Cuprins
- 1. MIJLOACE ŞI OPERAŢIUNI DE PLATĂ 6
- 1.1 Consideraţii generale asupra mijloacelor de plată 6
- 1.2 Numerarul – instrument de plată 7
- 1.3 Plaţile prin virament 8
- 1.3.1 Ordinul de plată 10
- 1.3.2 Cecul 17
- 1.3.3 Cambia 26
- 1.3.4 Cărţile de plată 29
- 1.4 Compensaţia 31
- 2. CREDITAREA BANCARĂ 33
- 2.1 Negocierea creditelor 33
- 2.2 Acordarea şi rambursarea creditelor 68
- 2.3 Verificarea garanţiei creditelor 87
- 3. DOBÂNDA ŞI ROLUL SĂU ÎN ECONOMIE 89
- 3.1 Aspecte generale privind dobânda 89
- 3.2 Metode de calcul a dobânzilor din contul current 93
- 3.3 Evoluţii ale ratei dobânzii 112
- 4. MANAGEMENT BANCAR 118
- 4.1 Structura şi analiza bilanţului bancar 118
- 4.2 Evaluarea performanţelor bancare 122
- 5.POLITICI MONETARE ŞI DE CREDIT 141
- 5.1 Taxa scontului 142
- 5.2 Sistemul rezervelor minime obligatorii 144
- 5.3 Operaţiile de open-market 151
- 5.4 Reglementările bancare – expresie a politicii promovate de bănci 154
- Bibliografie 157
Extras din proiect
Prezentarea Băncii
Banca Comerciala Carpatica a fost infiintata la Sibiu in data de 15 iulie 1999. In urma cu noua ani, la initiativa unor oameni de afaceri si a unor reprezentanti ai mai multor societati private romanesti si straine, pe piata bancara din Romania a luat nastere un nou concept al calitatii.
BCC promoveaza inteligenta autohtona, capitalul uman si financiar, dovedind transparenta, operativitate si flexibilitate in rezolvarea problemelor partenerilor sai de afaceri.
Carpatica este o institutie financiara cu capital social majoritar romanesc, ale carei actiuni sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti. De asemenea, datorita bunelor performante inregistrate, Agentia de evaluare financiara "Moody's" a revizuit in sens pozitiv calificativele acordate BCC, fapt ce imbunatateste ratingul care evalueaza situatia financiara a institutiei si presupune sporirea increderii investitorilor in soliditatea si siguranta financiara a Bancii Comerciale Carpatica.
Valori
BCC este o institutie financiara cu vocatie nationala care se impune printr-un spirit european. Clientul reprezinta pentru Banca Comerciala Carpatica partenerul sau egal de afaceri.
Pozitionarea acestuia in centrul atentiei, situarea in permanenta la inaltimea asteptarilor sale, buna comunicare intre banca si clienti, actiunile inteligente sustinute de strategii eficiente de marketing sunt cateva dintre valorile in care BCC crede si pe care le promoveaza.
Sub deviza "Forta si inteligenta capitalului romanesc", Carpatica este decisa sa isi mentina pozitia trainica de banca autohtona care sprijina o dezvoltare economica durabila.
Segment tinta
Segmentul de piata vizat de Banca Comerciala Carpatica il constituie intreprinderile mici si mijlocii, precum si persoanele fizice, carora BCC le ofera o gama larga de produse si servicii. Banca pune la dispozitia firmelor imprumuturi provenite atat din surse proprii, cat si din finantari externe, ca urmare a semnarii unor acorduri de finantare cu Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Cooperatie, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Eximbank Romania, Fondul German Roman, Banca Mondiala, Fondul International de Dezvoltare Agricola, Black Sea Trade and Development Bank, European Fund for Southeast Europe.
Viziunea BCC
Banca Comerciala Carpatica este o banca autohtona, rod si simbol al fortei si inteligentei capitalului romanesc, care isi va intari permanent pozitia pe piata financiar-bancara.
Misiunea BCC
Consolidarea imaginii de banca romaneasca cu vocatie nationala care se impune printr-un spirit european, oferind o gama diversa de produse si servicii, in special intreprinderilor mici si mijlocii si populatiei, dovedind flexibilitate si operativitate, atenta in permanenta la exigentele clientului – partenerul sau egal de afaceri.
Valorile BCC
La baza succesului inregistrat de Banca Comerciala Carpatica pe parcursul activitatii sale, stau o serie de valori si principii asimilate prin cultura organizationala. La loc de cinste se afla filosofia noastra "Clientul este partener egal de afaceri al bancii". Carpatica si-a elaborat propriul set de valori, adoptate si impartasite de toti angajatii bancii, in vederea impunerii BCC pe piata bancara interna si a aderarii la codurile etice ale aquis-ului comunitar.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Practica Bancara - Banca Comerciala Carpatica.doc