Practică tehnologică

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 6667
Mărime: 83.14KB (arhivat)
Publicat de: Adonis-Sergiu Buta
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere.1
  2. 1. Caracteristicaîntreprinderii.2
  3. 2. Asigurarea întreprinderii cu materie primă.2
  4. 3. Procesul tehnologic de fabricaţie a produselor lactate.4
  5. 4. Consideraţii generale la proiectarea corpului principal.20
  6. 5. Controlul tehno – chimic şi microbiologic la în treprindere.21
  7. 6. Concluzii.
  8. 7. Bibliografie.

Extras din proiect

Introducere

„Laptele şi produsele lactate datorită compoziţiei lor

chimice şi gradului ridicat de asimilare, ocupă un loc

important în alimentaţia raţională a omului fiind şi una

din sursele cele mai accesibile de proteină de origine

animală.”

Atit in industria alimentara cit si in cele lalte industrii alimentare producerile de igiienaizare ocupa un loc important , primordial, deoarece acestea asigura obtinerea unor produse alimentare salubre , deci sigure, care nu pun in pericol viata sau sanatatea consumatorului. De aceea se pun o serie de reguli ce trebuie respectate,asa ca: produceri de igiena privind terenul si amplasarea intreprinderii,localizarea. De aceea se pune o serie de reguli ce trebuie respectate,aşa ca: produceri de igienă, privind terenul şi amplasarea întreprinderii, localizarea.

Industria laptelui ocupă un loc deosebit în industria alimentară a sectorului agroindustrial. Această poziţie este condiţionată de faptul că materia primă în industria laptelui o reprezintă laptele, care de sine stătător este un produs alimentar biologic foarte preţios. Calitatea acestei materii prime este influenţată de mai mulţi factori şi în primul rînd de condiţiile de obţinere şi tratament primar în gospodăriile furnizoare, de aceea în legislaţie privind calitatea laptelui – materie primă trebuie să fie incluse criterii concrete şi multilaterale în comparaţie cu alta produse.

Sub acest aspect, producerea laptelui este un proces foarte greu, ce necesită multă forţă de muncă şi surse de materiale, dar întrucît el nu poate fi păstrat timp îndelungat, producătorul nu este protejat econimic.

Laptele şi produsele lactate servesc ca sursă importantă de săruri minerale, mai cu seamă calciu şi fosfor. Calciul din lapte se asimilează complet ca cel din alimente, de aceea produsele lactate sunt foarte indicate în alimentaţia copiilor, adolescenţilor, sportivilor. Laptele este bogat şi în vitamine, atît liposolubile cît şi hidrosolubile servind astfel ca sursă importantă de vitamine.

Produsele lactate integrale şi brînza proaspătă de vacă se fabrică la Fabrica de unt din Floreşti.

La această întreprindere se mai fabrică o gamă variată de lapte pentru consum, produse lactate acide, smîntînă pentru consum, brînză proaspătă de vacă,unt,brînzeturi cu pastă tare şi semitare şi brînzeturi afumate.

Consumul produselor lactate integrale şi a brinzei proaspete de vacă se menţine la un nivel datorită valorii biologice ridicate şi valorii calorice reduse a acestor produse.

Producţia finită a acestei întreprinderi este menită satisfacerii necesităţilornconsumatorilor.

1.Caracteristica întreprinderii.

Fabrica de unt din Floreşti este una din marii producători de produse lactate din Republica Moldova şi fiind construită din anul 1966, trecînd o mare reconstrucţie în anul 1980, fiind amplasată în partea de nord a Republicii Moldova, zonă cu tradiţii în creşterea vitelor, fabrica devine în curînd unul din marii producători de lapte praf, produse lactate fermentate, produse lactate proaspete, smîntînă,şi mai multe tipuri de brînzeturi.

Pe parcursul a 45 de ani de activitate au fost educaţi un număr impunător de specialişti – profesionişti în prelucrarea laptelui şi a produselor lactate.

Produsele lactate din or.Floreşti întotdeauna au fost şi sunt recunoscute prin calitate, prospeţime şi puritate.

Trecînd prin diferite perioade de dezvoltare şi serioase greutăţi, Fabrica de unt din or. Floreşti astăzi cunoaşte o perioadă de renaştere a celor mai bune tradiţii şi în baza tehnologiilor avansate utilajului modern,profesionalismului specialiştilor, astăzi propune consumatorilor un sortiment de produse lactate de o înaltă calitate ecologice şi pure.

Laptele materie – primă pentru industrializare este produs de gospodăriile populaţiei şi a fermelor din cadrul societăţii comerciale.

Capacitatea de producere pe zi la această întreprindere ajunge pînă la 40 – 50 t/zi de produse lactate. Programul de lucru este pe un schimb.De la ora 800 - 2000 se colectează laptele, în acelaşi timp laptele colectat cu o zi mai înainte se prelucrează şi se fabrică produsele lactate.

2.Asigurarea întreprinderii cu materie primă şi materiale.

Directorul întreprinderii Grigoraş Pavel Ion, poartă răspunderea pentru conducerea şi realizarea corectă a contabilităţii şi are grijă ca programul de lucru să se efectueze conform planului însemnat de dumnealui.

Volumul de lapte achiziţionat la Fabrica de Unt din Floreşti, anul acesta a crescut faţă de anul precedent, ajungînd pînă la 60 – 70 tone/zi.

Preţul de achiziţionare a laptelui materie – primă depinde de conţinutul de grăsime şi de valoarea densităţii. Preţul poate ajunge pînă la 3.50 lei, cel puţin 3.00 lei.Modalitatea de achitare a laptelui materie – primă este lunară. La începutul lunii colectorii vin la întreprindere pentru primirea banilor.

Pentru ca laptele să ajungă la locul de producere, adică la întreprindere, este nevoie de organizat colectarea lui.

Colectarea şi condiţionarea laptelui se realizează la ferme în spaţii special amenajate, iar în zona de colectare a laptelui provenit de la gospodăriile populaţiei în subunităţi denumite puncte de strîngere şi centre de colectare. O cantitate neînsemnată de lapte este livrată şi de gospodăriile individuale. Reţeaua de colectare şi prelucrare a laptelui este concepută pe raioane sau zone în funcţie de prezenţa unităţilor de industrializare a laptelui.

Preview document

Practică tehnologică - Pagina 1
Practică tehnologică - Pagina 2
Practică tehnologică - Pagina 3
Practică tehnologică - Pagina 4
Practică tehnologică - Pagina 5
Practică tehnologică - Pagina 6
Practică tehnologică - Pagina 7
Practică tehnologică - Pagina 8
Practică tehnologică - Pagina 9
Practică tehnologică - Pagina 10
Practică tehnologică - Pagina 11
Practică tehnologică - Pagina 12
Practică tehnologică - Pagina 13
Practică tehnologică - Pagina 14
Practică tehnologică - Pagina 15
Practică tehnologică - Pagina 16
Practică tehnologică - Pagina 17
Practică tehnologică - Pagina 18
Practică tehnologică - Pagina 19
Practică tehnologică - Pagina 20
Practică tehnologică - Pagina 21
Practică tehnologică - Pagina 22
Practică tehnologică - Pagina 23
Practică tehnologică - Pagina 24
Practică tehnologică - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Practica Tehnologica.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Siguranță Alimentară și Nutriție Umană

Seminarul 1 1. Definiţii – noţiuni generale Alimentul este un produs în stare proaspătă sau prelucrată, cu valoare nutritivă utilizat ca hrană....

Te-ar putea interesa și

Stimularea capacităților creatoare în activitățile de abilitați practice și educație tehnologică în ciclul primar

ARGUMENT Creativitatea a devenit una dintre temele de bază ale psihologiei, în mare parte datorită societății contemporane care se caracterizează...

Tehnologii și Echipamente în Sectoare Calde

I SECTOARE DE TURNARE Organizarea, activitatile de baza si utilaje necesare obtinerii pieselor turnate In cadrul turnarii intreprinderilor...

Raport practică tehnologică

Introducere “ Nu confunda drumul pe care mergi cu destinaţia, doar pentru că ai o furtună în faţă, nu înseamnă că nu te îndrepţi spre soare. ”...

Practică tehnologia creșterii animalelor - studiul producției de carne la bovine

INTRODUCERE Bovinele au o importanţă social-economică, sanitară, biologică şi ecologică de prim ordin în economia multor state. Ele furnizează un...

Caiet de practică tehnologică și de organizare

1. Legea 258/2007 privind practica elevilor si studentilor Art. 1 Practica este activitatea desfăşurată de elevi şi studenţi, in conformitate cu...

Practică tehnologică restaurantul Salsa

1. Caracteristica generala a intreprinderii. Tipul întreprinderii-restaurant-bar, de categoria 1, cu specializare în alimentaţia publică....

Raport practică tehnologică

1.Partea introductiva Barza albă este reprezentată cu un ciorchine în cioc. Acesta este simbolul viticulturii şi vinificaţiei moldoveneşti. Pînă...

Raport la practică Tehnologica SA - Moldtelecom oraș Anenii Noi

INTRODUCERE Încă din cele mai vechi timpuri omenirea a căutat soluţii de transmitere a informaţii la distanţă. Ruguri aprinse în locuri înalte,...

Ai nevoie de altceva?