PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 2809
Mărime: 1.88MB (arhivat)
Publicat de: Zenobia Farcaș
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Gabriel
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI

Cuprins

  1. 1. Politica Agricola Comuna in Uniunea Europeana
  2. 2. Pozitia Romaniei in agricultura europeana
  3. 3. Experienta cooperatista in Romania
  4. 4.Cooperativele agricole in statele dezvoltate economic din U.E.
  5. Bibliografie

Extras din proiect

1. Politica Agricola Comuna in Uniunea Europeana

Definita printr-un set de reguli si mecanisme care reglementeaza producerea, procesarea si comercializarea produselor agricole in Uniunea Europeana si care acorda o atentie crescanda dezvoltarii rurale avand la baza preturi comune si organizatii comune de piata , PAC a suferit numeroase modificari din anii 1950 si pana in prezent, devenind dintr-o politica bazata, la inceput, pe subventionarea productiei si protectia pietelor interne fata de producatorii non-europeni, o politica ce favorizeaza dezvoltarea rurala si protejarea mediului si in care subventia nu mai urmareste stimularea productiei, ci direct sustinerea veniturilor.

Astfel, din necesitatea social economica de a raspunde nevoilor marii clase a micilor producatori, a luat nastere cooperativa , care preluand elementele specifice din obiectivele si scopul societătilor comerciale dar si al entitătilor non-profit, si-a conturat o menire distincta, oferind perspective evolutiei viitoare.

De-a lungul timpului, eficienta si productivitatea agriculturii au cunoscut evolutii favorabile. Pe masura ce Comunitatea Europeana a atins si, chiar depasit, mai apoi, nivelul de autosuficienta, numarul exploatatiilor agricole si cel al agricultorilor s-a redus.

De la constituire si pana in prezent, P.A.C. a suferit modificari substantiale si a adus numeroase beneficii agriculturii si societatii, in general prin dezvoltarea sectorului agricol, incurajarea productiei de produse sigure si de inalta calitate si sprijinirea prosperitatii comunitatilor rurale.

Pentru a vedea efectele benefice ale Politicii Agricole Comune in agricultura tarilor U.E. si pentru a realiza o comparatie intre acestea, am analizat evolutia unor indicatori precum: numarul de agricultori, gradul de mecanizare, productiile la ha si pe persoana, pe o perioada de 48 ani, avand ca punct de plecare, anul 1961, an in care nu incepuse sa functioneze inca P.A.C.

Analizand evolutia numarului de agricultori in Germania observam ca populatia ocupata in agricultura s-a redus cu aproape 60% in 2008 fata de 1961, in timp ce in tari precum Franta, Italia si Belgia numarul de agricultori s-a redus cu mai mult de 75% in anul 2008 comparativ cu primul an analizat. (vezi tabelul nr. 1).

Reducerea fortei de munca din agricultura fata de perioada anterioara este rezultat al masurilor de modernizare-restructurare a fermelor si constituie, astfel, un proces favorabil.

In Romania, numarul de agricultori inregistrat in anul aderarii a fost de 2,7 milioane de persoane, si a scazut treptat, ajungand in anul 2009 la 2,1 milioane, fiind a doua tara din U.E., dupa Polonia, ca numar de lucratori in domeniul agricol.

In ceea ce priveste efectele P.A.C. asupra randamentelor la principalele produse agricole, din tarile fondatoare ale UE, se observa ca, intr-o perioada de 38 de ani, Italia si Olanda au inregistrat o dublare a randamentelor la cereale. (vezi tabelul nr. 2).

In 2007, Franta, Olanda si Belgia au avut o productie de tomate la ha de 4 ori mai mare decat in anul 1970 iar Germania de 6 ori. Comparativ cu restul tarilor din U.E., Romania a avut rezultate de productie modeste, cele mai mici productii inregistrandu-se la produsul lapte, in crestere cu 230% fata de 1970.

Dupa cum reiese din tabelul nr. 3 si figura nr. 1, Franta a fost si a ramas in continuare cel mai mare producator de cereale din Uniunea Europeana. Studiile de specialitate releva faptul ca Franta impreuna cu Germania si Polonia asigura jumatate din productia de cereale la nivelul U.E. Tot Franta asigura si cele mai mari productii medii pe locuitor de rapita si cartofi, in timp ce Olanda are cea mai mare productie medie pe locuitor de cartofi iar Italia detine pozitia de lider european in ceea ce priveste productia medie de tomate. Comparativ cu anul 1970, productia medie pe cap de locuitor a tarii noastre a sporit la cartofi, rapita si lapte, insa, cu exceptia rapitei, cresterile nu au fost spectaculoase. Dupa 1990 Romania s-a transformat din exportator de produse agricole in importator, ca urmare a reducerii productiei agricole. Din tabel se observa o scadere a productiei medii de cereale pe cap de locuitor cu 32% si a celei de tomate cu 13%, in 2007 comparativ cu anul 1970.

Preview document

PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 1
PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 2
PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 3
PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 4
PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 5
PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 6
PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 7
PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 8
PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 9
PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 10
PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 11
PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 12
PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 13
PAC și structurile cooperatiste în țările europene dezvoltate economic - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • PAC si Structurile Cooperatiste in Tarile Europene Dezvoltate Economic
    • pptpac.ppt
    • prpac1.doc

Alții au mai descărcat și

Agricultura României în Context European

CAPITOLUL I PRODUCŢIA AGROALIMENTARĂ ÎN ROMÂNIA 1.1. Sistemul agroalimentar – parte constitutivă a economiei naţionale Multitudinea sectoarelor...

Probleme Legate de Dezvoltarea Agriculturii în România după 1989

INTRODUCERE Agricultura, cultivarea pământului pentru a creşte plante a constituit ramura principală de la începuturile civilizaţiei. Ea asigura...

Politica agricolă comună - studiu de caz aplicarea PAC în România

Introducere Exploataţiile agricole şi pădurile ocupă cea mai mare parte a suprafeţei Europei şi sunt vitale pentru sănătatea şi pentru economia...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Evoluția economiei europene în perioada postbelică

declanºarea unor procese care ºi-au pus amprenta pe urmãtoarea jumãtate de secol: împãrtirea Europei si a lumii în douã blocuri politico-militare...

Ai nevoie de altceva?