Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 7341
Mărime: 283.88KB (arhivat)
Publicat de: Iolanda Maxim
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Firtescu

Cuprins

  1. Capitolul 1 Conceptul de politica fiscala si continutul acesteia
  2. 1.1 Definire si trasaturi .3
  3. 1.2. Dimensiune spatiala a politicii fiscale .4
  4. 1.3 Principii ale politicii fiscale 4
  5. 1.4 Clasificarea sistemelor fiscale .6
  6. 1.5 Instrumente ale politicii fiscale .6
  7. Capitolul 2 Politica fiscala in UE
  8. 2.1 Focalizare asupra crizei: principalele efecte asupra sistemelor fiscale din UE .8
  9. 2.2 Schimbări fiscale dintr-o perspectivă de creştere 9
  10. 2.3 Perspective pe termen lung 12
  11. 2.4 Implicaţii pentru politicile UE .12
  12. Capitolul 3 Abordare comparativa a politicii fiscal in tarle Uniunii Europene:
  13. Franta si Bulgaria 13
  14. Capitolull 4 Concluzii .16
  15. Bibliografie .17

Extras din proiect

Capitolul 1 Conceptul de politica fiscala

Politica fiscala , elaborata atat la nivel national cat si international, este bazata pe o mentinere a stabilitatii macroeconomice la nivel de stat avand in vedere o serie de obiective principale multiple, cum ar fi un nivel de ocupare al fortei de munca ridicat, o rata a cresterii economice ridicate, stabilitatea preturilor, echilibrul balantei de plati externe s.a. , prin intermediul unor instrumente specifice folosite in cadrul sistemelor fiscale , aplicate la un moment dat.

Efectele ce rezulta in urma interactiunilor economiilor nationale, intr-un proces al globalizarii, sunt diverse si nu intotdeauna pozitive. Un astfel de efect , insa negativ,este criza financiar - economica , rolul politicii fiscale in aceasta perioada si nu numai fiind unul determinant. Acest rol il are interventia statului pe piata financiar-economica care poate fi decisiva in calmarea derapajelor. Insa, fara resursele financiare, acea interventie a statului nu mai poate avea loc si nu ar fi destul pentru atingerea obiectivului: stabilizarea economica.

Pentru a se ajunge la acest obiectiv , stabilizare economica, se are in vedere o serie de masuri de politica fiscala ce urmeaza a fi adoptate de catre stat cu privire la categoriile de impozite utilizate ce vor fi stabilite, la importanta ce o au veniturile in buget si la modul in care vor fi utilizate ca parghie in scopul dezvoltarii economice si a rezolvarii problemelor sociale si politice.

1.1 Definire si trasaturi

Politica fiscala poate fi conceputa ca o combinatie intre acele modalitati de procurare a resurselor la dispoztia statului si cele privind destinatiile ce se dau acestor resurse, pentru indeplinirea sarcinilor si functiilor ce ii revin. Prin urmare politica fiscala reprezinta ansamblul deciziilor care vor duce la obtinerea rezultatelor dorite de catre decidentul public in economie, cu ajutorul unei modelari structurale a sistemului fiscal si asigurarea functionarii acestuia.

Componenta a politicii financiare a statului, aceasta cuprinde, atat reglementarile care privesc stabilirea si perceperea impozitelor si taxelor ca optiune a statului in materie de impozit si taxe, cat si deciziile cu privire la finantarea cheltulilor pubice. Dar, componentele politicii fiscale trebuiesc alaturate celor de politica bugetara si monetara, respectiv cu politica ocuparii fortei de munca si cea a preturilor,pentru o integrare in politica generala.

In domeniul politicii fiscale functioneaza urmatoarele trasaturi:

1. Dezvoltarea administratiei publice ce duce la crestrea marimii si a numarului de impozite percepute

2. Cresterea rolului economic al statului ce a determinat o crestere a proportiei de redistribuire a veniturilor prin intermediul impozitelor

3. Cresterea cheltuielilor publice prin asigurarea cu ajutorul actiunilor sociale a satisfacerii nevoilor

4. Crizele economice si razboaiele determina o accentuare a impozitarii in timpul desfasurarii acestora , revenirea la nivelul anterior fiind greoaie.

Politica fiscala reprezinta o politica de ajustare, o forma de interventie indirecta a statului in economie, este apanajul guvernului, aplicabila pe piata bunurilor si serviciilor, investitii si economii, urmaresteajustarea dezechilibrelor macroeconomice interne, modificarea ei este dificila si lenta , este eficace deoarece aplicarea ei este asigurata prin forta legii, efectul punerii ei in aplicare este imediat si este strict si total reglementata juridic.

1.2. Dimensiune spatiala a politicii fiscale

Nivelele fiscale de referinta cuprind 2 cadre mai importante :

- Cadrul local si national

- Cadrul international

Cadrul local , poate institui impozitele intr-un termen limitat, deoarece urmareste evitarea concentrarii populatiei in anumite zone din motive fiscale prin presiunea fiscala. Politica fiscala urmareste dimpotriva , atenuarea diferentelor economico-sociale dintre zone diferite. Teoria fiscala moderna presupune aigurarea unei echitati orizontale intre comunitati, iar dreptul de a institui impozite de catre administratiile publice sa fie limitat.

Cadrul national are in vedere urmatoarele:

- Costul administrarii impozitelor;

- Optiunea guvernelor fiecarei tari de a alege criteriile si tehnicilede impunere;

- Redistribuirile de impozite intre diferitele nivele ale administratiei publice, fara a crea distorsiuni intre diferitele nivele ale acestora si fara a influenta gradul de autonomie financiara a acestora.

Cadrul international reprezinta interdependenta diintre presiunile fiscale nationale, care cuprinde la randul sau urmatoarele :

- Aparitia dublei impuneri juridice

- Evitarea dublei impunerii internationale prin deciziile fiscale

- Existenta paradisurilor fiscale, un factor exogen, prin intermediul carora se iau decizii pentru evitarea si descurajarea evaziunii fiscale internationale

- Deciziile fiscale structurale de armonizare a politicilor fiscale sunt supuse unor restrictii generate de diferentele existente intre tari

- Tendinta de integrare, politica fiscala va fi influentata de conditiile pe care vor trebuie sa le indeplineasca pentru a fi acceptate in uniunile respective.

1.3 Principii ale politicii fiscale

O problema importanta in ziua de astazi pentru multi economisti este cea a optimizarii sistemului fiscal. Sistemele fiscale moderne trebuie sa fie organizate si functioneze prin intermediul unor principii unanim acceptate, pentru a raspunde cerintelor de caliatate si performanta. Dintre aceste principii o importanta deosebita capata principiul echitatii si cel al eficientei , a caror incompatibilitate determina de multe ori dispute legate de fiscalitate, fiecare impozit cautand sa impace aceste doua principii.

Principiul echitatii fiscale, considerat de Adam Smith ca un principiu important pentru un bun sistem fiscal este respectat nu numai din considerente de ordin filozofic,respectiv asigurarea unei dreptati sociale in materie de impozite, dar si din considerente de ordin practic, faptul ca un sistem fiscal inechitabil genereaza o stare de rezistenta din partea contribuabililor.

Teoretic, notiunea de echitate fiscala este usor de explicat si inteles, presupunand indeplinirea mai multor conditii, cum ar fi:

- Stabilirea unui minim neimpozabil in functie denatura venitului ce scade sub incidenta impozitului, precum si stabilirea unor scutiri si reduceri de impozite pentru un trai de viata decent

- Aplicare a impozitelor si taxelor generala, care sa implice acele categoriile sociale care realizeaza venituri de la aceeasi sursa sau detine acelasi tip de avere

- Sa se stabileasca sarcinile fiscale in functie de puterea de contributie, de la un subiect impozabil la altul

Preview document

Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 1
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 2
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 3
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 4
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 5
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 6
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 7
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 8
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 9
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 10
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 11
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 12
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 13
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 14
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 15
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 16
Coordonate ale politicii fiscale în Uniunea Europeană - prezent și perspective - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Coordonate ale Politicii Fiscale in Uniunea Europeana - Prezent si Perspective.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza comparativă a sistemului resurselor financiare publice în țări membre ale Uniunii Europene

CAPITOLUL 1. COMPONENTELE SISTEMULUI DE RESURSE FINANCIARE PUBLICE 1.1. Conţinutul sistemului de resurse financiare publice şi structura acestuia...

Comparații fiscale ale țărilor din Uniunea Europeană

Cap 1: Coordonate ale politicii fiscale europene 1.1: Obiectivele politicii fiscale europene: Coerenţa politicii fiscal- bugetare condiţionează,...

Controlul Financiar Exercitat prin Garda Financiară

Cap.I Prezentarea generalǎ a Gǎrzii Financiare I.1 Scurt istoric Garda Financiarǎ a fost înfiinţatǎ la sfârşitul secolului al-XIX-lea şi a...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Politici Publice și Schimbare Instituțională

Introducere Începând cu data de 1 ianuarie 2007 România este membră a Uniunii Europene. Agenda publică din ultimii ani a fost ocupată într-o...

Impozitarea averilor persoanelor fizice din România - analize comparative internaționale

INTRODUCERE Bugetul tuturor ţărilor, mai mari sau mai mici, dezvoltate sau în curs de dezvoltare, se alimentează, în principal din prelevări...

Reforma pactului de stabilitate și creștere

Această întrebare apare ca justificată din două motive care reies din analiza anterioară: regulile prea rigide ale Pactului de Stabilitate si...

Politica fiscală a Uniunii Europene - prezent și perspective

Cap 1: Coordonate ale politicii fiscale europene 1.1: Obiectivele politicii fiscale europene: Coerenţa politicii fiscal- bugetare condiţionează,...

Coordonate ale Politicii Fiscale în UE

I. Consideraţii privind politica fiscală la nivelul Uniunii Europene 1.1. Obiective ale politicii fiscale în U.E. Politica fiscală reprezintă...

Comparații fiscale ale țărilor din Uniunea Europeană

Cap 1: Coordonate ale politicii fiscale europene 1.1: Obiectivele politicii fiscale europene: Coerenţa politicii fiscal- bugetare condiţionează,...

Politică fiscală în Uniunea Europeană - prezent și perspective

Capitolul 1. Considerații generale privind politica fiscală în cadrul UE 1.1 Noțiunea de politică fiscală și sistemul fiscal în UE Sistemul,...

Finanțe Publice

Dictionar Termeni Eco În lumea contemporană, finanţele publice constituie o componentă de prim rang a vieţii social – economice a fiecărei...

Ai nevoie de altceva?