fixă şi în parte un comision. Forma remuneraţiei se stabileşte prin acordul părţilor (art. 10 din lege).
Prin comision, legea înţelege orice formă de remuneraţie al cărei cuantum se obţine prin raportare la volumul sau la valoarea operaţiunilor comerciale executate de agent în beneficiul comitentului.
În lipsa unor prevederi legale sau a unor clauze derogatorii în contractul de agenţie, agentul are dreptul să primească o remuneraţie în conformitate cu uzanţele comerciale ale zonei şi sectorului de piaţă în care acesta operează. Dacă asemenea uzanţe nu există, agentul este îndreptăţit să primească o remuneraţie corespunzătoare, ţinând seama de toate aspectele caracteristice operaţiunilor efectuate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contractul de Agentie Comerciala.doc