Prezentarea bursei de valori București

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 9084
Mărime: 141.92KB (arhivat)
Publicat de: Agnos Danciu
Puncte necesare: 7
Universitatea „Lucian Blaga” - Sibiu Facultatea de Stiinte Economice Specializarea Administrarea Afacerilor Profil: Economia Comertului, Turismului si Serviciilor

Extras din proiect

CAP I. ISTORIC B.V.B.

Aparitia primei burse de valori in anul 1881, cand, ca urmare a adoptarii Legii asupra burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri, aceasta institutie a economiei de piata isi face simtita prezenta in peisajul economiei romanesti. Realizata dupa model francez, aceasta lege reglementa infiintarea, prin decret regal, a burselor de valori si marfuri.

Deschiderea bursei din Bucuresti, ca urmare a adoptarii acestei legi, a avut loc la 1 decembrie 1882, in cladirea Camerei de Comert din Str. Doamnei, iar in Monitorul Oficial al Romaniei din decembrie 1882, au fost publicate cotatiilr bursiere ale primelor corporatii romanesti tranzactionate. Exercitiul normativ in domeniul pietei de capital cunoaste etape evolutive marcante cum sunt:

• Anul 1904 – o noua lege a bursei in care operatiunile bursiere sunt mai clar definite si, ca o consecinta imediata, publicul larg este tot mai convins de eficienta plasamentelor in titluri de valoare;

• Anul 1929 aduce legea asupra bursei, cunoscuta ca „Legea Madgearu”, care a reprezentat unificarea legislativa a regimului burselor din Romania si, totodata, o abordare moderna a actului legislativ.

Dupa incheierea crizei economice 1929-1933, odata cu refacerea economica, „Bursa de efecte, actiuni si schimb in Bucuresti”, cunoaste si ea un curs ascendent care culmineaza cu anul 1939, cand se inregistreaza momentul de varf al acestei institutii din perioada interbelica. De mentionat ca in 1939 se tranzactionau 56 de titluri din domeniul bancar, al transportului si al asigurarilor.

Sfarsitul celui de-al II-lea razboi modial, cu interaga turnura politica pentru Romania, a insemnat si sfarsitul pietei de capital si al bursei de valori. Lovitura de gratie pentur acest sector economic extrem de dinamic a constituit-o procesul nationalizarii economiei din 1948, care a facut ca prin instaurarea proprietatii de stat, sa dispara produsele specifice: actiunile, obligatiunile corporatiste, titlurile de stat autohtone si externe.

Revolutia din 1989, care a insemnat o cotitura importanta in istoria Romaniei, a impus cu acuitate prin programul de reforma ce i-a urmat si necesitatea recladirii pietei de capital si a institutiilor acesteia, printre care si a Bursei de Valori Bucuresti.

Un grup de specialisti din diferite sectoare economice au avut sansa, uneori unica intr-o viata de om, de a reconstrui aceasta piata, caer isi gaseste inceputul in anul 1992. procesul de reconstructie nu a fost usor, din toate punctele de vedere, incepand cu cel legislativ-au fost necesari doi ani pana la adoptarea Legii 52/1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori-completat cu cel de educare a publicului larg cu notiuni de mult uitate sau nicicand cunoscute.

Acest proces continua si astazi-toti cei implicati invata zilnic, ceea ce le impune un dinamism de care numai cei tineri se bucura de obicei.

Bursa de Valori reprezinta o institutie esentiala a economiei de piata, iar prezenta ei in peisajul economic confera un element suplimentar de coerenta traiectoriei pe care s-a inscris economia romaneasca dupa anii `90.

Data de 21 apirlie 1995 a marcat debutul formarii pietei bursiere si, totodata, concretizarea eforturilor depuse pentru crearea uneia dintre cele mai importante institutii ale pietei de capital. Inaugurarea oficiala a avut loc pe 23 iunie 1995. arhitectura noii piete avea la baza un sistem electronic modern, care acoperea functiile de tranzactionare, compensare-decontare si registru si care era sutinut de un ansamblu coerent de regulamente si proceduri.

Bursa de Valori Bucuresti a demarat activitate operationala in toamna anului 1995, benficiind de asistenta expertilor canadieni in elaborarea reglementarilor bursiere. Prima sedinta de tranzactionare a avut loc in data de 20 noiembrie 1995, accesul la sitemul electronic al Bursei realizandu-se din sala de tranzactionare afalta in incinta Bursa de Valori Bucuresti. Au fost tranzactionate, pentur inceput, actiunile emise de 9 societati comerciale prin intermediul a 28 de societati de valori mabiliare, in cadrul unei singura sedinte pe saptamana.

Bursa de Valori Bucuresti a cunoscut un salt semnificativ in dezvoltarea ei, in 1997 inregistrandu-se progrese la toate capitolele, fiind un an al performantei pe piata de capital. Aceasta din urma a crescut in importanta, dar a detinut o pondere inca mica in finantarea societatilor comerciale, acestea folosind, in mica masura, mecanismele acestei piete. In acest an, Bursa de Valori Bucuresti a traversat o etapa care se inscrie traiectoria ascendenta a performantelor bursiere propriu-zise, Legea Investitorului Strain consacrand u capitol investitiei de portofoliu, ceea ce a dus la o clarificare a acestei probleme, cu efecte pozitive asupra pietei

Bursa de Valori Bucuresti a lansat in septembrie 1997 primul indice oficial –BET- care a functionat ca un veritabil „barometru” al activitatii pe aceasta piata. Acest indice a aparut ca urmare a faptului ca Bursa a atins parametrii superiori in calitatea ei.

Luna aprilie a anului 1998 marcheaza lansarea celui de-al doilea indice oficial al BVB, indicele BET-C caer urmareste evolutia pretului tuturor valorilor mobiliare inscrise la cota BVB si care alaturi de indicele BET contureaza o imagine completa asupra evolutiei de ansamblu a pietei.

In anul 2000 Bursa a investit cu precadere in dezvoltarea activitatii, in diversificarea serviciilor oferite participantilor la piata si in cresterea sigurantei operatiunilor bursiere. In acest an Bursa si-a consolidat imaginea si si-a facut simtita prezenta in principalele publicatii de specialitate, atat interne, cat si internationale.

In anul 2001 o preocupare importanta a Bursei a fost cresterea standardelor de transparenta a emitentilor cotati, ata prin modificare reglementarilor incidente, cat si din perpectiva politicii de promovare ain randul emitentilor si publicului a masurilor luate in acest sens. Astfel, in luna august 2001 a fsot constituita „Categoria Plus” a Bursei si a fost elaborat un Cod de Conducere si Administrare al societatilor comerciale inscrise la Cota Bursei.

Totodata, anul 2001 a insemnat listarea actiunilor a doua amri societati: Banca Romana pentru Dezvoltare si Societate Nationala a Petrolului Petrom, ceea ce a dus la cresteri spectaculoase ale capitalizarii si volumului tranzactiilor la Busa. Capitalizarea bursiera a depasit pragul de un miliard de dolari, reprezentand 3,34% din PIB pe anul 2001, iar indicii bursieri au urmat tendinta generala de crestere, indicele oficial al Bursei BET apreciindu-se cu peste 38,6% de la inceputului anului.

Pe linia colaborarii internationale cu institutii similare, in luna decembrie a anului 2003, Bursa de Valori Bucuresti a semnat cu Centrul din Salonik al Bursei de Valori din Athena un acord de cooperare pentur crearea la Bursa de Valori Bucuresti a unui segment de piata „new market”, destinat emitentilor fara istoric dar cu potential de crestere, proiectce se va desfasura in cursul anului 2004. Bursa de Valori Bucuresti a elaborat, in cursul anului 2003, un plan de fuziune cu Bursa Electronica Rasdaq care are ca scop consolidarea si dinamizarea pietei de capital romanesti, in perspectiva aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.

Pentru Bursa de Valori Bucuresti, anul 2005 a prilejuit aniversarea a 10 ani de la reluarea operatiunilor bursiere pe piata de capital din Romania, in noiembrie 1995, dar a marcat si punctul de pornire al unor procese de transformare care se doresc a reprezenta fundamentul dezvoltarii sale viitoare. Se poate spune ca odata cu primul sau deceniu de existenta, BVB a incheiat o prima etapa din istoria sa moderna si se afla acum in fata unui nou inceput, unor noi realitati economice si unor noi provocari. In contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, viitorul pietei de capital romanesti va depinde poate hotarator de modul in care se vor finaliza sau vor fi sustinute in urmatorii ani toate aceste procese de transformare incepute la Bursa de Valori Bucuresti in 2005.

Primele zile ale acelui an au adus si prima decizie importanta: in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Asociatiei Bursei din data de 10 ianuarie 2005 a fost luata hotararea schimbarii formei juridice de organizare a BVB in societate pe actiuni. Procedurile juridice presupuse de transformarea in societate pe actiuni au fost finalizate in data de 13 iulie 2005, cand BVB S.A. a fost inregistrata in Registrul Comertului si incepand cu aceasta data a intrat in linie dreapta si procesul de fuziune BVB - BER. Cu numai cateva luni mai tarziu, in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Bursei de Valori Bucuresti din data de 30 noiembrie 2005, a fost aprobat proiectul de fuziune prin absorbtie cu Bursa Electronica Rasdaq S.A.

Preview document

Prezentarea bursei de valori București - Pagina 1
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 2
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 3
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 4
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 5
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 6
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 7
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 8
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 9
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 10
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 11
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 12
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 13
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 14
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 15
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 16
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 17
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 18
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 19
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 20
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 21
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 22
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 23
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 24
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 25
Prezentarea bursei de valori București - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Prezentarea Bursei de Valori Bucuresti.doc

Alții au mai descărcat și

Cum se calculează rata șomajului în România

Capitolul 1. Somajul 1.1 Ce este ṣomajul ? Ṣomajul – este o stare negativa a populatiei active disponibile, care nu gaseste locuri de munca, din...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Piețe de capital

1. PIAŢA DE CAPITAL - COMPONENŢA PIEŢEI FINANCIARE Orice economie naţională,indiferent de nivelul său de dezvoltare este caracterizată de...

Bursa de Valori București

Introducere Tema abordată a fost aleasă deoarece constituie un subiect de actualitate şi de interes în contextul dezvoltării continue şi al...

Bursa de Valori București - prezent și perspective

CAPITOLUL I. PIAŢA DE CAPITAL. DELIMITĂRI CONCEPTUALE 1.1. Piaţa de capital. Definire şi scurtă caracterizare Piaţa de capital reprezintă...

Piața de capital - analiza utilității indicilor bursieri

INTRODUCERE Bursa de valori mobiliare reprezintă un domeniu incitant şi fascinant, nu numai pentru actorii pieţei de capital ci şi pentru...

Cotarea la bursă

1. Introducere Ringul, de fapt, piata busiera, este, in principal, arena in care se confrunta doua tabere: cea a “taurilor” (the bulls) si cea a...

Modernizarea Pieței de Capital în România în Contextul Integrării Europene

Capitolul 1. Analiza pieţei de capital din România în perioada tranziţie 1.1. Necesitatea dezvoltării şi apariţiei pieţei de capital din România...

Piața de Capital din România

Capitolul I - Piaţa de capital din România 1.1 Piaţa de capital - definire În orice economie de piaţă există şi funcţionează o piaţă financiară,...

Bursa de Valori București

Introducere Orice economie naţională, indiferent de nivelul său de dezvoltare, este caracterizată de existenţa şi funcţionarea unor pieţe...

Ai nevoie de altceva?