Bugetul Primăriei Cluj Napoca

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4528
Mărime: 99.00KB (arhivat)
Publicat de: Cosmin Ghiță
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cucosel Constantin
UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ- NAPOCA CENTRUL UNIVERSITAR NORD DIN BAIA MARE FACULTATEA DE STIINTE

Cuprins

  1. CAP 1 BUGETUL DE STAT 3
  2. 1.1 Notiuni generale 3
  3. 1.2 Principiile bugetare 4
  4. 1.3Procesul bugetar 5
  5. 1.4 Competente si responsabilitati in procesul bugetar 7
  6. CAPITOLUL2 STUDIU DE CAZ CU REFERIRE LA ANALIZA VENITURILOR BUGETARE LA PRIMARIA CLUJ NAPOCA PE
  7. ANII 2008-2009 9
  8. 2.1 Prezentarea orasului 9
  9. 2.2 Activitati culturale 10
  10. 2.3 Tabel veniturii 2008 11
  11. 2.4 Analiză veniturii dupa bugetul initial 12
  12. 2.5 Tabel veniturii 2009 13
  13. 2.6 Analiza venituri 2009 14
  14. 2.7 Concluzii 15
  15. BIBLIOGRAFIE 16

Extras din proiect

CAP1. BUGETUL DE STAT

1.1Notiuni generale

Bugetul de stat sau bugetul public este un document, un plan sau o balanță în care se prevăd sumele de bani strânse la dispoziția statului, surse de proveniență a acestora precum și direcțiile lor de utilizare, este o componentă de bază a bugetului general consolidat și a finanțelor publice în general.

Termenul de buget își are originea în limba latina desemnând un sac, cu bani fiind regăsit cu același sens si în limba franceză, semnificând o pungă sau un cufar în care se păstrau obiecte personale sau banii atunci când se întreprinde o călătorie.

Definirea juridică a bugetului este întâlnită în România, pentru prima dată, în anul 1929, odată cu adoptarea Legii asupra contabilității publice și asupra controlului bugetului și patrimoniului public.

Conform articolului 138 al Constituției României, „Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat și pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului

Din punct de vedere juridic, bugetul de stat este definit ca un act în care se înscriu veniturile şi cheltuielile probabile, ale statului pe o perioadă determinată de timp de regulă, un an.

Din punct de vedere economic, bugetul de stat exprimă relaţii economice, care iau naştere în procesul repartiţiei produsului intern brut, în legătură cu îndeplinirea funcţiilor statului. Aceste relaţii se manifestă în dublu sens: pe de o parte ca relaţii prin care se prelevează resurse băneşti la dispoziţia statului, pe de altă parte, ca relaţii prin care se repartizează aceste resurse.

Din punct de vedere material, bugetul de stat poate fi definit ca un fond centralizat de mijloace băneşti la dispoziţia statului, în care se încasează veniturile şi din care se efectuează cheltuieli din partea statului.

În economia modernă, bugetul de stat nu mai constituie un simplu document în care se înscriu veniturile şi cheltuielile probabile ale statului pe o perioadă de un an, ci este un plan financiar la nivel macroeconomic.

Volumul şi structura veniturilor şi cheltuielilor bugetare diferă de la o ţară la alta în funcţie de nivelul de dezvoltare economică a statului respectiv, de condiţiile social-politice interne, precum şi de conjunctura internaţională.

Veniturile şi cheltuielile publice nu sunt simpli indicatori ai bugetului de stat, ci îndeplinesc rolul unor pîrghii folosite de stat pentru stimularea dezvoltării sau restrângerii unor activităţi, a producţiei şi consumului anumitor produse, pentru influenţarea anumitor categorii sociale în realizarea acţiunilor în care statul este direct interesat.

În bugetul de stat sunt reflectate resursele financiare mobilizate la dispoziţia statului, repartizate în principal pentru realizarea acţiunilor social-culturale, apărarea ţării, asigurarea ordinei publice, autoritatea publică, pentru finanţarea unor investiţii şi activităţi de interes strategic, asigurarea protecţiei şi refacerea mediului înconjurător, asigurarea măsurilor de protecţie socială a populaţiei şi realizarea programelor de cercetare. Cheltuielile sunt structurate pe domenii economice, iar în cadrul acestora pe cheltuieli curente şi de capital. Veniturile sunt evidenţiate pe surse de provenienţă în venituri curente (fiscale şi nefiscale), venituri din operaţiuni de capital şi din transferuri de capital.

Rolul bugetului de stat este pus în evidenţă de modalităţile de exercitare a funcţiilor finanţelor publice. Bugetul nu reprezintă doar un tablou sintetic în care se înscriu şi prin care se compară veniturile şi cheltuielile publice. Rolul bugetului este mult mai complex. El este considerat un instrument prin care se realizează alocarea şi redistribuirea resurselor şi care prezintă utilitate în procesul reglării activităţii economice şi sociale.

1.2. Principiile bugetare

Anualitatea bugetului Principiul anualităţii a fost impus, iniţial, din considerente de natură politică. Eficienţa controlului parlamentar asupra gestiunii financiare a Guvernului nu poate fi reală decât în condiţiile în care aprobarea cheltuielilor se realizează pe perioade de timp nu îndelungate. În virtutea principiului anualităţii, puterea legislativă a fiecărei ţări trebuie să se pronunţe anual în legătură cu toate veniturile şi cheltuielile înscrise în bugetul pentru anul următor. Examinarea în fiecare an a proiectului de buget permite şi analiza modului de realizare a veniturilor şi efectuarea cheltuielilor în perioada precedentă.

Anualitatea bugetului are două semnificaţii distincte: prima se referă la perioada de timp pentru care se întocmeşte şi se aprobă bugetul, iar cea de-a doua, la perioada de timp în care se încasează veniturile şi se efectuează cheltuielile înscrise în autorizaţia dată Guvernului de către Parlament.

Unitatea bugetară Principiul unităţii bugetare presupune înscrierea tuturor veniturilor şi cheltuielilor statului, în sumele lor globale, într-un singur document. Respectarea acestei cerinţe conduce la elaborarea unui buget clar, care oferă informaţii de ansamblu privind resursele publice şi utilizarea lor, permite aprecierea importanţei relative a diverselor categorii de venituri şi cheltuieli şi facilitează nivelul soldului general al bugetului prevăzut pentru anul următor. Un buget unitar permite puterii legislative să emită judecăţi de valoare asupra structurii şi volumului cheltuielilor propuse de Guvern, pe baza cărora se pot lua decizii de amânare sau respingere a anumitor cheltuieli considerate inoportune, oferind cadrul favorabil exercitării unui control mai riguros asupra execuţiei veniturilor şi cheltuielilor publice.

Neafectarea veniturilor bugetare Cerinţa acestui principiu rezidă în faptul că veniturile încasate la buget se depersonalizează, astfel încît veniturile în totalitatea lor se utilizează pentru acoperirea tuturor cheltuielilor. Acest principiu interzice ca un anumit venit bugetar să fie afectat acoperirii unei anumite cheltuieli. Aceasta, deoarece nu se poate realiza o concordanţă deplină între mărimea unui venit şi nivelul cheltuielilor ce urmează a fi finanţate pe seama venitului special afectat. Veniturile cu afectaţie specială, fie că depăşesc necesarul de resurse pentru acoperirea cheltuielii respective, ceea ce condice la o folosire neraţională a fondurilor, fie că sunt insuficiente, ceea ce pune sub semnul întrebării posibilitatea realizării acţiunii respective din fondurile de resurse băneşti ale bugetului de stat.

Universalitatea bugetului Este principiul potrivit căruia veniturile şi cheltuielile publice trebuie să fie înscrise în buget în sumele lor totale, fără omisiuni şi fără compensări reciproce. Această regulă a bugetului brut se bazează pe necesitatea înscrierii în buget a veniturilor şi cheltuielilor statului în sume brute sau totale. Scopul urmărit de acest principiu este de a facilita controlul financiar, interzicînd compensarea între cheltuieli şi venituri proprii.

Chiar şi în situaţiile în care realizarea veniturilor publice presupune efectuarea unor cheltuieli prealabile, principiul universalităţii nu permite înscrierea în buget numai a soldului dintre acestea. În buget veniturile trebuie să figureze cu sumele lor brute, iar cheltuielile cu sumele lor totale. Numai în acest mod i se oferă Parlamentului posibilitatea cunoaşterii veniturilor totale, pe care statul urmează să le încaseze în perioada considerată, precum şi a destinaţiei ce va fi dată acestora.

Preview document

Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 1
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 2
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 3
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 4
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 5
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 6
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 7
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 8
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 9
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 10
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 11
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 12
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 13
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 14
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 15
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 16
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 17
Bugetul Primăriei Cluj Napoca - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Bugetul Primariei Cluj Napoca.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza Bugetului Local al Municipiului Turda

I N T R O D U C E R E Autonomia financiară a unităţilor administrativ- teritoriale a fost consacrată internaţional prin conceptul ,, resurselor...

Fundamentarea și finanțarea cheltuielilor bugetare la Primăria Fălticeni

Cap I.ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA PRIMARIEI MUNICIPIULUI FĂLTICENI I.1.Scurt istoric Primele referiri atestate documentar despre asezarea de...

Desfășurarea Procesului Bugetar la Primăria Comunei Rădășeni

1. Organizare și funcționalitate la Primăria Comunei Rădășeni 1.1 Scurt istoric Localitatea Rădășeni se află amplasată în partea de nord a...

Analiza diagnostic a firmei SC Vatra Panif SRL

Capitolul 1. Profilul firmei Societatea VATRA-PANIF SRL este o societate de producţie. Activitatea societăţii se va axa pe fabricarea pâinii şi a...

Cheltuieli Publice pentru Învățământ

1.Introducere Pentru realizarea practică a deciziilor publice, statul, colectivitățile locale și alte entități publice ocazionează costuri...

Studiu de caz privind analiza performanțelor financiare la nivelul Municipiului Bacău 2006-2008

1. Prezentarea municipiului Bacau Municipiul Bacau,resedinta judetului cu acelasi nume,este situat in partea central-vestica a Moldovei.Pozitia si...

Evoluția cheltuielilor cu serviciile publice generale

Introducere În România, cheltuielile cu serviciile publice generale sunt înscrise în bugetul administrației centrale de stat, și în bugetele...

Cheltuielile Publice

1) Definitia cheltuielilor publice si continutul economic. Functia fiscala a finantelor publice ne arata faptul ca dupa colectarea resurselor...

Te-ar putea interesa și

Bugetul Primăriei Comunei Ceanu Mare

INTRODUCERE Una dintre temele prioritare ale actualei guvernări o constituie reforma administraţiei publice, un accent important fiind pus pe...

Practică Primăria Cluj-Napoca

a) Prezentare entitate Primaria este o institutie publica cu activitate permanenta. Consacrarea si aplicarea principiilor fundamentale ale...

Parteneriatul public privat

Punctul de plecare în realizarea acestei lucrări l-a reprezentat convingerea mea personală cum că noțiunile teoretice, odată transpuse în practică,...

Analiza Bugetului Municipiului Orăștie

1. Prezentarea generală a municipiului Orăştie 2. Analiza Swot 3. Analiza veniturilor şi cheltuielilor a bugetului local în perioada 2008-2010...

Analiza stării economico-financiare la Salprest Rampă SRL

INTRODUCERE Analiza economico-financiara este o necesitate stringenta, iar prin metodele și tehnicile utilizate duce la stabilirea unui diagnostic...

Analiza Bugetului Local Cluj-Napoca

Introducere În introducerea noastră, considerăm necesară prezentarea caracteristicilor generale ale municipiului Cluj. Municipiul Cluj-Napoca ....

Influența deciziei Primăriei Cluj-Napoca de a oferi transport gratuit vârstnicilor și studenților

Am ales aceasta tema de cercetare pentru a observa care sunt consecintele luarii unei decizii importante ce priveste o parte numeroasa a...

Politici publice - gestionarea câinilor fără stăpân din cadrul Municipiului Cluj-Napoca

I. Context 1. Politicile publice Politicile publice reprezintă tot ceea ce decide să facă sau să nu facă guvernul - aceasta este poate definiţia...

Ai nevoie de altceva?