Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5967
Mărime: 42.43KB (arhivat)
Publicat de: Denis Busuioc
Puncte necesare: 8
Chisinau, R. Moldova

Cuprins

  1. INTRODUCERE.3
  2. CAPITOLUL 1. Aspecte generale privind moneda. Leul moldovenesc
  3. 1.1. Aspecte generale privind moneda.4
  4. 1.2. Metamorfoza leului.7
  5. 1.3. Circulația semnelor bănești.7
  6. 1.3.1. Emisiunea semnelor monetare.8
  7. 1.3.2. Răspunderea pentru fabricarea sau punerea în circulaţie a semnelor băneşti false.8
  8. 1.3 1.3.Semnele leului.10
  9. CAPITOLUL 2. Aspecte generale privind emisiunea monetară
  10. 2.1. Definirea emisiunii monetare.10
  11. 2.2. Banca de emisiune si funcția de emisiune si creditare, a acesteia.12
  12. CAPITOLUL 3. Studiu de caz: Cum influențează procesele inflaționiste controlul emisiunii monetare de BNM.15
  13. CONCLUZII.17
  14. BIBLIOGRAFIE.18

Extras din proiect

Introducere

Actualitatea temei de studiu. Sporirea avuției naționale, a produsului național brut și a produsului național net ca mărimi, absolute și pe locuitor, a constituit una din preocupările centrale ale factorilor de decizie din toate categoriile de ț[ri și principalul obiect al investigațiilor empirice și al controverselor teoretice dintre economiștii lumii în perioada postbelică.

Creșterea economică constituie o problemă de maximă importanță pentru toate organele de guvernământ din toate țările și reprezintă o prioritate în analizele economiștilor din diferite timpuri ca obiectiv al politicii economice a statului. Vom face referire la aspectele generale a factorilor care sporesc creșterea economică printre care se va pune în discuție care este rolul BNM (Banca Națională a Moldovei) și cum BNM, în procesul exercitării funcției de emisiune monetară, sporește gradul de creștere economică. Totodată, referitor la analiza evoluției economiei naționale, reamintim că din anul 1992, Republica Moldova a devenit membru al FMI asumându-și obligația să prezinte sistematic către FMI informații despre evoluția economiei naționale, printre care și documentele și statisticile aferente sectorului extern.

BNM își exercită dreptul legal exclusiv de a emite pe teritoriul RM (Republica Moldova) și de a retrage din circulație bancnote și monede ca mijloc de plată.

BNM promovează o politică de asigurare a stabilității circulației monedei naționale, urmând principiile continuității și credibilității, în concordanță cu necesitățile reale ale economiei naționale.

BNM colaborează cu autoritățile administrative publice abilitate pentru menținerea calității însemnelor monetare în circulație și protejarea monedei naționale împotriva contrafacerii. În acest context, BNM informează publicul asupra elementelor de siguranță ale bancnotelor și monedelor, a criteriilor privind stabilirea gradului de deteriorare a bancnotelor și monedelor, precum și asupra modului de preschimbare a acestora.

De asemenea, BNM emite bancnote jubiliare și comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic, pe care le pune în circulație prin intermediul sectorului bancar.

Scopul lucrării constă în analiza și cercetarea privind politica monetară a BNM în asigurarea creșterii economice prin prisma operațiunii de emisiune monetară, or, cum influențează supravegherea generală a operațiunii de emisiune monetară și de ce BNM este unicul emitent de monedă în RM.

În această ordine de idei, analizând scopul, obiectivul și sarcina pusă, am determinat următoarea structură:

Capitolul 1. Aspecte generale privind moneda. Leul moldovenesc

Capitolul 2. Aspecte generale privind emisiunea monetară

Capitolul 3. Studiu de caz: Cum influențează procesele inflaționiste controlul emisiunii monetare de BNM

În încheiere se fac concluzii și recomandări la capitolele analizate ce s-au propus în lucrare.

Obiectivul cercetării îl constituie BNM ca instituție de stat cu rol de emisiune monetară, or, care ar fi impactul asupra politicii economice și dezvoltării durabile a statului în condițiile în care nu doar BNM ar avea competență de emisiune monetară.

CAPITOLUL 1. ASPECTE GENERALE PRIVIND MONEDA

LEUL MOLDOVENESC.

1.1. Aspecte generale privind moneda

Moneda a contribuit substanțial la patrimoniul de valori al omenirii în cursul mileniilor. Fiind, în primul rând, un instrument social-economic, indispensabil oricărei economii, ea a reprezentat „o instituție istorică, a urmat și urmează evoluția societății umane”.

Prin modurile de administrare a monedei, s-a constat ca aceasta a servit ca premisă de declin sau ascensiune în istoria evoluției comunităților umane. Controverse asupra naturii și funcțiilor monedei persistă de secole și probabil că acumularea progresivă a informațiilor prin utilizarea tehnicilor moderne de investigare va lansa noi ipoteze, teorii și metode în acest domeniu. Așadar, teoreticienii s-au expus asupra importanței, evoluției și funcțiilor monedei, sub forma mai multor definiții.

Prin monedă înțelegem orice bun acceptat ca instrument liberator de creditori sau vânzători, un „bon” pentru cumpărarea mărfurilor. Într-un alt punct de vedere, se consideră atunci „când o marfă servește continuu ca intermediar pentru schimburi indirecte, ea devine monedă”. Nominaliștii, la rândul lor, au considerat moneda drept un document de stat, detașat de fluctuațiile vieții social-economice, care emană de la autoritățile publice. Moneda, în forma ei clasică – disc metalic, se utilizează ca mijloc e plată, circulație sau tezaurizare, de asemenea servind ca un etalon legal de plată și măsurător general de valori, prin intermediul căreia se facilitează schimbul, este utilizată pentru acumulări, aceasta având girul autorității eminente, statul, și care se bucură de încredere publică.

Este foarte important de a analiza evoluția pentru a înțelege rolul monedei și funcțiile în societatea modernă, și anume:

Bibliografie

[1] Hotărâre nr. 1107 cu privire la aderarea Republicii Moldova la Fondul Monetar Internațional, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și la organizațiile afiliate, din 29.07.1992.

[2] A se vedea aici.

[3] Dan Drosu Șaguna, Tratat de drept financiar, Editura Beck, 2001, pag. 43.

[4] DEX: NUMISMÁTIC, -Ă, numismatici, -ce, s. f., adj.– Disciplină auxiliară a istoriei, care se ocupă cu istoricul monedelor, al medaliilor vechi etc., studiind evoluția acestora din punctul de vedere al formei, al gravurii, al baterii, al circulației etc., precum și documentele conținând date referitoare la monede.

[5] Legea nr. 1232 cu privire la bani, din 15.12.1992, art. 1.

[6] Legea nr. 548 cu privire la Banca Națională a Moldovei, 21.07.1995, art. 3.

[7] Legea nr. 62 cu privire la reglementarea valutară, 21.03.2008.

[8] Legea nr. 548 cu privire la Banca Națională a Moldovei, 21.07.1995.

[9] Legea nr. 548 cu privire la Banca Națională a Moldovei, 21.07.1995.

[10] Legea nr. 548 cu privire la Banca Națională a Moldovei, 21.07.1995.

[11] Cod nr. 895, Cod Penal, Republica Moldova, 18.04.2002

[12] Stati Vitalie: ,,Semnele bănești ca obiect material (produs) al infracțiunilor prevăzute la art. 236 din Codul penal”, Conferinţa ştiinţifică internațională „Perspectivele și problemele integrării în spațiul european al cercetării și educației” – 7 iunie 2016, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.

[13] Dan Drosu Șaguna, Tratat de drept financiar, pag. 100.

[14] Moneda de cont (scripturala) – moneda scripturală reprezintă un simbol, o cifră într-un cont aparținând unui agent economic, pe baza unui depozit deschis de către acesta la o bancă. Moneda scripturală (în engleză deposit money, iar în franceză monnaie scripturale) reprezintă mijloacele de plată, altele decât bancnotele sau piesele de monedă, de exemplu: conturi de bancă, efecte de comerț etc. (Noul Dicționar Universal al Limbii Române, Editura Științifică și enciclopedică, București, 1983.

[15] Băncile sunt independente faţă de organele puterii executive centrale şi locale şi adoptă hotărâri privind activitatea lor în conformitate cu politica monetară şi a creditelor, promovată de stat, cu statutele lor, prezenta lege, hotărârile adoptate de Parlament. (Art. 5 din Legea nr. 601 cu privire la bănci și activitatea bancară, 21.06.1991).

Preview document

Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 1
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 2
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 3
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 4
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 5
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 6
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 7
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 8
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 9
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 10
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 11
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 12
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 13
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 14
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 15
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 16
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 17
Banca Națională a Moldovei - unicul organ de emisiune monetară - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Banca Nationala a Moldovei - unicul organ de emisiune monetara.docx

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Globalizarea Economiei

INTRODUCERE Cu siguranţă, deficienţele şi riscurile globalizării pot constitui obiectul multor ore de discuţii, poate fi admisă şi varianta...

Managementul Sistemului de Credit al Republicii Moldova în Perioada de Tranziție

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Procesul trecerii de la o economie centralizată la o economie de tip concurenţial, reprezintă prin...

Drept Bancar - Republica Moldova

Sistemul bancar al Republicii Moldova. 1.1. Identificaţi persoanele cărora Banca Naţională a Moldovei le poate deschide conturi sau acorda...

Evoluția agregatului monetar M1 în RM în primele 9 luni 2010

Introducere Actualitatea temei Republica Moldova este încă o ţară cu economie în tranziţie, structura financiară existentă prezintă unele...

Impactul politicii monetare asupra evoluțiilor macroeconomice din Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Politica monetara este componenta de baza a politicii economice, alaturi de alte componente,in...

Evoluția Structurii Agregatului Monetar M1 în Republica Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei. Republica Moldova este încă o ţară cu economie în tranziţie, structura financiară existentă prezintă unele...

Dinamica agregatului monetar în Republica Moldova în perioada semestrului I al anului 2008 - tendințe, factori, perspective

Introducere Actualitatea temei de cercetare. La etapa actuală, în economia naţională, inclusiv în sectorul financiar, au loc schimbări...

Sistemul Bancar

Introducere Economia de piata presupune existenta unui sistem bancar care asigura mobilizarea disponibilitatilor monetare ale economiei si...

Ai nevoie de altceva?