Dubla impunere - reducerea dublei impozitări pentru companiile transfrontaliere

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3914
Mărime: 49.48KB (arhivat)
Publicat de: Panait Marin Dan
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Dubla impunere 2
  2. 1.1. Noțiune, caracteristici, context. 2
  3. 1.2. Metode de evitare a dublei impuneri 3
  4. 2. Dubla impunere în cazul companiilor trasfrotaliere în contextul Uniunii Europene. 5
  5. 2.1. Tentative de soluționare a e problemei dublei impuneri 6
  6. 2.2. Reducerea dublei impozitări pentru companiile trasfrontaliere 7
  7. 2.2.3. Problema preţurilor de transfer în cadrul companiilor transfrontaliere în Uniunea Europeană raportat la reducerea dublei impuneri 8
  8. Concluzii 10
  9. Bibliografie 11

Extras din proiect

1. Dubla impunere

1.1. Noțiune, caracteristici, context.

Dubla impunere poate fi definită ca aplicarea unor impozite comparabile de către două (sau mai multe) jurisdicții fiscale pentru același venit sau capital impozabil. Deși dubla impunere, în special cea economică, poate apărea și la nivel național, comunicarea de față se concentrează numai asupra situațiilor transfrontaliere. Aceasta reprezintă reprezintă ,,supunerea la impozit a aceleiaşi materii impozabile şi pentru aceeaşi perioadă de timp, de către două autorităţi fiscale din ţări diferite". La originea fenomenului de dublă impunere se află acţiunea a două sau mai multe suveranităţi fiscale sau concurenţa a două sau mai multe competenţe fiscale.

Elemente care au favorizat apariţia dublei impuneri au fost caracterizate de procesul ireversibil de internaţionalizare, globalizare, mondializare a economiilor statelor lumii; de revoluţia tehnico – ştiinţifică; de dispariţia distanţelor geografice; de acţiuni complexe de cooperare economică şi industrială care depăşesc graniţele naţionale și de asemeneai, de un intens proces de internaţionalizare a pieţei mărfurilor.

Privind din perspectiva internațională, dubla impunere poate fi caracterizată ca un rezultat a unei duble rezidențe sau a impozitării atât în statul de rezidență, cât și în statul sursă, fenomenul de dublă impunere internaţională fiind definit şi ca „o impunere la impozite comparabile în două sau mai multe state a veniturilor sau elementelor de avere ale aceluiaşi contribuabil, pentru o perioadă de timp limitată”. Aceasta “se produce atunci când autorităţile fiscale a două sau mai multe state încasează concomitent impozite având aceeaşi incidenţă, în asemenea mod încât o persoană suportă o obligaţie fiscală mai grea decât dacă ar fi fost supusă unei singure autorităţi fiscale”.

Astfel, familiarizarea cu practica fiscală internaţională reprezintă o relevanță majoră în realizarea procesului de lărgire a cooperării economice şi financiare dintre diferite ţări. Dubla impunere juridică, poate deveni un impidiment în amplificarea relaţiilor economice, financiare, de credit, dintre diferite ţări.

Amplificarea relaţiilor economice, financiare şi de credit dintre statele uniunii europene, impune şi cunoaştere relevantă, atât a practicilor fiscale ale fiecărui stat membru, cât şi a reglementărilor existente pe plan european. În condiţiile economiei contemporane, circulaţia liberă a capitalurilor este o realitate, astfel că numeroase persoane fizice şi juridice desfăşoară activităţi economico-sociale din care obţin venituri sau deţin averi în mai multe ţări.

În legătură cu suveranitatea fiscală, unii autori arată că o entitate teritorială determinată, beneficiind sau nu de suveranitate politică, este considerată a se bucura de suveranitate fiscală în măsura în care ea dispune de un sistem fiscal cu anumite caracteristici.

1.2. Metode de evitare a dublei impuneri

În practica convenţională internaţională, evitarea dublei impuneri se asigură prin aplicarea a două metode şi anume: metoda scutirii (exonerării) (exemption method) şi metoda creditării (imputării) (credit method).

În cadrul metodei scutirii, statul de rezidenţă a beneficiarului unui anumit venit nu impozitează veniturile care, potrivit prevederilor convenţiilor fiscale, sunt impuse în celălalt stat, adică în statul de sursă sau în cel în care se află averea impozabilă, un sediu permanent sau o bază fixă. Această metodă are două variante şi anume:

– metoda scutirii totale, conform căreia statul de rezidenţă a beneficiarului veni¬tului, la determinarea venitului impozabil al unui rezident al său nu va lua în considerare venitul impozabil al acestuia în statul de sursă şi nici venitul aferent unui sediu permanent ori unei baze fixe din celălalt stat contractant. Astfel, el va lua în calcul numai restul venitului impozabil. În acest fel, practic prin neluarea în considerarea a unui anumit venit se acordă o scutire de impozit;

– metoda scutirii progresive, ceea ce înseamnă că venitul impozabil în celălalt stat con-tractant (care este statul de sursă a venitului, cel în care se află sediul permanent sau baza fixă) nu se impune în statul de rezidenţă a beneficiarului acelui stat. În schimb, acest din urmă stat îşi păstrează dreptul de a lua în considerare acest venit, atunci când determină impozitul aferent restului venitului. În acelaşi mod se procedează şi în cazul impozitării averii.

Conform metodei creditării, statul de rezidenţă calculează impozitul datorat de un rezident al său pe baza volumului total al veniturilor acestui subiect impozabil. Aceasta înseamnă că în venitul impozabil statul de rezidenţă include şi venitul impozabil din statul de sursă sau în statul în care se află averea producătoare de venit impozabil, ca şi venitul impozabil în statul în care se află sediul permanent sau baza fixă. El nu va lua în calcul, fireşte, venitul şi, respectiv, averea care nu sunt impozabile decât în celălalt stat contractant. Metoda aceasta cunoaşte, la rândul ei, două variante:

a) metoda creditării totale, potrivit căreia statul de rezidenţă deduce din impo¬zitul afe¬rent totalului veniturilor (averii) impozabile ale contribuabilului suma totală a impo¬zitului plătit de acesta în celălalt stat contractant;

b) metoda creditării ordinare, în baza căreia statul de rezidenţă deduce, cu titlu de impozit plătit în celălalt stat contractant, o sumă care poate să fie egală sau mai mică decât cea efectiv plătită statului de sursă.

Astfel, de exemplu, în cazurile în care cotele de impozit practicate în cele două state contractante sunt identice şi când cotele aplicate în statul de rezidenţă sunt mai mari decât cele din statul de sursă, creditul fiscal acordat de acest din urmă stat este egal cu suma impozitului plătit în statul de sursă. Atunci când cotele aplicate în statul de rezidenţă sunt mai mici decât cele practicate în statul de sursă, apar diferenţe, în sensul că statul de rezidenţă deduce din impozitul datorat de contribua¬bilul în cauză, cu titlu de credit fiscal, o sumă mai mică decât cea a impozitului efectiv plătit în statul de sursă, realizându se, practic, o evitare numai parţială (limitată) a dublei impuneri.

Bibliografie

1. Comisia Europeana, Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consliu și Comitetul Economic și Social European, Bruxelles, 11.11.2011.

2. Convenția privind eliminarea dublei impuneri în legătură cu ajustarea profiturilor întreprinderilor asociate (90/436/CEE), JO L 225, 20.8.1990.

3. Curtea de Justiție, hotărârile din 14 noiembrie 2006 (Kerckhaert-Morres), din 12 februarie 2009 (Block) și din 16 iulie 2009 (Damseaux)

4. DECIZIA COMISIEI din 25 ianuarie 2011 de instituire a grupului de experți „Forumul comun al UE pentru prețurile de transfer” (2011/C 24/03)

5. Ernst-Young Survey, Transfer Pricing: Practices, Perceptions, and Trends for 2000 and beyond, 1999

6. G.Matei, D. Pîrvu, Economie teoretică şi aplicată Volumul XVIII (2011), No. 4(557)

7. Hajkova, D. et al., “Taxation, Business Environment and FDI Location in OECD Countries”, OECD Economics Department Working Papers, No. 502, 2006.

8. I. Condor , Despre evitarea dublei impozitări internaţionale, în Revista Română de Drept, nr.6/1979

9. I. Condor, Dreptul fiscal şi financiar, Editura Tribuna Economică, 1996

10. International Tax Planning ( Sistemul de impozitare internaţională) , London – Butterworths, 1972

11. International TaxGlossarz, I.B.D.F. Amsterdam, 1992

12. K. Vogel, Double taxation conventions, Kluwer Law and Taxation Publishers Deventer Boston, 1994.

13. OCDE, Tax Effects on Foreign Direct Investment, 2007

14. Raport adresat președintelui Comisiei Europene (de către fostul comisar european M. Monti), „O nouă strategie pentru piața unică”, 9 mai 2010

Surse web:

1. http://dx.doi.org/10.1787/874058477248.

2. http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/consultations/tax/2010_04_doubletax_en.htm;

3. http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/consultations/tax/2010_06_inheritance_en.htm;

4. http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/consultations/tax/2010_08_royalty_en.htm.

5. http://www.oecd.org/dataoecd/14/62/39547932.pdf

Preview document

Dubla impunere - reducerea dublei impozitări pentru companiile transfrontaliere - Pagina 1
Dubla impunere - reducerea dublei impozitări pentru companiile transfrontaliere - Pagina 2
Dubla impunere - reducerea dublei impozitări pentru companiile transfrontaliere - Pagina 3
Dubla impunere - reducerea dublei impozitări pentru companiile transfrontaliere - Pagina 4
Dubla impunere - reducerea dublei impozitări pentru companiile transfrontaliere - Pagina 5
Dubla impunere - reducerea dublei impozitări pentru companiile transfrontaliere - Pagina 6
Dubla impunere - reducerea dublei impozitări pentru companiile transfrontaliere - Pagina 7
Dubla impunere - reducerea dublei impozitări pentru companiile transfrontaliere - Pagina 8
Dubla impunere - reducerea dublei impozitări pentru companiile transfrontaliere - Pagina 9
Dubla impunere - reducerea dublei impozitări pentru companiile transfrontaliere - Pagina 10
Dubla impunere - reducerea dublei impozitări pentru companiile transfrontaliere - Pagina 11
Dubla impunere - reducerea dublei impozitări pentru companiile transfrontaliere - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Dubla Impunere - Reducerea Dublei Impozitari pentru Companiile Transfrontaliere.docx

Alții au mai descărcat și

Dubla impunere internațională

In orice orânduire socială, „sistemul veniturilor publice este determinat de forma de proprietate asupra mijloacelor de producţie şi de sfera...

Cadrul Juridic General al Măsurilor Pentru Evitarea Dublei Impozitări Internaționale în Convențiile Fiscale Încheiate de România

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND PROBLEMATICA DUBLEI IMPUNERI INTERNAŢIONALE Intensificarea schimburilor internaţionale într-o lume...

Dubla Impunere Juridică Internațională

DUBLA IMPUNERE JURIDICĂ INTERNAŢIONALĂ I. DEFINIREA DUBLEI IMPUNERI JURIDICE INTERNATIONALE În condiţiile actuale economiei de piaţă, problema...

Evitarea Dublei Impozitări

CAPITOLUL I FENOMENUL SI CONCEPTUL DE DUBLĂ IMPUNERE 1. Fenomenul de dublă impunere Raporturile ce se nasc intre stat si individ sunt diferite:...

Fenomenul de dublă impunere

ABREVIERI Metoda creditarii totale – MCT Metoda creditarii partiale – MCP Organizatia natiunilor unite – ONU Consiliul economic si social al...

Dubla Impunere Internațională și Mijloacele de a o Evita

Introducere Ca urmare a dezvoltării şi perfecţionării mijloacelor de producţie şi a terhnologiilor, adâncirii diviziunii sociale a muncii,...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Te-ar putea interesa și

Politică fiscală în cadrul UE

Capitolul 1. Concepte de bază privind politica fiscală în Uniunea Europeană 1.1.Concepte de bază privind politica fiscală Extinderea Uniunii...

Concepte de politică fiscală în Uniunea Europeană. Prezent și perspective

Capitolul I: Concepte de bază privind politica fiscală Fiscalitatea este crucială pentru suveranitatea natională deoarece, in lipsa resurselor...

Ai nevoie de altceva?