Cultivarea Ecologică a Legumelor

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 6251
Mărime: 35.82KB (arhivat)
Publicat de: Ilaria Trandafir
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Agricultura ecologică a apărut ca o alternativă la agricultura de tip industrial intensivă, fiind o realizare a agricultorilor iubitori de natură, bazată pe metode şi mijloace de producţie eficiente, în special, din punct de vedere economic.

Agricultura ecologică urmăreşte armonizarea interacţiunilor dinamice dintre sol, plante, animal şi om sau, cu alte cuvinte, dintre oferta ecologică, economică şi socială a agroecosistemelor şi nevoile umane de hrană, îmbrăcăminte şi de locuit.

Studiile organizate la nivel mondial (mai ales după 1972) în domeniu, scot în evidenţă faptul că această formă de cultivare a terenului reprezintă o necesitate pentru sustenabilitatea ecosistemului agricol.

Agricultura ecologică (organică, biologică) reprezintă până în prezent, forma ideală de agricultură sustenabilă. Practicarea acestui sistem legumicol are ca scop obţinerea de produse proaspete, sănătoase, protejând mediul în condiţii de eficienţă economică. „Actorii” care îşi asumă acest rol sunt producătorii, pe de o parte şi consumatorii, pe de altă parte, guvernaţi de principiile protecţiei mediului.

Agricultura ecologică reprezintă o formă sustenabilă a ecosistemului agricol, însă unele practici ale sistemului sustenabil nu sunt acceptate în obţinerea produselor ecologice.

Agricultura ecologică cuprinde întreaga gamă de activităţi ştiinţifice (observaţii, măsurători şi experimente ) şi aplicative ( analiză, proiectare, administrare ) din agricultură şi celelalte ramuri economice care prelucrează şi comercializează produse agricole şi agro-industriale şi pune un accent deosebit pe valorificarea şi conservarea sau refacerea resurselor naturale, tehnico-financiare şi umane specifice agroecosistemelor locale şi zonale.

Ca ocupaţie, agricultura ecologică este activitatea de asamblare a cunoştinţelor teoretice despre natură şi agricultură în sisteme tehnologice durabile, bazate pe resursele materiale, energetice şi informaţionale ale sistemelor agricole.

De asemenea, agricultura ecologică se bazează pe înţelepciune şi ca atare, implică cunoaşterea amănunţită a ogorului, vieţuitoarelor şi a celorlalte realităţi economice şi sociale, precum şi pe intuiţie, cumpătare în alegerea şi aplicarea măsurilor în practică.

Agricultura organică lucrează pământul într-un mod diferit faţă de agricultura convenţională: nu foloseşte pesticide, erbicide sau insecticide ca să scape de dăunători sau boli. De asemenea, practică un sistem specific de rotaţie a culturilor şi fertilizarea verde cu mazăre, rapiţă nemodificată genetic şi muştar, care sunt semănate pentru masa verde ce va fi încorporată ulterior în sol.

Potrivit MADR în 2007 suprafeţele cultivate în acest sistem au ajuns la 200.000 de hectare, ceea ce ar reprezenta 1,31% din suprafaţa agricolă a României. Pe termen lung, estimările Ministerului Agriculturii sunt optimiste, arătând că avem şanse ca 754.000 ha să fie cultivate ecologic până în 2013, adică 5% din totalul suprafeţei agricole.

Culturile ecologice sunt mai scumpe cu 30% decât cele convenţionale şi uneori mai anevoios de întreţinut şi mai riscante.

Există trei mari principii ale cultivării biologice a legumelor:

1. Fertilizarea cu îngrăşămât organic

2. Constituirea unei rotaţii a culturilor

3. Stimularea naturală a plantelor, stimularea insectelor folositoare şi a animalelor, precum şi protecţia plantelor cu ajutorul extractelor din plante şi a altor mijloace.

FERTILIZAREA CU ÎNGRĂŞĂMÂNT ORGANIC

Scopul acestei fertilizări este creşterea cantităţii de humus din sol pentru a stimula activitatea microbiologică şi fertilitatea cu ajutorul:

1. Conservării corecte şi utilizării părţii lichide a îngrăşămintelor naturale. Partea solidă a îngăşămintelor naturale trebuie lăsată să se descompuna într-o grămadă unde, sub influenţa temperaturilor mari şi a umidităţii optime, sunt distruse cauzele diferitelor boli, precum şi insectele dăunătoare şi seminţele de buruieni. În timpul fertilizării, este mai bine ca stratul descompus de îngrăşământ să fie îngropat în stratul superior al solului. Partea lichidă este păstrată în puţuri de fertilizare şi este stropită pe câmpuri cu ajutorul unor cisterne speciale.

2. Colectării diferitelor tipuri de materiale organice şi prin trasformarea acestora în compost (resturi din plante, frunze, paie, fertilizator natural, etc.)

3. Producţia sistematică a bio-pulpei pentru fertilizatorul verde sau aşa numitei producţie de “recolte intermediare de nutreţ” între două mari recolte. Trebuie luat în considerare şi faptul că buruienile nu sunt întotdeauna periculoase şi uneori pot fi tolerate dar nu lăsate să se dezvolte foarte mult şi să facă seminţe.

4. Acoperirea permanentă a suprafeţei solului pentru a preveni eroziunea – se poate utilza o anumită cultură. Materialele care pot fi utilizate sunt: paie, rumeguş, frunze, folie artificială (foarte rar), etc.

Preview document

Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 1
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 2
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 3
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 4
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 5
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 6
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 7
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 8
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 9
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 10
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 11
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 12
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 13
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 14
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 15
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 16
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 17
Cultivarea Ecologică a Legumelor - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Cultivarea Ecologica a Legumelor.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Emulsii

I Generalitati Emulsiile sunt sisteme disperse de doua lichide nemiscibile dintre care unul se afla in faza de dispersie inaintata. Faza...

Industria Produselor Oleaginoase

I. Generalităţi despre ramură Industria produselor oleaginoase produce uleiuri comestibile şi uleiuri necomestibile. Uleiurile comestibile (care...

Te-ar putea interesa și

Nitrații și nitriții din produsele vegetale comercializate în Craiova

INTRODUCERE În perioada pe care o parcurgem, consumatorii devin din ce în ce mai informaţi şi conştienţi de aspectele igienice ale vieţii şi...

Obiceiurile alimentare și influența lor asupra producției alimentare și agricole. studiu de caz Slow Food România

Introducere Lucrarea aleasă prezintă probleme ale obiceiurilor alimentare şi influența acestora asupra producțiilor agricole cât şi producțiilor...

Miere de albină ecologică

Consumatorii moderni doresc garanţii în ceea ce priveşte produsele cumpărate, în sensul ecologizării acestora. Acesta este motivul pentru care...

Evoluția și perspectiva pieței produselor agroalimentare ecologice în România

INTRODUCERE Dacă ar fi sa definim agricultura ecologică în cel mai simplu mod, aceasta ar fi agricultura care furnizează consumatorilor alimente...

Plan de Afaceri - Cultivarea Legumelor

I.DESCRIEREA AFACERII Misiunea firmei Firma S.C. AGRO ECOLOGIC S.R.L este o firmă care are ca obiectiv de activitate producţia de legume în...

Piața produselor ecologice - studiu de caz ouă ecologice

1. INTRODUCERE - scurt istoric al pietei de produse ecologice in Romania Produsele ecologice sunt produsele obţinute in cadrul sistemului de...

Utilizarea Produselor Bio în Alimentație

Introducere 1. Produse bio. Alimente organice In limba greaca, "bios" inseamna viata. In lumea de consum, bio este marca produselor naturale,...

Cultivarea legumelor în regim ecologic - Plan de afaceri

CAPITOLUL I.DESCRIEREA AFACERII Firma S.C. AGRO BIO S.R.L este o firmă care are ca obiectiv de activitate producția de legume în sistem ecologic,...

Ai nevoie de altceva?