SC Incoterms SA

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 28481
Mărime: 109.93KB (arhivat)
Publicat de: Ianis Lupu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Aurel Baiesu

Cuprins

  1. INTRODUCERE - 4 -
  2. CAPITOLUL I ASPECTE INTRODUCTIVE CU PRIVIRE LA INCOTERMS 2000 - 7 -
  3. SECŢIUNEA 1. NOŢIUNEA ŞI ESENŢA INCOTERMS - 7 -
  4. SECTIUNEA 2. SCOPUL ŞI DOMENIUL DE APLICARE INCOTERMS - 13 -
  5. SECŢIUNEA 3. CONDIŢII DE BAZĂ A LIVRĂRILOR DE MĂRFURI INCOTERMS 2000 - 21 -
  6. SECŢIUNEA 4. TERMINOLOGIA FOLOSITĂ LA INCOTERMS 2000 - 25 -
  7. CAPITOLUL II CLASIFICAREA TERMENILOR INCOTERMS 2000 - 30 -
  8. SECŢIUNEA 1. GENERALITĂŢI PRIVIND CLASIFICAREA CONDIŢIILOR DE LIVRARE A MĂRFURILOR CONFORM INCOTERMS 2000 - 30 -
  9. SECŢIUNEA 2. GRUPUL “E” - 31 -
  10. SECŢIUNEA 3. GRUPUL “F” - 32 -
  11. SECŢIUNEA 4. GRUPUL “C” - 34 -
  12. SECŢIUNEA 5. GRUPUL “D” - 41 -
  13. CAPITOLUL III APLICAREA ÎN PRACTICA A INCOTERMS 2000 - 45 -
  14. SECŢIUNEA 1. INCOTERMS 2000 ŞI PRACTICA COMERCIALĂ - 45 -
  15. SECŢIUNEA 2. PRACTICA CONTRACTUALĂ ŞI TENDINŢELE DE DEZVOLTARE ALE INCOTERMS - 60 -
  16. CONCLUZII - 64 -

Extras din proiect

INTRODUCERE

Actualitatea temei cercetate. În decursul secolelor de dezvoltare a circuitului comercial contractul de bază prin intermediul căruia avea loc realizarea mărfii, cît la nivel internaţional atît şi la nivel de stat aparte, era contractul de vînzare-cumpărare. La momentul de faţă el reprezintă un instrument de reglementare a relaţiilor comerciale foarte important, din punct de vedere economic şi social.

În perioada globalizării economiei rolul contractelor de vînzare-cumpărare a crescut semnificativ, ca rezultat s-a creat necesitatea de a ajunge la o uniformizare a conţinutului lor. O astfel de uniformizare se atinge, în special, prin Reguli Internaţionale de Interpretare a Termenilor Comerciali sau Incoterms, elaborate de Camera Internaţională de Comerţ şi prin aplicarea lor pe o scară largă. Ultima redacţie a Incoterms a fost publicată în anul 2000.

Incoterms sunt dedicate reglementării clauzelor care-s esenţiale pentru un contract de vînzare-cumpărare, cum sunt repartizarea obligaţiilor cu privire la livrarea mărfii, stabilirea momentului trecerii riscurilor. Aceste clauze sunt unite prîntr-o sintagmă „condiţii de bază”. Aceste condiţii sunt numite astfel deoarece ele creaza temelia (baza) preţului în dependenţă de faptul dacă în preţ sunt incluse cheltuielile de transportare sau nu.

Incoterms au o importanţă practică semnificativă, dat fiind faptul că în ele sunt incluse anumite norme de comportament a părţilor contractante, ceea ce influenţează profitabilitatea contractelor încheiate, precum şi stabileşte drepturile şi obligaţiile părţilor în operaţiunile comerciale în corespundere cu condiţia aleasă.

Pentru comercianţii Republicii Moldova, care în decursul ultimilor 15 ani se străduie să particicipe activ în activitatea economică externă, semnificaţia Incoterms creşte în continuu. Cu toate acestea mulţi comercianţi autohtoni sunt mai puţin docmentaţi în privinţa tuturor aspectelor legate de aplicarea Incoterms şi a unor reglementări aparte, despre particularităţile executării contractului şi a realizării prevederilor Incoterms. Ceea ce, în mod evident, stagnează utilizarea pe larg a Incoterms în ţara noastră, stagnează dezvoltarea raporturilor comerciale.

Analiza practicii încheierii şi executării contractelor de vînzare-cumpărare denotă faptul că adesea apar litigii legate de o determinare incorectă a condiţiei de bază sau cu o înţelegere diferită a conţinutului şi a consecinţelor includerii în textul contractului a termenului respectiv Incoterms.

Toate acestea, în lumina creşterii rolului uzanţelor comerciale şi a obiceiurilor (ordine de comportament ridicată la putere) , precum şi luînd în consideraţie apariţia a multor lucrări inovatoare în privinţa dreptului comerţului internaţional, denotă o importanţă mare a chestiunilor privind aplicarea Incoterms, şi determină o actualitate teoretică şi practică deosebită a acestei problematici.

E greu de a supraestima influenţa pozitivă a Incoterms, dar ar fi greşit de a considera că savanţii în domeniu şi practicienii apreciază toate aspectele Incoterms numai pozitiv.

O confirmare a actualităţii temei alese pentru cercetare este studierea activă, a chestiunilor legate de aplicarea Incoterms, în literatura străină de specialitate, ceea ce işi găseşte oglindirea în lucrările lui I. Ramberg, Ch. Debattista, F. Raynolds, K. Schmitthoff, H. Gabriel şi a altor autori. În lucrările savanţilor ruşi această problemă a fost tratată de M.G. Rozenberg, N Vilkova, O. Fonotova, I. Funk .

Absenţa lucrărilor ştiinţifice în direcţia dată, îngreunează înţelegerea teoretică şi aplicarea pe larg a Incoterms în pactica comerţului autohton, incetineşte elaborarea recomandărilor practice, şi în final are un impact negativ asupra dezvoltării activităţii comerciale a Republicii Moldova.

Obiectul cercetării sunt Incoterms, destinaţia şi rolul lor în reglementarea relaţiilor de comerţ internaţional precum şi diferite aspecte ale aplicării în practică a Incoterms.

Scopul şi sarcinile cercetării date. Scopul studiului este examinarea problemelor determinate de obiectul acestuia şi analiza lor. Sarcinile de baza ce contribuie la atingerea scopului sunt urmatoarele:

- Examinarea esenţei Incoterms şi a sferei şi ordinii de aplicare;

- Cercetarea tendinţelor şi a perspectivelor dezvoltării Incoterms;

- Examinarea particularităţilor practicii contractuale în privinţa aplicării Incoterms;

- Elaborarea recomandărilor privind aplicarea Incoterms în activitatea contractuală.

Importanţa practică a lucrării este determinată de interdependenţa strînsă între problemele examinate în ea şi condiţiile obiective de dezvoltare a comerţului contemporan.

Structura lucrării este determinată de obiectul, scopul şi sarcinile studiului şi este compusă din Introducere, trei capitole, încheiere, lista bibliografică şi două anexe.

În introducere este argumentată actualitatea temei, este analizată măsura în care este cercetată tema, se pune scopul şi se determină sarcinile studiului.

Capitolul I Aspecte introductive cu privire la Incoterms 2000 este dedicat examinării esenţei Incoterms, scopurilor şi a sarcinilor lor, precum şi a particularităţilor de bază; stabilirii locului culegerii în sistemul actelor juridice a dreptului internaţional şi a celui naţional.

Capitolul II Clasificarea termenilor Incoterms 2000 se referă la clasificarea termenilor Incoterms conform diferitor criterii, printre care se bune la baza clasificării tipul şi modalităţile transportului, momentul cînd marfa se consideră vîndută sau cel mai important şi conform căruia sunt structurate Incoterms 2000 este criteriul întinderii obligaţiilor părţilor de la cele mai restrînse pentru vînzător (EXW) şi pînă la cele mai restrînse pentru cumpărător (DDP). Plus sunt cercetate aspectele problematice al fiecărei familii ce face parte din Incoterms 2000.

În Capitolul III Aplicarea în practică a Incoterms 2000 sunt expuse referiri asupra faptului că la momentul actual rarele contracte de vînzare-cumpărare sunt lipsite de trimiteri la Incoterms. Se menţioneaza necesitatea includerii, de fiecare dată, a termenului corespunzător Incoterms şi a ediţiei acestuia. De asemenea, este de dorit ca în contract expres să se prevadă Incoterms în calitate de reglator al relaţiilor între parteneri. În scopul alegerii celui mai potrivit termen Incoterms este necesară o analiză a factorilor economici (particularităţile mărfii, destinaţia ei, relaţiile între parteneri, relaţiile cu asigurătorii, cu banca, valuta de plată şi alte aspecte comerciale) şi juridici (coraportul între diferite contracte ce mijlocesc livrarea, incluzint acordurile privind plata mărfii, transportarea şi mijloacele de transport utilizate).

În concluzii, în formă succintă se totalizează studiul efectuat, sunt formulate şi generalizate concluziile de baza asupra temei studiate.

Preview document

SC Incoterms SA - Pagina 1
SC Incoterms SA - Pagina 2
SC Incoterms SA - Pagina 3
SC Incoterms SA - Pagina 4
SC Incoterms SA - Pagina 5
SC Incoterms SA - Pagina 6
SC Incoterms SA - Pagina 7
SC Incoterms SA - Pagina 8
SC Incoterms SA - Pagina 9
SC Incoterms SA - Pagina 10
SC Incoterms SA - Pagina 11
SC Incoterms SA - Pagina 12
SC Incoterms SA - Pagina 13
SC Incoterms SA - Pagina 14
SC Incoterms SA - Pagina 15
SC Incoterms SA - Pagina 16
SC Incoterms SA - Pagina 17
SC Incoterms SA - Pagina 18
SC Incoterms SA - Pagina 19
SC Incoterms SA - Pagina 20
SC Incoterms SA - Pagina 21
SC Incoterms SA - Pagina 22
SC Incoterms SA - Pagina 23
SC Incoterms SA - Pagina 24
SC Incoterms SA - Pagina 25
SC Incoterms SA - Pagina 26
SC Incoterms SA - Pagina 27
SC Incoterms SA - Pagina 28
SC Incoterms SA - Pagina 29
SC Incoterms SA - Pagina 30
SC Incoterms SA - Pagina 31
SC Incoterms SA - Pagina 32
SC Incoterms SA - Pagina 33
SC Incoterms SA - Pagina 34
SC Incoterms SA - Pagina 35
SC Incoterms SA - Pagina 36
SC Incoterms SA - Pagina 37
SC Incoterms SA - Pagina 38
SC Incoterms SA - Pagina 39
SC Incoterms SA - Pagina 40
SC Incoterms SA - Pagina 41
SC Incoterms SA - Pagina 42
SC Incoterms SA - Pagina 43
SC Incoterms SA - Pagina 44
SC Incoterms SA - Pagina 45
SC Incoterms SA - Pagina 46
SC Incoterms SA - Pagina 47
SC Incoterms SA - Pagina 48
SC Incoterms SA - Pagina 49
SC Incoterms SA - Pagina 50
SC Incoterms SA - Pagina 51
SC Incoterms SA - Pagina 52
SC Incoterms SA - Pagina 53
SC Incoterms SA - Pagina 54
SC Incoterms SA - Pagina 55
SC Incoterms SA - Pagina 56
SC Incoterms SA - Pagina 57
SC Incoterms SA - Pagina 58
SC Incoterms SA - Pagina 59
SC Incoterms SA - Pagina 60
SC Incoterms SA - Pagina 61
SC Incoterms SA - Pagina 62
SC Incoterms SA - Pagina 63
SC Incoterms SA - Pagina 64
SC Incoterms SA - Pagina 65
SC Incoterms SA - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • SC Incoterms SA.doc

Te-ar putea interesa și

Contractul internațional de vânzare de mărfuri

Noţiunea şi importanţa comerţului internaţional Noţiunea de comerţ internaţional este susceptibilă de două accepţiuni, una care cuprinde sensul...

Uzanțele comerciale uniforme internaționale

CAPITOLUL I 1. Vânzarea comerciala internationala  generalitati. Contractele speciale, ca parte integranta a dreptului privat, a obligatiilor...

Transporturile Auto. Studiu de Caz SC Atlassib SRL

Capitolul I : TRANSPORTURILE I.1. Importanţa si nevoia transporturilor Importanţa transportului în economia unei ţări este una incontestabilă şi...

Răspunderea în Contractul de vânzare-cumpărare Internațională

RĂSPUNDEREA ÎN CONTRACTUL DE VÂNZARE-CUMPĂRARE INTERNAŢIONALĂ 1.Carctere generale ale contractului de vanzare - cumparare internationala...

Regulile Incoterms

INCOTERMS Termenul Incoterms reprezinta o abreviere a sintagmei International Commercial Terms (termeni de comert international). Incoterms...

Condițiile de livrare Incoterms

1.1 Definirea noţiunii de condiţie de livrare INCOTERMS INCOTERMS este un acronim pentru International Commercial Terms ceea ce înseamnă Termeni...

Regulile Incoterms 1990

Capitolul I.Istoricul INCOTERMS INCOTERMS este un acronim pentru INternational Commerce TERMS,ceea ce înseamnă Termeni de Comerţ Internaţional....

Condiția de livrare Incoterms 2000

Reguli si uzante comerciale-INCOTERMS 2000 Complexitatea problemelor legate de orientarea si dirijarea partilor implicate in negocierea si...

Ai nevoie de altceva?