Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași

Proiect
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 15476
Mărime: 107.80KB (arhivat)
Publicat de: Simi Negoiță
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radu Stroe
Date financiar contabile despre Antibiotice Iasi Prezentat la Facultatea de Comert din cadrul ASE

Extras din proiect

1. Descrierea generala a societatii comerciale

S.C. ANTIBIOTICE S.A. Iasi, s-a înfiintat ca societate comerciala pe actiuni la data de 12.11.1990 prin preluarea integrala a patrimoniului Intreprinderii de Antibiotice Iasi. Intreprinderea a fost construita in perioada 1953 - 1955 si a fost pusa in functiune la 11 decembrie 1955 sub denumirea de Fabrica Chimica nr.2 Iasi, ulterior devenind Intreprinderea de Antibiotice Iasi.

Este cel mai important producator roman de medicamente generice. Portofoliul de peste 120 de medicamente acopera o gama larga de arii terapeutice, strategia de dezvoltare a produselor fiind concentrata astazi pe medicamentele din clasele cardiovascular, antiinfectioase, sistem nervos central si tract digestiv. Pe piata interna, Antibiotice se diferentiaza ca principal producator de medicamente antiinfectioase si singurul producator de substante active obtinute prin biosinteza (Nistatina).

Obiectul de activitate al intreprinderii include: producerea si comercializarea de medicamente prin biosinteza si semisinteza, diverse forme galenice (unguent si supozitoare), principii active din plante medicinale si a altor produse chimice; activitate de import-export produse proprii, alimentare, produse industriale si produse farmaceutice; comercializarea en-gros si en-detail pentru produse proprii, produse alimentare, produse industriale si farmaceutice; prestari servici, intretinere, reparatii,constructii, transport marfuri si persoane intern; activitate de alimentatie publica.

In noiembrie 2008 - conform ultimului raport Cegedim, Antibiotice ocupa locul al noualea in randul producatorilor autohtoni de medicamente, cu o cota de piata de 2,8 % din punct de vedere valoric . De asemenea, Antibiotice este unul dintre cei mai importanti exportatori romani de medicamente, produsele sale fiind distribuite in peste 40 de tari ale lumii. In 2008, compania numara peste 45 de parteneriate externe, fiind in continuare preocupata de extinderea pe noi piete de desfacere din Europa, Statele Unite ale Americii, Africa, Asia si Statele CSI. Existenta autorizarilor si certificarilor de calitate recunoscute pe plan international au permis inregistrarea a peste 40 de produse marca Antibiotice pe aproape toate continentele lumii.

Investitiile in cercetare, calitate precum si in modernizarea tehnologiilor de fabricatie au facut din Antibiotice o companie profitabila, dinamica, atractiva pentru investitori. Timp de trei ani consecutivi (2006, 2007, 2008) compania Antibiotice a fost inclusa in Top 100 al celor mai valoroase companii active in Romania, realizat de Ziarul Financiar, pe baza capitalizarii bursiere.

Actiunile companiei Antibiotice sunt listate la Bursa de Valori din Bucuresti, categoria I, din aprilie 1997. In acelasi an, actiunile companiei au fost incluse in componenta indicelui BET (Bucharest Exchange Trading Index). Din 2005 actiunile ATB intra in structura indicelui ROTX (Romanian Traded Index) al Bursei din Viena, iar in 2007 in cea a indicelui Dow Jones Wilshire Global Total Market Index al Bursei din New York. In prezent, pe piata BVB, actiunile Antibiotice sunt incluse in indicele BET-XT (ce reflecta evolutia preturilor celor mai lichide 25 de companii) si in BET-C (indicele compozit, ce inregistreaza evolutia preturilor tuturor companiilor listate, cu exceptia SIF-urilor).

Tranzactionate sub simbolul ATB, actiunile Antibiotice sunt emise in forma dematerializata si sunt liber transferabile. Registrul actionarilor si al actiunilor Antibiotice Iasi este mentinut de catre Depozitarul Central SA Bucuresti. Acţionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu o deţinere de 53,02%. SIF Oltenia (SIF5) deţine 10,10% din acţiunile Antibiotice Iaşi.

2. Diagnosticul intreprinderii

2.1. Diagnosticul juridic al intreprinderii

Analiza diagnosticului juridic presupune studierea urmatoarelor aspecte:documentele de constituire ale societatii, de inregistrare fiscala, procesele verbale ale AGA si ale CA, documentele privind litigiile in curs, actele care constata dreptul de proprietate asupra terenurilor si cladirilor, planurile terenurilor, imobilizarile necorporale (licente, marci), imobilizari financiare (titluri de participare), existenta unor prevederi asupra transferului de proprietate, modul de exploatare al intreprinderii (prin locatie de gestiune, etc.), actiuni juridice in curs, existenta contractelor colective si individuale de munca, climatul de munca, relatiile cu sindicatul.

Concluziile diagnosticului juridic vor evidentia punctele tari (dreptul de proprietate asupra terenurilor, lipsa datoriilor, absenta conflictelor de munca) si punctele slabe (datorii, lipsa titlurilor de proprietate, conflicte).

SC Antibiotice SA funtioneaza ca persoana juridica,sub forma de societate pe actiuni. Aceasta este o societate de capitaluri, asociaţii răspund pentru pierderile societăţii doar în limita acţiunilor deţinute. Astfel spus, asociaţii nu pot pierde mai mult decât au investit, fapt ce este considerat un avantaj din punct de vedere al riscului asumat. Isi desfasoara activitatea potrivit legislatiei romane si in conformitate cu prevederile actului constitutiv. Firma ANTIBIOTICE SA a fost infiintata din anul 1990 conform Legii nr.15/1990 si a Hotararii Guvernului nr.1200/1990, prin preluarea intregului patrimoniului al Intreprinderii de Antibiotice, intreprindere a carei piatra de temelie a fost pusa in anul 1952. Activitatea sa este autorizata, face parte din sectorul “Farmaceutice si servicii medicale”, ramura “Medicamente”.

Din punct de vedere a naturii capitalului, este o socientate comerciala cu capital de stat si privat autohton (stat>=50%). Actionarul majoritar al Antibiotice este Autoritatea Nationala pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care detine un procent de 53% din totul actiunilor companiei. Tinand cont ca in România, pentru a se putea constitui o societate pe acţiuni sunt necesari minim doi acţionari, constatam ca Antibiotice SA indeplineste aceasta conditie. De asemenea limita capitalului social este cu mult depasita, in prezent acesta inregsitrand valoarea de 45.489.729,10 lei impartit in actiuni cu valoarea nominal de 0.1 lei/actiune.

Tabel 1: Structura actionarilor Antibiotice la 31.01.2009

A.V.A.S. 53,0173%

S.I.F. OLTENIA 10,0954%

Alti actionari 36,8873%

TOTAL GENERAL 100,00%

Firma nu are litigii, fapt demostrat de numeroasele incercari de privatizare de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Singura problema inregistrata in acest domeniu a fost in anul 2008, cand Tribunalul Bucuresti s-a pronuntat in favoarea companiei Antibiotice in litigiul pe care aceasta il are cu producatorul indian Ranbaxy Laboratories Ltd in dosarul marcilor Simcor (Antibiotice) versus Simvor (Ranbaxy). Tribunalul a dispus ca marca Simcor a companiei Antibiotice este legal inregistrata la Oficiul de Stat Pentru Inventii si Marci. Astfel, firma ieseana este singura indreptatita sa utilizeze aceasta denumire pe teritoriul Romaniei. Antibiotice a intentat o actiune civila pentru ca instanta de judecata sa se pronunte asupra acestui litigiu. Ranbaxy a ripostat introducand, la randul sau, o actiune judecatoreasca in care sustinea ca marca companiei Antibiotice a fost inregistrata cu “rea-credinta“ . Imaginea companiei nu a fost afectata, ci din contra, este justificata de faptul ca ambele denumiri puteau crea confuzie in randul clientilor, motiv pentru care veniturile inregistrate se puteau modifica. De mentionat ca in acea perioada Terapia Ranbaxy detine o cota de piata de 4,7%, clasandu-se pe locul al saptelea in topul celor mai mari companii farmaceutice din Romania, fiind urmata la distanta de doua pozitii de producatorul iesean, cu o cota de 2,9%.

Preview document

Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 1
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 2
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 3
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 4
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 5
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 6
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 7
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 8
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 9
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 10
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 11
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 12
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 13
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 14
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 15
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 16
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 17
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 18
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 19
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 20
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 21
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 22
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 23
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 24
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 25
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 26
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 27
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 28
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 29
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 30
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 31
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 32
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 33
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 34
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 35
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 36
Evaluarea financiară a firmei Antibiotice Iași - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Financiara a Firmei Antibiotice Iasi.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Auditul în Marketing

CAPITOLUL 1 1. Introducere in auditul de marketing 1.1.Funcţia de audit 1.1.1.Misiunea funcţiei Definirea misiunii auditului intern a...

Managementul Resurselor Umane în Cadrul Antibiotice Iași

CAPITOLUL 1 MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE Resursele umane sunt primele resurse strategice ale unei organizatii (societate comerciala, institutie,...

Analiza și studiu practic asupra managementului și economiei producției industriale - SC Antibiotice SA

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA S.C. ANTIBIOTICE S.A. 1.1. Scurtă descriere a întreprinderii Denumirea: SOCIETATEA COMERCIALĂ ,,ANTIBIOTICE” SA IAŞI...

Metode de Analiză Fundamentală a Acțiunilor în Cadrul unui Portofoliu

I.Justificarea alegerii portofoliului I.1. Aspecte generale privind piaţa de capital din România Funcţia principală a pieţei de capital este...

Politici financiare - studiu de caz Antibiotice Iași

1. PREZENTAREA SOCIETATII Firma Antibiotice SA a fost infiintata din anul 1990 conform Legii nr.15/1990 si a Hoatararii Guvernului nr.1200/1990,...

Antibiotice Iași

Date despre firmă Compania Antibiotice este cel mai important producător român de medicamente generice. Misiunea Antibiotice este de a transforma...

Analiză economico financiară 2

Capacitatea de autofinantare reflecta potentialul financiar de crestere economica a întreprinderii, respectiv sursa interna de finantare generala...

Ai nevoie de altceva?