Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3927
Mărime: 24.30KB (arhivat)
Publicat de: Cristina Pîrvu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector Universitar Nicolae Tanasoiu
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ ,,DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL

Cuprins

  1. CAPITOLUL I : ASPECTE TEORETICE LEGATE DE CONTRACTUL DE AGENŢIE .3
  2. 1.1. Noţiuni referitoare la contractul de agenţie.3
  3. 1.2. Trăsăturile contractului de agenţie .4
  4. CAPITOLUL II : EFECTELE CONTRACTULUI DE AGENŢIE ÎN RAPORTURILE DINTRE AGENT ŞI COMITENT.6
  5. 2.1. Precizări prealabile .6
  6. 2.2. Obligaţiile agentului .6
  7. 2.3. Obligaţiile comitentului .8
  8. CONCLUZII .9
  9. BIBLIOGRAFIE .10
  10. ANEXE (SPEŢE COMERCIALE) .11

Extras din proiect

CAPITOLUL I : ASPECTE TEORETICE LEGATE DE CONTRACTUL DE AGENŢIE

1.1. Noţiuni referitoare la contractul de agenţie

,,Contractul este acordul de voinţă dintre două sau mai multe persoane cu intenţia de a constitui, modifica sau stinge un raport juridic.”

Prin Legea nr. 509/2002 s-a reglementat statutul juridic al agenţilor comerciali permanenţi, care reprezintă o categorie specială de intermediari în activitatea comercială. Instrumentul juridic pe baza căruia aceşti agenţi îşi desfăşoară activitatea de intermediere este contractul de agenţie. Aşadar, la contractele tradiţionale de intermediere în activitatea comercială (contractul de mandat, contractul de comision şi contractul de consignaţie) s-a adăugat şi contractul de agenţie.

Conform art. 2072 din Codul Civil – intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, prin contractul de agenţie ,,comitentul îl împuterniceşte în mod statornic pe agent fie să negocieze, fie atât să negocieze, cât şi să încheie contracte, în numele şi pe seama comitentului, în schimbul unei remuneraţii, în una sau în mai multe regiuni determinate.”

De asemenea, reglementarea nu se aplică în cazul activităţii realizate de un agent ca serviciu neremunerat, Legea nr. 509/2002 privind agenţii comerciali permanenţii, în pofida denumirii pe care o poartă, reglementează, mai degrabă, regimul juridic al contractului de agenţie, decât statutul persoanei care exercită cu titlu profesional activităţile specifice agentului comercial, contrar a ceea ce ne sugerează, ad litteram, titlul legii.

Doctrina de drept al comerţului internaţional defineşte contractul de agenţie ca fiind acea convenţie prin care o persoană - numită agent - se obligă, contra unui comision fix sau procentual, să negocieze şi/sau să încheie afaceri comerciale in numele şi pe socoteala altei persoane - numită principal -faţă de care, însă, nu este subordonat in nici un fel, acţionând în mod independent.

De asemenea, contractul de agenţie este un contract cu titlu oneros. (,,Contractul prin care fiecare parte urmăreşte să îşi procure un avantaj în schimbul obligaţiilor asumate.” )

1.2. Trăsăturile contractului de agenţie

1. Domeniul de aplicare

Din conţinutul art. 2073-(1) din Codul Civil – intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, rezultă că dispoziţiile contractului de agenţie nu se aplică pentru persoane care prestează servicii de intermediere economică , cum ar fi : intermediari în cadrul burselor de valori , agenţi sau brokeri de asigurări.

,,Nu constituie agent, în înţelesul prezentului capitol, persoana care:

a) are calitatea de organ legal sau statutar al unei persoane juridice, având drept de reprezentare a acesteia;

b) este asociat ori acţionar şi este împuternicită în mod legal să îi reprezinte pe ceilalţi asociaţi sau acţionari;

c) are calitatea de administrator judiciar, lichidator, tutore, curator, custode sau administrator-sechestru în raport cu comitentul.”

2. Exclusivitatea

Conform art. 2074-(1) din Codul Civil – intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, se poate concluziona faptul că agentul trebuie să cunoască şi să fie conştient de clauzele stipulate în contract , referitoare la modul cum îşi excercită activitatea. Astfel, agentul nu poate să negocieze în numele lui bunuri sau servicii similare celor care fac obiectul contractului, nu poate reprezenta mai mulţi agenţi în aceeaşi regiune şi pentru acelaşi tip de contract, decât dacă se menţionează în contract.

3. Clauza de neconcurenţă

Conform dicţionarului juridic, clauza de neconcurenţă poate fi definită astfel: ,,clauza care îl obligă pe salariat să nu presteze, în interesul propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său , ori să nu presteze o activitate în favoarea unui terţ care se află în relaţii de concurenţă cu angajatorul său, şi îl obligă pe angajator să îi plătească salariatului o indemnizaţie lunară.”

Art. 2075 din Codul Civil – intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, face referire la efectele clauzei de neconcurenţă ale contractului de agenţie: în cazul în care agentul încalcă această clauză, comitentul poate dispune restrangerea activităţii profesionale a agentului sau încetarea acestuia, perioada de restrângerea neputând fi mai mare de 2 ani de la data încetării contractului.

4. Vânzarea pe credit

,,În lipsă de stipulaţie contrară, agentul nu poate vinde pe credit şi nu poate acorda reduceri sau amânări de plată pentru creanţele comitentului.”

5. Reclamaţiile privind bunurile

,,(1) Agentul poate primi reclamaţii privind viciile bunurilor vândute sau serviciilor prestate de comitent, fiind obligat să îl înştiinţeze de îndată pe acesta.

(2) La rândul său, agentul poate lua orice măsuri asigurătorii în interesul comitentului, precum şi orice alte măsuri necesare pentru conservarea drepturilor acestuia din urmă.”

6. Forma contractului

Din art. 2078 din Codul Civil – intrat în vigoare la 1 octombrie 2011, rezultă faptul că asemenea oricărui contract, contractul de agenţie se încheie în formă scrisă, fiecărei părţi implicate revenindu-i câte un exemplar.

Preview document

Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 1
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 2
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 3
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 4
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 5
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 6
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 7
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 8
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 9
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 10
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 11
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 12
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 13
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 14
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 15
Efectele contractuiui de agenție în raporturile dintre agent și comitent - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Efectele Contractuiui de Agentie in Raporturile dintre Agent si Comitent.doc

Alții au mai descărcat și

Aspecte practice privind auditul calității

3.4. Metodologia auditului sistemelor calitatii Standardul international ISO 10011 stabileste principiile, criteriile, practicile de baza si...

Mediul și firma

Mediul extern al firmei poate fi impartit in doua mari segmente: - mediul general sau mega-mediul - mediul specific(mediul sarcina);...

Sicomed - History and Development

WHO and HOW MADE IT POSSIBLE? In order to get where Sicomed has got one has to be very talented, very intelligent an also very patient. The...

Ai nevoie de altceva?