Tehnologia Untului

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 12943
Mărime: 57.70KB (arhivat)
Publicat de: Anghelina Radu
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

1. Proprietăţile produsului finit

Untul constituie unul dintre produsele lactate cele mai răspândite, prezentând o deosebită importanţă pentru alimentaţia omului, datorită proprietăţilor sale nutritive şi energetice. Componentul de bază al untului este grăsimea care reprezintă între 74 şi 83%, restul fiind format din substanţă uscată negrasă şi apă.

Untul este cunoscut din antichitate de la greci, de unde prepararea lui a fost preluată de romani, extinzându-se treptat şi la alte popoare. În limba română cuvântul unt provine din latinescul unctum, produs ce se foloseşte la ungere.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, după descoperirea separatorului, a luat dezvoltare producţia industrială de unt, care cu timpul se perfecţionează prin introducerea pasteurizării smântânii şi folosirea culturilor de bacterii lactice selecţionate. Astăzi fabricarea untului a devenit o industrie modernă, dotată cu utilaje de înaltă tehnicitate care , asigură un proces continuu de fabricaţie, cu realizarea unor indici economici remarcabili.

Procesul tehnologic de fabricaţie cuprinde două etape importante: obţinerea smântânii prin separarea laptelui şi transformarea smântânii în unt.

1.1. Compoziţia chimică şi caracteristicile untului

Untul este un produs al cărui component de bază este grăsimea în care se află dispersate substanţa uscată negrasă, apă şi aer.

1.1.1. Structura untului. La temperaturi între 10 şi 30°C, untul se prezintă ca un sistem dispers: în faza continuă de substanţă grasă lichidă se găsesc dispersate gliceride solide (amorfe sau cristalizate), fosfatide cristalizate, particule de cazeină, zară, apă şi aer.

Apa, provenită din zară sau adăugată, este inclusă sub formă de picături cu diametrul între l şi 30 microni, cel mai des sub IO microni; se găsesc mai mult de 10 miliarde picături fine la un gram de unt.

Aerul se găseşte sub formă de incluziuni uneori vizibile, dar în majoritate dimensiunea acestora este între 20 şi 200 microni.

Cazeină poate apare sub formă de mici flacoane, dimensiunea lor fiind de 0,1—0,5 microni.

1.1.2. Caracteristicile chimice ale untului

Componenţii chimici ai untului sunt repartizaţi între faza grasă şi substanţa uscată negrasă, conţinutul lor mediu variind, în cazul unui procent de 82—84% grăsime, astfel:

- faza grasă, 82 – 84%

- trigliceride 82%

- fosfatide 0,2%

- caroten 3 – 9 mg/kg

- vitamina A 9 – 30 mg/kg

- vitamina D 0,002 – 0,04 mg/kg

- vitamina E 8 – 40 mg/kg

- apă 14 – 16%

- substanţă uscată negrasă 0,4 – 1,8 %

- lactoză 0,1 – 0,3%

- acid lactic 0,15%

- substanţe azotoase 0,3 – 0,8%

- săruri minerale

- vitamina C 3mg/kg

- vitamina B2 0,3mg/kg

În caracterizarea din punct de vedere chimic a untului trebuie ţinut scama atât de compoziţia chimică a grăsimii din unt, cât şi de natura substanţei uscate negrase, de pH, conţinutul în fier şi cupru, precum şi de cantitatea de diacetil şi acetilmetilcarbonol, substanţe de aromă ale untului.

Grăsimea. Componenta principală a untului este grăsimea care, prin compoziţia sa, diferă de celelalte grăsimi, asigurând untului o valoare nutritivă mai mare şi un grad de asimilare mai ridicat.

În componenţa grăsimii din unt intra diferiţi acizi graşi, saturaţi şi nesaturaţi..

Acizii graşi saturaţi pot fi volatili şi nevolatili. Specific este conţinutul de acizi graşi volatili, ca: acidul butiric solubil în apă şi acizi cipronic, caprilic şi caprinic insolubili. Aceşti acizi influenţează direct consistenţa untului. Un unt cu consistenţă tare este bogat în acizi graşi solizi ca: acizii miristic, palmitic şi stearic. Din contră, într-un unt cu o consistenţă moale predomină acizii graşi lichizi, ca acizii caprinic, caprilic, linolic şi oleic.

Diferenţieri de consistenţă apar între untul produs vara şi cel obţinut iarna, existând variaţii ale compoziţiei grăsimii în funcţie de anotimp. Astfel, în timpul păşunatului, conţinutul în acizi graşi nesaturaţi este mai ridicat.

Grăsimea din unt se caracterizează din punct de vedere chimic cu ajutorul unor indici, care pun în evidenţă prezenţa diferiţilor acizii.

Indicele de aciditate indică prezenţa acizilor graşi liberi (numărul de mg KOH necesari pentru neutralizarea acizilor graşi liberi conţinuţii într-un gram de unt).

Aciditatea untului poate fi exprimată şi prin grad de aciditate şi este determinată fie asupra untului ca atare — aciditatea totală — sau numai aciditatea plasmei, care dă indicaţii mai precise.

Gradul de aciditate al untului variază în mod obişnuit între 2 sil 2,5, iar pentru aciditatea plasmei se înregistrează valori între 2,5 şi 3.

Conservabilitatea untului este în strânsă dependenţă cu însuşirii plasmei; defectele de gust şi miros apar în primul rând prin modificări din plasmă şi abia mai târziu se datorează transformărilor suferite grăsime.

Indicele de saponificare (indicele Kottstorfer) oferă indicaţii asupri naturii acizilor graşi conţinuţi în grăsime {numărul de mg KOH necesari pentru a saponifica l g unt).

Acest indice variază între 219 şi 235, atingând valori maxime luna iunie şi minime în luna noiembrie. Valorile crescute indică conţinut mai bogat în acizi graşi inferiori, cu masă moleculară mic iar când predomină acizii graşi superiori, valoarea indicelui de saponificare este mai scăzută.

Indicele Reichert-Meissl reprezintă conţinutul în acid butiric, caproic, precum şi o parte din acidul caprilic. La unt valorile pentru acest indice se situează între 24 şi 34, în medie fiind de 28.

Indicele prezintă valori mai mari în timpul verii şi mai mici iar corelându-se cu valorile de saponificare.

Preview document

Tehnologia Untului - Pagina 1
Tehnologia Untului - Pagina 2
Tehnologia Untului - Pagina 3
Tehnologia Untului - Pagina 4
Tehnologia Untului - Pagina 5
Tehnologia Untului - Pagina 6
Tehnologia Untului - Pagina 7
Tehnologia Untului - Pagina 8
Tehnologia Untului - Pagina 9
Tehnologia Untului - Pagina 10
Tehnologia Untului - Pagina 11
Tehnologia Untului - Pagina 12
Tehnologia Untului - Pagina 13
Tehnologia Untului - Pagina 14
Tehnologia Untului - Pagina 15
Tehnologia Untului - Pagina 16
Tehnologia Untului - Pagina 17
Tehnologia Untului - Pagina 18
Tehnologia Untului - Pagina 19
Tehnologia Untului - Pagina 20
Tehnologia Untului - Pagina 21
Tehnologia Untului - Pagina 22
Tehnologia Untului - Pagina 23
Tehnologia Untului - Pagina 24
Tehnologia Untului - Pagina 25
Tehnologia Untului - Pagina 26
Tehnologia Untului - Pagina 27
Tehnologia Untului - Pagina 28
Tehnologia Untului - Pagina 29
Tehnologia Untului - Pagina 30
Tehnologia Untului - Pagina 31
Tehnologia Untului - Pagina 32
Tehnologia Untului - Pagina 33
Tehnologia Untului - Pagina 34
Tehnologia Untului - Pagina 35
Tehnologia Untului - Pagina 36
Tehnologia Untului - Pagina 37
Tehnologia Untului - Pagina 38
Tehnologia Untului - Pagina 39
Tehnologia Untului - Pagina 40
Tehnologia Untului - Pagina 41
Tehnologia Untului - Pagina 42
Tehnologia Untului - Pagina 43
Tehnologia Untului - Pagina 44
Tehnologia Untului - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia Untului.doc

Alții au mai descărcat și

Importanța Laptelui și a Produselor Lactate

Introducere Pînă la sfîrşitul secolului al XIX-lea laptele şi produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnică a poporului român. Date...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Analizează organoleptic și fizico-chimic smântâna

INTRODUCERE Ar putea exista o industrie alimentară fără produse lactate sau o piaţă agroalimentară în care să nu găseşti produse lactate? Poate că...

Aprecierea Merceologică a Smântânii

Cap. 1 SMÂNTÂNĂ GENERALITĂŢI Smântâna pentru consum se fabrică numai din smântână proaspătă, obţinută în fabrici prin smântânirea laptelui....

Smântâna și produsele din smântână

CE ESTE SMANTANA? Smantana este produsul rezultat prin separarea şi extragerea grasimii din lapte. Din punct de vedere chimic ea contine toti...

Tehnologia de Fabricare a Untului

Definiţie şi clasificare Este un produs derivat din lapte format din grăsime, apă şi substanţă uscată negrasă, care se obţine prin tratamente...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de obținere a untului

Untul este cunoscut din antichitate de la greci (buturos = brânză de vacă), de unde prepararea lui a fost preluată de romani (care au transformat...

Tehnologia obținerii untului

1. Tema proiectului Să se proiecteze o secţie de obţinere a untului de masă cu 65 % grăsime, ştiind că secţia obţine 200 kg unt/zi. Secţia...

Untul - Flux Tehnologic

1.0 Principii generale Potrivit normei FAO/OMS, untul este definit ca “un produs gras derivat exclusiv din lapte” care trebuie sa contina minim...

Laptele și Produsele Lactate

I. GENERALITATI 1.1 Standardizarea – definitie si rol Conform definitiei date de Organizatia Internationala de Standardizare, standardul (norma)...

Linie tehnologică de obținere a untului

I. INTRODUCERE Industria laptelui ocupa un loc deosebit in industria alimentara a sectorului agroindustrial. Laptele,ca materie prima, este un...

Tehnologii de procesare și controlul produselor animaliere controlul calității untului

Capitolul І 1.1.Proprietăţi ale materiei prime Materie primă utilizată pentru fabricarea untului este smântâna proaspătă. Smântâna reprezintă un...

Falsificarea Untului

Falsificarea este operatia de obtinere a unui produs asemanator cu altul deja existent in comert, operatie efectuata in scop de inselaciune si de...

Microbiologia Untului

INTRODUCERE Untul constituie unul dintre produsele lactate cele mai răspândite, prezentând o deosebită importanţă pentru alimentaţia omului,...

Ai nevoie de altceva?