Raiffeisen Bank România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3808
Mărime: 483.03KB (arhivat)
Publicat de: Julia Ene
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

CAPITOLUL I Denumire oficiala, evolutie si transformari organizatorice

Raiffeisen Bank România este subsidiara Raiffeisen International Bank-Holding AG care, la randul sau, este subsidiara integral consolidata a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG (RZB) cu sediul in Viena. RZB este compania mama a Grupului RZB si entitatea principala a Grupului Bancar Raiffeisen din Austria, cel mai mare grup bancar al tarii din punctul de vedere al activelor totale, avand cea mai vasta retea de distributie locala.

Prezenta Raiffeisen Zentralbank Tsterreich (RZB) in Romania a inceput in anul 1994 prin deschiderea unei reprezentante la Bucuresti. In 1998, reprezentanta a fost transformata intr-o subisidara a RZB, oferind servicii si produse pentru companii.

In acelasi timp, una dintre cele mai mari banci detinute de statul roman - Banca Agricola - se afla intr-o situatie financiara dificila. Datorita masurilor luate de autoritatile romane - precum preluarea creditelor neperformante de catre stat - banca a fost pregatita pentru privatizare in anul 2000.

In februarie 2001, RZB, impreuna cu Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), si-a exprimat interesul de a achizitiona pachetul majoritar de actiuni ale Bancii Agricole. Contractul de achizitie a fost semnat la sfarsitul lunii iulie 2002.

Asadar, Raiffeisen Bank Romania a rezultat prin fuziunea, incheiata in iunie 2002, a celor doua entitati detinute de Grupul Raiffeisen in Romania: Raiffeisenbank (Romania), infiintata in 1998 ca subsidiara a Grupului RZB, si Banca Agricola Raiffeisen S.A., infiintata in 2001, dupa preluarea bancii de stat Banca Agricola de catre grupul austriac.

CAPITOLUL II Semnificatia simbolului

Calutii incrucisati reprezinta emblema Raiffeisen

In vechime, calutii incrucisati completau varful unui acoperis de casa, protejand ocupantii acesteia de orice tip de pericol. Organizatia Raiffeisen a transformat acest simbol al protectiei in propria marca deoarece membrii acesteia se protejeaza reciproc de dificultatile economice, colaborand unul cu celalalt.

Toate bancile mari care si-au creat o imagine distincta pe piata, au ales una sau mai multe culori reprezentative, utilizate in logo, pentru diferentierea de celelalte institutii de profil. Culoarea utilizata de banca Raiffeisen este galbenul si negrul. Galbenul subliniaza ideea de distinctie, caldura, incredere, iar negrul, credibilitate, autoritate. Culoarea galben este cea mai calda, cea mai expansiva si poate cea mai insufletita culoare.

Motto-ul bancii este :”Reusim impreuna”.

CAPITOLUL III Prezentarea grupului

Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB) a fost infiintata in 1927 avand sediul in Viena, iar in prezent este entitatea centrala a Grupului RZB. RZB ocupa a treia pozitie pe piata bancara din Austria si este institutia principala a Grupului Bancar Raiffeisen (RBG). RBG realizeaza aproape un sfert din activitatea bancara interna si dispune de cea mai mare retea de distributie din tara, cu peste 2.200 de unitati si aproximativ 23.000 de angajati. La 31 decembrie 2008, bilantul total consolidat a fost de 265 miliarde EUR.

Raiffeisen Zentralbank Osterreich ofera o gama completa de servicii bancare si de investment banking in Austria si este considerata un pionier in Europa Centrala si de Est (ECE). In cei peste 20 de ani de prezenta pe piata, au fost fondate 10 banci si cumparate alte 10. Reteaua astfel formata acopera regiunea cu banci universale, care deservesc peste 14,7 milioane de clienti in peste 3.200 unitati bancare, pe urmatoarele 15 piete:

-Albania Raiffeisen Bank Sh.a. -100 sucursale

-Belarus Priorbank, OAO – 42 sucursale

-Bosnia si Hertegovina Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina – 204 sucursale

-Bulgaria Raiffeisenbank (Bulgaria) EAD – 186 de sucursale

-Croatia Raiffeisenbank Austria d.d. – 26 de sucursale

-Republica Ceha Raiffeisenbank a.s. - 46 de sucursale

-Ungaria Raiffeisen Bank Zrt. – 134 de sucursale

-Kosovo Raiffeisen Bank Kosovo S.A. – 50 de sucursale

-Polonia Raiffeisen Bank Polska S.A. – 58 de sucursale

-Romania Raiffeisen Bank S.A. -574 de sucursale,455 de filiale

-Rusia ZAO Raiffeisenbank

-Serbia Raiffeisen banka a.d. - 102 de sucursale

-Slovacia Tatra banka, a.s. -127 de sucursale

-Slovenia Raiffeisen Banka d.d. - 23 de sucursale

-Ucraina VAT Raiffeisen Bank Aval

Raiffeisen International Bank-Holding AG este compania care coordoneaza toate aceste banci, detinand majoritatea actiunilor (in cele mai multe cazuri 100% sau aproape 100%). Mai mult, din Grupul Raiffeisen International fac parte numeroase companii de leasing (printre care una in Kazahstan si una in Moldova) si furnizori de servicii financiare. Raiffeisen International este o subsidiara integral consolidata a RZB care detine 70% din actiuni. Restul de actiuni se tranzactioneaza liber, fiind detinut de investitori institutionali sau privati. Actiunile sunt tranzactionate la Bursa de Valori din Viena.

RZB si Raiffeisen International au confirmat constant reputatia de promotori in Europa Centrala si de Est, infiintand prima subsidiara bancara in Ungaria inca din 1986, cu trei ani inaintea caderii Cortinei de Fier. Unul dintre cele mai recente exemple este intrarea pe piata din Belarus in ianuarie 2003, cand Raiffeisen International a achizitionat pachetul majoritar al Prioribank, a treia banca pe piata locala. Astfel, RZB a devenit primul grup financiar occidental care a demarat o investitie strategica in Belarus. Acelasi lucru s-a intamplat si in decembrie 2003, cand Raiffeisen International a castigat licitatia pentru privatizarea Bancii de Economii a Albaniei, cea mai mare banca din tara, redenumita Raiffeisen Bank in luna octombrie a anului urmator. Iar in august 2005 Raiffeisen International a achizitionat 93,5% din actiunile Bank Aval, cea de-a doua banca din Ucraina. Aceasta tranzactie a reprezentat cea mai mare achizitie a Raiffeisen International, contribuind la consolidarea semnificativa a pozitiei sale pe plan local si regional. In urma unui proces de rebranding banca a devenit Raiffeisen Bank Aval in octombrie 2006. Odata cu achizitionarea bancii rusesti Impexbank la inceputul anului 2006, Raiffeisen International si-a consolidat si mai mult pozitia pe cea mai mare piata din Europa Centrala si de Est: Impexbank si Raiffeisenbank Austria, infiintate in 1997, au devenit numarul noua pe piata locala din Rusia. Fuziunea dintre Impexbank si Raiffeisenbank s-a finalizat din punct de vedere legal in noiembrie 2007. In iulie 2006, Raiffeisen International a achizitionat in totalitate eBanka din Cehia, marindu-si prezenta pe piata locala datorita bunei pozitionari a acestei banci de retail. Fuziunea cu Raiffeisenbank s-a finalizat din punct de vedere legal in iulie 2008.

In plus fata de operatiunile bancare, RZB este prezenta in Europa Centrala si de Est prin mai multe companii specializate care ofera, printre altele, servicii in domeniul fuziunilor si achizitiilor (M&A), dezvoltarii de proiecte imobiliare, managementului de fonduri, leasingului si creditelor ipotecare.

In Europa Occidentala si in SUA, RZB este prezenta printr-o sucursala in Londra si reprezentante la Bruxelles, Frankfurt, Madrid, Milano, Paris, Stockholm si New York, precum si printr-o companie de finantare in New York (cu reprezentante in Chicago, Houston si Los Angeles) si o banca subsidiara in Malta. In Asia, RZB are sucursale la Beijing (cu reprezentante in Harbin si Zhuhai), Xiamen si Singapore, precum si reprezentante la Ho Chi Minh, Hong Kong, Mumbai si Seul. Aceasta prezenta internationala ilustreaza clar strategia Grupului privind pietele in dezvoltare.

RZB este membra a Grupului Bancar Unico, o asociatie a bancilor cooperative europene. Cu un capital propriu de peste 180 miliarde EUR si un bilant total de peste 3.735 miliarde EUR (la sfarsitul anului 2007), Unico este categoric cel mai mare grup bancar din Europa. 548.000 de angajati deservesc peste 100 milioane de clienti prin intermediul a 35.200 de unitati bancare. Cotele medii de piata de aproximativ 21% la credite si 20% la depozite reflecta importanta grupului.

Cele mai valoaroase active detinute de Raiffeisen International in Europa Centrala si de Est sunt cele din Rusia, totalizand 13,442 miliarde euro la sfarsitul luni martie 2008, in crestere cu 10,4% fata de sfarsitul anului 2007.

La finalul anului 2008 Raiffeisen International a inregistrat inca un rezultat record: profitul consolidat al Grupului (dupa impozitare si interese minoritare) a crescut cu 17% pana la 982 milioane EUR (in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2007). Bilantul total a fost de 85.4 miliarde EUR la sfarsitul anului, de asemenea inregistrandu-se o crestere de 17%. La data intocmirii bilantului, aproape 63.400 de angajati din peste 3.200 de unitati deserveau peste 14.7 milioane clienti.

La 31 decembrie 2008, bilantul total al Grupului RZB era de 156.9 miliarde EUR, înregistrand o crestere de 14% fata de decembrie 2007. In timp ce profitul din operatiuni a atins inca un rezultat record, efectele pietei financiare si a crizei bancare au atras dupa sine scaderi de profit. Ca urmare, profitul inainte de impozitare a scazut cu 60% pana la 597 milioane EUR. La data raportarii, Grupul avea 66.650 de angajati in toata lumea.

Preview document

Raiffeisen Bank România - Pagina 1
Raiffeisen Bank România - Pagina 2
Raiffeisen Bank România - Pagina 3
Raiffeisen Bank România - Pagina 4
Raiffeisen Bank România - Pagina 5
Raiffeisen Bank România - Pagina 6
Raiffeisen Bank România - Pagina 7
Raiffeisen Bank România - Pagina 8
Raiffeisen Bank România - Pagina 9
Raiffeisen Bank România - Pagina 10
Raiffeisen Bank România - Pagina 11
Raiffeisen Bank România - Pagina 12
Raiffeisen Bank România - Pagina 13
Raiffeisen Bank România - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Raiffeisen Bank Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Practică profesională la tehnica bancară - Raiffeisen Bank

Introducere Din cele mai vechi timpuri, de-a lungul diverselor forme de organizare dar mai ales într-o economie de piaţă tranzacţiile sunt foarte...

Promovarea și utilizarea managementului prin obiective la Raiffeisen Bank SA Buzău

Capitolul 1 Consideratii teoretice privind managementul prin obiective A. Premise. Cel mai complex si mai raspândit sistem de management si, în...

Studiu monografic Raiffeisen Bank, Agenția Mircea cel Bătrân, Iași

Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1.Momentul istoric al înfiinţării 1.1.1. Momentul istoric al înfiinţării...

Importanța resurselor de finanțare externă în activitatea bancară - studiu de caz - Raiffeisen Bank România

Importanta resurselor de finantare externa in activitatea bancara Introducere In literatura de specialitate se foloseste adesea termenul de...

Proiect de practică - managementul operațiunilor - Raiffeisen Bank România

1. Prezentarea conceptului “Managementul operatiunilor” 1.1. Ce este “Managementul operaţiunilor”? In zilele noastre, companiile de pe piata...

Proiect de practică - Raiffeisen Bank

1. Raiffeisen Bank-informatii generale Raiffeisen Bank Romania este subsidiara Raiffeisen International Bank-Holding AG care, la randul sau,este...

Sistemul Bancar între Comerț Tradițional și e-commerce

CAPITOLUL I COMERŢUL TRADIŢIONAL 1.1.Studiul privind comerţul tradiţional Potrivit conceptului de dezvoltare durabila a societatii, comertul are...

Practică tehnică bancară - Raiffeisen Bank România

SCURT ISTORIC Raiffeisen Bank România, una din primele trei banci ale României, este o subsidiara a Raiffeisen International Bank-Holding AG...

Ai nevoie de altceva?