Moneda - trecut și prezent

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 14457
Mărime: 430.04KB (arhivat)
Publicat de: Gabriela Crăciun
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pantea Ioan
facultatea de economie si administrare a afacerilor timisoara

Extras din proiect

Cap. 1 Natura monedei contemporane. Dematerializarea monedei

Într-o economie complexă şi descentralizată, moneda este instrumentul unic al schimbului. Cererea şi oferta de bunuri de pe pieţele de schimb este mediată de monedă.

Nevoia de monedă apare numai într-o economie de schimb, moneda fiind instrumentul schimbului care permite cumpărarea imediată a oricăror bunuri, servicii şi titluri, fără costuri de negociere, şi care conservă valoarea între două schimburi.

În explicarea naturii monedei contemporane trebuie avute în vedere toate cele trei forme ale banilor şi toate cele trei căi de punere a banilor în circulaţie.

Banii contemporani nu sunt bani cu valoare intrinsecă, deci nu sunt bani-marfă, nu sunt nici de natura banilor de credit clasice a bancnotelor (pentru că nu mai este convertibilă în metalul preţios) şi nici de natura banilor de hârtie, ci reprezintă o mixtură a banilor de credit (bancnote neconvertibile) şi a banilor de hârtie.

1.1 Trocul

Abordarea functionala a monedei care isi are originea in opera lui Aristotel ,defineste moneda prin prisma functiilor pe care le indeplineste,cea de mijloc de schimb,mijloc de masura a valorii si mijloc de rezerva.Ea a strabatut secole si a rezistat tuturor avatarurilor provocate de aparitia unor noi forme de moneda,constituind si in prezent abordarea cea mai frecvent adoptata in analizele economice.

Istoricii sunt de acord ca in zorii civilizatiei existat o faza de schimb in natura (troc sau trampa) in care oamenii nu cunosteau banii.In aceasta faza o marfa era schimbata direct pe o alta marfa ,fara a se recurge la bani:alimentele de exemplu erau cedate in mod direct pentru imbracaminte,arme, unelte,mana de lucru necesara pentru defrisarea unui teren sau construirea unei cladiri ,etc.Trocul a insemnat un imens proces fata de economia naturala in care fiecare individ trebuia sa isi insuseasca cunostintele si deprinderile necesare pentru producerea unor bunuri de care aveau nevoie ,fara sa reuseasca probabil ,pe deplin , in nici una din aceste indeletniciri.Progresul esentiala permis de troc consta in specializarea indivizilor care alcatuiesc o anumita comunitate umana si deci in cresterea productivitatii muncii si valorificarea superioara a resurselor de care dispune societatea respectiva.

Cu toate acestea trocul „pur” a functionat cu inconveniente atat de mari incat pana la aparitia unui alt mare progres-aparitia monedei,aplicarea pe scara larga a diviziunii muncii si a specializarii a fost practic imposibila.Totusi trocul pur , primitiv nu a existat decat in economiile inchise.Reconstructia pe baze logice a istoriei schimbului,implica asadar ,supozitia ca epoca trocului cuprinde o faza mai avansata,in care se folosesc marfuri moneda.Aceasta presupunere este confirmata de izvoarele istorice,care releva ca rolul de mijloc de schimb a fost jucat in diferite perioade si la diferite popoare , de marfuri numerose si diverse :sarea , animalele , carnea , pieile , arama , fierul ,aurul , argintul ,diamantele arama ,tutunul,

Utilizarea unor marfuri speciale cu rol de inermediar de schimb permite reducerea si mai mult a inconvenientelor trocului.Intradevar ,adoptarea unor marfuri inermediar are avantajul ca duce la minimizarea costului de informare,insa determina totodata cresterea numarului de tranzactii ,necesare pentru realizarea echilibrului,aceasta deoarece disociaza actul vanzarii de cel al cumpararii,separand cele doua operatiuni in timp si spatiu.Mai trebuie adaugat ca in cazul in care marfa intermediar nu este una oarecare ,ci este o marfa cu anumite trasaturi speciale care o fac deosebit de apta pentru a servi ca instrument de schimb,dezvoltarea economiei tinde sa privilegieze aceasta functie in raport cu oricare alte intrebuintari anterioare ale sale in productie sau consum.Altfel spus aceasta marfa,ineteaza sa mai fie o marfa ca oricare alta ,caci dobandeste o finalitate economica ce ii este proprie,ceea ce determina estomparea caracterului sau de marfa si accentuarea caracterului sau de moneda.

In modul acesta prin utilizarea unui intermediar de schimb specific ,epoca trocului incepe sa fie depasita si inlocuita treptat cu era economiei monetare.

1.2 Formele isorice ale monedei

In ordine istorica,intermediarul general de schimb a luat,in mod concret,trei forme principale:moneda metalica,moneda de hartie,si moneda scripturala.

Emergenta acestor forme monetare se explica prin permanenta incercare de adaptare a omenirii la necesitatile schimbului,si este profund semnificativ faptul ca aceasta evolutie istorica releva o tendinta constanta de dematerializare a monedei.Aceasta nu inseamna insa ca diferite forme de moneda nu au fost utilizate adesea in mod simultan.

1.2.1 Moneda metalica

Fiecare din marfurile amintite ca indeplinind rolul de mijloc de schimb prezinta ,din punct de vedere monetar avantaje si dezavantaje. Astfel animalele se inmultesc pe cale naturala sporind avutia proprietarului ,insa nu sunt divizibile ,si deci nu pot fi folosite pentru efectuarea platilor marunte ,deasemenea ele au multiple intrebuintari in consum si productie ,precum si in practicile religioase ,fapt care scoate tot timpul aceasta marfa din sfera circulatiei. Or pentru a servi ca intermediar de schimb tocmai aceasta este principala calitate care i se cere:sa ramana in permanenta in circulatie ,pentru a servi ca mijloc de schimb al celorlalte bunuri. Calitatea vinului se imbunatateste odata cu trecerea timpului ,insa nu acelasi lucru se intampla cu berea sau sclavele ,fierul rugineste ,iar valoarea sa este atat de mica ,incat presupune transportul dintr-un loc in altul a unor mari cantitati de metal,valoarea nu este proportionala in raport cu greutatea sa, desi variaza in functie de marime,de aceea un diamant pierde din valoare atunci cand este taiat in bucati.

Dintre toate marfurile,metalele zise nobile –aurul si argintul,au o serie de proprietati exceptionale care le fac extrem de potrivite pentru a juca rolul de mijloc de schimb,sunt relativ rare si au o valoare mare intr-un volum mic,sunt inalterabile,caci nu se oxideaza in contact cu aerul,sunt divizibile in orice proportie fara asi pierde din valoare.Astfel marfa moneda se transforma treptat in moneda marfa ,odata cu multiplicarea schimburilor ,utilitatea intrinseaca a metalelor trece pe planul doi ,iar esentiala devine utilitatea lor economico-sociala si anume aceea de a servi ca mijloc de schimb. Totusi ele trebuiau de fiecare data cantarite si masurate,de aceea autoritatile au inceput sa puna in circulatie lingouri,transformate ulerior in simple discuri care erau insemnate cu o sigla speciala (efigie,silueta,simbol etc) care sa indice pe raspunderea emitentului ,titlul si greutatea pieselor respective.In modul acesta ,de la marfurile moneda care trebuiau de fiecare data cantarite,incercate ,s-a trecut la monezile pur si simplu numarate.

Se presupune ca primele monezi au aparut in Europa in secolul al VIII-VII i.e.n. ,dupa descoperirea cantarului si crearea primelor sisteme de numeratie.Primele monezi au circulat pe teritoriul de azi al Romaniei inca din secolul V i.e.n. ,fiind reprezentate de piesele monetiforme din bronz provenite din Histria, confectionate dupa sistemul ponderal vechi fenician ,drahme de argint ,cu greutate de 8,3 grame oboli si semioboli ,ca moneda divizionara.

Datorita avantajelor sale ,practica baterii de moneda s-a raspandit in toate popoarele lumii civilizate ,cu timpul a devenit o problema de stat si o expresie a suveranitatii acestuia .

Moneda metalica se afla asadar la dispozitia europenilor de 27-28 de secole, perioada istorica suficient de lunga pentru ca ea sa patrunda in toti porii civilizatiei create de acestia.

Moneda metalica a avut mai multe perioade :

a) o faza de ascensiune si de triumf al rolului monetar al aurului,in cursul caruia acest metal si-a eliminat toti concurentii,faza care se termina in linii mari odata cu izbucnirea primului razboi mondial;

b) o faza de reducere a rolului monetar al aurului ca moneda interna, care coincide aproximativ cu perioada interbelica

c) o faza de diminuare a rolului aurului ca moneda internationala ,care a inceput in anul 1944 ,odata cu crearea sistemului monetar international de la Bretton Woods si s-a incheeat in anii 1976-1978, prin creearea sistemului monetar international actual numit si sistemul de la Kingston –Jamaica

Ca urmare a acestei evolutii monezile metalice nu mai sunt in prezent confectionate din metal pretios ,ele sunt facute din otel ,alama ,nichel si sevesc ca moneda divizionara ,pentru efectuarea platilor de mica valoare sau pentru a da rest. Valoarea lor nominala este independenta de costul de fabricatie.

Preview document

Moneda - trecut și prezent - Pagina 1
Moneda - trecut și prezent - Pagina 2
Moneda - trecut și prezent - Pagina 3
Moneda - trecut și prezent - Pagina 4
Moneda - trecut și prezent - Pagina 5
Moneda - trecut și prezent - Pagina 6
Moneda - trecut și prezent - Pagina 7
Moneda - trecut și prezent - Pagina 8
Moneda - trecut și prezent - Pagina 9
Moneda - trecut și prezent - Pagina 10
Moneda - trecut și prezent - Pagina 11
Moneda - trecut și prezent - Pagina 12
Moneda - trecut și prezent - Pagina 13
Moneda - trecut și prezent - Pagina 14
Moneda - trecut și prezent - Pagina 15
Moneda - trecut și prezent - Pagina 16
Moneda - trecut și prezent - Pagina 17
Moneda - trecut și prezent - Pagina 18
Moneda - trecut și prezent - Pagina 19
Moneda - trecut și prezent - Pagina 20
Moneda - trecut și prezent - Pagina 21
Moneda - trecut și prezent - Pagina 22
Moneda - trecut și prezent - Pagina 23
Moneda - trecut și prezent - Pagina 24
Moneda - trecut și prezent - Pagina 25
Moneda - trecut și prezent - Pagina 26
Moneda - trecut și prezent - Pagina 27
Moneda - trecut și prezent - Pagina 28
Moneda - trecut și prezent - Pagina 29
Moneda - trecut și prezent - Pagina 30
Moneda - trecut și prezent - Pagina 31
Moneda - trecut și prezent - Pagina 32
Moneda - trecut și prezent - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Moneda - Trecut si Prezent.doc

Alții au mai descărcat și

Geneza banilor și evoluția lor istorică

Economia de schimb în condiţiile contemporane este de necunoscut fără existenţa banilor. Aceştia fac parte din viaţa de zi cu zi a omului,...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Euro - de la Proiect la Realitate

CAPITOLUL I NECESITATEA UNEI MONEDE UNICE 1.1.De la Maastricht la Madrid si mai departe Scurtă istorie. Sistemul monetar internaţional...

Particularitățile creditelor de consum BCR

Capitolul 1 Funcţiile şi rolul creditului bancar în economia de piaţă 2.1. Conţinutul, geneza, rolul şi funcţiile creditului Creditul este o...

Falsificarea de Monedă

Întroducere Criminalitatea ca fenomen social, structură, cauzele şi condiţiile existenţei ei sunt adecvate stării social-politice şi economice a...

Monedă Internațională

INTRODUCERE Lucrarea de faţă este o sinteză a evoluţiei monedei unice euro spre statutul de monedă internaţională. Se ştie că moneda euro a fost...

Aur și monedă

Fascinatia aurului A stins si a declansat conflicte. A fost motiv de crima si de razbunare. A tinut în viata monarhii si imperii. A fost mirajul...

Tranziția la economia de piață și monedă

Prin problematica sa diversa, economia de piata suscita interes atat in plan teoretic, cat si practic. Pentru a putea discuta despre tranzitia la...

Monografia Sistemului Bancar din Austria

Cap. 1 Descrierea sistemului bancar din Austria 1.1 Introducere Situată în centrul Europei, Austria este o ţară cu peisaje impresionante,...

Aur și monedă

Apariţia si utilizarea aurului se pierd in adâncurile istoriei. De la descoperirea sa încă din antichitate fiecare popor şi-a creat în jurul...

Ai nevoie de altceva?