Analiza riscului de țară Turcia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6483
Mărime: 47.96KB (arhivat)
Publicat de: Robertina Marginean
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

I. TURCIA. DATE GENERALE

1.1. Date geografice;

Din punct de vedere geografic, tara este situata in jumatatea nordica a emisferei intr-un punct care este la aproximativ jumatatea drumului intre ecuator si polul nord, de la o longitudine de 36 grade N la 42 grade N si la o latitudine de la 26 grade E pana la 45 grade E.

Marea majoritate a ţării este acoperită de munţi: la nord - masivul Ponti, în centru - regiunea muntoasă Anatolia, la sud - masivul Taurus. În partea de sud a Anatoliei se înalţă vulcani inactivi, în a căror rocă moale s-au construit cunoscutele şi bizarele oraşe subterane din Cappadocchia. europeană este acoperită de masive muntoase înconjurate de câmpii.

Frontiera de uscat a Turciei are 2,573 kilometri in total, invecinandu-se cu Comunitatea Statelor Independente (la NE), Iran, Irak (la est) si Siria (SE). Granitele Turciei pe continentul european sunt constituite de o frontiera de 212 kilometri cu Grecia si o frontiera de 269 kilometri cu Bulgaria.

Suprafata actuala a Turciei incluzand lacurile este de 814.578 kilometri patrati, din care 790.200 sunt in Asia si 24.378 sunt situati in Europa. Turcia este in mare impartita in sapte regiuni: regiunea Marii Negre, regiunea Marmara si regiunile Egeeana, Mediteraneana, Anatolia Centrala, Anatolia de Est si Anatolia de Sud-Est.

Majoritatea populaţiei este turcă, etnic şi lingvistic, de religie musulmană. Una dintre minorităţile semnificative este reprezentată de kurzi, care se află în regiunea sud-estică. Alte minorităţi sunt reprezentate de greci, armeni, asirieni şi evrei.

1.2. Date economice;

Creşterea rapidă a industriei este frânată în mare parte de lipsa de combustibil. Ponderea cea mai mare în economie o are agricultura, deoarece 45% din populaţie este implicată în acest sector. Predominante sunt culturile de cereale şi sfeclă roşie. Principalele produse exportate sunt: citricele, vinurile, măslinele, bumbacul. În zonele centrale se cresc oi şi capre. Turismul a devenit o ramură importantă a economiei. Reţeaua de drumuri şi terenuri este foarte dezvoltată. Cel mai mare port este Istanbul, alte porturi importante fiind Mersin, Izmit, Izmir, Iskenderun şi Samsun, din Marea Neagră. Există 4 aeroporturi internaţionale şi 20 interne. Obligaţiile sociale includ asigurările medicale şi pe cele de pensie. Învăţământul primar şi cel mediu este gratuit.

Moneda oficială este lira turcească (LT). Din cauza inflaţiei mari, preţurile se schimbă mereu, iar folosirea banilor mărunţi este nesemnificativă. Banii se pot schimba la bancă şi pe aeroport, la plecare. În unele bănci, magazine şi hoteluri sunt acceptate şi cărţile de credit sau cecurile de călătorie.

1.3 Date administrative;

Populatie: 71,5 milioane (2008). Un procent de 60 % din populatia Turciei au sub 25 de ani. Densitatea medie a populatiei Turciei este de 93 persoane/kmp. Densitatea este mai mare in partea de vest a tarii.41 % din populatie traieste in zonele rurale.

Capitala: ANKARA (3,7 milioane locuitori)

Orase principale: Istanbul, Izmir, Adana, Bursa, Antalya.

Provincii administrative: Turcia este impartita in 7 regiuni geografice si 80 provincii administrative.

Structura politica si de stat:Statul turc este o republica. Parlamentul - Adunarea Nationala Generala Turca (ANGT) are 550 membrii alesi prin sufragiu universal.

Presedintele republicii: Abdullah Gül

Primul ministru: Recep Tayyip Erdoğan

Limba oficiala: turca

Moneda: lira turceasca (TL)

Ora locala:

• GMT + 3 ore (aprilie - septembrie)

• GMT + 2 ore (octombrie - martie)

Unitati de masura si greutate:Este in vigoare sistemul metric.

Religia: 99 % musulmani. 1 % evrei si membri ai diverse biserici crestine.

1.4. Infrastructura;

Transportul aerian:

Terminale internationale: Terminale interne:

Istanbul (Atatürk and Sabiha Gökcen)

Ankara (Esenboga)

Izmir (Adnan Menderes)

Adana

Trabzon

Van

Erzurum

Bursa

Samsun

Antalya

Dalaman

Milas-Bodrum Bursa

Tekirdag - Çorlu

Erzurum

Gaziantep

Kars

Sinop

Mardin

Kayseri

Denizli-Cardak

Van

Transportul maritim: Turcia are 8 430 Km de coasta 15 porturi principale in proprietatea statului.Porturi principale: Samsun, Haydarpasa (Istanbul), Izmir, Izmit, Trabzon, Mersin, Iskenderun.

Cai ferate: Lungimea totala a cailor ferate este de 10 933 Km din care 2 133 sunt in prezent electrificate

Autostrazi si sosele: Lungimea retelei nationale a drumurilor a atins 62 000 Km din care 1 726 Km sunt autostrazi si 55 000 Km drumuri asfaltate. 95 % din transportul de pasageri si 90 % din transportul de marfuri este realizat prin transportul rutier si pe sosele.

II. DATE DESPRE RISCURILE IN AFACERI

Economia turca a fost remodelata si a devenit mai deschisa spre exterior odata cu programul de ajustare structurala lanasat in anii '80. Infiintarea pietelor monetare si de capital, liberalizarea schimburilor si ratele dobanzilor si alte tipuri de preturi au intensificat eficienta politicilor monetare, fiscale si de venituri. Regimul de import liberalizat, noile investitii straine si politicile de promovare a exporturilor au permis Turciei sa-si ocupe locul sau in economia globala. In acest context, cresterea economica constanta a fost insotita de o schimbare semnificativa in structura PNB; cota industriei, si in special a serviciilor, au marcat cresteri importante.

Principalii indicatori economici 1999 2000 2001 2002

PNB (mld. USD) 184.6 194.1 205.8 187.3

PNB pe cap de locuitor (USD) 2,928 3,079 3,213 2,878

Cresterea PNB (%) 7.1 8.3 3.9 -6.4

Exporturi (FOB) (mld. USD) 23.2 26.2 26.9 26.5

Importuri (CIF) (mld. USD) 43.6 48.5 45.9 40.6

Balanta comertului exterior -20.4 -22.4 -19.0 -14.1

Balanta de conturi actuala (mil. USD) -2,437 -2,638 1,984 -1,364

Datoria externa importanta (mld. USD) 83.9 91.0 106 111

Datoria externa importanta / PNB (%) 54.9 47.0 51.3 60.1

Deficit bugetar / PNB (%) 8.3 7.6 7.0 11.8

Inflatia in preturi cu ridicata 75.9 81.8 71.8 53.1

De cand a inceput sa aplice principiile economiei de piata in anii '80, rata de crestere anuala a PNB-ului Turciei a fost in medie de 5% facand ca tara sa fie una dintre cele mai mari economii din regiune.

Totusi, recesiunea economica din Asia de Sud-Est urmata de criza din Rusia din august 1998 au afectat economia Turciei in mod nefavorabil in anul 1999. Dificultatile s-au inrautatit din cauza cutremurelor devastatoare din august si noiembrie. Pierderile economice cauzate de aceste dezastre naturale s-au ridicat la aproximativ 5% din PNB-ul Turciei. Drept rezultat, a existat o scadere de 6.4% a PNB-ului in 1999.

Spre sfarsitul anului 1999, guvernul a lansat un program de stabilizare economica pentru a realiza o crestere economica stabila prin reducerea deficitului bugetar si a ratei inflatiei. Programul consta in politici monetare si fiscale stricte, sprijinite de reforme structurale.

Ca urmare a acestor schimbari promitatoare si a angajamentelor guvernului, FMI a fost de acord sa semneze un acord stand-by pe trei ani in valoare de 4 miliarde dolari. Guvernul a obtinut de asemenea un imprumut de 3 miliarde dolari de la Banca Mondiala ca sprijin pentru implementarea reformelor structurale.

Preview document

Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 1
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 2
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 3
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 4
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 5
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 6
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 7
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 8
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 9
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 10
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 11
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 12
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 13
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 14
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 15
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 16
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 17
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 18
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 19
Analiza riscului de țară Turcia - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Analiza Riscului de Tara Turcia.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Impactul Operațiunilor cu Valorile Mobiliare asupra Randamentului Financiar al Băncilor

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Sistemul bancar – este una din cele mai importante structuri ale economiei de piaţă. Băncile,...

Riscul de țară, între liberalizarea și globalizarea piețelor

PARTEA I. STADIUL CUNOAŞTERII LA NIVEL INTERNAŢIONAL Capitolul 1. Conceptul de risc în economie 1.1. Noţiunea de risc economic şi evoluţia...

Analiza riscurilor specifice întreprinderilor producătoare din Republica Moldova

Introducere Riscul reprezintă o probabilitate ca în limita informaţiilor disponibile sau previzibile, pe parcursul desfăşurării activităţii...

O firmă de cosmetice din Franța ce investește în Marea Britanie - Diush Cosmetiques

1.Motivarea alegerii ţării în care investim MAREA BRITANIE Regatul Unit de acum s-a construit în jurul regatelor independente ale Angliei şi...

Perfecționarea unităților vamale

Introducere Managementul sistemului vamal din România impune, dupa parerea noastra, o cercetare stiintifica necesara din punct de vedere...

Armenia

CAPITOLUL I. PREZENTAREA ŢĂRII I.1 Armenia – leagăn al civilizaţiei Platoul, care este cunoscut astăzi sub denumirea de Armenia, a fost leagănul...

Gestiunea Riscului de Solvabilitate

1. Noțiuni teoretice privind riscul în activitatea bancară 1.1. Delimitări conceptuale ale noțiunii de risc Oamenii, instituţiile, societăţile au...

Camerele de Comerț și Industrie la Nivel Național și Internațional în Avangarda Schimburilor Economice Mondiale

Introducere Am ales şi tratat cu plăcere şi interes această temă, deopotrivă fundamentală, utilă şi pasionantă pentru teoria şi practica...

Ai nevoie de altceva?