Produse și Servicii Bancare

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 7674
Mărime: 327.16KB (arhivat)
Publicat de: Lorelei Rus
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Renate Tanase
Analiza comparativa a unui produs si a unui serviciu bancar.

Extras din proiect

1. Scurtă prezentare a băncilor din sistem

1.

“Alpha Bank” este o instituţie de credit cu capital majoritar străin; ea face parte din grupul cu acelaşi nume. A fost fondată în anul 1879 de către John F. Costopoulos, care a înfiinţat o societate comercială de mici dimensiuni în oraşul Kalamata din Grecia. Forma sa actuală, ca şi Alpha Bank, a rezultat în urma fuziunii din 11 aprilie 2000, aprobată prin absorbţia de către Alpha Credit Bank a Băncii Ioniene. În 2007, banca şi-a sporit reţeaua cu 55 de unităţi, până la 125 de sucursale şi agenţii, în timp ce personalul băncii a crescut cu 465 de angajaţi, până la 1.855.

Profitul net al grupului elen Alpha Bank a crescut anul trecut cu 54%, la 850 de milioane de euro, de la 551,9 milioane de euro în 2006, depăşind ţinta de 830 de milioane de euro stabilită de bancă, unul dintre motive fiind concentrarea activităţii instituţiei de credit pe operaţiunile comerciale.

Alpha Bank are în vedere, până în 2010, dezvoltarea reţelei de unităţi în România, la 380 de agenţii sau sucursale, ceea ce va reprezenta aproape 38% din totalul reţelei grupului elen în regiune. La finele anului trecut, Alpha Bank România avea 125 de unităţi, în creştere cu 55% comparativ cu 2006.

2.

Această bancă a apărut în Grecia în anul 1929 ca organizaţie non-profil, care acorda credite sectorului agricol. Banca în mare parte implementează programe pentru a finanţa ambele activităţi din sectorul primar al economiei: producerea produselor agricole şi dezvoltarea rurală.

Între 2004-2006 se doreşte întărirea imaginii şi poziţiei băncii, prin implementare unor noi refome şi restructurarea unor programe.

ATEbank Romania (fosta Mindbank) era, la finalul anului trecut, a 30-a bancă de pe piaţa românească dupa active, cu o cotă de piaţă de 0,20%, potrivit datelor băncii centrale. Banca are o reţea de 12 unităţi şi oferă servicii financiare în special firmelor medii şi populaţiei, în lei şi valută.

ATEbank a devenit acţionar majoritar al Mindbank în august 2006, când a anunţat că a finalizat achizitia a 55,83% din acţiunile Mindbank. Ulterior, ATEbank şi-a majorat participaţia în subsidiara romanească la 87,21%. Uniunea Naţionala a Cooperaţiei Meşteşugăreşti (UCECOM) Bucuresti deţine 8,67% din acţiunile ATEbank Romania, restul capitalului social fiind deţinut de diverse persoane fizice şi juridice. ATEbank Romania are un capital social de 116 milioane lei (36,9 milioane euro).

3.

Banca Comerciala Carpatica si-a inceput activitatea in conformitate cu legislatia bancara si cu prevederile Actului Constitutiv din data de 6 februarie 1999, la Sibiu, ca o banca de nivel mediu, infiintata de oameni de afaceri romani si societati comerciale straine. Banca a efectuat primele demersuri pentru consolidarea unui grup financiar prin preluarea pachetului majoritar de actiuni in SSIF Carpatica Invest S.A. si participarea la capitalul social al SC Carpatica Asig S.A.

Banca Comerciala Carpatica investeste profitabil in oameni, tehnologie si imagine. Institutia are, in prezent, peste 2.200 de salariati bancari, 243 de unitati operationale care acopera intreg teritoriul tarii, patrunzand si in mediul rural, 224 de ATM-uri, 35 ASV-uri si un sistem informatic performant.

BCC isi propuna sa atinga in 2008 o cota de piata in functie de active de 1.5%, in crestere comparativ cu obiectivul programat pentru acest an, de 1.2%. Pentru 2010, Carpatica vizeaza atingerea unei cote de piata de 3%, potrivit datelor preluate de pe www.zf.ro

4.

Grupul NBG este cel mai mare grup financiar din Republica Elenă, fiind fondat în anul 1841 şi listat la Bursa de Valori din Atena încă din anul 1880. Începând cu octombrie 1999 este listat şi la Bursa de Valori din New York. Grupul NBG deţine o poziţie dominantă pe piaţa serviciilor financiare din Grecia, cu peste 1000 unităţi bancare în ţară şi în străinatate şi un portofoliu de 10 milioane de clienţi.

După opt ani de prezenţă pe piaţa prin intermediul unei sucursale, grecii de la National Bank of Greece (NBG), unul dintre cele mai puternice grupuri financiare elene, au achiziţionat la jumatatea lui 2003 un pachet de 82% din acţiunile Băncii Româneşti.

Banca Românească este capabilă să genereze sursa vitală necesară în vederea realizării obiectivelor, ca bancă privată dedicată clienţilor persoane juridice, întreprinderilor mici şi mijlocii, persoanelor fizice.

Pentru 2008, Banca Românească are ca scop extinderea reţelei teritoriale de la 100 unităţi în prezent, la 157, şi pentru anul 2009 să ajungă printr-o creştere organică agresivă, la o reţea de 190 sucursale şi o cotă de piaţă de 5% in total active, rămânând în acelaşi timp dedicată clienţilor săi prin servicii flexibile si de calitate.

Banca Românească dispune de o reţea naţională formată din 125 de sucursale, din care 31 sunt situate in Bucuresti. Banca deţine un capital social de peste 119 milioane Euro. Într-o piaţă foarte dinamică, cota de piaţă a băncii a crescut de la 1,7% în decembrie 2005, la 2,57% in iulie 2007.

5.

Banca Transilvania este azi una dintre cele mai importante institutii financiar – bancare din Romania, aflata in top 5 si una dintre cele mai atractive companii listate la Bursa de Valori Bucuresti. Cu o cota de piata de aproximativ 5,5%, Banca Transilvania este un jucator activ pe piata, devenind, datorita accelerarii implementarii stategiei de crestere, o banca recunoscuta la nivel national.

In plus, Banca Transilvania inseamna un grup financiar puternic, Grupul Financiar BANCA TRANSILVANIA, care ofera pietei servicii integrate – banking, administarea investitiilor, finantarea consumatorilor, leasing, tranzactii mobiliare, factoring, pensii private - prin intermediul companiilor sale: BT Asset Management S.A.I. S.A., BT Direct, BT Leasing, BT Securities, BT Finop Leasing IFN SA, Compania de Factoring si BT AEGON. In toate actiunile sale, Banca Transilvania are suportul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care este actionarul sau semnificativ.

Banca Transilvania este prezenta in toate centrele economice importante din Romania, detinand peste 460 sucursale si agentii si clasandu-se, in prezent, pe pozitia a patra in topul bancilor din Romania, din punctul de vedere al numarului de unitati.

6.

Una dintre cele mai competitive banci romanesti, Bancpost ofera, prin reteaua extinsa de sucursale proprii si prin diverse canale alternative de distributie, o gama extinsa de produse si servicii clientilor corporativi, de retail si persoanelor fizice cu statut financiar ridicat din Romania.

Actionarul majoritar al Bancpost este Eurobank EFG (EFG Eurobank Ergasias S.A.), una dintre cele mai mari companii listate la Bursa de Valori din Grecia din punct de vedere al capitalizarii bursiere si membra a EFG Group din Geneva.

7.

Infiintata prin HG.1195/1990, la 1 dec 1990 ca societate pe actiuni, BCR a inceput sa functioneze prin preluarea portofoliului de credite pentru industrie, gestionat anterior de BNR. In decursul perioadei, B.C.R. a ajuns sa detina cea mai mare cota pe piata depozitelor atrase de populatie. Devenind principala resursa pentru plasamente, acestea au asigurat independenta bancii de imprumuturile de la B.N.R. si au contribuit la reducerea costurilor de finantare.

La preluarea de către Erste Bank, in decembrie 2005, BCR avea 367 unităţi în România, din care 41 de sucursale judeţene (în fiecare judet din Romania) şi alte 325 de sucursale şi agenţii, amplasate pe întreg teritoriul ţării, un portofoliu de aproximativ 2,5 milioane de clienţi persoane fizice şi 300,000 clienţi persoane juridice.

În octombrie 2006, BCR a înregistrat active în valoare de 11,5 miliarde de euro, a încasat venituri nete din dobânzi de 321,2 milioane euro şi venituri nete din comisioane de 92,2 milioane euro.

Listarea titlurilor Erste Bank in februarie 2008 la BVB reprezinta un moment istoric pentru Erste Bank, pentru Bursa de Valori Bucuresti, cat si pentru investitorii locali.

Preview document

Produse și Servicii Bancare - Pagina 1
Produse și Servicii Bancare - Pagina 2
Produse și Servicii Bancare - Pagina 3
Produse și Servicii Bancare - Pagina 4
Produse și Servicii Bancare - Pagina 5
Produse și Servicii Bancare - Pagina 6
Produse și Servicii Bancare - Pagina 7
Produse și Servicii Bancare - Pagina 8
Produse și Servicii Bancare - Pagina 9
Produse și Servicii Bancare - Pagina 10
Produse și Servicii Bancare - Pagina 11
Produse și Servicii Bancare - Pagina 12
Produse și Servicii Bancare - Pagina 13
Produse și Servicii Bancare - Pagina 14
Produse și Servicii Bancare - Pagina 15
Produse și Servicii Bancare - Pagina 16
Produse și Servicii Bancare - Pagina 17
Produse și Servicii Bancare - Pagina 18
Produse și Servicii Bancare - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Produse si Servicii Bancare.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Politica de distribuție a produselor și serviciilor bancare - studiu de caz piața cardurilor din România

Introducere Un canal de distribuţie este un mijloc prin care un produs sau serviciu bancar devine disponibil şi ajunge la client. Canalul de...

Produse și servicii bancare oferite persoanelor fizice de către BCR

CAPITOLUL 1. STADIUL ACTUAL PRIVIND CERCETARILE DESPRE PRODUSELE SI SERVICIILE BANCARE EXISTENTE 1.1. Caracterizarea generala a produselor si...

Produse și Servicii Bancare

I. Noţiuni generale privind produsele şi serviciile bancare În cadrul sistemului bancar românesc îşi desfăşoară activitatea atât persoanele...

Rolul concurenței în dezvoltarea produselor și serviciilor bancare

Cuvinte cheie • Produse bancare • Servicii bancare • Concurenta economica • Comportament concurential • Strategia concurentiala •...

Marketingul Produselor și Serviciilor Bancare

Introducere În prezent, știinţa marketingului a ajuns să fie considerată o filosofie de afaceri şi un element cheie în succesul oricărei...

Calitatea Produselor și Serviciilor Bancare

INTRODUCERE Succesul este posibil doar dacă cerinţele, nevoile şi aşteptările clienţilor sunt nu numai integral cunoscute, inclusiv în dinamica...

Analiza Ofertei de Produse și Servicii Bancare

Cap.1. Introducere in marketingul bancar Marketingul serviciilor bancare are ca scop dezvoltarea cunostintelor personalului bancar referitoare la...

Marketing-ul Produselor și Serviciilor Bancare

Capitolul 1 – Marketing-ul produselor şi serviciilor bancare Aspecte generale 1.1. Rolul şi importanţa marketing-ului produselor şi serviciilor...

Ai nevoie de altceva?