Fundația pentru dezvoltarea societății civile

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2939
Mărime: 19.85KB (arhivat)
Publicat de: Julieta Farcaș
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Natalia Negrea

Extras din proiect

O organizatie non-guvernamentala (ONG) este o institutie care lucreaza independent fata de activitatea guvernului, desi unele ONG-uri sunt partial sau integral finantate de acesta. In cazurile in care organizatia este finantata total sau partial de catre institutiile guvernamentale, aceasta isi mentine totusi statutul non-guvernamental prin faptul ca exclude din componenta sa membrii ai institutiilor guvernamentale respective.

Helmut K. Anheier estimeaza numarul organizatiilor non-guvernamentale internationale la peste 40.000. Numarul celor nationale este si mai mare: Rusia, spre exemplu are aproximativ 300.000 de ONG-uri. Se estimeaza ca India ar avea 1 pana la 2 milioane de ONGuri. Estimarile expertilor apreciaza ca in Romania exista aproximativ 7000 de organizatii non-guvernamnetale active.

Sectorul neguvernamental nu se poate dezvolta in lipsa unui cadru normativ si a unei poltici publice favorabile, sustinute de institutiile publice centrale, in special de catre Guvern.

Este recunoscut faptul ca cea mai mare parte a activitatilor organizatiilor neguvernamentale sunt de interes public si se desfasoara in subsidiar functiilor multor institutii publice. Cu toate acestea, alocarea financiara publica pentru organizatiile neguvernamentale din Romania se situeaza undeva sub 5% din totalul resurselor financiare ale sectorului ONG fiind un procent foarte mic in comparatie cu practica din tarile dezvoltate din Europa.

Pentru prezenta lucrare am ales spre dezbatere Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Voi incerca sa fac un studiu asupra activitatii fundatiei prin analizarea proiectelor implementate de catre FDSC, precum si a unor statistici din domeniu si rapoarte ale fundatiei, iar astfel voi urmari impactul pe care il are Fundatia asupra societatii civile si cum este aceasta perceputa de catre cetateni.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile din Romania promoveaza implicarea activa a cetatenilor in comunitate si ii incurajeaza sa se alature eforturilor organizatiilor nonprofit de imbunatatire a calitatii vietii si de consolidare a democratiei in Romania. FDSC are ca scop principal sprijinirea dezvoltarii organizatiilor societatii civile.

II. PARTEA TEORETICA

1) Profil institutional

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata ca persona juridica fara scop lucrativ in anul 1994, la initiativa Comisiei Europene.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile incurajeaza formarea de noi asociatii si fundatii, voluntariatul si sectorul non-profit.

Pe baza nevoilor diversificate de dezvoltare a sectorului non-profit romanesc, FDSC si-a asumat inca de la inceput o serie de roluri in cadrul societatii civile:

- centru national de resurse;

- centru de cercetare a sectorului non-profit;

- promotor al sectorului non-profit;

- administrarea si acordarea de asistenta tehnica pentru programele de finantare europene destinate sectorului ONG.

2) Misiunea fundatiei

Prin informare, finantare, instruire, cercetare si advocacy (sprijin/asistenta) Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile urmareste sa dezvolte capacitatea organizatiilor societatii civile si a comunitatilor pentru a imbunatati viata oamenilor.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile are misiunea de a creste impactul social al ONG-urilor prin actiuni directe si dezvoltarea capacitatii acestora prin cooperare, retea, reprezentare si servicii.

3) Societatea civila

Societatea civila este o notiune care descrie forme asociative de tip apolitic si care nu sunt parti ale unei institutii fundamentale ale statului sau ale sectorului de afaceri. Astfel, organizatiile neguvenamentale - asociatii sau fundatii, sindicatele, uniunile patronale sunt actori ai societatii civile, care intervin pe langa factorii de decizie, pe langa institutiile statului de drept pentru a le influenta, in sensul apararii drepturilor si intereselor grupurilor de cetateni pe care ii reprezinta.

Preview document

Fundația pentru dezvoltarea societății civile - Pagina 1
Fundația pentru dezvoltarea societății civile - Pagina 2
Fundația pentru dezvoltarea societății civile - Pagina 3
Fundația pentru dezvoltarea societății civile - Pagina 4
Fundația pentru dezvoltarea societății civile - Pagina 5
Fundația pentru dezvoltarea societății civile - Pagina 6
Fundația pentru dezvoltarea societății civile - Pagina 7
Fundația pentru dezvoltarea societății civile - Pagina 8
Fundația pentru dezvoltarea societății civile - Pagina 9
Fundația pentru dezvoltarea societății civile - Pagina 10
Fundația pentru dezvoltarea societății civile - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.doc

Te-ar putea interesa și

Aspecte Interdisciplinare Privind Criminalitatea în Domeniul Corupției

INTRODUCERE Coruptia in Romania este evaluata ca fiind foarte mare de catre diverse studii (Transparency International, PricewaterhouseCoopers,...

Rolul Societății Civile în Procesul de Guvernare

Introducere Prin prezenta lucrare am urmărit să identific o analiză a rolului societăţii civile în procesul de guvernare din România. Societatea...

Reconstrucția societății civile în România post-comunistă

Introducere Expresia „societate civila” este tot mai des intalnita in discursul multor politicieni, in dezbaterile care au ca subiect diverse...

Politici Sociale - Cadru Conceptual Tipologizări

1.1. Definirea cadrului conceptual Nu putem începe demersul nostru fără o clarificare a termenilor – cheie vehiculaţi în această lucrare, iar...

Istoricul Organizațiilor Internaționale intre trecut prezent și viitor

INTRODUCERE Evolutia relatiilor internationale reprezinta o consecinta dezvoltarii unui intreg complex de interese ce au aparut de-a lungul...

Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale

I.Conceptul de cultura politica Conceptul de cultura politica. Dimensiunile sale Sensul originar de cultura vine din latinescul cultusa si este...

Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale

Cap.1 Cultura politica Conceptul de cultură este polisemantic; în literatura de specialitate există o mare diversitate de sensuri şi semnificaţii...

Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale

1. Ce este cultura politica? Expresia cultura politica a fost introdusa in politologie in ultima jumatate de secol, mai ales in preocuparile...

Ai nevoie de altceva?