Analiza senzorială a ciocolatei albe

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3625
Mărime: 113.57KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1. Aspecte generale ale Analizei senzoriale
  2. 2.Tehniciși condiții ale Analizei senzoriale
  3. 2.1. Alegerea echipei de degustători
  4. 2.2. Pregătirea corectă a probelor supuse analizei
  5. 2.3. Condiții necesare pentru realizarea analizei senzoriale
  6. 3. Rolul organelor de simțîn analiza senzorială
  7. 4. Ciocolată albă
  8. 5.Generalități despre produsele analizate
  9. 6. Desfașurarea analizei senzoriale
  10. 7. Rezultate obținute și interpretarea graficăa acestora
  11. 8. Concluzii și constatări

Extras din proiect

Analiza senzorială furnizează informații utile legate de consumatori, de preferințele și dorințele acestora, în primul rând oamenilor de știință, dezvoltatorilor de produse care pot diversifica și îmbunătății calitatea produselor existente și managerilor care asigură crearea și comercializarea produselor respective.

Reprezintă o disciplină științifică utilizată pentru a evalua, măsura și interpreta reacțiile față de acele caracteristici ale alimentelor, așa cum sunt ele percepute de simțul văzului, mirosului, gustului și auzului;

Simțurile participante la analiza senzorială conduc la înregistarea cantitativă și la interpretarea cerebrală a impresiilor precum și la compararea lor cu alte impresii analoage. Acest process, în special fiziologic, poate fi redat destul de obiectiv și reproductibil în stadiul actual al metodelor de examinare senzorială, cu condiția ca senzația înregistrată de simțul degustătorului să nu fie umbrită și modificată de altă apreciere psihică, provocată de o solicitare concomitentă.

Impresia senzoriala este rezultatul unor etape fiziologice și psihologice: a recepționa(a percepe), a deveni conștient(a recunoaște), a compara(a ordona), a păstra(a reține), a reda(a descrie), a aprecia(a evalua).

Înțelegerea simplistă, a noțiunii, adică examinarea alimentelor cu principalele organe de simț, fără nici un control al capacității reale de apreciere a organelor de simțși al preciziei raționamentului analistului, conduce întotdeauna la rezultate incerte, la mărirea gradului de subiectivitate a examinării senzoriale, în consecință la rezultate care pot fi adesea contestate.

Principalele proprietăți senzoriale ale produselor alimentare sunt:

- Aspectul exterior (starea suprafeței, luciul etc.);

- Consecința;

- Limpiditatea;

- Aspectul interior (în secțiune, pentru produsele solide);

- Culoarea;

- Aroma;

- Buchetul;

- Gustul;

- Suculența etc.

Complexitatea compoziției produselor alimentare și diversitatea caracteristicilor calitative care trebuie urmărite în vederea definirii calității determină folosirea unor metode adecvate de analiză, a acelor metode care sunt în concordanță cu progresul tehnic și cerințele de calitate.

2. Tehnici și condiții ale Analizei senzoriale

Metodologia analizei senzoriale

Analiza senzorială este o știință care furnizează informații rapid și servește ca pod între lumea tehnică și cea a consumatorilor.

Capacitatea de a relaționa, preferințele și comportamentul în timpul cumpărării produselor cu o serie de caracteristici senzoriale specific constituie o informative generoasă legate de managementul callității și studiul pieței.

Pentru a lucra în domeniul analizei senzoriale o etapă importantă este alegerea instrumentelor de lucru. Va trebui să se facă o verificare și să se stabilească sensibilitatea gustului, a mirosului, a culorii etc.

O componentă importantă este reprezentată de panelul senzorial care este constituit dintr-un grup de degustători care posedă calități senzoriale excepționale și care pot descrie produse alimentare pe baza simțurilor. Recrutarea paneliștilor se face prin anunțul în ziarele locale. În ceea ce privește personalul se poate menționa faptul că trebuie ales un număr mare de candidați, stafful ( trebuie să implementeze selecția, trainingul și mentenanța), precum și un panel lider.

2.1.Alegerea echipei de degustători

În cazul acestei selecții degustătorii sunt influențați de :

- Mediu

- Produs

- Metodă de analiză

Degustătorii vor fi supuși unor teste de evidențiere a sensibilității gustului, mirosului, văzului, precum și a sensibilității tactile.

Momentul potrivit instruirii degustătorii este de asemenea foarte important. Instruirea are loc la începutul ședinței de analiză senzorială. Dacă vor exista neînțelegeri sau neclarități atunci se vor adresa întrebari înaintea sedinței de degustare.

2.2.Pregătirea corectă a probelor supuse analizei

Eșantioanele trebuie să fie identice caformă, dimensiune și cantitate. Trebuie să se stabiliească timpul, temperatura de decongelare, cantitatea de apă adaugată. Trebuie să se asigure rezervele de probe, materialele utilizate pentru obținerea probelor . Acestea pot induce variabile noi in analiză.

În analiza senzorială se folosesc recipientele și vasele din sticlă. Se poate folosi și plasticul dar numai în cazul vaselor noi și în condițiile în care proba nu este ținută mult până la servire. Se limitează pe cât posibil utilizarea lemnului și a materialelor care rețin mirosuri în general.

2.3.Condiții necesare pentru realizarea analizei senzoriale

Recipientele și vasele utilizate trebuiesc igienizate corespunzător, se va evita folosirea detergenților care imprimă mirosuri puternice și deasemenea nu se vor sterge cu proasoape mirositoare, ci cu prosoape de unică folosință.

Bibliografie

http://www.creeaza.com/referate/marketing/ANALIZA-PIETEI-CIOCOLATEI-MILK751.php

https://ro.wikipedia.org/wiki/Supreme_Chocolat

http://www.kandia-dulce.ro/

Sensory Evaluation of Chocolate Products- 2010

Preview document

Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 1
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 2
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 3
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 4
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 5
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 6
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 7
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 8
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 9
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 10
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 11
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 12
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 13
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 14
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 15
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 16
Analiza senzorială a ciocolatei albe - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Analiza senzoriala a ciocolatei albe.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza senzorială a parizerului de vită

I. Prezentarea generală a parizerului 1.1. Definirea parizerului Parizerul este un preparat de carne din categoria prospăturilor, care conţine...

Calitatea și analiza senzorială a pastei de tomate

1. Prezentarea generală a pastei de tomate 1.1. Definirea pastei de tomate Pasta de tomate este folosită în alimentaţie pentru colorarea şi...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Analiza senzorială a ceaiului

Introducere Sub numele stiintific Camellia sinensis, ceaiul rezulta din prelucrarea mugurilor cu 2-5 frunze ai arborelui de ceai Thea chinensis,...

Enzime proteolitice utilizate în industria panificației

INTRODUCERE Enzimele reprezintă catalizatori organici de natură proteică cu structură macromoleculară, elaborate de celula vie. Ele manifestă...

Analiză senzorială la bomboane fondante cu nucă

1. Introducere. Datorită valorii nutritive ridicate şi preţului de cost relativ mic, dar mai ales însuşirilor organoleptice deosebite, produsele...

Analiză senzorială

Aplicabilitate: Aprecierea si imbunatatirea calitatii produselor alimentare Obtinerea de produse noi Testarea preferintelor consumatorului fata...

Falsificarea Mierii de Albine

Mierea de albine este un produs alimentar complex susceptibil de a fi falsificat. Pentru decelarea fraudelor sunt promovate o multitudine de...

Ai nevoie de altceva?