Proiect Laptele de Consum

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 10341
Mărime: 41.87KB (arhivat)
Publicat de: Lula B.
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Surse de contaminare a laptelui

Omul care lucrează în sfera producerii, industrializării sau comerci¬alizării laptelui, are un rol important în realizarea sau limitarea conta¬minării microbiene, el fiind de foarte multe ori purtătorul unei impor¬tante microflore naturale cu localizări numeroase (piele, mîini, nas, gură, intestin eţc). El este purtătorul şi eliminatorul de germeni care pot contamina alimentele, atît în perioada de incubaţie, cît şi imediat după vindecarea unei boli microbiene, situaţie cu atît mai gravă în cazul produselor care consumîndu-se ca atare nu mai suferă nici un fel de prelucrare termică industrială sau în gospodărie.

Laptele şi produsele lactate contaminate cu bacterii din genurile Salmonella, Shigella, Staphylococus, Escherichia colii enteropatogen. Clostridium perfringens etc, pot produce intoxicaţii grave la con¬sumatori. Evitarea apariţiei de intoxicaţii se poate face prin respectarea strictă a normelor de igienă individuală şi executarea examenelor medi¬cale obligatorii la angajare şi periodice conform legislaţiei sanitare în vigoare.

Animalele, şi în mod deosebit cele bolnave, pot reprezenta surse de infecţii pentru lapte, cînd datorită unor infecţii la nivelul glandei mamare, a pielii, a tubului digestiv, microorganismele ajung în produs direct din canalele galactofere sau prin intermediul părului, dejecţiilor etc. Aşa se pot transmite bacterii din genurile Salmonella, Staphylococus, Brucella, Mycobacterium şi altele.

Vegetalele în mod normal nu conţin germeni patogeni. Totuşi resturi din vegetale contaminate cu bacterii coliforme şi lactice, drojdii şi mucegaiuri, pot ajunge în lapte, influenţînd negativ calitatea acestuia.

Rozătoarele sînt frecvent purtătoare de bacterii patogene şi în .special de Salmonella, din care motiv se impune combaterea rozătoa¬relor în mod sistematic, atît la producătorii de lapte, în unităţile care industrializează laptele, cît şi în cele de desfacere.

Insectele, în special muştele, gîndacii şi mai puţin furnicile, au un rol deosebit în contaminarea laptelui şi derivatelor sale mai ales în sezonul călduros.

Mediul înconjurător este prezent în toate fazele de prelucrare, începînd cu materia primă şi terminînd cu produsele finite. Apa, aerul, solul, dejecţiile şi apele reziduale pot constitui surse de contaminare microbiană a laptelui şi produselor lactate.

Microorganismele din sol pot ajunge în lapte prin intermediul diferitelor impurităţi, a prafului, resturilor vegetale, acolo unde mulsul se execută neigienic sau laptele este ţinut în condiţii necorespunzătoare (pe rampă, neacoperit). Microflora solului poate ajunge şi în spaţiile de prelucrare şi depozitare a alimentelor, prin intermediul curenţilor de aer, al apei impui ificate, al încălţămintei şi îmbrăcămintei perso¬nalului muncitor.

Aerul contaminat accidental cu microorganisme prin intermediul particulelor de praf, apei în suspensie, sporilor bacterieni sau parti¬culelor de salivă eliminate prin tuse, poate constitui o sursă de infecţie pentru lapte.

Apa naturală folosită la spălarea ambalajelor, utilajelor etc. poate conţine pe lîngă microflora specifică şi germeni patogeni proveniţi din aer, sol, dejecţii de animale şi umane şi de aceea calitatea micro¬biologică a acesteia trebuie verificată periodic în laboratoare de spe¬cialitate.

Contaminarea secundară, în cursul păstrării şi prelucrării laptelui şi produselor lactate, se realizează prin intermediul utilajelor, usten¬silelor, pardoselilor, pereţilor etc. insuficient curăţate, spălate şi de¬zinfectate.

Igiena în fermele de lapte

Igiena mulsului la animalele producătoare de lapte reprezintă o condiţie de bază în păstrarea calităţii materiei prime pînă la indus¬trializare, cu influenţe directe asupra desfăşurării normale a proceselor de fabricaţie, normelor de consum şi calităţii produselor finite (tabelele 1, 2).

Igiena mulsului presupune:

— interzicerea furajării animalelor în timpul mulsului;

— pregătirea animalelor prin executarea cu cel puţin 30 minute nainte de muls a igienei corporale (curăţat bălegar, ţesălat);

— spălarea cu apă caldă şi apoi ştergerea cu un prosop curat a ugerului;

animalului (germeni/ml)

Tabel 1

Ridicarea probelor întreţinere

Satisfăcătoare Nesatisfâcătoare

Primele porţiuni 2 100 27 500

de lapte

Ultimele porţiuni 400 1790

Tabelul 2

Cantitatea de microorganisme din laptele recoltat manual şi mecanic (germeni/ml)

Mulgere mecanică

Mulgere manuală întreţinerea neglijentă a maşinii Spălarea

cu apă rece întreţinerea corectă a maşinii

Spălarea Spălarea cu cu apă caldă aPă caldă + (50°C) + solutie detergent

2 1 800 460 000 5 1 600 6 700 3 700

— masajul igienic al ugerului

_ folosirea de aparate de muls curate şi dezinfectate.

Igiena personalului care realizează mulsul, filtrarea şi păstrarea laptelui pînă la livrare, are un rol important în obţinerea unui produs cu un număr cît mai redus de microorganisme.

Aceasta presupune:

— folosirea corectă a filtrului sanitar;

— spălarea pe mîini înainte de trecerea la operaţiunea de muls cu apă caldă şi săpun;

— folosirea de echipament de protecţie (salopete, cizme) şi sanitai (halat alb, bonetă) corespunzător;

— controlul medical la angajare şi peiiodic;

— interzicerea intrării la lucru a personalului care prezintă răn deschise.

Filtrarea laptelui este o operaţiune obligatorie, care are rolul de a reţine impurităţile existente în lapte, în acest scop folosindu-se stre curatori, tifon pus în patru straturi la laptele de Vacă şi în opt stratur la laptele de oaie. Tifonul folosit trebuie să fie curat, spălat, dezinfectat schimbarea lui făcîndu-se în funcţie de gradul de impurificare al lap telui şi de uzură.

Igiena vaselor de muls, a ambalajelor au o influenţă directă asupr încărcăturii microbiene a laptelui proaspăt muls care piezintă î general o temperatură crescută. Pentru ca acestea să nu devină o surs de infecţie, personalul (lăptarul) trebuie să acorde o atenţie deosebit modului în care se face curăţirea, spălarea şi dezinfectarea lor. Aceast presupune:

— folosirea la muls numai a vaselor emailate sau din aluminiu

— spălarea cu apă caldă şi detergenţi prin folosirea periilor de paie, bureţi etc.;

— clătirea cu apă caldă şi apoi cu rece;

— dezinfecţia cu soluţie de clor;

— clătirea cu apă rece;

— aşezarea vaselor de muls cu gura în jos şi a ambalajelor p rastele de lemn.

Preview document

Proiect Laptele de Consum - Pagina 1
Proiect Laptele de Consum - Pagina 2
Proiect Laptele de Consum - Pagina 3
Proiect Laptele de Consum - Pagina 4
Proiect Laptele de Consum - Pagina 5
Proiect Laptele de Consum - Pagina 6
Proiect Laptele de Consum - Pagina 7
Proiect Laptele de Consum - Pagina 8
Proiect Laptele de Consum - Pagina 9
Proiect Laptele de Consum - Pagina 10
Proiect Laptele de Consum - Pagina 11
Proiect Laptele de Consum - Pagina 12
Proiect Laptele de Consum - Pagina 13
Proiect Laptele de Consum - Pagina 14
Proiect Laptele de Consum - Pagina 15
Proiect Laptele de Consum - Pagina 16
Proiect Laptele de Consum - Pagina 17
Proiect Laptele de Consum - Pagina 18
Proiect Laptele de Consum - Pagina 19
Proiect Laptele de Consum - Pagina 20
Proiect Laptele de Consum - Pagina 21
Proiect Laptele de Consum - Pagina 22
Proiect Laptele de Consum - Pagina 23
Proiect Laptele de Consum - Pagina 24
Proiect Laptele de Consum - Pagina 25
Proiect Laptele de Consum - Pagina 26
Proiect Laptele de Consum - Pagina 27
Proiect Laptele de Consum - Pagina 28
Proiect Laptele de Consum - Pagina 29
Proiect Laptele de Consum - Pagina 30
Proiect Laptele de Consum - Pagina 31
Proiect Laptele de Consum - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Proiect Laptele de Consum.doc

Te-ar putea interesa și

Depoluarea Efluenților în Industria Alimentară și Biotehnologii

Sumar executiv Lucrarea are ca obiectiv prezentarea metodelor de reducere şi minimizare a deşeurilor din industria laptelui, precum şi...

Utilizarea frigului artificial într-o întreprindere de industrializare a laptelui și produselor lactate

C.1.INREODUCERE Laptele constituie materia prima de baza in obtinerea industriala a laptelui de consum, a produselor lactate acide ( iaurt, lapte...

Secție de procesare a laptelui de bivoliță

INTRODUCERE Laptele este un lichid de culoare alb-gălbuie secretat de glanda mamară a mamiferelor. În toate scrierile vechi ce se referă la...

Management în Agricultură

PARTEA A II - A - DESCRIEREA PROIECTULUI C. PREZENTAREA PROIECTULUI C.1. Obiectivele proiectului. Fabrica de produse lactate si branzeturi In...

Lapte și Tehnologia Produselor Lactate - Chefirul

Cata cantitate de smantana dulce este necesara pentru a normaliza 1500 de lapte integral,avand grasimea de 3%,pentru a se obtine lapte normalizat...

Fenomene de Transfer

TEMA DE PROIECTARE 1. Sa se realizeze un studiu comparativ, în ceea ce priveste transferul de caldura si calculul de dimensionare, între un...

Înființarea unei ferme de vaci de lapte

INTRODUCERE Creșterea bovinelor reprezintă o ramură importantă a agriculturii, acestea asigură un însemnat procent din hrana consumatorilor....

Studiu de restructurare privatizare la SC Miorița SA

Prezenta lucrare se intituleaza “STUDIU DE RESTRUCTURARE-PRIVATIZARE LA S.C. MIORITA S.A. BUCURESTI” si a fost realizata pe baza studierii...

Ai nevoie de altceva?