Creditarea bancară pentru persoane fizice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 9182
Mărime: 45.96KB (arhivat)
Publicat de: Adam-Aurel Zamfir
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alin Andries

Extras din proiect

Principii și reguli generale

Pentru a-şi desfăşura activitatea într-un mod sigur şi pentru a obţine profit, acţiunile băncii presupun, pe de o parte, protecţia disponibilităţilor din conturile deponentilor şi a investiţiilor acţionarilor băncii prin reducerea riscului, iar pe de altă parte, permanenta fructificare a posibilităţilor oferite de piaţă. Acest lucru înseamnă în primul rând acordarea de credite în limita termenilor şi condiţiilor stabilite, astfel încât să nu descurajeye clienţii să contractez credite.

Creditarea, nefiind o stiinţă exactă, nu este posibil ca prin utilizarea unei formule sau aplicarea unei teorii să se garanteze că suma acordată unui client va fi rambursată cu dobânda aferentă. Totuşi există principii generale de creditare care, dacă sunt aplicate consecvent, permit reducerea gradului de incertitudine şi prin urmare, a riscului implicat în creditare. În întreaga activitate de creditare, banca respectă întocmai prevederile Legii bancare nr.58/1998, Legii nr. 312/2004 privind statutul Băncii Naţionale a României, OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, a normelor, instrucţiunilor şi regulamentelor emise de Banca Naţională a României, precum şi propriile norme şi instrucţiuni de lucru.

Bancii Comerciale Română îşi propune ca principală funcţie promovarea creditului bancar în vederea satisfacerii cererii de resurse a clienţilor săi deficitari , posibilităţilor acestora de finanţare. Strategia băncii asigură promovarea creditului sub diversele sale forme ca principal produs pus la dispoziţia clienţilor proprii.

Pentru Banca Comercială Romană, creditul reprezintă oferta de bază către clientii săi, iar activitatea de creditare constituie o componentă fundamentală a strategiei generale a băncii.

Principiile generale ale strategiei creditării cuprind :

- cunoaşterea clienţilor;

- prudenţa bancară şi calitatea portofoliului ;

- garantarea, rambursarea şi recuperarea;

Prudenţa bancară capătă o importanţă specială în procesul de aprobare a solicitărilor de credite, presupune acceptarea unor riscuri în funcţie şi corelate cu portofoliul care presupune că va fi obţinut , cuantifivabile şi acceptabile după termenul scadent.

Cunoașterea clienţilor reprezintă o cerinţă importantă în ceea ce priveşte relaţia bancă-client. În acest sens banca realizează operaţiuni de analiză a afacerilor clienţilor, supraveghează evoluţia în perioada trecută şi întocmeşte o prognoză pentru viitor, de asemenea studiază modul în care s-au concretizat relaţiile anterioare cu banca, capacitatea managerială în general, performanţele de ansamblu ale acestora.

Procesul de acordare a creditului se bazează pe metoda analizei financiare complexe a celui ce contractează împrumuturi de la bancă, care dă posibilitatea interpretării c#t mai reale a datelor în evoluţia lor, alături de metodele şi tehnicile de analiză previzională, a prognozei fluxurilor de numerar, a capacităţilor de rambursare a clienţilor.

Pentru a facilita specializarea pe ramuri şi urmărirea corespunzătoare a evoluţiei creditelor acordate până la rambursare, organizarea activităţii de creditare într-un departament de credite şi în cadrul direcţiilor pe ramuri economice capătă un rol deosebit de important.

Conform reglementărilor bancare, pot beneficia de credite următoarele categorii de clienţi persoane fizice:

-persoane fizice rezidente sau nerezidente, în vârstă de cel puţin 18 ani;

-persoanele fizice care exercită profesii liberale în baza unor legi speciale (arhitecţi, avocaţi, farmacişti, medici, notari publici).

-persoanele fizice şi asociaţiile familiale care realiyeayă activităţi de comerţ în baza unor autorizaţii, de asemeni producătorii agricoli ce lucrează suprafeţe de teren agricol aflate în proprietate sau arendate pe bază de contract/convenţie şi crescătorii de animale, individuali sau asociaţi în diferite forme.

Pentru a beneficia de un credit atât persoanele fizice cât şi persoanele fizice autorizate terbuie să îndeplinească anumite condiţii obligatorii:

-au avut un comportament corespunzător în relaţiile cu băncile sau alte instituţii de credit;

-nu figureaza cu declarații/documente/informaţii cu inadvertenţe şi nu au săvîrşit fraude în legătură cu un alt produs de tip credit;

-nu figurează în baza de date a băncii cu un grad de risc mare;

-prezintă garanţii reale cel puţin la nivelul creditelor solicitate şi a dobânzilor aferente;

În analiza documentaţiei de credit un rol important în au:

-fişa de scoring (pentru creditele simple)

-referatul de credit

Evaluarea creditului prin punctaj scoting este un mijloc statistic de evaluare a clienţilor cu scopul de a accepta un demers standardizat pentru determinarea bonităţii clienţilor. Fiecărui element din fişa de scoring îi este alocat un punctaj. Punctele alocate sunt totalizate, iar banca stabileşte un prag de la care se poate acorda creditul.

Întrucât credit scoring-ul este obiectiv şi bazat pe o cantitate mare de date valorificate statistic, aduce un nivel de obiectivitate procesului de acordare a creditelor.

În urma analizelor efectuate şi pe baza concluziilor favorabile rezultate, ofiţerul de credit întocmeşte referatul de credit. Acesta împreună cu întreaga documentaţie se prezintă şefului compartimentului de credite, care are obligaţia să verifice respectarea condiţiilor şi criteriilor prevăzute în instrucţiunile de lucru şi în funcţi de competenţele de aprobare, dosarul este analizat și aprobat de Comitetul de credite.

Preview document

Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 1
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 2
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 3
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 4
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 5
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 6
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 7
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 8
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 9
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 10
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 11
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 12
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 13
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 14
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 15
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 16
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 17
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 18
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 19
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 20
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 21
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 22
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 23
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 24
Creditarea bancară pentru persoane fizice - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Creditarea Bancara pentru Persoane Fizice.doc

Te-ar putea interesa și

Practică la BCR (Banca Comercială Română)

Operatiuni de creditare bancara a agentilor economici 1. Categorii de produse tip credit pentru persoane fizice Banca poate acorda clientilor...

Studiu Monografic Realizat la Raiffeisen Bank

Cap.1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Scurt istoric Raiffeisen Bank România, una din primele trei banci ale României,...

Banca Română pentru Dezvoltare

Capitolul 1. Banca Română pentru Dezvoltare – prezentare generală Schimbările profunde apărute în mediul bancar românesc după 1989 au adus pe...

Analiza, determinarea și acordarea unui credit ipotecar în cadrul Băncii Românești

INTRODUCERE Am ales această temă ţinând cont de faptul că economia de piaţă nu poate funcţiona fără credite, banca urmărind să asigure, prin...

Politici de Creditare a Persoanelor Fizice la BCR

INTRODUCERE Creditarea este un concept fundamental frecvent folosit în prezent ,atât în învătământul universitar ,cât şi în practica economică din...

Studiu monografic la Unicredit Țiriac Bank

1.Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie UniCredit Ţiriac Bank este membră a Grupului UniCredit, o importantă instituţie financiară...

Elementele esențiale ale tehnicilor bancare practicate de băncile comerciale românești

INTRODUCERE 1. Miza economică a relaţiei cu clienţii. Punctul cheie în relaţia dintre bancă şi clientelă este satisfacerea cerinţelor clientului....

Studiu monografic BCR - sucursala județeană Iași

1. Prezentarea Băncii Comerciale Române Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este o bancă universală care deserveşte atât clienţi...

Ai nevoie de altceva?