Efectul antimicrobian și antifungic al extractului din frunze de stejar

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1356
Mărime: 850.69KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Pană
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gutt

Extras din proiect

Introducere

Prezenta lucrare pune în evidență efectele antimicrobiene și antifungice ale extractului de stejar. Ultimele studii au arătat un interes deosebit pentru produsele și substanțele naturale datorită îngrijorării tot mai mari ce o prezintă produsele sintetice. Plantele medicinale au fost utilizate încă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea numeroaselor boli sub formă de diferite extracte, alifii, pulberi.

Stejarul este considerat copacul adevărului în mitologia slavă, încă din cele mai vechi timpuri a fost utilizat ca medicament în tratarea diferitelor afecțiuni bacteriene, fiind considerat și antiseptic al florei microbiene și un dezinfectant datorită conținutului în taninuri (acid galic, acid elagic și acid cvercitanic), cvercitol, pectine, rășini și substanțe naturale.

Efectul său antibacterian și anfifungic a fost demonstrat de o serie de cercetători , aceștia realizând studii asupra bacteriilor ca Staphylococcus aureu ,Bacillus subtili , Escherichia coli , Klebsiella pneumoni, , Streptococcus spp , Salmonella spp, Candida albicans, Candida krusei și Candida parapsilosis.

Cuvinte cheie: extract, stejar, activitate antibacteriana, activitate antifungică.

Studiul literaturii de specialitate

Prezentul studiu urmărește investigarea activității antibacteriene a concentrațiilor din extractele de frunze și fructe de stejar . Extractul a fost testat împotriva creșterii și multiplicării unor bacterii patogene ,cum ar fi S.aureus, Streptococcus spp., Salmonella spp., și E. coli,care au provocat infecția sacului de gălbenuș în cazul puilor broiler , rezultatele comparânduse cu eficacitatea ampicilinei, a gentamicinei și a neomicinei în mediul de cultură.

În același timp s-a investigat și efectul temperaturii incubate asupra zonei de inhibare a creșterii extractului de stejar prin conservarea mediului de cultură la temperaturi diferite timp de 24 de ore cu ajutorul incubatorului.

Infecția sacului de gălbenuș este o boală cu impact economic semnificativ deoarece are drept rezultat creșterea mortalității în prima săptămână și determină o scădere considerabilă în greutate, în plus păsările care supraviețuiesc infecției prezintă o calitate slabă a carcasei.

Infecția sacului de gălbenuș apare în pricipal din cauza contaminării bacteriene a ouălor provenite din cuibarele infectate.Contaminarea are loc datorită lipsei de igienă din cuiburi, prezența ouălor pe podea, incubarea ouălor murdare sau a ouălor ce prezintă defecte ale cojii și colectarea împreună a ouălor murdare și a celor curate.

Pentru a împiedica contaminarea și pentru a trata bolile cauzate de agenții patogeni sunt necesari noi agenți antimicrobieni .

Din acest motiv noile cercetări se concentrează asupra extractelor din plante a căror mecanisme s-au dovedit eficiente în tratarea și distrugerea anumitor microorganisme.

Componentele antimicrobiene pot să provină din tuplini, rădăcini, frunze, coajă, flori sau fructe, cele mai multe dintre componente conținând fenoli , flavonoide, tanini, chinine care a efect inhibitor asupra numeroaselor tulpini de bacterii sau fungi.

De aceea studiul a urmărit să investigheze activitatea antimicrobiană a extractului de stejar împortiva creșterii unor izolate bacteriene patogene provenite din sacul de gălbenuș contaminat.

Bibliografie

1.Didem Șöhretoğlu și colab., 2007, Antibacterial and Antifungal Activities of Some Quercus Species Growing in Turkey, Fabad Journal of Pharmaceutical Sciences 32(3):127-130 .

2.Iman Bajalan și colab.,2014, Antibacterial Activity of the Extract of Oak (Quercus persica) Fruits, Bulletin of Environment, Pharmacology and Life Sciences, Vol 3 (5).

3. Hassan Nourafcan și colab.,2013, Antibacterial Activity of Leaves Extract from Oak (Quercus persica) Against Some Positive and Negative Bacteria, International Journal of Farming and Allied Sciences ,Vol., 2 (24): 1153-115.

4. Al-Anbar și colab.,2011, The antibacterial activity of alcoholic extract of oak against some yolk sac infection produced by bacteria in broiler chicks, Vol.: 4 No. (2).

Preview document

Efectul antimicrobian și antifungic al extractului din frunze de stejar - Pagina 1
Efectul antimicrobian și antifungic al extractului din frunze de stejar - Pagina 2
Efectul antimicrobian și antifungic al extractului din frunze de stejar - Pagina 3
Efectul antimicrobian și antifungic al extractului din frunze de stejar - Pagina 4
Efectul antimicrobian și antifungic al extractului din frunze de stejar - Pagina 5
Efectul antimicrobian și antifungic al extractului din frunze de stejar - Pagina 6
Efectul antimicrobian și antifungic al extractului din frunze de stejar - Pagina 7
Efectul antimicrobian și antifungic al extractului din frunze de stejar - Pagina 8
Efectul antimicrobian și antifungic al extractului din frunze de stejar - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Efectul antimicrobian si antifungic al extractului din frunze de stejar.docx

Alții au mai descărcat și

Implicațiile funcțional - tehnologice ale tratamentului termic asupra laptelui de consum

INTRODUCERE Până la sfârșitul secolului al XIX-lea laptele a constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. Date privind primele...

Botez

Argumentul Organizarea de evenimente constă în procesul de organizare a unei nunți, congres, conferință, ceremonie, expoziție. Organizarea...

Obținerea etanolului din melasă

1.ALCOOLUL ETILIC Otinut prin sinteza sau procedee fermentative, alcoolul etilic ocupa un loc important in economie. Berea, vinul, sampania,...

Alegerea și prezentarea unei centrifuge pentru curățarea laptelui

1 CONSIDERATII GENERALE 1.1 INTRODUCERE Centrifugarea este operatia hidrodinamica cu ajutorul careia se poate realiza separarea amestecurilor...

Cultivarea legumelor în regim ecologic - Plan de afaceri

CAPITOLUL I.DESCRIEREA AFACERII Firma S.C. AGRO BIO S.R.L este o firmă care are ca obiectiv de activitate producția de legume în sistem ecologic,...

Plan de afaceri Carmangerie

CAPITOLUL I. DESCRIEREA AFACERII I.I.Pietraru Răzvan este o întreprindere ce are ca obiectiv de activitate producția de produse proaspete și...

Produse crud zvintate

INTRODUCERE Industria cărnii este una din ramurile de bază ale industriei alimentare, menite să asigure populația cu produse alimentare de o...

Standarde, cerințe minime de calitate și caracteristicile tehnologice a speciei Coacăze

INTRODUCERE Coacăzul este un arbust care face parte din genul Ribes, familia Grossulariaceae. Fructele au acțiune tonică generală, vitaminizantă,...

Ai nevoie de altceva?