Circuitul TVA în Economie

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5437
Mărime: 57.24KB (arhivat)
Publicat de: Trandafir Cîrstea
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stoica Alina
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ „DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ȘI COMERCIAL

Cuprins

  1. Capitolul 1. Introducere.3
  2. Capitolul 2. T.V.A.5
  3. Capitolul 3. Studiu de caz.13
  4. Capitolul 4. Concluzii.17
  5. Capitolul 5. Bibliografie.18

Extras din proiect

Taxa pe valoare adaugata a aparut relativ de curand in peisajul sistemelor fiscale din diferite state. Acest impozit are o arie larga de raspandire pe glob. De la aparitia sa in Franta in anul 1954, tot mai multe state au manifestat interes pentru introducerea lui in sistemul fiscal propriu. La baza aparitiei taxei pe valoarea adaugata sta impozitul pe circulatia marfurilor.

Trecerea la taxa pe valoarea adaugata a facut posibila evitarea impozitarii in cascada a circulatiei marfurilor. Prin impozitarea in cascada, caracteristica impozitului pe circulatia marfurilor, avea loc o impunere a unei materii impozabile care continea impozitul pe circulatia marfurilor datorat anterior, ajungandu-se astfel sa se calculeze impozitul aferent unui venit impozabil in cadrul caruia era cuprins impozitul datorat anterior.

Taxa pe valoarea adăugată este o taxă care cuprinde toate fazele circuitului economic, respectiv producţia, serviciile şi distribuţia până la vânzările către consumatorii finali, inclusiv.

Din punct de vedere al bugetului de stat taxa pe valoarea adăugată este un impozit indirect care se stabileşte asupra operaţiilor privind transferul proprietăţii bunurilor şi asupra prestărilor de servicii. Este o taxă unică ce se percepe în mod fracţionat corespunzător valorii adăugate la fiecare stadiu al circuitului economic.

Valoarea adăugată este echivalentă cu diferenţa dintre vânzările şi cumpărările aferente aceluiaşi stadiu al circuitului economic.

Taxa pe valoarea adaugata a aparut in Franta, in 1954, in sfera sa de actiune fiind incluse serviciile si comertul cu ridicata. Ulterior, sfera sa de aplicare a fost extinsa si asupra altor activitati, in special asupra comertului cu amanuntul, generalizarea taxei pe valoarea adaugata avand loc tot in Franta, in ianuarie 1968.

Concomitent cu Franta si alte state ale lumii au introdus taxa pe valoarea adaugata, iar in Uniunea Europeana organele de decizie au declarat acest impozit unul general pentru state, mergand ulterior pe linia armonizarii legislatiei tarilor comunitare. O cota prelevata din TVA-ul colectat de statele Uniunii Europene constituie un venit al bugetului Uniunii.

Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect deoarece se aplica pe fiecare stadiu al circuitului economic al produsului final, asupra valorii adaugate realizate de producatori, inclusiv asupra distributiei catre consumatorul final.

În România, s-au aplicat: taxa unică – înainte de 1989, taxa cumulată – în perioada 1989-1993 (impozit pe circulația mărfurilor), taxa pe valoarea adăugată – după 1993.

In tara noastra, in conditiile trecerii la economia de piata si ca urmare a urmaririi alinierii fiscalitatii la practica tarilor dezvoltate, impozitul pe circulatia marfurilor, care functiona ca un impozit indirect, a fost inlocuit cu taxa pe valoarea adaugata. Aceasta inlocuire a impozitului pe circulatia marfurilor cu TVA-ul constituie o conditie pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Pentru introducerea taxei pe valoarea adaugata au fost luate o serie de masuri privind impozitul pe circulatia marfurilor, pentru a facilita trecerea de la un impozit la altul. Astfel, in 1991, s-a redus la cinci numarul cotelor de impozit pe circulatia marfurilor aferente bunurilor si serviciilor si s-a instituit un nou impozit indirect (acciza) pentru unele produse si articole considerate de lux.

Cu toate acestea, se impunea reducerea numarului cotelor impozitului pe circulatia marfurilor la una sau doua, precum si includerea in sfera de impozitare a acestuia a majoritatii bunurilor si serviciilor. Prin aplicarea impozitului pe circulatia marfurilor nu era impozitat comertul cu amanuntul. Inainte de implementarea taxei pe valoarea adaugata s-a cautat sa se extinda campul de aplicare a impozitului pe circulatia marfurilor la unele produse si prestari de servicii, cum ar fi, de exemplu, produsele agricole, activitatea postala si de telecomunicatii, transportul de calatori si de marfuri, etc.

Dupa emiterea unor acte normative pregatitoare, taxa pe valoarea adaugata a fost introdusa in Romania prin Ordonanta de Guvern nr. 3/1992, aprobata prin legea nr. 130 din 19 decembrie 1992, cu data de aplicare 1 ianuarie 1993. Ulterior, introducerea taxei pe valoarea adaugata a fost amanata pentru 1 iulie 1993, pe parcurs Ministerul Finantelor elaborand norme metodologice cu privire la sfera ei de aplicare, la regulile de impozitare, operatiunile impozabile, baza de calcul, platitorii, obligatiile si drepturile acestora.

Se observa ca si la noi in tara se respecta principiul unicitatii impozitului. Ca urmare, taxa perceputa in final este egala cu cea rezultata prin aplicarea cotei de impozitare asupra intregii valori finale pe care o capata produsul in faza transmiterii sale in proprietatea consumatorului final.

Se respecta, de asemenea, si fractionalitatea platii impozitului, taxa pe valoarea adaugata fiind perceputa fractionat la trecerea de la un stadiu la altul, in functie de valoarea adugata la fiecare stadiu al circuitului economic parcurs de produs.Cuantumul taxei pe valoare adaugata se stabileste in ultima faza prin care produsul circula da la aparitia sa pana in momentul trecerii la consumatorul final. Perceperea taxei are loc fragmentat, in fiecare faza a circuitului economic, corespunzator cu valoarea care i se adauga in fiecare faza a circuitului.

Un alt principiu al taxei pe valoarea adaugata se refera la aria ei de aplicare. Pentru tara noastra, in ceea ce priveste teritorialitatea taxei pe valoarea adaugata, se aplica principiul destinatiei, fiind impozitat consumul, deci are loc o impozitare a bunurilor sau serviciilor care se comercializeaza sau sunt prestate in Romania, indiferent daca provin de la producatori interni sau din import. Bunurile importate sunt impozitate in Romania la intrarea acestora in tara (o data cu inregistrarea declaratiei vamale de import).

Prestarile de servicii sunt impozabile atunci cand sunt utilizate in Romania, indiferent de locul unde este situat sediul sau domiciliul prestatorului.

Conceperea si functionalitatea T.V.A. a avut in vedere si limitarea evaziunii fiscale, in sensul ca neplata ei in fazele anterioare duce la sporirea taxei in fazele ulterioare ale circuitului economic. Astfel, agentii economici care cumpara produse sau bunuri sunt interesati sa verifice daca furnizorul acestora a calculat corect partea de taxa care ii revenea.

În România sunt în vigoare 3 cote de TVA:

-cota standard: 24%;

-cote reduse: 9% și 5%;

De la 1 iulie 2010, TVA-ul a crescut cu 5 puncte procentuale, de la 19% la 24%

Preview document

Circuitul TVA în Economie - Pagina 1
Circuitul TVA în Economie - Pagina 2
Circuitul TVA în Economie - Pagina 3
Circuitul TVA în Economie - Pagina 4
Circuitul TVA în Economie - Pagina 5
Circuitul TVA în Economie - Pagina 6
Circuitul TVA în Economie - Pagina 7
Circuitul TVA în Economie - Pagina 8
Circuitul TVA în Economie - Pagina 9
Circuitul TVA în Economie - Pagina 10
Circuitul TVA în Economie - Pagina 11
Circuitul TVA în Economie - Pagina 12
Circuitul TVA în Economie - Pagina 13
Circuitul TVA în Economie - Pagina 14
Circuitul TVA în Economie - Pagina 15
Circuitul TVA în Economie - Pagina 16
Circuitul TVA în Economie - Pagina 17
Circuitul TVA în Economie - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Circuitul TVA in Economie.docx

Te-ar putea interesa și

Reglementarea, calculul și contabilizarea taxei pe valoarea adăugată cu aplicație la SC Anlasen SA

CAPITOLUL I 1. IMPORTANŢA IMPOZITELOR ÎN FORMAREA VENITURILOR STATULUI 1.1. APARIŢIA IMPOZITELOR Impozitele au apărut odată cu statul, ca...

Contabilitatea TVA la SC Persiana SRL

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII COMERCIALE PERSIANA S.R.L. 1.1. Denumirea societati: Intreprinderea, respectiv societatea...

Monografie Proces Bugetar Public

Cap. 1 Organizare şi funcţionalitate la S.C. VLANDRA CONSTRUCTII S.A. 1.1 Scurt istoric S.C. VLANDRA CONSTRUCTII S.R.L a fost înfiinţată în...

Taxa pe Valoarea Adaugată

Prezentare generală a taxei pe valoarea adaugată Taxa pe valoarea adaugată este definit în literatura de specialitate ca fiind acel impozit...

Fiscalitatea TVA

1. Principii generale Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) este un impozit indirect, bazat pe criteriul deductibilitatii. Din punct de vedere...

Contabilitatea Taxei pe Valoarea Adăugată

ARGUMENT Fundamentul introducerii taxei pe valoarea adăugată şi-a găsit motivaţia în substituirea diverselor taxe practicate asupra cifrei de...

Circuitul TVA în Economie

Introducere Taxa pe valoarea adaugata a aparut relativ de curand in peisajul sistemelor fiscale din diferite state. Acest impozit are o arie larga...

Fiscalitate

Introducere Lucrarea de faţă are drept scop sublinierea câtorva aspecte esenţiale legate de frauda din domeniul taxei pe valoarea adăugată la...

Ai nevoie de altceva?